Ченалова си тръгна от ДАНС за пръв път без нова призовка

Румяна Ченалова при едно от многото й явявания в ДАНС

© Юлия Лазарова

Румяна Ченалова при едно от многото й явявания в ДАНСБившата съдийка от Софийски градски съд (СГС) Румяна Ченалова днес за пореден път дава показания в сградата на ДАНС, този път в качеството си на свидетел. Тя не пожела да разкрие за какво дело става въпрос от страх, че всичко, което каже ще й се върне като бумеранг и утре ще получи нова призовка. Само подсказа, че случаят е относим към времето, когато бе търговски съдия в най-големия съд в страната.


Тя каза също, че от задържането й през април до появата на записите на разговорите й с Владимира Янева никой от разследващите и прокуратурата не я е търсил освен да изслуша разпитите на двама свидетели, а от избухването на Яневагейт вече три пъти я викат в ДАНС.


Днес Ченалова за пръв път, откакто бяха разпространени записите напусна сградата на агенцията без нова призовка. Показанията й като свидетел продължиха малко над два часа, на които е присъствал и наблюдаващ прокурор, заедно с разследващите органи, нещо което изненада Ченалова. Пред журналисти тя сподели, че очаква скоро време и призовка за разпространените записи.
Румяна Ченалова каза още, че в понеделник в 11 часа ще отиде на заседанието на етичната комисия на ВСС, която покани за ново изслушване не само събеседничките от записаните разговори, но и група известни столични адвокати. Ченалова обясни, че е решила да се яви пред комисията на ВСС, за да покаже, че стои зад твърденията си и е готова да ги заяви и пред Владимира Янева.


От друга страна, тя не вижда причината, която е наложила да се проведе такава процедура - очна ставка, която се прави при противоречиви твърдения по факти. Ченалова припомни, че на няколко пъти след началото на скандала е заявявала, че Янева й е разказвала нещата, които се чуват от записите. Самата Янева твърди, че не си спомня. "Очна ставка би била резонна, ако тя казва -  не, не съм й ги казвала, а тя казва "аз не си спомням", коментира Ченалова. 


По повод въпросите на главния прокурор, които той отправи пред журналисти, а именно кой е разпределил делото "Октопод" на Ченалова и как тя е попаднала в търговското отделение на СГС, след като е  наказателен съдия - тя обясни:  първо, че по това време председател на СГС е бил Георги Колев, сегашният председател на Върховния административен съд. По негова заповед делата са се разпределяли от дежурния съдия, в случая това е била Карамфила Тодорова, което било по това време нормалната практика в съда. И второ,  след решението за увеличаване на състава в Търговското отделение, половината от преместените там съдии са били от други отделения, а и от други градове.


"Това, което се говори от главния прокурор, е хвърляне в пространството на някакви факти, които стоят изолирано от законовата норма, от практиката в градския съд, от това, че други съдии също са преместени в търговско отделение, включително наказателни. Това иде да постави съмнения върху моето встъпване в това отделение и моята работа там."


По отношение на разследването на записите  "Яневагейт" Ченалова изрази съмнение, че не се работи, както всеки, който се занимава с наказателно право знае, че трябва да се работи. Според нея трябва да се изискат самите записи, справки от мобилните оператори и информация от "Вайбър". Освен това изрази и притеснение да дава показания по случая пред прокуратурата, където по закон главният прокурор може да разпорежда на всеки надолу по веригата какво да прави и какво да търси.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3458 Весело

  Предполагам, защото от "Биволъ" днес били казали, че ще има нови записи ...
  И нЕма надцакване ...

 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3496 Весело

  Значи "овчна ставка" в понеделник? Их, ако има там някоя крушка с две жички ей тъй отстрани, ше светне от силния поток енергия между двете лейдита

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  Трябва да има закон,който не позволява на политиците да "опраскват"съдии,като за такова деяние се предвиди от пет до десет години затвор...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 217 Весело

  Дълбок поклон, пред великата българка Румяна Ченалова!!!
  Тя е нашата съвременна Райна Княгиня!!!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8289 Неутрално

  Може би са разбрали,че след всяко обвинение,следва запис на разговори в "Бивол".Помагат хората,като виждат, че прокуратурата не може и не иска да се справи.

 6. 6 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Ако бяхме нормална страна, Ченалова щеше да има протекция от полиция и прокуратура, а не да бъде заплашване да мълчи с постоянни призовки и разпити. Защото ползите от нея може да бъдат много по-големи отколкото вредите които безспорно е нанесла.

 7. 7 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 491 Неутрално

  аз бих й купила един гребен,че се рошава излиза на фотото.....а като си помислиш колко пара е гушнала от бандюгите !!!!!

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5129 Любопитно

  ИМАМЕ СДЕЛКА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":
  "ИМАМЕ СДЕЛКА !!!"
  И каква е тя - Боко подава оставка или само Цацаров?
  Ако записите са СРС, откъде са изтекли тогава? Кой всъщност клати държавата с тези записи?

 10. 10 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Тези от прокуратурата съвсем се оплетоха в лъжите и манипулациите си, и в имитациите и действията си.
  След като известно време се ослушваха и се правеха, че нищо не се е случило, и опитаха напълно да игнорират и омаловажат разговорите по стар техен милиционерски обичай (когато ги касае тях и техните капии, кръгове и обръчи) - записите били незаконни, не било ясно кой и защо ги е правил, дали са автентични и пр...сега вижте как глупаво се опитват да продължат инсинуацуята:

  "...От друга страна, ТЯ НЕ ВИЖДА ПРИЧИНАТА, КОЯТО Е НАЛОЖИЛА ДА СЕ ПРОВЕДЕ ТАКАВА ПРОЦЕДУРА - ОЧНА СТАВКА, КОЯОТ СЕ ПРАВИ ПРИ ПРОТИВОРЕЧИВИ ТВЪРДЕНИЯ ПО ФАКТИ.. Ченалова припомни, че НА НЯКОЛКО ПЪТИ СЛЕД НАЧАЛОТО НА СКАНДАЛА Е ЗАЯВЯВАЛА, ЧЕ Янева Й Е РАЗКАЗВАЛА НЕЩАТА, КОИТО СЕ ЧУВАТ НА ЗАПИСИТЕ. Самата Янева твърди, че не си спомня. "Очна ставка би била резонна, ако тя казва - не, не съм й ги казвала, а тя казва "аз не си спомням", коментира Ченалова."

  Абе умници - т.н. прокурори и висши магистрати от ВСС, КАТО ИСКАТЕ ДА ПРОВЕРИТЕ ФАКТИТЕ, И ИМАТЕ ДВЕ ЛИЦА, ОТ КОИТО ЕДНОТО ПРАВИ КАТЕГОРИЧНИ ТВЪРДЕНИЯ, А ДРУГОТО ... ИЗВЕДНЪЖ Е ПОЛУЧИЛО ПЪЛНА АМНЕЗИЯ, А Е ЗАЕМАЛА ВАЖНИЯ ПОСТ ПРЕДЕДАТЕЛ НА НАЙ-ВАЖНИЯ СЪД В БЪЛГАРИЯ - СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД, АМИ ...

  ПРОВЕРЕТЕ ФАКТИТЕ, БЕ! ИЗИСКАЙТЕ САМИТЕ ЗАПИСИ, ИЗИСКАЙТЕ СПРАВКИ ОТ МОБИЛНИТЕ ТЕЛЕФОНИ, ИЗИСКАЙТЕ И СПРАВКА ОТ "Вайбър", НАМЕРЕТЕ КОЙ Е МЪЖЪТ, ЧИЙТО ГЛАС Е НА ЗАПИСИТЕ...
  Колко е трудно да се направят тези неща, които всеки може да стори, ако иска и е оторизиран!

  Само че така постъпват честни и почтени професионалисти и магистрати, КОИТО НАИСТИНА ИСКАТ ДА РАЗБЕРАТ КАКВА Е ИСТИНАТА, А НЕ ТАКИВА, КОИТО ИСКАТ ДА ЗАМАЖАТ И ПОКРИЯТ НЕЩАТА...

  Проблемът им е, че всеки път когато се опитат да излъжат по някаквъв начин, симпатягите от "Бивол" вадят по още някой запис, и така мошениците и лумпените от мафията още по-дълбоко си го забиват сами, и се оплитат в лъжите си!

  Тоест - с лъжци, мошеници и престъпници не винаги е удачно и подходящо човек да е коректен и открит и трябва да има добре преценена тактика, защото онези го използват в своя полза за да прикрият лъжите и престъпленията си!

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  Трябва да има закон,който не позволява на политиците да "опраскват"съдии,като за такова деяние се предвиди от пет до десет години затвор...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 13. 13 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  Трябва да има закон,който не позволява на политиците да "опраскват"съдии,като за такова деяние се предвиди от пет до десет години затвор...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 14. 14 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 582 Гневно

  "Ами те службите са си на ДПС"
  Цитатът е на Янева. Ако не е нейн, значи е на Ченалова.
  В ОТКРОВЕН разговор.
  Подслушан.
  Записан.
  Изтекъл.
  СКАНДАЛЕН!!! МАФИЯ!!!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK