В суматохата вишните на хотел "Маринела" прецъфтяха ... в пластмасови дървета

Електрическите дървета пред хотел "Маринела" - част от коледната украса на София

© Анна Христова

Електрическите дървета пред хотел "Маринела" - част от коледната украса на СофияХотел "Маринела" в София (популярен все още сред столичани като бившия Японски хотел) даде своя принос в коледната украса на София с ... електрически пластмасови дървета, осветяващи градината пред централния вход на сградата. 


Нововъведението идва шест месеца след като назначената от новия собственик - Ветко Арабаджиев, управа предизвика бурни протести в социалните мрежи, изкоренявайки японските вишни по алеите около хотела. Дърветата са дар на България от японското правителство при построяването на сградата. Те цъфтяха красиво напролет и за няколко десетилетия се превърнаха в един от символите на столичния квартал "Лозенец", включително по времето, когато хотелът беше част от веригата "Кемпински".


След жалба на граждани през лятото кметът на район "Лозенец" Любомир Дреков наложи глоба от 50 хил. лв. на собственика Ветко Арабаджиев с аргумента, че дърветата са на общински имот и не може да бъдат изкоренявани, без санкция на общината. Дори и при частен имот, законът изисква разрешение от общината за преместване и отсичане на дървета, припомни тогава той. Последва писмо до медиите от управата на хотела, която декларира, че става дума само за едно дърво и че то ще бъде преместено във вътрешна градина на хотела. Според общината обаче липсвали още три дървета. 
В момента Арабаджиев, който е един от най-големите хотелиери у нас, обжалва акта като неоснователен.


Фотогалерия: Електрически дървета замениха японските вишни пред хотел "Маринела" в София >


И цъфтят в суматохата светещи дървета


Докато процедурата тече, пред входа на хотела от няколко дни се появиха електрически дървета, захванати в цимента, които вечер светят. 


Според пиара на хотела Калина Паскалева това е специалната коледна украса на "Маринела", направена по най-добрия модел. В интервю за "Нова телевизия", излъчено тази сутрин, тя заяви, че няма основания украсата да бъде наричана кичозна и я сравни с тази във Виена, която е притегателна за туристи от цял свят. "Ние сме творци, създаваме едно творение, а критиците ги критикуват", допълни Паскалева.


Тя и Калоян Николов от хотела обясниха, че управата е купила млади вишневи дървета, както и 30-годишни вишни. Те се съхранявали в специални парници и ще бъдат засадени в японската градина на хотела, когато времето стане подходящо за целта. Става дума за вътрешна градина, до която достъп имат само гостите. 


На обратното мнение за качеството на украсата е архитект Атанас Динев, един от създателите на Японския хотел: "На мен ми прилича на един долнопробен публичен дом - безвкусица, простащина", коментира той пред "Нова телевизия". 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK