"Биволъ" в нов запис: Янева молила Сталийски да ходатайства пред Борисов за нея, той отказал

"Биволъ" в нов запис: Янева молила Сталийски да ходатайства пред Борисов за нея, той отказал

© ДневникБившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева се е обърнала за помощ към бизнесмена Александър Сталийски, за да ходатайства за нея пред премиера Бойко Борисов, но той отказал, съобщи сайтът "Биволъ", който публикува записите на разговорите между Янева и дисциплинарно уволнената съдийка Румяна Ченалова. 


Това се разбира от нов запис на разговор между двете. "Биволъ" уточнява, че името на Сталийски не се съобщава, но от другите реплики става ясно, че се говори за него и за премиера. За Сталийски е публично известно приятелството му с  Борисов.


В разговора неидентифицираният все още мъж (чийто глас се чуваше и в някои от другите записи) казва "Взел е Рубин. Фабриката за стъкло...Така че вече си е изчистил сметките" - става дума за завода за стъкло "Рубин", собственост на Цветан Василев, който след краха на КТБ беше придобит с цесия от новосъздадена компания заради огромните си депозити в банката на Василев и тя се свързва с Александър Сталийски.
Янева потвърждава в разговора, че знае за придобиването на "Рубин" и уточнява, че този, който го е взел й го е казал. След това от репликите на бившия председател на Софийски градски съд (СГС) става ясно, че въпросният нов собственик на "Рубин" и е казал: 


"Той си иска да се види с тебе и да си се разбере с тебе, така, че аз не мога да посреднича, съжалявам!


Мога след като ти си говорила с него да го ръчкам после и да говоря..".


В публикувания фрагмент от разговора и името на Борисов не се споменава, но според "Биволъ" под "той" става дума за премиера - т.е. Сталийски е казал на Янева, че Борисов иска да говори и да се разбере с нея. 


А на въпроса на Ченалова защо Янева лично не иде "да си говори", тя отвръща:


"Ми, защото не искам."


Прокуратурата продължава да търси кой е мъжът, чийто глас се чува на записите. "Биволъ" напомня, че той трябва да е доста влиятелен, щом като в един от разговорите се чува, че той трябвало да редактира доклад, който шефът на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков трябвало да внесе в Брюксел.


Сталийски и неговата партньорка Виолета Сечкова са сред най-големите депозанти, цедирали своите влогове в КТБ, те общо общо са държали на преференциални лихви в банката около 46 млн. лева, съобщиха медиите през ноември.


Чрез цесиите с неясни фирми държавата изгуби десетки милиони от реалните активи на стъкларския завод в Плевен, припомня "Биволъ" и обръща внимание, че тази афера, както и другите подобни с цесиите на КТБ, въпреки че ощетяват публичния интерес, не се разследват от прокуратурата.


През октомври т.г.  Цветан Василев писа от Белград за цесиите, че в момента най-сериозният бизнес в България е брокерският бизнес, свързан с КТБ и конкретизира: "Брокерска компания Пеевски", "брокерска компания Сталийски"...  пред очите на сляпото общество и пред очите на сляпата прокуратура. Да се види, че точно онези оръдия на прокуратурата са сред основните, разграбващи активите. Чрез серия от безумни цесии, на които само се намигва от правителството, активите отиват в някой джоб. Оказва се, че всички са продавачи, всички са собственици. Всеки продава нещо от активите и всеки урежда някой желаещ да се сдобие с този актив на някаква минимална цена."


Дневник препубликува стенограмата на разговора от "Биволъ" едно към едно:


М: Взел е Рубин. Фабриката за стъкло:


ВЯ: Знам, че го е взел. Той ми каза, да.


М: Така че вече си е изчистил сметките.


ВЯ: Обаче, казва: "той си иска да се види с тебе и да си се разбере с тебе, и аз не мога да посреднича, съжалявам".


ВЯ: Мога след като ти си говорила с него да го ръчкам после за нещо и да говоря, ма ти, каза, "трябва ‘си говориш".


РЧ: Ми ти що не отидеш да си говориш?


ВЯ: Ми щот’ не искам.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK