Парламентарната комисия окастри промените в Конституцията до варианта на ДПС и АБВ

Против предложението, внесено от АБВ, бяха депутатите от ГЕРБ и Реформаторския блок. Председателят на комисията Димитър Лазаров (на снимката) направи уточнението, че в парламентарната зала нещата могат да изглеждат по-различен начин.

© Надежда Чипева, Капитал

Против предложението, внесено от АБВ, бяха депутатите от ГЕРБ и Реформаторския блок. Председателят на комисията Димитър Лазаров (на снимката) направи уточнението, че в парламентарната зала нещата могат да изглеждат по-различен начин.Парламентарната комисия, която днес гласува на второ четене предложенията за промени в Конституцията, свързани със съдебната реформа, на практика окастри варианта, приет след "историческия компромис"  с впечатляващото мнозинство от 184 гласа.


Това се случи, след като депутатите нарушиха поредността на гласуване и подложиха първо предложението на АБВ (бел. ред -  изначалният продуцент на идеята е ДПС) за ревизия  в разпределението на парламентарната и магистратската квота в бъдещите две колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС). По принцип би трябвало да се гласува първо вариантът приет на първо четене.


С гласовете на ДПС, АБВ и БСП депутатите решиха, че  прокурорската колегия ще се състои от 11 души, като ще има  един избраник на парламента по-малко, т.е. петима, а не шест, както беше гласувано на първо четене. Останалите членове на прокурорската колегия ще са шест  - четирима избрани от прокурорите, един - от следователите плюс главният прокурор, така съотношението между парламентарна и прокурорска квота става 5 на 6. Това означава, че главният прокурор ще има мнозинство в колегията, защото и прокурорите и следователят са му подчинени. На този вариант държаха ДПС и АБВ, според тях паритетът, който бе приет на първо четене според историчесикя компромис, застрашавал независимостта на прокуратурата.
В съдебната колегия ще има 14 души -  шест избрани от съдиите, шест от парламента плюс двамата председатели на върховните съдилища.


Така комиисята на практика неглижира становището на Венецианската комисия, повтаряно години наред за българския ВСС - че съдиите трябва да бъдат администрирани от орган, в който преобладават съдиите, избрани от съдии. При 6 на 6 от парламента и от съдиите плюс двамата шефове на ВКС и ВАС  този принцип го няма, тъй като двамата председатели на върховните съдилища не се избират от съдиите, а от ВСС.


"Пълен абсурд се получава: засилва се самоуправлението на прокуратурата и се ограничава независимостта на съда",


коментира във фейсбук Иванка Иванова, ръководител на правната програма на Институт "Отворено общество"


Против предложението, внесено от АБВ, бяха депутатите от ГЕРБ и Реформаторския блок. Председателят на комисията Димитър Лазаров направи уточнението, че в парламентарната зала нещата могат да изглеждат по-различен начин.


Гласуването от комисията, освен ако не е сценарий и пробване на реакции, не би трябвало да се отразява на вота в парламентарната зала, където всеки текст ще бъде гласуван поотделно и за приемането му ще е необходимо квалифицирано мнозинство от 2/3.


Хора, наблюдавали внимателно заседанието на комисията, споделиха, че е изглеждало режисирано


Впечатление направи, че поредността на гласуване бе сменена. Така, когато се стигна до гласуването на текста, приет на първо четене за разпределението на парламентарната квота в двете колегии и подкрепен от работната група към комисията, председателят Димитър Лазаров, пригласян от експерт, заяви, че текстът "вече е редактиран". И цитира приетото разпределение, според предложението на АБВ. На практика текстът беше гласуван отново със същия брой гласове - осем "за", ГЕРБ и Рефоматорския блок - против.


Идеите за реформи на прокуратурата, внесени между първо и второ четене на промените в Конституцията, бяха отхвърлени


За мотив се сочи становището на работната група, според което предложенията за прокуратурата са извън обхвата на приетия на първо четене законопроект.


Сред отхвърлените предложения бяха тези за независим прокурор за разследване на корупцията във високите нива на властта, намаляване мандата на главния прокурор и председателите на върховните съдилища от седем на пет години, възможност една пета от народните представители да предложат на ВСС временно отстраняване на главния прокурор при данни за извършено умишлено престъпление, намаляване на мандата на ВСС и др.


Депутатите възприеха препоръката на Венецианската комисия - членовете на Висшия съдебен съвет, избрани от парламента да бъдат избирани с квалифицирано мнозинство  - т.е 2/3. Одобрена беше и идеята парламентът да изслушва и приема доклади от главния прокурор по важни актуални теми, но не и да ги изисква.


Явното гласуване във ВСС - все по-непостижимо


Предложението решенията на Висшия съдебен съвет да се вземат с явно гласуване също не успя да събере подкрепа сред депутатите в комисията. Впечатление направи вниманието, с което представителите на ДПС Четин Казак и Хамид Хамид следяха кой как ще гласува за това предложение и подсещаха правилният вот. Така против бяха и от АБВ, БСП. 


ВСС ще довърши мандата си


В преходните и заключителните разпоредби беше записано, че настоящият състав на Висшия съдебен съвет ще довърши мандата си (изтича през 2017 година), а след приемането на промените и разделянето на съвета, ВСС ще раздели сегашния съвет на две колегии. Ако ВСС не успее в определен срок да разпредели 11-членната парламентарна квота в двете колегии, това ще направи парламентът.


Това решение силно напомня внесения внезапно през април от Цветан Цветанов и ГЕРБ проект за промени на Закона за съдебната власт, който кореспондираше на визията на прокуратурата за реформа и бе коментиран в медиите като бламиране на проекта, готвен от екипа на министъра на правосъдието.


Следващата седмица промените влизат в парламентарната зала.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (127)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  "Председателят на комисията Димитър Лазаров направи уточнението, че в парламентарната зала нещата могат да изглеждат по-различен начин." Силно се надявам! Главният прокурор трябва да е министър от кабинета. Когато се дъни, когато не е компетентен да си управлява кочинката - шут, и дотам. В крайна сметка той е само един обвинител. Ако е бил прав, ако е бил кадърен да внесе в съда нужното - пИчели. Ако не е кадърен, няма място там, нито подчинените му.

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1093 Разстроено

  Така е "демокрацията" в България.
  След две-три поколения може да е различно, но не за мен.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 4. 4 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Айде разтурайте седенката и на избори!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 5. 5 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  СРЕЩУ ВСЕКИ български гражданин , при достатъчно данни и обосновано предположение ,
  МОЖЕ да се образува Наказателно производство,
  но ..СРЕЩУ Главния прокурор НЕ може да се иска ДОРИ ВРЕМЕННОТО му отстраняване !!!???
  ТОЙ е над всички в държавата !!???

  BIG AL
 6. 6 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 418 Неутрално

  А сега да видим какво ще каже Радан за историческият компромис.

 7. 7 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1291 Гневно

  И лустрация нема да помогне! Багер требе, багер!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 8. 8 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2483 Разстроено

  Ами "браво"! До това доведоха активните мероприятия - обединение на БСП-ДПС-АБВ... Вечните командващи България руски поданици! Честито на Кънев и компания за усилията!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 9. 9 Профил на dundee
  dundee
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Пак сме на вариянт'' КОЙ".

 10. 10 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 213 Неутрално
 11. 11 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Прокурорите и следователите обаче ще имат мнозинство в прокурорската колегия, каквото нямаха според приетия текст на първо четене. ...
  ..............
  НИЩО няма да се промени в тази наша България !!! Наследените червени МУТРИ, Рабфаци, симеоновци - ще са ..вечни ...

  BIG AL
 12. 12 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#2] от "dogwoman":

  Е как ще стане по-различно? Нали трябват 2/3 мнозинство?

 13. 13 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 654 Неутрално

  По това дали т.нар. Реформатори ще останат в Парламента ще проличи дали наистина са такива.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 14. 14 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Любопитно

  "Пълен абсурд се получава: засилва се самоуправлението на прокуратурата и се ограничава независимостта на съда" ...ужасно много се чудя кое е по-лошо.

  Доброто е заразно
 15. 15 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2483 Весело

  До коментар [#2] от "dogwoman":
  [quote#2:"dogwoman"]Когато се дъни, когато не е компетентен да си управлява кочинката - шут, и дотам. В крайна сметка той е само един обвинител.[/quote]

  Защо Ви пишат минуси тези доморасли "демократи" тук, след като мнението Ви напълно съвпада с общото желание и техните партийни указания, не знам. Явно Цацаров им е мил, хаха... На гръб да си го носят!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 16. 16 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Не бе прието намаляването на мандата на главния прокурор и шефовете на върховните съдилища от 7 на 5 години.

  Не бе прието предложението кадровите решения на ВСС да се приемат с явно гласуване.
  ...................................
  ................................................................................
  Червената мафия ЗНАЕ как да ПАЗИ статуквото, когато се докопа до него..
  И така,ВЕЧЕ 25 години, след 1989 година ...

  BIG AL
 17. 17 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Излиза,че статуквото успя!
  Какви реформи!

  Tony
 18. 18 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#13] от "mastikata":

  И как според теб като извънпарламентарна партия ще правят реформи???

 19. 19 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#12] от "ivanalex2":

  Ми как "как". Исторически компромис номер две, срещи по нощите и кьошетата, натискане, опраскване, лакърдии... ти не знаеш ли?

  Доброто е заразно
 20. 20 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Любопитно

  Какво стана с казуса дали нещо, което е гласувано на 180+ гласа при първо гласуване, може да се се гласува със 160 на второ четене? Имаше спор дали е възможно или трябва пак 180. Някой?

  Доброто е заразно
 21. 21 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  От гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" разпространиха имената на депутатите, благодарение на чиито гласове не бяха приети радикалните промени в Конституцията. Те изтъкнаха, че само Атанас Атанасов (ДСБ) е гласувал "за" тези промени. Дори Димитър Делчев от ДБГ не ги подкрепи, което е поредното разделение в Реформаторския блок.

  Против са Димитър Лазаров - ГЕРБ, председател на комисията, Данаил Кирилов - ГЕРБ, Четин Казак - ДПС, Хамид Хамид - ДПС, Красимира Ковачка - ББЦ, Чавдар Георгиев - БСП, Христиан Митев - ПФ, Емил Димитров-Ревизиро - ПФ, Кирил Цочев - АБВ, Лъчезар Никифоров - АБВ и др.

  BIG AL
 22. 22 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Това и в пленарна зала ще мине. Сигурен съм!

 23. 23 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Поименно. Ето #КОЙ гласува окастрянето:
  Четин Казак, - ДПС, Хамид Хамид - ДПС, Красимира Ковачка - България без Цензура; Чавдар Георгиев - БСП, Христиан Митев - Патриотите, Емил Димитров-Ревизиро - Патриотите; Кирил Цочев - АБВ, Пламен Никифоров - АБВ, Явор Хайтов - Атака.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 24. 24 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Весело

  До коментар [#15] от "Резистентна":

  Четящите не са влезли още във форума Първо минава вълната на тези, които имат готов минус за определен ник

  Доброто е заразно
 25. 25 Профил на today
  today
  Рейтинг: 940 Гневно

  Пак процедурни хватки, за да мине номера! Аман бе, тия от 25 спъват всякакво развитие!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 26. 26 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#18] от "niakoi_si":

  Абсолютно - друго си е да лапат от трапезата на КОЙ? и да имитират реформи - като не можеш да си изпълниш обещанията - довиждане.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 27. 27 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#23] от "BG Status Quo":

  Сигурна съм, че избирателите им напълно ги подкрепят. Тоест - нямат представа за какво изобщо се говори.

  Доброто е заразно
 28. 28 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Следователно ТЕЗИ СТРАХЛИВЦИ по- горе - се СТРАХУВАТ от цацаровците - за НЕЩО, което са извършили или БИЛИ !!!
  ТОГАВА какво правят в Парламента , с тези НЕчисти съвести ???
  Криминални ли са ??? Какви типове са изобщо ???
  КОй нормален , ГРАЖДАНИН СЕ СТРАХУВА от прокуратурата и цацаровци ???Когато ти е чиста СЪВЕСТТА и нищо НЕзаконно НЕ си извършил - защо да се страхуваш ???
  ????
  Тези по- горе, НЕ са само плужеци .. Те дори са с нечиста съвест, кримита някакви , които са "ДЕПУТАТИТЕ ' ни в Народното събрание !!!!
  Криминални типове са ..депутати..
  Страх ги е от една цаца, от прокурорската МАФИЯ !!!???

  BIG AL
 29. 29 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ГЕРБ - власт на всяка цена ! Мат'ряла да я плаща - и без това няма да разбере защо...

 30. 30 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Любопитно

  До коментар [#29] от "ТМаринов":

  А статията дали прочете?

  Доброто е заразно
 31. 31 Профил на krastitel
  krastitel
  Рейтинг: 424 Разстроено

  ДПС for ever заедно с малкото си братче АБВ, а Премиерът и ГЕРБ са непричом съдебната реформа - галят го по главицата ...

  krastitel
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Така.
  Ако промените не се случат по начина, по които бяха приети на първо четене, РБ няма никаква, ама никаква причина да седи в това правителство. Моментално след гласуването в пленарна зала трябва да си изтеглят министрите.
  Излизане от правителството и избори.
  Този вариант е по- добър дори за ГЕРБ, освен ако не реши да играе с ДПС и АБВ.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 34. 34 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Комунета и депесари и доносници!
  Кога ще ги разкараме от властта тези престъпници?!?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 35. 35 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#4:"virtual brain"]Айде разтурайте седенката и на избори![/quote] "Агенция "ПИГ"" знаеш ли откога призовава за същото?

  Доброто е заразно
 36. 36 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 962 Неутрално

  До коментар [#21] от "BIG AL":

  На ли в статията пише ,че ГЕРБ и Реформаторите са гласували против.Това да не е някаква хибридна атака с дезинформация.Ако обичаш дай линк към статията.

 37. 37 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#36] от "pitanka_3":

  Той говори за съвсем различни предложения, не за тези, приети на 1во четене. Говори за предложенията от "Правосъдие за всеки", за които "политическите сили" не са водили никакви разговори досега и които излизат "извън обхвата" и не могат да бъдат гласувани.

  Доброто е заразно
 38. 38 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Неутрално
 39. 39 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2906 Неутрално

  ГЕРБ окончателно се присъедини към противниците на истински действаща реформа в съдебната система!
  БСП/ДПС/АБВ и Атака в единен стой срещу връщане на честността и достойнството в България!
  Реформаторите да напускат управлението! Повече няма нужда да се надяваме на някаква промяна. Реакционните сили в България могат да бъдат победени само и единствено с революция.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 40. 40 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 624 Неутрално

  След "исторически" сделки, седенки, кафета и рИформи айде на бас, че ще стане по-зле, а не по-добре..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 41. 41 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2906 Неутрално

  [quote#34:"полувишис"]Комунета и депесари и доносници! [/quote]
  Милиционерите също са там!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 42. 42 Профил на alvaro22
  alvaro22
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Уважаема Лора Филева, а.к.а. дъщеря на министъра на МВР.

  Нужно ли е да принасяте в жертва на личната си война със Сотир Цацаров здравата логика?

  Какво е по-добре за българската държавност - (поне формално) независима прокуратура или прокуратура явно подчинена на парламентарното мнозинство?
  Кога една прокуратура, която е просто придатък на парламента, ще разследва и обвини политик от управляващата в същия момент партия?

 43. 43 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2483 Неутрално

  До коментар [#23] от "BG Status Quo":

  Ами значи и т.н. "патриоти" са се "отчели". Змия в пазвата на управляващите, но... това се очакваше отдавна. Комунист кожата (партията) си мени, нрава - никога.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 44. 44 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Прокурорите и следователите обаче ще имат мнозинство в прокурорската колегия, каквото НЯМАХА според приетия текст на ПЪРВО ЧЕТЕНЕ ....
  ...............
  Дори и ТОВА е отрязано ...Нещо прието на ПЪРВО четене, а какво остава за другите предложения ...

  BIG AL
 45. 45 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Всичко се движи по план!
  Въпросът е какви ще ги разтягат от РБ, когато се окажат в обичайната си роля на “излъгано камилче”?
  Ако са толкова корави и подготвени, трябва да имат готов вариант на поведение, различен от “блажено неведение от реформаторски тип”...

  I Want To Believe
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  "Отпадна и идеята по предложение на 1/5 от народните представители и при обосновано предположение да се иска отстраняването на главния прокурор."

  Само това стига, за да се разбере кой чий интереси защитава.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 48. 48 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#42] от "alvaro22":

  Защо пишеш ГЛУПОСТИ ??... СЕГА ли е независима !!??
  По-добре да е в Изп. власт - защото СЪДЪТ ще решава , а не някой -отзад ...

  BIG AL
 49. 49 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2906 Весело

  [quote#42:"alvaro22"]Какво е по-добре за българската държавност - (поне формално) независима прокуратура или прокуратура явно подчинена на парламентарното мнозинство? [/quote]
  Ти Цацаров за независим ли го смяташ?
  Та той е по-зависим от всички!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 50. 50 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3271 Любопитно

  [quote#2:"dogwoman"]Главният прокурор трябва да е министър от кабинета.[/quote]

  В някои държави главния прокурор е министър на правосъдието и няма главна прокуратура както тука. Имат си обикновена прокуратура и главен прокурор министър на правосъдието. Така трябва да стане и тука

 51. 51 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2906 Неутрално

  [quote#45:"2.50"]Ако са толкова корави и подготвени, трябва да имат готов вариант на поведение, различен от “блажено неведение от реформаторски тип”... [/quote]
  Изобщо не вярвам че ако от ДСБ решат да напуснат правителството от ДБГ и СДС ще направят същото.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 52. 52 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 668 Гневно

  Поглеждайки от високо и от далече, единственото което констатирам, че има едно правителство което просто няма как да прокара читава съдебна реформа. И АБВ и Патриотарите се оказаха такива каквито всъщност си ги знаем. Комунета докрай!
  ИЗБОРИ!!!!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 53. 53 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3271 Любопитно

  [quote#39:"Храбър"]ГЕРБ окончателно се присъедини към противниците на истински действаща реформа в съдебната система! [/quote]

  ГЕРБ гласуват заедно с РБ против предложението на четворката БСП,ДПС, АТАКА и АБВ. Значи ти слагаш РБ и ГЕРБ противници на реформата, защото гласуват против БСП, ДПС, АТАКА и АБВ. Храбрецо зе да ма съмняваш дан си пребоядисан комунист

 54. 54 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#1] от "barcelonski":

  Барцелона,ако местьо е серсем,то Реформаторският блок ли е виновен за това.

 55. 55 Профил на sparkle
  sparkle
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Дневник, още в първото изречение има две грешки, нататък не става по-добре.

  Не трябва ли да се свика ВНС, за да се променя конституцията?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 56. 56 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Малейй, какъв гняв!

  Още на първия ден след съставянето на злощастната управляща коалиция зададох един прост въпрос- някой вярва ли сериозно, че тази коалиция и това мнозинство са способни на реформи в каквото и да е?

  Тогава цялото ОФ ме оплю- комунетата по навик, костоветата- опиянени от властта за пръв път от 10 години.

  Ся същите комуно- костовета ще ми се възмущават!

  Ми ОФ- то ги умее тия работи, ве- така се групирват, че винаги да имат мнозинство , когато им трябва.

  Днес едните са в мнозинството, утре - другите, да не си личи много заверата.

  Боко направи голяма грешка, че загубвайки предишните избори, не отиде ведднага на нови.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 57. 57 Профил на alvaro22
  alvaro22
  Рейтинг: 213 Неутрално

  @Храбър

  Цацаров е преходен, както всеки човек. Конституцията не се променя всеки ден, мисли в дългосрочен план.

  Когато един закон се променя заради конкретен човек, това винаги е лоша промяна.

 58. 58 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  До коментар [#53] от "сидер":

  На ОФ- то винаги ГЕРБ са му виновни, то това е идеята.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 59. 59 Профил на alvaro22
  alvaro22
  Рейтинг: 213 Неутрално

  BIG AL
  как да решава съдът, когато прокуратурата е решила да не извършва разследване и повдигане обвинение?

  Сега мрънкате, че не можело Цацаров да разследва себе си.
  Утре ще мрънкате, че не може 240 човека да разследват себе си: )

 60. 60 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  [quote#16:"BIG AL"]Не бе прието намаляването на мандата на главния прокурор и шефовете на върховните съдилища от 7 на 5 години.
  [/quote]
  гласуването, за по-прегледно:

  "Ето ‪#‎Кой‬ спря сериозните промени в Конситуцията - имената, лицата и партиите, от които са депутатите:
  от ляво на дясно: 1. Димитър Лазаров - ГЕРБ, председател на комисията; 2. Данаил Кирилов - ГЕРБ, 3. Четин Казак, - ДПС, 4. Хамид Хамид - ДПС, 5. Красимира Ковачка - България без Цензура; 6. Чавдар Георгиев - БСП, 7. Христиан Митев - Патриотите, 8. Емил Димитров-Ревизиро - патриотите; 9. Кирил Цочев - АБВ, 9. Пламен Никифоров - АБВ, 10. Явор Хайтов - Атака и Димитър Делчев - България на гражданите.

  Само един гласувал ЗА - Атанас Атанасов, ДСБ"

  http://parliament.bg/tv/?page=cstream&lng=1&ID=6

 61. 61 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Вярваме в Бойко че може да кастри още повече с приятелите си от абвгз и противоконст.ДП$.

 62. 62 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 467 Неутрално
 63. 63 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  [quote#58:"mr.high&mighty."]това е идеята. [/quote]
  не драги, това са фактите
  [quote#60:"extraCACA"]гласуването, за по-прегледно:
  [/quote]

 64. 64 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Реформаторите ги пиши бегали ако не реформират нещо от съдебната реформа,иначе в противен случай продължаваме напред и най-важното е здраве да е!

 65. 65 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2906 Неутрално

  [quote#53:"сидер"]Храбрецо зе да ма съмняваш дан си пребоядисан комунист [/quote]
  Не разбирам как тогава комисията отрязва реформите.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 66. 66 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Мисля че хората които гласуват за герб трябва да разберат едно,може да е харизматичен един политик какъвто е Бойко,но ако не се правят реформи в случая болезнени,то той иска да държи властта на всяка цена,не се лъжете че това не е вярно!

 67. 67 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Седи въпросът..Защо седи правителството след като не може да направи нищо?

 68. 68 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#31] от "krastitel":

  По коя главица,че нещо не разбрах

 69. 69 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 434 Неутрално

  От всичко най-много ме радва да виждам как комунистическо-турските крадци хвърлят луди пари да съсипят държавата, но като дойдат избори се вижда как се топят - година след година.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 70. 70 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  [quote#67:"m_todorov"]Защо седи правителството след като не може да направи нищо?[/quote]
  няма причина, време е свинарника да се срине

 71. 71 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 580 Неутрално

  [quote#6:"registriran"]А сега да видим какво ще каже Радан за историческият компромис.[/quote]

  Каквото и да каже ще продължи да крепи властта на мутромилиционерската шайка и да обира трохите от държавната софра.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 72. 72 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 827 Любопитно

  Сега искам да видя последващите действия на ДСБ / щото за останалите клиентелисти нямам никакви очаквания/ .
  Москов , ти си !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 73. 73 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Е, то направо няма нужда от промяна на Конституцията. Поредната "парлама"

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  Отпадна и идеята по предложение на 1/5 от народните представители и при обосновано предположение да се иска отстраняването на главния прокурор.
  ............
  С други думи феодалът-васал на Партията не се пипа.
  Едно време на такива им викаха "сатрапи".
  "В някои области на Персия освен сатрапи са съществували и местни наследствени царе, князе и други управители, а също и свободни градове, под наблюдението на сатрапа."
  У нас им викаме "шумкарски кланове".

  nemo malus felix, minime corruptor.
 76. 76 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Ами честито за промените!

 77. 77 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#34] от "полувишис":

  Късничко и поради тази причина - невъзможно... Олигархията си има държава...

 78. 78 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Прокуратурата е адвокат на държавата. Каква независимост и от кого? Като искат независимост, ще трябва да се явяват на избори пред народа - както депутатите. И след 3 загубени дела ще трябва да да си ходят. Като не могат да ги спечелят, да не ги започват. Кво само ще ми вкарват въздух в свирката. Да не говорим, че им плащаме и то луди пари. Егати му нахалните навлеци.

 79. 79 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#53] от "сидер":

  До коментар [#58] от "mr.you`n`me.":
  Ето го лицето на истинския ГЕРП. Поинтересувайте се първо, какви ги вършат, как гласуват и после скачайте да ги браните. По делата ще ги познаете.
  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=442508115948239&id=364788430386875&refid=17&_ft_=top_level_post_id.442508115948239%3Atl_objid.442508115948239&__tn__=%2As

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 80. 80 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#77] от "Добрин Велков":

  никога не е късно да изгоним ДС-некадърниците от държавното управление. към днешен ден, има сигурно над 10 хиляди от тях в парламента, в съдебната система, регулаторни органи и комисии, областна и общинска администрация, както и във всички големи "корпорации", които се издържат главно от държавни поръчки и субсидии.

  и днес да ги изритаме тези хора от хранилката, ще е малко късно, но ще дишаме свободно с милиарди левове, които иначе тези престъпници крадат и "усвояват".

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 81. 81 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Неутрално

  виждате ги хубаво, нали?

  слугите на Гоце и на Ахмед ще саботират реформата по всякакъв начин, защото те са първите в списъците с държавна измяна и организирана престъпна дейност.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 82. 82 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#80] от "полувишис":

  Лустрация няма да има, защото ТЕ трябва да гласуват срещу себе си. Няма да го направят. Затова ти казвам, че е късно. А и държавата вече е взета на концесия от новобогаташите...

 83. 83 Профил на Окурка
  Окурка
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Радан Кънев:
  "Без изненади. Колкото и обидно да е това.
  Преговорите дали сме мъже, които държат на подписа си, тепърва предстоят"
  https://mobile.twitter.com/rmkanev/status/672460724044734465

  'Ceterum censeo Carthaginem esse delendam'
 84. 84 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  Май ще има историческо окастряне. Язък че Радан трампи референдума срещу съдебната реформа. Сега ще останем и без референдум и без реформа. Затова Илф и Петров са го казали - "Деньги впереди".

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 85. 85 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#83] от "Окурка":

  Ти на Гоце мъж ли му казваш. Аз го помня как мъжки водеше митинги и бдение в подкрепа на Саддам, Милошевич, а всъщност се редеше на опашки за петролните бонове на Саддам и паричките на сина на Милошевич, че да изкара некой лев комисионна. Пак той заклеймяваше ЕС и НАТО, а после без угризение или отвръщение подписа извоюваното с много мъка от Костов членство в тези съюзи. И как брани Русия. Истински мъж, няма що ама пред бездарни певици и изчезващи планински добитъци и то от сериозно разстояние.

 86. 86 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 632 Гневно

  И какво излиза в крайна сметка ? Засилване на безконтролното самоуправство на прокуратурата, ограничаване независимостта на съда и запазване на тайното гласуване на ВСС ! Тия чугунени глави, както се вижда, ще ни изкарат на улиците !

 87. 87 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  [quote#79:"virtual brain"] По делата ще ги познаете. [/quote]

  Какво е това? каква е тая инициатива"Правосъдие за всеки"?

  "Поправката, внесена от АБВ, бе приета в четвъртък с гласовете на депутатите в комисията от тази партия, от ДПС, БСП и Патриотичния фронт (ПФ). "Против" бяха единствено представителите на ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ)"


  "Начинът на гласуването в комисията за конституционни промени каква е нагласата на партиите преди вкарването на предложенията в пленарната зала. Все по-очевидно става, че въпреки "историческия компромис" между ГЕРБ, РБ и ДПС, последните отчетливо работят за все по-голямото орязване на идеите за съдебна реформа с подкрепата на коалиционните партньори на управляващите от АБВ и ПФ."


  Медиапул.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 88. 88 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#82] от "Добрин Велков":

  какво ще направят доносниците и комунетата е пределно ясно.

  важното е прогресивните граждани да протестират постоянно и да искат промяна и да защитават правата и свободите си.

  а лустрацията никога няма да е закъсняла, най-малкото поне ще е възмездие за престъпленията на комунетата.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 89. 89 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#85] от "proizvoditel":

  точно такъв е гоце. селянин от класа
  и предател.
  и страхливец.
  и доносник.

  веднъж комуне, винаги комуне.
  затова трябва да сме непримирими срещу комунетата в България, техния "бизнес" и техните деца. защото и децата им са комунета и некадърници. и "бизнесът" им зависи само от схеми, гешефти и държавни поръчки.

  някой познава ли дете на комуне, което е пример за подражание? и социален предприемач? и филантроп? и сам си е натрупал богатството с иновативен бизнес?

  аз не познавам. и няма и да познавам. защото нещата не работят така за комунетата. те обичат тъмното и мътната вода. и мразят прозрачността и конкуренцията. защото това ги убива.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 90. 90 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Трябва да си тотален идиот, за да не разбираш, че ако се гласува този вариант, догодина отиваме на предсрочни избори. Без бесепета, депесета, гоцета и боклуци в следващия парламент.

  Navigare Necesse Est
 91. 91 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1191 Весело

  Реформа на правосъдната система: Забравете!
  Реформа на здравеопазването: забравихме вече.
  Реформа на репресивния апарат: Протестираха. Забравете.
  Ми поне от ГЕРП да вземат да направят една реформа на Опазването на околната среда - белким видим Реформа, а
  Или кощунственото: Реформа на разпределянето на държавни поръчки

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 92. 92 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  [quote#90:"Schopenberg"]Трябва да си тотален идиот, за да не разбираш, [/quote]

  Трябва да си тотален наивник да вярваш, че парламент, доминиран от ОФ- то, ще направи реформа, застрашаваща статуквото му.

  Пак да повторя з бавнозагряващите- БСП и ДПС може да губят избори, но не губят властта, ЗАЩОТО СИ ИМАТ ОФ.

  Айде пак бухайте минуси!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 93. 93 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  [quote#90:"Schopenberg"]догодина отиваме на предсрочни избори.[/quote]

  На избори ша идете, когато ОФ- то реши!

  За ся Боко му върши работа.

  За туй Радан и Москов не дават косъм да падне от главата му!

  Ся ша има пак"мъжки разговори!"

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 94. 94 Профил на Sharky the Shark Dog
  Sharky the Shark Dog
  Рейтинг: 213 Неутрално

  При това положение смятам, че РБ трябва да излезе в опозиция. Така или иначе реформи няма да се случат, поне да лаят наш'те и да ни радват, че уж някой ни изразява гласа в парламента...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 360 Неутрално

  До коментар [#1] от "barcelonski":

  Значи според теб е виновен онзи, който се опитва да промени нещо/реформаторите/, а не другият, който има облаги да се запази статуквото - ГЕРБ?!!!
  Само като му чуеш речника на така лелеяния от теб наш премиер и трябв ада ти стане ясно колко му е умственият капацитет, но и ти явно си спрял някъде там - на "Винету" и то не целия.

 97. 97 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  Без гласът на улицата явно няма да стане.

 98. 98 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  [quote#3:"Калибър"]Така е "демокрацията" в България. [/quote]

  До коментар [#3] от "Калибър":
  Когато се сложат тези две думи - демокрация и България в едно изречение се получава поругаване на демокрацията.

  Преди години се надявах че на БЪлгария ще са необходими няколко години, но не повече от 5, за да стане нормална държава. Колко съм бил наивен. Никога не съм си мислил че ще трябват 25 години. Сега като гледам какво е .... започвам да се моля да не отнеме повече от периода на Соца - 45 години. Дано не се окажа наивен отново и с тази прогноза.

  California Über Alles
 99. 99 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#98] от "Pontif А":

  Аз написах повече. Дано да си прав, но звучи като утопия.
  Аз престанах да вярвам, че ще се случи, докато съм жив.
  Е, може и да греша, ако мина стотарката.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 100. 100 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3271 Любопитно

  [quote#79:"virtual brain"]До коментар [#58] от "mr.you`n`me.":
  Ето го лицето на истинския ГЕРП. Поинтересувайте се първо, какви ги вършат, как гласуват и после скачайте да ги браните. По делата ще ги познаете. [/quote]

  Сега Виртуал, ако следваме твоята логика и РБ са в кюпа, защото и техен представител е гласувал ЗА предложението на БСП, АБВ, ДПС и АТАКА
  А иначе какво ще кажеш за това:
  ,, Против предложението, внесено от АБВ, бяха депутатите от ГЕРБ и Реформаторския блок.,,
  Някой лъже, или в статията лъжат, че ГЕРБ и РБ са гласували заедно.
  Или това: ,,Със 7 гласа "за" и 7 "против" се гласува всички решения по кадровата и оперативна политика на ВСС да стават, както досега тайно, а не както предложиха от Реформаторския блок - с явно гласуване. Явното гласуване беше подкрепено от ГЕРБ, РБ, ПФ и "Атака".

  не е вярно

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK