Ченалова си тръгна от ДАНС за пръв път без нова призовка

Румяна Ченалова при едно от многото й явявания в ДАНС

© Юлия Лазарова

Румяна Ченалова при едно от многото й явявания в ДАНСБившата съдийка от Софийски градски съд (СГС) Румяна Ченалова днес за пореден път дава показания в сградата на ДАНС, този път в качеството си на свидетел. Тя не пожела да разкрие за какво дело става въпрос от страх, че всичко, което каже ще й се върне като бумеранг и утре ще получи нова призовка. Само подсказа, че случаят е относим към времето, когато бе търговски съдия в най-големия съд в страната.


Тя каза също, че от задържането й през април до появата на записите на разговорите й с Владимира Янева никой от разследващите и прокуратурата не я е търсил освен да изслуша разпитите на двама свидетели, а от избухването на Яневагейт вече три пъти я викат в ДАНС.


Днес Ченалова за пръв път, откакто бяха разпространени записите напусна сградата на агенцията без нова призовка. Показанията й като свидетел продължиха малко над два часа, на които е присъствал и наблюдаващ прокурор, заедно с разследващите органи, нещо което изненада Ченалова. Пред журналисти тя сподели, че очаква скоро време и призовка за разпространените записи.
Румяна Ченалова каза още, че в понеделник в 11 часа ще отиде на заседанието на етичната комисия на ВСС, която покани за ново изслушване не само събеседничките от записаните разговори, но и група известни столични адвокати. Ченалова обясни, че е решила да се яви пред комисията на ВСС, за да покаже, че стои зад твърденията си и е готова да ги заяви и пред Владимира Янева.


От друга страна, тя не вижда причината, която е наложила да се проведе такава процедура - очна ставка, която се прави при противоречиви твърдения по факти. Ченалова припомни, че на няколко пъти след началото на скандала е заявявала, че Янева й е разказвала нещата, които се чуват от записите. Самата Янева твърди, че не си спомня. "Очна ставка би била резонна, ако тя казва -  не, не съм й ги казвала, а тя казва "аз не си спомням", коментира Ченалова. 


По повод въпросите на главния прокурор, които той отправи пред журналисти, а именно кой е разпределил делото "Октопод" на Ченалова и как тя е попаднала в търговското отделение на СГС, след като е  наказателен съдия - тя обясни:  първо, че по това време председател на СГС е бил Георги Колев, сегашният председател на Върховния административен съд. По негова заповед делата са се разпределяли от дежурния съдия, в случая това е била Карамфила Тодорова, което било по това време нормалната практика в съда. И второ,  след решението за увеличаване на състава в Търговското отделение, половината от преместените там съдии са били от други отделения, а и от други градове.


"Това, което се говори от главния прокурор, е хвърляне в пространството на някакви факти, които стоят изолирано от законовата норма, от практиката в градския съд, от това, че други съдии също са преместени в търговско отделение, включително наказателни. Това иде да постави съмнения върху моето встъпване в това отделение и моята работа там."


По отношение на разследването на записите  "Яневагейт" Ченалова изрази съмнение, че не се работи, както всеки, който се занимава с наказателно право знае, че трябва да се работи. Според нея трябва да се изискат самите записи, справки от мобилните оператори и информация от "Вайбър". Освен това изрази и притеснение да дава показания по случая пред прокуратурата, където по закон главният прокурор може да разпорежда на всеки надолу по веригата какво да прави и какво да търси.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK