ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

Искащите достъп до класифицирана информация ще бъдат проверявани за чисто агентурно минало

Искащите достъп до класифицирана информация ще бъдат проверявани за чисто агентурно минало

© Георги КожухаровКандидатстващите за достъп до класифицирана информация да бъдат проверявани за чисто агентурно минало и ако се установи принадлежност, да им се отказва допуск до секретните документи. Това предвижда приетите на първо четене днес от парламента промени в Закона за защита на класифицираната информация. Поправката, внесена от ГЕРБ и Реформаторския блок, беше приета със 104 гласа "за", 27 "против" и 17 "въздържал се".


Предвидено е изискване към кандидатстващите за достъп до информация класифицирана като държавна тайна да декларират принадлежността си към тайни и неформални организации и общества. Въведена е и възможност за съдебен контрол на актовете на ДКСИ във връзка с гарантиране правата на проверяваните лица.


От БСП възразиха, че това е лустрация, а от ДПС заявиха, че е "прелустрация". "Този законопроект се внася с откровен лустрационен характер. Досега служителите, които са работили в бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската армия, отдавна са напуснали своите постове поради възрастови ограничения. Не виждам каква е причината да отваряме този гардероб, където тракат скелети от миналото", коментира Иван Иванов от БСП.  
Той не е лустрационен, той е прелустрационен, тъй като се създава специален режим за определена категория хора, заяви Четин Казак от ДПС. По думите му основният мотив за този специален режим изтъкваше възможността за съществуване на някакви зависимости, които биха попречили на проверявания да работи с класифицирана информация. Създават се предпоставки първо за неравностойно третиране и за последваща лустрация, каза Четин Казак.  


Председателят на вътрешната комисия Атанас Атанасов от Реформаторския блок и основният вносител на поправката Методи Андреев от ГЕРБ отрекоха да става въпрос за лустрация. Не може да предпоставяме това, което искаме да направим, че е лустрация, заяви Андреев. Петър Славов от Реформаторския блок пък посочи, че не става дума за лустрация, а да се провери, когато някой е бил в Държавна сигурност, какво е правил.


90% от всички от служителите по сигурността на информацията във всички институции в България са бивши служители на Държавна сигурност, коментира Атанасов. Той обясни, че поради тази си принадлежност трябва да се проверява дали тези лица се намират в определена зависимост. Има ли някой тук, който да има смелостта да излезе и да каже, че зависимостта към службите на репресивния апарат на комунистически режим не е съмнение за зависимост, попита Атанасов.  


"Не ви ли се струва малко странно, че на 25-ата година от прехода приемаме текстове с лустрационен характер? Хората са служили и са защитавали държавата си във вида, в който е била тя тогава", репликира го Таско Ерменков от БСП.  


Методи Андреев коментира, че комисията по досиетата е осветлила 500 души, които спадат в категорията сътрудници или офицери, които са заемали висши длъжности. В момента в системата на държавните институции има хора, които работят, опазват или унищожават класифицирана информация, но ние нямаме поглед какви са те и имат ли принадлежност към бившите служби, обясни той. Според него идеята на закона е да се създаде ред и да бъдат проверявани по законов ред всички хора, които в изпълнение на служебните си задължения боравят с класифицирана информация.


Депутатите приеха на първо четене и три проекта за т.нар. поправка "Шивиков", която дава възможност на разследвани да не се отнема автоматично достъпа до класифицирана информация. Те са внесени от БСП, Реформаторския блок и правителството.


Поправката е свързана с казуса на бившия командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада ген. Димитър Шивиков. Случаят стана публично известен, след като прокуратурата му повдигна обвинение заради злоупотреба със служебното му положение - използвал неправомерно труда на четирима военнослужещи. Ген. Шивиков подаде рапорт за напускане, а президентът се обяви в негова защита, питайки Конституционния съд дали може да има достъп до класифицирана информация, докато е разследван, защото генералът трябваше да бъде командирован на служба в НАТО.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK