Президентът увери Камерън, че в интерес на всички в ЕС е Великобритания да остане в него

Привечер Камерън, Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов посетиха София тех парк.

© Надежда Чипева, Капитал

Привечер Камерън, Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов посетиха София тех парк.В интерес на всички в Европейския съюз е Великобритания да остане част от Европейския проект. Всички ще загубят ако тя го напусне", заяви президентът Росен Плевнелиев в разговор с министър-председателя на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Дейвид Камерън. По време на срещата гостът отбелязал постигнатите от България добри резултати в областта на фискалната дисциплина, икономическия растеж и силната воля за реформи.


По време на срещата и държавният глава, и британският министър-председател призоваха за открит и конструктивен диалог в рамките на ЕС, на който да бъдат обсъдени направените предложения за реформи от Обединеното кралство, уточняват от прессекретариата на държавния глава. "Великобритания иска да бъде част от един реформиран Европейски съюз, който е ефективен и конкурентен", заяви Дейвид Камерън.


Двамата са били единодушни, че предприетите мерки и инициативи в рамките на Еврозоната не трябва да водят до фрагментация на Единния европейски пазар. По думите на държавния глава завършването на Единния пазар и включването на услугите, дигиталния сектор и енергетиката в него ще допринесе за повишаване на растежа, създаването на работни места и подобряване на конкурентоспособността на европейската икономика в бързо глобализиращия се свят.
Росен Плевнелиев подчертал също, че Европейският съюз не трябва да допуска задълбочаване на разликите в степента на развитие на отделните региони. В тази връзка той призова да бъде запазен бюджетът за Кохезионна политика.


"Не трябва да допуснем да бъде ограничено едно от основните права на европейските граждани, като свободното придвижване и възможността за работа в рамките на ЕС", подчерта още държавният глава. Според президента, това ще противоречи на основните принципи, върху които е изградена Обединена Европа и ще създаде реална опасност от последващо задълбочаване на различията между отделните държави членки.


"България е добър пример за ефективен контрол на външните граници на ЕС", посочи премиерът Камерън. Държавният глава подчерта, че страната ни ще продължи да охранява външните граници на ЕС, в съответствие с европейските правила, и да регистрира влизащите на българска територия мигранти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK