Днес е празникът на българските студенти

Днес е празникът на българските студенти

© Цветелина Николаева, КапиталДнес е празникът на около 270 хиляди млади българи, или както е по-известен - 8-и декември, студентският празник. 


Според националната статистика през академичната 2014/2015 г. студентите у нас са с 4 900 по-малко, отколкото са били през предходната година. В степените на "професионален бакалавър" и "магистър" стойностите са се запазили в миналогодишните си размери - съответно около 15 хиляди и около 85 хиляди, но в степен "бакалавър" има спад.


Най-голяма част от учащите във висшето образование - над 63 хиляди - изучават стопански специалности и администрация. Следват техническите науки с около 35 хиляди студенти в момента, и направленията за обществото и човешкото поведение като социология и психология с малко над 28 хиляди студенти.
Най-малък е интересът към "математика и статистика", където през академичната година са били регистрирани само 483 души в бакалавърска и магистърска степен, по данните на НСИ за 2014/2015 г.  


В момента делът на висшистите у нас е 26.9%, но амбицията на Стратегията за развитието на висшето образование е до 2020 г. България да се доближи до средното европейско ниво от около 36%. Освен стратегията правителството скоро прие и промени в закона за висшето образование, с които да постави качеството на образованието като основен критерии за финансирането на университетите.


Историята на 8-ми декември


За първи път студентският празник, се отбелязва у нас през през 1903 г., като празник на единствения тогава в Княжество България университет - Висшето училище, след решение на Академичния съвет от 30 ноември 1902 г.


В решението се определя честването да бъде на 8 декември - в Деня на Св.Седмочисленици (на 25 ноември по нов стил) - един от които е и Св. Климент Охридски.


Празнуването е отменено след 1944 г. и датата е заменена със 17 ноември - Международен ден на студентската солидарност. През 1962 г. празникът на университета отново е възстановен на 8
декември. В продължение на годините се чества от студентите в цялата страна като техен празник и става общовалиден с решение на Съветът на ректорите на висшите училища през 1994 г.


Всяка година студентският празник е повод за голяма веселба, но също предразполага към шофиране в нетрезво състояние и инциденти. По повод празник по пътищата ще има засилени полицейските проверки за неправоспособни водачи или за шофьори, употребили алкохол. Преди деня МВР-Варна припомни


някои основни правила за безопасно пътуване и празнуване:


- Не шофирайте до заведението. Отидете на купона без автомобила си, вземете такси.

- В случай че пътувате към друго населено място с личен автомобил се подгответе за зимни условия.
- Не пийте докато карате.
- Пътниците в колата трябва да се съобразяват, че шумните разговори и високите децибели на музиката пречат на шофьора.
- Не се въвличайте в "гонки" или "състезания" на пътя, ако пътувате успоредно с приятели.
- Не оставяйте неопитни шофьори зад волана.
- След купона шофьорите трябва да си предвидят достатъчно време за отпочиване и изтрезняване. Ако никой от компанията не е достатъчно трезвен, изчакайте още.


В столицата двата автобуса от и до "Студентски град" - номер 94 и 280 - ще се движат от 00.00 часа на 8 декември до 5 сутринта на 9-и на интервал 75 минути.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK