Има риск от загуба на европейски пари по проекти за саниране на жилища

Има риск от загуба на европейски пари по проекти за саниране на жилища

© Надежда Чипева, КапиталИма риск сгради, моито в момента се санират с европейски средства, да не бъдат завършени в срок и така да бъде загубено финансиране. Това се разбра от думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред участниците в националната дискусия "Да! На българската икономика. Европейска България - стабилност и растеж". Към момента има одобрени 2 800 сгради по мярката "Енергийно обновяване на българските домове", която финансира с европейски средства монтирането на топлоизолация.


Министърът прехвърли отговорността за евентуална загуба на финансиране към фирмите, които изпълняват проектите. В МРРБ има множество сигнали за фирми, които не искат да работят или работят некачествено, заради което има риск да не бъдат завършени част от сградите с европейско финансиране, е обяснила Павлова. "Нашето категорично изискване е за качество на строително-монтажните дейности, особено когато е с безвъзмездна инвестиция. Имаме проблеми с качеството и трябва да решим този въпрос", заяви министърът, цитирана от пресцентъра на ведомството.


По думите й програмите за саниране са започнали и като подкрепа към малкия и среден бизнес, но на много места малките фирми нямат нужния капацитет като скелета, работници, нямат механизация и имат претенции за разсрочване на сроковете. "Искаме да подкрепяме малките и средни предприятия, но виждаме, че те нямат възможности, затова трябва да намерим най-доброто решение на проблема", каза тя.
Павлова припомни, че по националната програма за енергийна ефективност, където има и конструктивно укрепване на сградите, инвестицията от държавата е за около 500 хил. лева на жилищен блок, което по думите ѝ прави програмата по-добра от европейската. "Разчитаме изключително много на качествено свършена работа, защото инвестираме 1 млрд. лв., и имаме възможност за още 1 млрд. лв., но трябва да инвестираме в качество, в сигурност, да докажем ефективност и висок стандарт", каза Павлова.


На дискусията министърът изброи пет основни приоритета пред ведомството за 2016 г. Освен програмата за енергийна ефективност на жилищните сгради, сред най-важните задачи на МРРБ догодина ще бъде започването на новата оперативна програма "Региони в растеж", която вече е отворена на 70% към основния си бенефициент – общините, и приключването на програмата "Регионално развитие" 2007-2013 г. 12% от бюджета на "Региони в растеж", или 370 млн. лева, са на разположение на бизнеса под формата на финансов инженеринг в рамките на пет специализирани фонда, отбеляза Павлова. Очакванията са със средствата по новата програма в размер на 3 млрд. лв. да се привлекат допълнително около 1 млрд. лв. от бизнеса за регионално развитие.


Като друг приоритет Лиляна Павлова посочи водната реформа и водната инфраструктура, която по думите й ще е изцяло завършена през януари-февруари 2016 г. От новата оперативна програма "Околна среда" ще бъде създаден специален фонд и за водна инфраструктура с капитал около 250 милиона лева. Целта е да се стимулира публично-частното партньорство в проекти за съфинансиране от банковия сектор и финансовите институции, и за проекти, свързани с енергийна ефективност, когенерации и бизнеспроекти в областта на водоснабдяването.


Друг основен приоритет за министерството е пътната инфраструктура, като Лиляна Павлова посочи, че през 2016 г. и по него ще се разчита за максимално усвояване на еврофондовете за ремонт и строителство на пътища. Акцент ще бъдат и усилията на държавата да въведе тол-системата за тежкотоварните автомобили. Реформата в кадастъра, също е важен акцент в работата на ведомството. "Наливането на картата на възстановената собственост в общ, единен регистър ще позволи да предоставяме по-качествена услуга в електронен вид за бизнеса", обясни министър Павлова.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ей го на безплатният обяд! Дано поне не "изгорят" много хора!

 2. 2 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Каквото и да става, Лилито отсега си е измила ръцете с подизпълнителите.
  Кой ги избира? Аз ли? Путин? Станишев?

 3. 3 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Аз тука чета: "Ние имаме едни фирми, на едни наши хора, дето ще санират много по добре."

  Да нахраним братовчедите с обществени поръчки!

  Леко обезчовечен...
 4. 4 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Къде са тия сгради, които са санирани или се санират? В кой град?

 5. 5 Профил на ASTYLE
  ASTYLE
  Рейтинг: 696 Весело

  Кеф на буци !

  EU now have 1 GB empty space
 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Днес минах покрай една стара и хубава кооперация, която знам, че е на АКТИВНИ БОРЦИ. Санираха яко.

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3783 Любопитно

  ''Към момента има одобрени 2 800 сгради ''
  Някой знае ли колко са завършени ????

  [email protected]
 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3868 Весело

  Човек можна падладее в таз наша Родина.Имаше един милиард от бюджета,за първи път чувам,че ще загубим пари и от ЕС."Министърът прехвърли отговорността за евентуална загуба на финансиране към фирмите, които изпълняват проектите."Конечна,можна ли някой да си помисли,че другарката Павлова ще е виновна.Светлото минало е все по близко.

 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3868 Весело

  [quote#7:"karabastun"]'Към момента има одобрени 2 800 сгради ''
  Някой знае ли колко са завършени ????[/quote]Само въображението.

 10. 10 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#6] от "442":
  В кой град се случва това?
  Тия активни борци не живеят ли в малки спретнати кооперацийки от по 3-4 етажа, с по един апартамент на етаж, в централната градска част?! Верно, че са старо строителство, ама са предимно тухлени и броят на апартаментите е малък, та на кои условия по проекта отговарят тия кооперацийки, та са одобрени за безплатно саниране?

 11. 11 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Като я гледам, тя и Лилито е кандидаствала по тая програма. Качила си е още 3-4 ката "изолация".

 12. 12 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "Има риск сгради, моито в момента се санират с европейски средства, да не бъдат завършени в срок и така да бъде загубено финансиране. "

  "Министърът прехвърли отговорността за евентуална загуба на финансиране към фирмите, които изпълняват проектите."

  Ся, Павлова, не да ви припомня а да ви натъртя къде е проблемът(ви). Той е в централизираното разпраделение, от регионалният и ли направо главният гаулайтер на ГЕРБ , кои ще получат порциите по места. И понеже те са недостатъчно и като възможности и като бройка, за да усвоят парите, то и затова не можете да усвоите обема , за който си бяхте направили сметката.
  Но нейсе, има и други програми и оттам , чрез същите ви "назначени" бизнесмени ще допопълните партийната и личните ви каси.
  п.п. Забравих. Пратете много поздрави на майките си.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 13. 13 Профил на mr.kiril
  mr.kiril
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Добре де, ако една сграда не бъде завършена и за нея "изгори" еврофинансирането, кой ще плати масрафа накрая?!?!?!?!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  НЕ на ДС и русофилите (вкл. Бойко Борисов)! НОВ ВСС! НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР! РЕАЛНА СЪДЕБНА РЕФОРМА! Мавродиев (КФН) - вън от държавните институции!
 14. 14 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4375 Весело

  До коментар [#6] от "442":

  Ами щом са "АКТИВНИ", при това "БОРЦИ", значи традицията е спазена.

 15. 15 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  [quote#13:"mr.kiril"]кой ще плати масрафа накрая?!?!?!?! [/quote]
  собствениците.

 16. 16 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#7] от "karabastun":

  Досега са се похвалили само за една: http://goo.gl/g7kKjH. Оттам нататък гуглето е безсилно. Тези дни четох, че някакъв блок, който току-що го "санирали", протекъл, но не мога да открия линка към статията.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  След като за програмен период от 7 години санираха 2 къщи-близнаци, сега фирмите виновни....

  Апропо, програмата за панелките е тръгнала по същия друм...

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 18. 18 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  До коментар [#13] от "mr.kiril":
  "Добре де, ако една сграда не бъде завършена и за нея "изгори" еврофинансирането, кой ще плати..."

  По закон губи фирмата. Но от опит знам, че държавата ще се опита да ги извади от блатото с нашите пари.

  подпис
 19. 19 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 512 Неутрално

  В Бургас при търг за изпълнители за саниране по 6 сключени договора са се явили само по 1 или 2 кандидата. Уж няма работа никой не иска да работи по тази програма.
  За следващата година само в Бургас има сключени договори за още 200 панелни блока. Кой и как ще ги строи тогава?

 20. 20 Профил на malevv
  malevv
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Има 3 завършени в Благоевград по тази програма. Никой не е дал и стотинка. Саниране не става за един ден и не се прави зимата.

  http://blagoevgrad-news.com/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80-%D0%B8-%D0%BA%D0%BC%D0%B5%D1%82-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%B4%D0%B2%D0%B5-%D0%BE%D0%B1/

 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3221 Неутрално

  "... Министърът прехвърли отговорността за евентуална загуба на финансиране към фирмите, които изпълняват проектите ..."!

  М-да, иначе в ГЕРБ, много обичат да говорят за носене на отговорност! Лилето и тя, като началника си! Започна да обяснява, кой бил виновен! Ама, кой залага нереалистични срокове, кой писа условията по програмата и проектите? Под чие управление бяха общините и къде се покриха кметовете отличници от ГЕРБ?!
  ГЕРБ твърде глуповато бяха заложили дискриминационни условия, че да лапат по-на едро! Тоест само за големи сгради с много апартаменти, без да отчетат факта, че там има хора, колкото за едно село и трудно се разбират, камо ли да правят съвместно проект и документация! Имам апартамент в един блок с два входа, по десет апартамента и криво ляво се разбрахме, за саниране...! Да, ама не отговаряме, малко апартаменти сме! Сега, тръгнала Лиляна Павлова, да говори, че можело да се изтърват евросредства! Ще се изтърват и още как! И никой не даде смислено обяснение, защо се дискриминират хора с еднофамилни къщи или сгради с по-малко апартаменти...!
  Предполагам, че ще има и неприятно изненадани собственици, където санирането е стигнало до някъде и им сервират една сметка за остатъка...! Ама, само предполагам!

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3221 Неутрално

  До коментар [#20] от "malevv":

  Стига бе...! Бате Бойко и ремонти (саниране) на блокове, почна да открива! Много работа ще му се отвори!
  Предполагам, че парите които е похарчил за охрана и кортежи, за да иде до Благоевград, ще стигнат за саниране на поне един апартамент! Ако иде до Варна за подобна глупост, парите ще покрият разходите за един вход на някой блок във Владиславово! Разходите за предизборните разходки, дали се покриват от ЕС?!

  Бивш tww09306483.
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Нали въведоха лимити на цените по отделните операции при санирането.И фирмите нещо не са мотивирани.Там има някякъв проблем заровен.Фирмите ,които бяха сключили договори,и после им сервираха лимитите,или им се вижда малко за лапане, или цените са нереалистични.и сега не си дават зор,ами ще работят докато има предвидени пари по техния си ценоразпис. Пък после недовършеното да го плаща друг,в никакъв случай фирмата.Ще се опитват да рекетират, оставяйки недовършена сградата.Но кого,дали данъкоплатците като цяло,или собствениците....?

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Както винаги,когато нещо свърши добре,овациите са за Борисов и Павлова,но ако свърши зле,виновни са други.

 26. 26 Профил на Вера Су
  Вера Су
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Нали уж санирането щеше да е 100% финансирано от бюджета? Какви евросредства ще загубим? Освен това уж саниране, а казва монтиране на топлоизолация. Хептен се омотаха в лъжи кражби. Изгубих интерес да дочета по-нататък.

 27. 27 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2533 Весело

  Приятно "прекарване" на прясно санираните !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 28. 28 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Малките фирми й били виновни на Лилето. Нямали били капацитет. От къде да имат бе моме? Тях не ги допускат до програма "Конкурентоспособност", защото мафиотите са въвели изискване за минимална сума на европейското финансиране - 100 000 евро, което означава, че и малките фирми трябва да извадят от джобовете си поне още толкова пари. Да не говорим за бюрократските хватки, с които чиновниците няма да им платят голяма част от договорените пари и ако не фалират ще ги накарат да съжаляват. Малките не ги допускат и до обществени поръчки, защото те са направени за точно определени мафиоти. Допусдкат ги единствено като подизпълнители на подизпълнителите, като печелят едни заплати.

 29. 29 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3221 Неутрално

  До коментар [#24] от "leslin":

  Абе, те разценките са нормални..., ама като го привикат изпълнителя в местния офис на ГЕРБ и, като му кажат, че трябва да се заделят едни 30%-та... и калкулациите се объркват!

  Бивш tww09306483.
 30. 30 Профил на punakazanlak
  punakazanlak
  Рейтинг: 473 Неутрално

  http://www.kazanlak.com/news-19884.html

  Ето ви санирано малко блокче. Тук също се вихрят "градските легенди", кой..какво и що живее там, че е с предимство.

 31. 31 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  бла бла бла...

  Сградите, все пак, не са лица служебни, юридически или физически лица. Законово и фактически.

  Бавят се "изпълнители", които нямат уредени договори.
  Някои бързат... в нов жанр измами.

  Министерството би трябвало да публикува поне 2-ва
  Образеца за договор във връзка с "безплатно саниране",
  с координирано съдържание,
  всеки образец с достатъчно ясни ангажименти и ползи
  за страните, ако сключат договор:

  1. Между фирма Изпълнител и Отговорно лице за самостоятелно Частно Жилище.

  2. Между фирма Изпълнител и Отговорно лице за "етажна собственост" на към самостоятелни Частни Жилища.

  Изготвяне от експерти и публикуване на такива два "приблизителни" документа ще разсее преобладаваща мъгла и недоверие към подозрителни кандидати за изпълнители,
  както и от страна на легитимни фирми,
  които (естествено) се въздържат да санират безплатно.

  "Има риск сгради, моито в момента се санират с европейски средства, да не бъдат завършени в срок и така да бъде загубено финансиране. Това се разбра от думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред участниците в националната дискусия "Да! На българската икономика. Европейска България - стабилност и растеж".

  Към момента има одобрени 2 800 сгради по мярката "Енергийно обновяване на българските домове", която финансира с европейски средства монтирането на топлоизолация.

  Министърът прехвърли отговорността за евентуална загуба на финансиране към фирмите, които изпълняват проектите. "

 32. 32 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 753 Весело

  [quote#10:"gogleo"]та на кои условия по проекта отговарят тия кооперацийки[/quote]
  Наш човек

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 33. 33 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 352 Любопитно

  До коментар [#30] от "punakazanlak":

  Посочените блокчета май са санирани по друг проект, цитирам от статията- "Текат финални дейности по санирането на двата жилищни блока от град Казанлък, включени в проект “ Енергийно обновяване на българските домове“. Проектът се изпълнява в периода 2012 - 2015 година..."
  А този проект е съвсем друг, цитирам:

  Проектът „Енергийно обновяване на българските домове" финансира изпълнение на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради в 36 града и е с продължителност три години (2012-2015 г.).

  Общият размер на безвъзмездната финансова помощ възлиза на 50 млн. лв.
  Конкретен бенефициент е дирекция „Жилищна политика" в Министерство на регионалното развитие.

  Размер на финансовата помощ
  За всяка одобрена сграда собствениците ще получат финансова помощ от 75% от стойността на бюджета за обновяване на съответната сграда/блок-секция...
  Във връзка с реализирането на проекта Фонд за жилищно обновяване ще подпомага процеса по обновяване чрез предоставяне на заеми/банкови гаранции. Неговата цел е да подпомогне сдруженията на собствениците или отделните собственици на самостоятелни обекти в многофамилни жилищни сгради да осигурят техния дял от 25% от бюджета за обновяване на съответната сграда/блок-секция.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK