Георги Близнашки ще получи днес църковния орден "Св. св. Кирил и Методий"

Служебният премиер Георги Близнашки връчи на Негово светейшество патриарх Неофит нотариалния акт за собственост на храм-паметника "Свети Александър Невски" на 8 октомври 2014 г.

© Надежда Чипева, Капитал

Служебният премиер Георги Близнашки връчи на Негово светейшество патриарх Неофит нотариалния акт за собственост на храм-паметника "Свети Александър Невски" на 8 октомври 2014 г.Бившият служебен премиер Георги Близнашки (6 август 2014 г. - 7 ноември 2014 г.) ще бъде награден днес с църковния орден "Св. св. Кирил и Методий", съобщиха от Светия синод.


Отличието му се връчва по решение на синода в знак на внимание и за църковни заслуги.


От Светия синод напомниха, че по време на управлението на служебното правителство под ръководството на проф. Близнашки Министерският съвет взе решение да предостави патриаршеския храм "Св. Александър Невски" на Българската православна църква – Българска патриаршия.
Обявяването на "Св. Александър Невски" за частна държавна собственост стана с решение на служебното правителство от 1 октомври м.г. На 3 октомври 2014 г. беше подписан договорът за преотстъпване правото на собственост на храма "Св. Александър Невски", а на 8 октомври 2014 г., в Гранитната зала на Министерския съвет в присъствието на представители на БПЦ и членовете на служебното правителство беше връчен Актът за собственост на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".


Междувременно Върховният административен съд даде ход на дело срещу собствеността на "Св. Александър Невски". То е образувано по жалба на на културно-историческо дружество "Будител" против решение на служебния кабинет на Георги Близнашки за предоставяне патриаршеския храм "Св. Александър Невски" на Българската православна църква – Българска патриаршия.


Вчера адвокатите на синода заявиха, че жалбата е недопустима, защото дружеството няма правен интерес. Според тях прехвърлянето на собствеността върху храма на БПЦ не накърнява по никакъв начин правата на жалбоподателите, защото храмът остава достъпен за всички, дори и тези, които не изповядват православната вяра.


Веселин Станков от дружество "Будител" заяви, че при решението на служебното правителство е нарушена административната процедура. По думите му Велико Народно събрание е определило, че собствеността върху храма трябва да бъде всенародна, а той единствено да се управлява от БПЦ, и това не може да бъде отменено от временен Министерски съвет.


Съдът трябва да се произнесе в 30-дневен срок дали да допусне жалбата на дружеството.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  Каква мимикрия само доживяхме - комунист със заслуги към църквата! Независимо, че е от безпартийните комунета!

 2. 2 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Веселин Станков, по повод посегателства върху костницата в Батак, нарече Митрополит Николай - НЕВМЕНЯЕМ.
  Това е действителността. Тъжното е, че хиляди българи са повлечени от такива като него и превърнати в некритична маса, неспособна да участва градивно в обществения живот.
  Съвсем сериозно трябва да се обсъди проблемът с държавното финансиране на Църквата. Да се направи фонд, в който гражданите да участват или не доброволно. В противен случай, с построените хиляди храмове, няколко бойкоборисовци и георгиблизнашковци превръщат българите в длъжници на църквата. Ставаме заложници на Простака.
  Нагъл поп от вчерашните репортажи по БНТ и БТВ декларира, че единственият логичен собственик на Храм е Църквата. Може би единственият логичен платец е Народа. Целият.

 3. 3 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 427 Любопитно

  Аз имам въпрос - какво направи от 8.10.2014 до днес "собственикът" БПЦ за подобряване състоянието на храма?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 4. 4 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 450 Любопитно

  И после да не питате "Къде отиде духовността ?"

 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  Комуняги раздават и получават църковни ордени, баш острието на БСП и настоящ омбудсман ходи с голямо кръстче на шията. Всичко е възможно в посткомунистическа и мафиотска България.

 6. 6 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  Такъв бездарен театър на абсурда могат да сътворят дъртаците от Шести отдел на Шесто управление на ДС. Първо племенникът на отговорника по идеологическите въпроси в Политбюро подарява на БПЦ (нито българска, нито църква, а филиал на московския православен коминтерн) като че ли е негова бащиния храм, носещ името на татарски васал. А след това църковните ченгета дават църковен орден на комуниста-атеист.

 7. 7 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Трябвало да има толерантност между вероизповеданията.
  Всички говорят за християни, мюсюлмани, евреи, но някак пропускат да споменат за една друга група, според мен преобладаваща - нерелигиозните. Каква толерантност може да има, когат на мен, атеистът, ми се бърка в джоба за издръжка на религиозни институции. За каква толерантност може да се говори, когато религиозните ритуали заливат медии, улици, институции, училища, болници (връх на лудостта). Камбани, гигантски кръстове, уредби и какво ли не. Това не е толерантност, а организирана религиозна асимилация, вероятно от т.н. неолиберална "мутренска аристокрация".
  Толкова ли е трудно да се взаимства Германския модел. След като дадено лице е вярващо, да плаща извънреден данък, а ритуалите да не напускат очертанията на храмовете.

 8. 8 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Кой и защо е позволил сред природата, където се очаква да има растителност и животински видове, да изникват гигантски, грозни, метални или каменни кръстове. Кой е този управник, който е позволил подобно малоумие. Или и те, като Митрополит Николай, са станали невменяеми.
  Няма ли институция, която да демонстрира поне малко мисъл и почит към природата и закона.
  Само не казвайте, че е взаимствано от Европейска държава. Аз съм обиколила света. Или някой опитва да напише нова глава към книгата на Алеко Константинов - БАЙ ГАНЬО - НАБОЖЕН

 9. 9 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Църквата награждава предателите?

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 10. 10 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  Не се сещам БПЦ да е наградила някого за постъпки свързани с утвърждаване на вярата?! За сметка на това нашата църква е непоклатима, когато иде реч за келепир, файда и материален интерес! Първо мангизите, после вярата - такова е кредото на българското правослявие!

  I Want To Believe
 11. 11 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Георги Близнашии, Бойко Борисов, Маргарита Попова, Божидар Димитров и Митрополит Николай са си лика-прилика.

 12. 12 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  И туй ли ще получи този ортодоксален комунист,църковен орден.Гавра с обикновените миряни.

 13. 13 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Това малко самовлюбено човече

  седеньето го зголемува задникот
 14. 14 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 293 Неутрално

  игра на кукли и парцалки... за ордени...., те затова вече нямат стойност и признание, раздават ги на сульо и пульо, както и много народ се сдобиха с титла "доктор"...

 15. 15 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 284 Неутрално

  комунисти, комсомолци, патриарси, винаги в един и същи строй...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 16. 16 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  [quote#8:"М.Георгиева"]Кой и защо е позволил сред природата, където се очаква да има растителност и животински видове, да изникват гигантски, грозни, метални или каменни кръстове.[/quote]

  Николай си е ненормалник, съгласен!
  Но не е ли по-скандално в ЦЕНТЪРА НА София да стърчи тази гигантска лъжа МОЧА? Паметник на армия-окупаторка! С грозната фраза "от благодарния/признателния български народ???
  Промениха ни съдбата! Спряха ни развитието! Съсипаха морала на народа! Пришиха ни качества, каквито нямахме преди "двойното освобождение"! Дадоха властта на 30 000 хилядна партия, която продължава да ни ограбва!
  Това е най-скандалният факт от настоящето, а не кръстовете, дори и фалшиви и грозни!

 17. 17 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  Орден Свети Юда. Орден свети юда се дава на хора предали честността и приятелите си и решили после да издевателстват над всичко свято. Орденът е символ на завъртането, като особено се цени рязкото завъртане в убеждения и среда. Орден свети юда с лента се дава на комунист, помагащ на турско руска партия, който е предоставил на другарите си от дс, къща/ сграда, храм/ в центъра на голям град и то без те да платят пари. Орден свети юда черний с ленти се дава и за преподавателска дейност- развращаване на душата на студентите по право с дпс/дс/КПСС/бкп, промивки. Орден свети юда се дава с надпис- "пропадаш надолу, но можеш и още повече".
  п.с. злите езици говорят, че получиш ли тоя орден, в кратко време, Господарят на мрака си те прибира....амин

 18. 18 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  А опело?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 19. 19 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Може би съм пропуснал, затова питам.
  Плевнелиев извини ли се, че го назначи за премиер. И как изобщо му хрумна тази нелепа идея, и кой го посъветва.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 20. 20 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  Много ми е смешно от време на време някой като говори за "последния бастион на ДС" я за образованието, я за футбола, я за МВР, я за волейбола, я за съдебната система. Как последен бе, тя държавата бъка от такива бастиони.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 21. 21 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 782 Неутрално

  По ордените им ще ги познаете - църковните ордени,имам предвид ,и "заслужилите" де-сари...

 22. 22 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 761 Весело

  По какво ще познаете комунистите ?
  По окичените с ордени гърди!
  Или Стара планина или църковно отличие... все тая, имат психическа зависимост от ордени и медали , които за обществото са напълно изтърбушени от смисъл и съдържание. Сегашният безпартиен комунист е най-жалък и най-ярък представител на орденоносците - подарява държавно имущество на ДС кликата и на бегом се спасява в ДПС. Абе Близнашки, наистина ли мислиш , че на някой му пука колко ордена си закичил. Петното което си лепна като "съветник" на ДПС не може да се скрие с малко късче блестяща пластмаса.
  Аре на бас , кво ще се помни след 5 години - орденчето или предателството ти?

 23. 23 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 948 Неутрално

  това си е ачик подкуп и то на "безпартиен" комунист....

 24. 24 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 2019 Любопитно

  Църковни заслуги за закриване на църквата ли има Жорката?

  Предразсъдъците са за ограничените.
 25. 25 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар [#11] от "М.Георгиева":

  За Маргарита Попова не знам, но виж на церемонията по връчване на нотариалния акт присъстваше началника и!

  pastor
 26. 26 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#25] от "pastor":

  За разлика от Маргарита Попова, която е религиозна, Началникът и е по-скоро объркан и то на моменти. Освен това той се стреми да спазва протокола. Иначе част от обкръжението му ще стане за посмешище.

 27. 27 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Такава награда е обида за миряние,а и за Светия Синод.Близнашки не е вярващ,на това отгоре е комунист.

  Tony
 28. 28 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Патриархът се задъхва дори от говор.

 29. 29 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9070 Неутрално

  Този комунист и атеист с орден от Св. Синод, това вече е ... няма да го напиша, че модито ще ме изтрие.

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8872 Неутрално

  Поради какви заслуги към БПЦ.Затова че им даде храма ли?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK