Адвокатите на синода поискаха съдът да отхвърли жалбата срещу собствеността на "Св. Александър Невски" (видео)

Патриарх Неофит и митрополитите присъстват на заседанието на ВАС за катедралата "Свети Александър Невски".

© Анелия Николова

Патриарх Неофит и митрополитите присъстват на заседанието на ВАС за катедралата "Свети Александър Невски".Патриарх Неофит вярва, че храм-паметникът "Св. Александър Невски" ще остане собственост на Българската православна църква (БПЦ). Той коментира това пред журналисти преди днешното заседание на Върховния административен съд, който заседава по жалба на дружество "Будител" срещу решението на служебното правителство на Георги Близнашки от октомври 2014 г., с което храмът е предоставен на БПЦ, предаде БТА.


Патриарх Неофит заяви, че очаква съдът да потвърди решението на Министерския съвет и се надява делото да бъде решено положително.


Ловчанският митрополит Гавриил определи жалбата на дружество "Будител" като абсурд и допълни, че храмът не може да остане без духовно ръководство. По думите му по закон и логика "Св. Александър Невски" трябва да остане на църквата.
Веселин Станков от дружество "Будител" заяви, че при решението на служебното правителство е нарушена административната процедура. По думите му Велико Народно събрание е определило, че собствеността върху храма трябва да бъде всенародна, а той единствено да се управлява от БПЦ, и това не може да бъде отменено от временен Министерски съвет.


Патриарх Неофит и митрополитите присъстват на заседанието на ВАС за катедралата "Свети Александър Невски".

© Анелия Николова

Патриарх Неофит и митрополитите присъстват на заседанието на ВАС за катедралата "Свети Александър Невски".


По време на заседанието на съда адвокатите на църквата заявиха, че жалбата е недопустима, защото дружеството няма правен интерес. Според тях прехвърлянето на собствеността върху храма на БПЦ не накърнява по никакъв начин правата на жалбоподателите, защото храмът остава достъпен за всички, дори и тези, които не изповядват православната вяра.


Съдът трябва да се произнесе в 30-дневен срок дали да допусне жалбата на дружеството.


Преди заседанието на съда беше отслужен молебен за изпросване на Божията помощ за запазването на патриаршеската катедрала като собственост на БПЦ, а след началото на заседанието камбаните във всички столични храмове биха тревожно.


На 3 декември ВАС даде ход на делото по жалба на културно-историческо дружество "Будител" против решение на служебния кабинет на Георги Близнашки за предоставяне патриаршеския храм "Св. Александър Невски" на Българската православна църква – Българска патриаршия.


Обявяването на храм "Св. Александър Невски" за частна държавна собственост стана с решение на служебното правителство от 1 октомври и затова на 8 декември Светият синод ще връчи църковния орден "Св. св. Кирил и Методий" на служебния премиер Георги Близнашки.

Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Велико Народно събрание е определило, че собствеността върху храма трябва да бъде всенародна, а той единствено да се управлява от БПЦ
  ----------------------------------
  Именно.
  Вън търговците в раса от храма.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 2. 2 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  [quote#0:"статията"] и затова на 8 декември Светият синод ще връчи църковния орден "Св. св. Кирил и Методий" на служебния премиер Георги Близнашки [/quote]
  Може и архонт да го направите.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 3. 3 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Поповете да спазват законите или да напускат България.

 4. 4 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Няма юридическо понатие "всенародна" собственост. Това е правен абсурд! Храмът трябва да си е на БПЦ, както всеки друг храм. Санта Мария Маджоре, Сискстинската капела или операта "всенародна" собственост ли са?

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2627 Любопитно

  Всенародна собственост да е символът на София, но в тия времена, къде е църквата, къде са хората, та да е проблем кой да се грижи и кой да плаща данъци!? Явно е проблем печалбата при вечното разделение сред българите.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 6. 6 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Логичното решение е едно и то ще бъде закрепено със съдебно решение. А пък тези дето си търсят отдушник на омразата към Църквата ще си намерят друг повод да беснеят - друго не им остава.
  Ако питаме дядо Добри какво ще каже старецът, а?

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 7. 7 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 546 Весело

  До коментар [#3] от "М.Георгиева":

  Георгиева, ама каква радост за тебе, а?! След няколкото християнски празника в които беше потънала в скръб и горест, всяка новина в която се срещат думите "църква" и "проблем" ти е като балсамче, а?

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 8. 8 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 441 Весело

  До коментар [#6] от "Магистър":

  Мазен и сладкодумен!
  Хайде изброй от какви пари и имоти се нуждае Господ, та да му стане съвсем ясно на народа.

 9. 9 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 497 Неутрално

  11 от 15-те членове на "светия" синод са агенти на ДС.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 10. 10 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#8] от "М.Георгиева":

  Ако ми отговориш на въпроса има ли разлика между понятията "Бог" и "Господ" и аз ще ти отговоря, че Бог няма никаква нужда от нищо.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8483 Любопитно

  ''Преди заседанието на съда беше отслужен молебен за изпросване на Божията помощ за запазването на патриаршеската катедрала като собственост на БПЦ...''- това да не е хибридна атака ???

  [email protected]
 12. 12 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 714 Гневно

  Много нагъл иск - разбира се, че катедралата е на БПЦ! Ако съдът реши храмът да е "народен", това не обижда ли членовете на "народа", които не са християни? Аз, например, нямам никакво желание да притежавам една-осеммилионна от някоя статуя на Буда в София, например...

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 13. 13 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Поредният кич на агентите на ДС.
  Сребролюбци!

 14. 14 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#9] от "Никола Георгиев":
  [quote#9:"Никола Георгиев"]11 от 15-те членове на "светия" синод са агенти на ДС. [/quote]
  И се правят на ударени, когато в обществото се обсъжда този проблем на "светите отци" , а когато стане дума за имоти реагират мигновено!
  И патриарха е същата партенка!
  Как не ги е срам?! Чудя се как тези търговци намират подкрепа всред някаква част от народа!

  The best way out is always through Robert Frost
 15. 15 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 725 Весело

  И двете страни са един дол дренки, но все пак чудя коя страна в случая подпира руския патриарх ?

 16. 16 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Из уикито- като за начало:"... Първо обикновено народно събрание решава храмът да се построи в столицата. Княз Александър се обръща с възвание към българите И ХРАМЪТ Е ВДИГНАТ С НАРОДНИ ДАРЕНИЯ. Събрани са доброволни вноски на обща сума 1 900 000 лв.[1] Основният камък е положен с изключителна тържественост на 3 март (19 февруари стар стил) 1882 г., четвъртата годишнина от подписването на Санстефанския договор. В основите на храма е вградена метална кутия, в която са записани имената на членовете на правителството..."

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 17. 17 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  До коментар [#10] от "Магистър":

  Няма смисъл да се занимаваш с тролове. Безсмислено.
  Интересното е кои са членове на това антибългарско движение "Будител" и че не се разграничават от този учинел от Батак, по всяка вероятност потомък на хората от съседните села, които се взели дейно участие в кланетата

 18. 18 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Този храм нито е строен, нито е поддържан от БПЦ преди, не е бил и нейна собственост, така че напълно резонно е искането да се възстанови статутът му като собственост на държавата. Един временен министър не може да решава такива важни въпроси.
  Друг въпрос е доколко храм с толкова руски характеристики, че и носещ името на светец, който няма нищо общо с българската история и църква, трябва да бъде катедрален храм и символ на столицата на страната ни.
  Ама и отчетата как са наскачали за имоти, иначе ако трябва да помогнат с нещо, никакви ги няма.

 19. 19 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Неутрално

  ти да видиш как продажните и алчни попчета изпълзяха веднага, когато някой може вземе нещо, което те смятат, че им се полага по право?!? а когато става въпрос за проблеми, касаещи съдбините на държавата, на духовния живот на гражданите, за добродетелите на миряните и дори на атеистите, църквата иска да не я занимават с подобни проблеми.

  първо да се разкарат всички ДС доносници от църквата. след това православната църква да си поеме отговорността за благотворителност и ежедневни грижи за болни, беззащитни и бездомни хора. по този начин ще получава много повече доброволчески труд от гражданите, както и дарения. но това трябва да започне от най-високо ниво в управата на патриаршията.

  и може би е време да им се отнеме голяма част от имотите и търговската дейност. стига толкова отчета с линкълни

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 20. 20 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 441 Весело

  Много нагли попове.
  За обслужване на европроекти и търговия се оказва, че имат ЕИК, регистрирани са по търговския закон, продават материални и нематериални продукти, генерирайки значими печалби, не плащат данъци и смучат от държавната хазна.
  Когато става дума за собственост, нямали правен интерес.

  Предлагам религиите да се финансират не от Държавната хазна, а от доброволен фонд, в който всеки гражданин да прецени сам дали да участва, а сегашният модел на държавно субсидиране да се криминализира.

 21. 21 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Първо и далеч по-важно е, да се върне името на храма, "Свети Кирил и Методий". Александър Невски казано по днешному е бандит, предал самата Русия на златната орда. Башка, никакви, ама никакви заслуги към България.

 22. 22 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  След като даже в уикито си пише, че основният спонсор/ дарител за средства за изграждане на храма е БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД, без значение от наличието/ липсата на религията им, откъде накъде този храм няма да има статута на публична държавна собственост? Как така ще се изключва незаконосъобразно от режима на публична държавна собственост, след като не съществуват спрямо ползването му отрицателните правни предпоставки, които да наложат промяната на собствеността му?????

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 23. 23 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#22:"logika"]на религията им[/quote] т.е. - на религията му

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 24. 24 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  ЗАКОН ЗА ДЪРЖАВНАТА СОБСТВЕНОСТ изм. ДВ. бр.61 от 11 Август 2015г. Чл. 2. (1) Собствеността на държавата е публична и частна. (2) (Изм. - ДВ, бр. 32 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 36 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) Публична държавна собственост са: 2. обектите и имотите, определени със закон или с акт на Министерския съвет за публична държавна собственост;
  5. имотите от национално значение, предназначени за трайно задоволяване на обществени потребности от национално значение чрез общо ползване, определени от Министерския съвет;

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 25. 25 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  Поддръжката на храма сигур никак не е евтина.
  Чудо на чудесата, че се натискат да го притежават различни организации.
  В чужбина на много места не могат да се справят с поемането на разходите за поддръжка и "разсвещават" църкви, като след това ги предлагат за продан. Ако не се намери купувач ги подаряват.
  С това църквите правят конкуренция на пазара за екзотични имоти, като ж.п. гари и ел.централи.

 26. 26 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 725 Любопитно

  Топката , за името на храма е била в полето на БПЦ. В 1919 г тя не се е престрашила да освети входната икона с имената на Светите Братя. Решението е било само държавно ниво и името си остава Ал.Невски- прочее лице , за което е сигурно, че не е било православно...Чудя се днес, дали държавниците ни ще имат отново куража за смяна на името с български светец, при подчиненото положение на Синода ни към Руската църква ...

 27. 27 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 546 Весело

  [quote#18:"murttle"]Друг въпрос е доколко храм с толкова руски характеристики, че и носещ името на светец, който няма нищо общо с българската история [/quote]
  Що за глупост?! Светците по исторически причини ли стават такива?! Какво е общото на свети Георги или свети Мина с българската история?! Такива неадекватни изказвания само показват как хора нямащи нищо общо с Църквата вземат отношение по темата.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 28. 28 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Нито правителството, макар и временно управляващо Държавата, още по-малко Църквата са България. Будител, ако загубите това дело, сезирайте Европейски съд. В случай че ви трябват средства, намерете начин да го оповестите. Ще се намерят.
  Искането на поповете и действията на мементните управляващи са предателство към Народа и Родината.

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8089 Неутрално

  "За да бъде построен храмът, са били нужни 30 години. Средствата, събрани от държавата и народни дарения, са 5,5 милиона лева.
  За позлатяването на кубетата на храма, нашите баби са дарявали златните си пръстени и обеци."
  А сега храмът е оставен да се руши и БПЦ даже не поема ремонтите.

 30. 30 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#17] от "daam":

  Да. Едни и същи хора, едни и същи неща говорят...

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 31. 31 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#27] от "Магистър":
  Г-не- темата е юридическа, а не каноническа! Става въпрос за правни, а не за религиозни процедури. Лично за мен остават неясни правните основания, доказващи, че е налице юридическа необходимост от трансформацията на публичната държавна собственост в частна държавна собственост върху храм- паметника " ал. невски".

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 32. 32 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 441 Весело

  Току що изгледах видеото.
  Толкова много попове къде са си спрели возилата.
  Интересно ще бъде да ги видим.

 33. 33 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  Изчетох коментарите.
  Само на едно място е споменато това дружество "Будител".

  Някой може ли да ме светне какво е това дружество и чие е най-вече.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 34. 34 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 845 Разстроено

  Тези препирни са достойни за съжаление.

 35. 35 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Този храм носи името на измислен руски херой и е редно да се върне старото му име - "Св. св. Кирил и Методий"!

  БПЦ трябва да се почисти от скверните ДС служители , облечени в раса, но както изглежда те са обединени с кгб килимявките!

  Истинските служители на Бога водят битки за душите човешки, нашите за имоти и придобивки!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 36. 36 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#33] от "Росен (Путлер капут)": Намерих това:
  http://www.celokupnabulgaria.eu/?p=6947
  http://www.admincourt-pz.bg/dela/20150501/0061eb15_24851515.htm
  "...Културно-историческо дружество „Будител“ – сдружение с обществено полезна дейност, със седалище и адрес на управление гр.Батак, ***, представлявано от Председателя на Управителния съвет – С.Г.К...Предмета на дейност на Културно – историческо дружество „Будител“ е да съдейства за опазване на културно-историческото наследство, археологически и исторически паметници на културата, видно от представеното удостоверение за актуално състояние...."

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 37. 37 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#36] от "logika":

  Да.
  Не схващам, не става ясно защо...на какво основание искат "Ал. Невски" да не е на БПЦ.

  Не го искат и за себе си..явно.
  Какво искат не ми стана ясно.
  Това с "всенародното" не е достатъчно ясно.
  Площад може да е такъв, но пък си се води общинска собственост.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 38. 38 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#36] от "logika":

  И благодаря, че забравих в първият пост да го направя.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 39. 39 Профил на Банчо
  Банчо
  Рейтинг: 225 Гневно

  Защо Църквата се активизира само когато стане дума за имоти?
  Вижте добре на кадрите Николай Пловдивски. Да точно онзи който не иска да плати ТАКСА смет на няколко църковни имота в Пловдив.
  Защо е необходимо Ал. Невски да е частен?
  Какво променя това за БПЦ? И в момента го ползва само БПЦ.
  Храма частен (на БПЦ), приходите за БПЦ, а разходите за ремонтите и режийни за данъкоплатците.

 40. 40 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 938 Неутрално

  До коментар [#27] от "Магистър":

  Така ли, ами тогава да се откажем от името Българска Православна Църква и директно да минем към руската такава (или друга по ваш избор). С този си коментар директно се изхрачвате в лицето на всички дейци на българските църковни борби, някои платили и с живота си за съществуването на българска църква.

 41. 41 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#37:"Росен (Путлер капут)"]Не схващам, не става ясно защо...на какво основание искат "Ал. Невски" да не е на БПЦ. [/quote]Този храм е построен с даренията на българския народ и е бил публична държавна собственост- т.е.- ВСЕКИ бг. гражданин- включително и аз като атеистка- има право на законен достъп до него, има право да го посещава и да го разглежда. Извършва се следното- трансформира се публичната държавна собственост в частна държавна собственост от служебното правителство- близнашки. Това обичайно може да се случи, след като е налице отпаднала нужда/ необходимостта храмът да се ползва [quote#24:"logika"]за трайно задоволяване на обществени потребности от национално значение чрез общо ползване[/quote]

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 42. 42 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#37:"Росен (Путлер капут)"]Това с "всенародното" не е достатъчно ясно. [/quote] "Всенародна собственост" = съвременният институт "публична държавна собственост", а не собственост на БПЦ - това е мнението ми. Произхода на финансите е от ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД- за това и ЦЕЛИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД трябва да има правото да го ползва. В един прекрасен бъдещ момент БПЦ може да реши следното/ напр./ В часовете от 12:00 до 16:00 ч. храмът да може да се посещава и от туристи/ т.е. лица, които не са част от паството/ след плащане на определена такса в размер на напр. 5 или 10 лв. Както се казва- търсете правния/ материалния/ финансовия интерес на лицата...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Човече, стига глупости! Спориш за неща, които не разбираш. Светостта на светиите няма националност. Църквата от апостолско време на сам е поместна а не национална и Българска значи на България а не на българите. Т.е. ако си с друга националност но си на територията на България си в диоцезът на БПЦ. Идеята е, че Църквата по канон е:" Една, свята, съборна (в гръцки "кафоликос" демек вселенска) и апостолска.
  Борбата за Църковна независимост не е била против руската патриаршия а против Вселенската. Невежеството не е добродетел.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 45. 45 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#42] от "logika":

  Някой трябва да го ремонтира.
  Това на поповете (общо понятие) сякаш не е разумно да се оставя.

  Мътилката около църквата остава явно.
  И тия будители също са неясни.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 46. 46 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#40] от "murttle":

  Пост № 44 беше отговор към теб.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 47. 47 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#44:"Магистър"] Светостта на светиите няма националност. [/quote] В такъв случай защо този ХРАМ - ПАМЕТНИК да не носи името на Св. С. Кирил и Методий? Защо трябва да носи име на руски княз- дори не и руски император, който / според уикито/"...изследователи като Лев Гумильов разглеждат управлението му като начална точка на формирането на руския етнос..." Не може ли да носи името на напр. Св. Борис- Михаил- княз Борис Първи, въвел християнската религия за основна държавна религия в България и дал прием на учениците на Кирил и Методий и участвал активно в създаването на българската писменост?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 48. 48 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#43] от "Банчо":
  УСТАВ НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА – БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ ... публикуван в „Църковен вестник”, 09.01.2009 г.
  Глава първа ОСНОВНИ ПОЛОЖЕНИЯ
  Чл. 1 (2) Българската православна църква – Българска Патриаршия е Поместна автокефална църква...
  (3) Самоуправляващата се Българска православна църква – Българска Патриаршия е правоприемник на Плисковската архиепископия, Преславската патриаршия, Охридската архиепископия, Търновската патриаршия и Българската екзархия. Тя е единна и неделима.
  http://www.bg-patriarshia.bg/index.php?file=statute.xml

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 49. 49 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#45:"Росен (Путлер капут)"]Някой трябва да го ремонтира. [/quote] ЗАКОН ЗА ДЪРЖАВНАТА СОБСТВЕНОСТ
  Чл. 14. (3) (Нова - ДВ, бр. 87 от 2010 г.) Управлението върху обекти, имоти и вещи - държавна собственост, включва правото на ведомствата и юридическите лица на бюджетна издръжка да ги владеят, ползват И ПОДДЪРЖАТ от името на държавата, за своя сметка и на своя отговорност.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 50. 50 Профил на Банчо
  Банчо
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#48] от "logika":

  Какво общо има Устава на БПЦ?
  Оставаме ги да се само издържат и бързо ще угаснат, като свещички.

 51. 51 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#47] от "logika":
  [quote#47:"logika"]Св. С. Кирил и Методий[/quote]
  Не съм търсил дали вече не е писано от някого, но Гърлето каза, че Фердинанд е искал да я прекръсти така.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 52. 52 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#49] от "logika":

  Да де, ама ако стане собственост на поповете къде отива това?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 53. 53 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#52] от "Росен (Путлер капут)":
  Ако стане собственост на поповете, те трябва да се грижат за поддръжката и ремонта на сградата. Интересно- дали БПЦ е толкова богата, че може да си позволи извършването на неотложните ремонти на храма...
  До коментар [#50] от "Банчо": Коментарът ми беше до коментар [#44] от "Магистър":- грешката е моя!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 54. 54 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#51] от "Росен (Путлер капут)":
  "...„Русия стреля срещу създадената от нея България… Само за това, че последната се стреми единствено към обединението на своята нация” пише в. „ Балкански куриер” следбомбардировката на Варна.След този акт обществените реакции срещу извършителите му са толкова остри, че се стига до преименуването на храм-паметника „Св. Александър Невски” в София в „Св. св. Кирил и Методий”! Това става с пълен консенсус от парламента (в това число и опозицията) и правителство. Всъщност решението не е толкова за преименуване, а за възстановяване на първоначално замисляното му име “Св.св. Кирил и Методий”..." http://www.sitebulgarizaedno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=535:-1916-1917

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 55. 55 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  [quote#12:"Lord Dreadfort"]Много нагъл иск - разбира се, че катедралата е на БПЦ![/quote]
  И от какво се разбира?
  Тази катедрала е била 100 години държавна собственост, и това не е пречило в нея да се води духовна дейност.

 56. 56 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  [quote#53:"logika"]Ако стане собственост на поповете, те трябва да се грижат за поддръжката и ремонта на сградата. Интересно- дали БПЦ е толкова богата, че може да си позволи извършването на неотложните ремонти на храма... [/quote]
  Парите пак ще идват от държавата, "горницата" ще се разпределя от такива като Николай Пловдивския.

 57. 57 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#56:"Yotce"]Парите пак ще идват от държавата[/quote]
  Да- вярно е...В такъв случай- искат да притежават собствеността върху храма, но.... разходите да са за сметка на държавата...И после ми кажете, че нашите попове не са "търговците в Храма", които трябва наистина да бъдат изгонени от Храма- образно казано, защото аз съм атеистка...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 58. 58 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  [quote#47:"logika"]В такъв случай защо този ХРАМ - ПАМЕТНИК да не носи името на Св. С. Кирил и Методий? Защо трябва да носи име на руски княз- дори не и руски император[/quote]
  Носи името на руски княз, обявен за светец, на когото е кръстен имераторът на Русия, водил Руско-Турската освободителна война.

 59. 59 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#54] от "logika":

  Май църквата не е била съгласна, но явно преименуването е факт.
  Не виждам вече причини да не си стане "Св. св. Кирил и Методий".
  Особено след като знаем вече какво е руското вероломство.
  Невски си е руски герой. Нямаме отношение към него.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 60. 60 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#58] от "Yotce":

  Да, но е факт, че Русия не е предвиждала обединена България.
  Не е и помогнала за обединението ни.
  Болшевишкото робство прелива чашата.
  Това стига за да не изпитваме овча лоялност към тия.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 61. 61 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#53] от "logika":

  Поповете пари имат, но не им се дават за такива "светски работи" като ремонт на храмове. Поне не на всички от тях.
  Виж им колите и се сети как се купуват.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 62. 62 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#58:"Yotce"]на когото е кръстен имераторът на Русия, водил Руско-Турската освободителна война. [/quote]Хм- не ми беше известно това, защото не съм се ровила в протоколите на НС от това време... Благодаря за инфото!
  [quote#59:"Росен (Путлер капут)"]Невски си е руски герой. Нямаме отношение към него. [/quote] И аз така мисля.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 63. 63 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  [quote#60:"Росен (Путлер капут)"]Да, но е факт, че Русия не е предвиждала обединена България.
  Не е и помогнала за обединението ни.
  Болшевишкото робство прелива чашата.
  Това стига за да не изпитваме овча лоялност към тия.[/quote]
  Не е нужно да изпитваме "овча лоялност". Но не е нужно и да изкривяваме изкуствено историята си, за да се харесаме някому.
  Осигурили са възможност да възстановим държавността си. Факт.
  Сан Стефанския мирен договор е предвиждал обединена България. Факт.

 64. 64 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#63] от "Yotce":

  Живей в твоя свят, но не налагай тази овча любов към Русия на нормалните хора.
  Злото от североизток струва на България твърде много.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 65. 65 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#59] от "Росен (Путлер капут)":

  Ето нещо по темата за "героя-светец" Александър Невски!!
  http://www.faktor.bg/politika/na-vseki-kilometar/57689-premierat-radoslavov-izgonva-ot-balgariya-ruskiya-svetetzmyusyulmanin-aleksandar-nevski.html

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 66. 66 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#65] от "Ани":

  Благодаря ти.

  Интересно има там...в линка.

  ......България може да има самостоятелна и независима външна политика, отказвайки да бъде третирана като васал на „братушките“ и имперските им амбиции......

  И после надеждата, че е последно, но не е.

  ............. Според вестник „Дневник” русите убиват не само жените и децата във Варна,те убиват веднъж завинаги русофилството....
  (Дневник не е този Дневник)

  Късата българска памет.

  Вадя текста, защото някой ще го домързи да прочете всичко от статията.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 67. 67 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#66] от "Росен (Путлер капут)":
  Твърде смущаващо!

  митове около образа на светеца.

  Освен православен християнин съвсем не е изненада, че Александър е бил още и:

  Католик: тъй като през 1248 г., следвайки примера на баща си княз Ярослав, приема католицизма, както е видно от писмо за благодарност от папа Инокентий IV, в което той, в допълнение към благодарностите пише, че изпраща архиепископ в построения под патронажа на Александър Невски катедрален храм в Псков!

  Мюсюлманин: преди смъртта си през 1263 г. приема исляма в столицата на монголите, тъй като новия хан на Златната орда, Берке, е първият хан-мюсюлманин, а Невски бил гъвкав политик. Това разкрив Олег Чеславски в свое изследване, което в България е почти непознато.

  Така реално българите трябва да осъзнаят един зловещ факт, който вероятно е и един от най-тежките митове, с които е поробена душата и вярата им - катедралният храм на Църквата им носи името не само на жесток тиранин и убиец, но и на човек,

  който завършва живота си като мюсюлманин.

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 68. 68 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  [quote#64:"Росен (Путлер капут)"]Живей в твоя свят, но не налагай тази овча любов към Русия на нормалните хора.
  Злото от североизток струва на България твърде много. [/quote]
  Моят свят не е черно-бял, моят мироглед не се върти като пумпал, в зависимост от това кое ми е изгодно в момента или кое е изгодно в момента. Не виждам какви основания имаш да ме обвиняваш в "овча любов към Русия". За теб, като модерен човек, турското робство сигурно е "присъствие", но това "присъствие" щеше да продължи поне до Първата световна война, и днес, ако изобщо имаше България, тя щеше да е държава с територия, колкото на Черна Гора.
  Затова смятам, че няма нищо странно храма да остане с това име.

 69. 69 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  До коментар [#65] от "Ани": Нямам думи! Как може българският храм- паметник да носи такова име До сега наистина не съм се интересувала от името, защото не е влизало в кръга на интересите ми...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 70. 70 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 938 Неутрално

  До коментар [#46] от "Магистър":
  До коментар [#44] от "Магистър":

  Да, разбрах, че е бил към мен. По претенциите за всезнайство и високомерието.
  Не била на българите, била на България! Смях! А България на кого е?
  Очевидно не схващаш или се правиш, че не схващаш. Тук не става дума за общохристиянски ценности и светци, нито срещу кого е била борбата за църковна независимост. Тук става дума, че въпросният храм е катедрален на българския патриарх, а носи името на руски светец (за спорната му святост няма да споменавам), дадено му в чест на руския цар. А най-вече става дума за това, че въпросният храм по никакъв юридически или морален закон не принадлежи на БПЦ. Издигнат е с обществени средства в прослава на един светски акт, какъвто е войната, освободителна за нас и създаването на новата ни държава, винаги е бил държавна собственост, винаги е бил поддържан от държавата и винаги се е наричал храм-паметник. БПЦ не е вложила никога нищо в него, а го получава наготово срещу какво - един орден за един случайно озовал се във властта човек! Вместо да раздавате акъл от имагинерната си камбанария, засрамете се и се укротете, че целия народ сте настроили срещу себе си.


 71. 71 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#69] от "logika":

  Аз като го прочетох се ужасих!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 72. 72 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 714 Гневно

  До коментар [#55] от "Yotce":

  Не, била е построена от държавата когато Църквата и държавата са били едно и също.

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 73. 73 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Отново демонстрираш потресаващо новежество по отношение на това кое и какво е църква и как се отнасят църква и държава. Очевидно не можеш да разбереш колко неадекватно звучат думите ти по отношение и на институционализмът на Църквата и по отношение на мистичността й. Спорът ще бъде решен по най-логичният начин и той е, че нотариалният акт ще бъде предоставен на БПЦ.
  Следващият път ми изпрати своето си мнение а не копи пейст от други постове и променена теза. До тук смени две.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 74. 74 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  [quote#72:"Lord Dreadfort"]Не, била е построена от държавата когато Църквата и държавата са били едно и също.[/quote]
  Това, което казваш, просто не е вярно.
  Църквата е имала собственост, ясно отделена от държавната собственост. И този храм никога не е бил собственост на църквата.

 75. 75 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 714 Любопитно

  До коментар [#74] от "Yotce":

  Т. нар. "Санстефанска България" е по границите на българската екзархия. Малко тъжно е, но сме имали църква преди да имаме (третото) българско царство. Собствеността на църквата е била отделна от държавната, но тогава религията на Царството е била Православието в лицето на БПЦ. И никой дори не си е помислял, че катедралният храм може да е на някой друг, освен на църквата - сигурно затова и са нямали нотариален акт - считали са го за безсмислено, понеже се подразбира.

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 76. 76 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#67] от "Ани":

  Да.
  Меко казано смущаващо.

  Някой трябва да направи подписка за преименуване/връщане на името "Св. св. Кирил и Методий".
  Достатъчно българско и наше си.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 77. 77 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#76] от "Росен (Путлер капут)":

  Да, трябва да се направи подписка, но като се има предвид, че руският ботуш е стъпил здраво и в БПЦ, очертава се голяма съпротива...Това не значи да се отказваме!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 78. 78 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#77] от "Ани":

  Поповете модел ДС-соц. намаляват, а и нищо не могат да направят срещу волята ни.
  Не и сега.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 79. 79 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#78] от "Росен (Путлер капут)":

  Добре би било да е така, но позицията на кагедесариата е много силна още! Обслужваща враждебната империя на злото...! В служба на дявола се нарича. А чиновниците от ЕС не са в час...

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 80. 80 Профил на Банчо
  Банчо
  Рейтинг: 225 Гневно

  Трябва да се въведе религиозен данък, като в Германия.
  Всеки който декларира своята религиозна принадлежност - дължи данък религия. Даденото вероизповедание се финансира от събраните по този начин данъци.
  За има-няма 5 години, свещениците ще излязат на пазара на труда, а ние няма повече да се занимаваме с техните скандали.
  Ако Митрополит Николай иска отново лукс, ще се наложи вместо на Ауди, да се вози на Волгата на баща си!

 81. 81 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#79] от "Ани":

  Станалото днес (към този момент) потвърждава това по безспорен начин и вече не става въпрос само за църквата.
  Отиват си министри, а ДС само чака удобен момент за да повтори тригъзата от 2005/2009-та.
  Не го смятах за възможно, но се случва.
  За пореден път погрешно съм бил оптимист.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK