Здравната карта щяла да е готова още този месец

Ваньо Шарков

© Анелия Николова

Ваньо ШарковВ рамките на този месец можге да приключи работата по Националната здравна карта, съобщи пред БНТ зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков. Той изрази надежда, че благодарение на Националната здравна карта държавата ще може да се справи с феномена на намаляващия брой лекари и увеличаващия се брой лечебни заведения в последните години.


"През последните години непрекъснато говорим за това, че броят на лекарите в България намалява, в същото време броят на лечебните заведения се увеличава. Това е феномен. Безспорно има някакво противоречие в цялата тази история. Нека през здравната карта да поставим началото на прехода от здравеопазване като бизнес към здравеопазване като грижа за здравето на хората, защото това трябва да бъде водещото в цялата система на здравеопазването", каза той. 


Шарков съобщи, че за пръв път през тази година броят на напусналите лекари от спешна помощ е по-малък отколкото броят на постъпилите и отдаде това на започналата реформа в сектора. По думите му заплатите на спшните медици ще продължат да се увеличават като догодина започва обновяване на базата им - апаратура, превозни средства и сгради. 


Зам.-министърът коментира, че т. нар. данък вредни храни е насочен не срещу потребителите, а срещу производителите на такива стоки и напомни, че Световната здравна организация е призовала правителствата да предприемат мерки в тази посока. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK