Съюзът на съдиите: Минимум "историческия компромис" трябва да бъде приет, за да говорим за реформа

Част от новия управителен съвет на Съюза на съдиите, с председател Атанас Атанасов (в средата). Вдясно е изпълнителният секретар Весислава Иванова, а вляво - говорителят на ССБ Иван Георгиев.

© Анелия Николова

Част от новия управителен съвет на Съюза на съдиите, с председател Атанас Атанасов (в средата). Вдясно е изпълнителният секретар Весислава Иванова, а вляво - говорителят на ССБ Иван Георгиев.Минимум да бъдат приети текстовете поне във вида на Закона за изменение и допълнение на Конституцията от 27 юли тази година (т.нар. "исторически компромис"). Този призив отправи Съюзът на съдиите в България (ССБ) на официална пресконференция днес, както и в становище, внесено в Народното събрание. 


В обръщението до Народното събрание, премиера, президента, министъра на правосъдието, представителството на ЕК в България и посланиците на държавите от ЕС, са се присъединили и Съюзът на юристите в България и още седем неправителствени организации, сред които Центърът за изследване на демокрацията, Български институт за правни инициативи, Програма за развитие на съдебната система и др.


"Евентуалното отстъпление и от тях (текстовете, наречени "исторически компромис") ще е равнозначно на липса на каквато и да е реформа
и не само би потвърдило обществените опасения за симулация на такава, но би обрекло на провал дългоочакваните промени", се казва още в писмения призив до депутатите. 


След като парламентът изрази готовност за приемане и изпълнение на стратегия за съдебна реформа, подкрепена с конституционно мнозинство, от Съюза на съдиите виждат като най-съществен елемент от прилагането на тази стратегия - законопроекта за изменение на основния закон във варианта, депозиран края на май, тази година. Приетият обаче на първо четене проект за промени на Конституцията от края на юли 2015 г, с впечатляващото мнозинство от 184 гласа, според съдийския съюз в значителна степен игнорира същностни положения от замислената реформа. Теза, която беше подкрепена и в становището на Венецианската комисия. Причините за отпадане на голяма част от предложенията не станаха известни, казват от ССБ.


Между първо и второ четене бяха направени редица нови предложения за по-категорична реформа на Конституцията.


Последва внасяне на втори законопроект. Миналия четвъртък


на заседание на Временната комисия за обсъждане на конституционните промени всички тези предложения бяха отхвърлени, без независима експертна оценка и обоснована позиция.


В същото време бяха приети предложения, които поставят под съмнение смисъла на конституционната реформа, заявяват от ССБ.


С приетото от Временната комисия предложение за увеличение на парламентарната квота в съдийската колегия на Висшия съдебен съвет се запазва опасността от оказване на политическо влияние при управлението на съдилищата. Промяна имаше и в прокурорската квота във ВСС. Според ключовата промяна от четвъртък в колегията на прокурорите в разделения съвет ще доминират обвинителите, които ще бъдат избрани от техни колеги, т.е. ще има повече хора, които са пряко подчинени на главния прокурор, който също е член по право на съвета.


От ССБ призовават депутатите да не отстъпват от варианта, по който постигнаха съгласие при внасянето на законопроекта през юли,

който е минимумът според тях за реална съдебна реформа. 


Принципът, по установен международен стандарт, за независимост на съда, изисква мнозинството от съдии в съвета, да бъде избрано от съдии, а не от парламента. Такова нямаше и в първоначалния вариант на законопроекта, но беше в максимална близост до него,  а с  приетото сега от Временната комисия предложение това отстъпление е още по видимо и отчетливо. 


Председателят на ССБ Атанас Атанасов обясни, че в предложението на комисията, мнозинство на съдии, избрани от съдии има само ако към тях се прибавят двамата членове по право в съвета-председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд. Той обаче напомни, че те не се избират пряко от съдиите и изрази мнението, че досегашната практика показва силно политизиран избор на председателите на двете върховни съдилища.


Как е разпределението на съдии и прокурори в управителните органи на съдебните системи в Европа?


В съвременните модели на устройство на прокуратурата в Европа са познати много различни варианти, като се започне от ситуацията в България, където прокуратурата е част от съдебната власт и прокурорите са магистрати с всички права на съдиите, но имат отделно управление; И се стигне до модели, в които прокуратурата е част от изпълнителната власт.


"В Европа ми е познат само един смесен модел на съдебен съвет, включващ прокурори и съдии, той е в Италия и там съдиите имат мнозинство",


коментира Весислава Иванова, новият изпълнителен секретар на съюза.    


Съюзът на съдиите в България представи на днешната конференция и новия си управителен съвет, избран поради изтичане на мандата на стария. Новият председател е Атанас Атанасов, съдия от Софийски градски съд, говорител е Иван Георгиев, съдия от Софийския районен съд.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Стратегията на другарите е просто-Протакване,протакване и пак протакване..............с цел всичко да се запази както преди.

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3027 Неутрално

  Да ,ама цацата каза НЕ! Сега ще видим КОЙ диктува на НС.

 3. 3 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  "реформа" е всяко преливане от пусто в празно, което залъже €вропа!
  а РЕФОРМА ще има, когато стотоици политици, а защо не и магистрати отидат В ЗАТВОРА! За дълго! И поне един олигарх бъде разследван за произхода на парите си!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  Минимум да бъдат приети текстовете поне във вида на Закона за изменение и допълнение на Конституцията от 27 юли тази година (т.нар. "исторически компромис". Този призив отправи Съюзът на съдиите в България (ССБ) на официална пресконференция днес, както и в становище, внесено в Народното събрание."Поне.Има един виц за жителите на едно село на което му спрели автобуса от и до града.Писали хората докъде ли не и никой не им обръща внимание.Накрая решили да пишат да пишат до министър - председателя - Много ви молим да разрешите автобуса който минава през нашето село поне малко да намалява скоростта."Че и тази реформа ще е такава,поне нещо малко да се промени.

 5. 5 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#2] от "hodounski":

  Баце би трябвало да е гарант, че промените ще минат. Ако не минат значи си е чисто бламиране.

 6. 6 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  Добре че се обадиха и съдиите, та да чуем че имало и по-свестни хора в тази сбъркана съдебна система.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8381 Неутрално

  Каквото и да си говорите,и реформа да го наречете - истината е на тази карикатура....
  http://www.segabg.com/pic/11992/781707.jpg

  [email protected]
 8. 8 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#2] от "hodounski":
  "Да ,ама цацата каза НЕ!"
  -----------
  Пък и Бочко каза, че Цацата бил от добрите, а Христо Иванов лош...

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Весело

  До коментар [#6] от "Храбър":

  Моля ти се, не ме разсмивай. Съдиите били свестни хора. С каките начело. Стига шегички. Виж в "Правен свят" за каква свястност става дума.

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Любопитно

  До коментар [#5] от "neznaiko.bg":
  Защо "Баце", освен ако не е някаква нова дума, обобщаваща?

  Доброто е заразно
 11. 11 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6387 Неутрално

  Колкото повече протакат, толкова повече се окопават - това е, което искат.

 12. 12 Профил на mtzvetkov
  mtzvetkov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Писна ми от минимум, компромиси и тн. Или се прави нещо като хората, или да ги измитаме. Ние сами сме си виновни! Няма гражданско общество. Първи стъпки правим в това отношение. 2-3 дена пред парламента на няколко десетки хиляди и всичко ще се случи мн мн бързо. Но, уви

 13. 13 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#10] от "dogwoman":

  Какво не ти харесва в думата "Баце"?

 14. 14 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Весело

  До коментар [#13] от "neznaiko.bg":

  Думата е чудна, нищо й няма. Просто не е вярна. Всеки, който смята, че от един човек зависи всичко, дали е Баце или Маце, има нужда от медицинска помощ. Това е.

  Доброто е заразно
 15. 15 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#14] от "dogwoman":

  Според мен пък всеки сляп последовател на вожд има нужда от медицинска помощ! Въпрос на гледна точка. И на добра памет.

 16. 16 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Брей.. то рИформи, рИформи.. чак главата ме заболя..от приказки, интервюта и закани на туй правителство и парламент.. А пък всъщност имаме едно гоУемо нищо като резултат. Изненадани?

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 17. 17 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Весело

  До коментар [#15] от "neznaiko.bg":

  За слепите не отговарям. Питай Москов и Калфин.

  Доброто е заразно
 18. 18 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  [quote#9:"dogwoman"]Моля ти се, не ме разсмивай. Съдиите били свестни хора. С каките начело. Стига шегички. [/quote]
  Специално Съюзът на съдиите е заемал по-нормални позиции.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 19. 19 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#18] от "Храбър":

  Извинявам се, но спрямо позициите на двете каки всяка друга е "по-нормална". Нищо, свързано с Нели Куцкова и Мирослава Тодорова не ме впечатлява...

  Доброто е заразно
 20. 20 Профил на sokrat41
  sokrat41
  Рейтинг: 293 Неутрално

  ВИСШ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
  СЪДИЙСКА И ПРОКУРОРСКА КОЛЕГИЯ,
  ПАРЛАМЕНТАРНА КВОТА
  Висшият съдебен съвет ще бъде разделен на съдийска и на прокурорска колегия.
  Това е сигурно, защото е консенсусно предложение за промяна в Конституцията.
  Няма други практически варианти, освен вариантите съдийската колегия да се състои от 13 /тринадесет/ или 14 /четиринадесет/ членове, а прокурорската - от 12 /дванадесет/ или 11 /единадесет/ членове.
  Що се отнася до съвкупната парламентарна квота, тя включва
  11 /единадесет/ членове, които не могат да се разпределят в двете колегии по друг начин, освен в едната колегия да бъдат
  6 /шест/ членове, а в другата - 5 /пет/ членове.
  Колкото и парадоксално да звучи това, Радан Кънев, Христо Иванов и Съюзът на съдии в България не искат съдийската колегия да включва 14 /четиринадесет/ члена и, следователно, количествено значимо да превъзхожда прокурорската колегия, а са склонни да отстояват искане за 13 - членна съдийска колегия наред с 12 - членна прокурорска колегия.
  Защо крайните "реформатори" предпочитат такъв количествено неизгоден за съдийската колегия подход за разпределение на членовете между двете колегии, вместо да настояват за 14 - членен състав на колегията?
  Затова, защото правят користни сметки, целящи пълното управленско овладяване на съдийската колегия.
  При вариант, в който съдийската колегия би се състояла от 14 /четиринадесет/ членове, няма начин в тази колегия да не бъдат включени 6 /шест/ члена от парламентарната квота. А цялата съдийска колегия би включвала двамата председатели на върховните съдилища, шестима съдии, избрани от съдиите в България и шестима от парламентарната квота.
  Понеже Кънев, Иванов и Съюзът на съдии в България нямат доверие, че двамата председатели на върховни съдилища
  биха гласували при всяко важно гласуване така, както биха гласували доминираните от Съюза на съдии избрани от съдии
  членове на колегията, те искат да се гарантират със собствено мнозинство при всяка възможна ситуация и въобще да не се съобразяват с мненията на членовете от парламентарната квота.
  Ако успеят да трансферират 6 /шест/ членове на ВСС от
  парламентарната квота към колегията на прокурорите и следователите, крайните "реформатори" ще овладеят изцяло решенията на съдийската колегия, а оттам и на съдебната власт по същество. Затова тези крайни "реформатори" предпочитат съдийската колегия да бъде намалена с един член /13 вместо 14/, но да бъде овладяна от тях.

 21. 21 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#17] от "dogwoman":

  Сигурно си забравил/а за посредническата роля на Баце/Бай/Байчо за "историческия компромис". Нека припомним, че първоначално той беше постигнал съгласие с ДПС за съдебната реформа. След това се яви като вестоносец и първи обяви, че ДПС и РБ са се разбрали за разделянето на ВСС. И че той може да събере 180 гласа за това предложение. Похвали се, че за първи път от 25 години има такова обединение и съгласие. Много били опитвали, но не успели....

 22. 22 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Весело

  До коментар [#21] от "neznaiko.bg":

  Никак не съм забравила. Когато се постигне такъв "компромис", ако е важен за теб, поддържаш огъня. Не може да преговаряш с някого в едната стая, а като излезеш от нея, да викаш "Ма тия са такива простаци, що говоря с тях изобщо! Те са гадни! Гнус ме е!", после да се върнеш и да продължиш преговорите. Нали?

  Доброто е заразно
 23. 23 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#22] от "dogwoman":

  Хм, мисля, че когато 5 години си министър председател и всяка година от ЕК ти шокат канчето, че в страната ти липсват реформи, то някаква лична отговорност би трябвало да имаш, нали?

 24. 24 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До коментар [#4] от "chicago514":

  За съжаление няма как да не се съгласим.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 25. 25 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#23] от "neznaiko.bg":

  Че те не шокат неговото канче. Системата е меганезависима, както стана ясно. Системата е държава в държавата. В ЕК да не мислиш, че рупат трева..

  Доброто е заразно
 26. 26 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#25] от "dogwoman":

  Това, че системата е независима може да го разправяш на кварталните баби. Система която допуска избирането и назначаването на хора като Цацаров, Янева, Георги Колев и други е всичко друго, но не и независима. Специално за избора на Цацаров имаше доста критики за начина на избор който беше много съмнителен.

 27. 27 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Весело

  До коментар [#26] от "neznaiko.bg":

  Тц, аз нямам проблем с избирането и назначаването. Имам проблем след това. Наистина ли не разбираш как става?

  Доброто е заразно
 28. 28 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Савата, Мутрата и някакъв реформатор за цвят правят историята.

  Новата история.

 29. 29 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#27] от "dogwoman":

  Е как става? Премиерът и вътрешния министър казват, че някой е най-подходящ за Главен прокурор, посочват го и след това онези във ВСС излъчени от партията на същите двама го избират. Подобно е това със шефовете на СГС и ВАС, хора без нужния ценз, но с правилните приятелства и препоръки.

 30. 30 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3027 Любопитно

  До коментар [#14] от "dogwoman":

  Буда по-добре ли е?

 31. 31 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Весело

  До коментар [#29] от "neznaiko.bg":

  Ахъм. И той завинаги им е верен и предан. Ти да не си се родил вчера?

  Доброто е заразно
 32. 32 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Весело

  До коментар [#30] от "hodounski":

  Моля ти се, не ми пиши като начинаещ трол в ПИК, досадно е.

  Доброто е заразно
 33. 33 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#31] от "dogwoman":

  Не вчера, преди 30 и кусур години. Естествено, че им е верен и предан, тези дни Баце го демонстрира заливайки го с похвали.

 34. 34 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#30] от "hodounski":
  Не, Пеща е по добре

 35. 35 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#33] от "neznaiko.bg":

  Престани да слушаш какво говорят хората. Гледай ги какво правят. Животът не те ли е научил на това? Верен и предан... как ли не!

  Доброто е заразно
 36. 36 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3027 Весело

  До коментар [#34] от "shileto":

  В ПЕЩтА ще метнем шилето

 37. 37 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3027 Любопитно

  До коментар [#32] от "dogwoman":

  Аз СЪМ начинаещ трол и сега ще забогатея на гърба на Буда

 38. 38 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#35] от "dogwoman":

  Знаеш ли, не мога да повярвам, че има хора които са доволни от кочината в която живеем. Излезте малко навън, погледнете хората в какви подредени страни живеят - Хърватия, Словения, Румъния дори... На мен ми е под достойнството да ме управлява някакъв шмекер и масажист на ушите на Тато. Отказвам да приема, че някакъв слуга на олигархията е единствения възможен избор в България. Знам, че около него захлебват много хора, но знам също рано или късно ще се свърши с тази мутренска политика.

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7554 Неутрално

  Всички уж я искат тази реформа,но повечето май само се правят.А иначе, ден и нощ работят тя да не се случи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK