Радан Кънев в блога си: Парламентът утре няма да приеме радикални промени в Конституцията

Радан Кънев в блога си: Парламентът утре няма да приеме радикални промени в Конституцията

© Надежда Чипева, КапиталСъпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев публикува в блога си текст под заглавие "Компромисът, доверието и цената на вота" за предстоящото гласуване на второ четене на поправките в Конституцията утре в Народното събрание. Това става докато се провежда заседание на парламентарната група, на която се очаква петте партии в Блока да изгладят отношенията си за промените. Днес следобед лидерът на ДСБ не е присъствал на заседанието на ръководството на коалицията, а са били двамата му заместници Петър Москов и Атанас Атанасов.


"Дневник" публикува целия текст на Радан Кънев:


Утре ще се проведе най-важният дебат в българския парламент от този за допускане на самолети на НАТО през въздушното ни пространство през 1999г. И ще се вземе - както и тогава - решение, което ще наложи нови перспективи пред обществото ни и нови разделителни линии в политиката ни, като преформулира (ах, тази мечта на г-н Местан…) цялото политическо и властово пространство.

1) На първо място, ще се проведе дискусия за контрола и баланса между властите и Институциите. Този дебат беше съзнателно пропуснат от ВНС през 1990/91г., което предопредели криминалната и контролирана същност на голяма част от политическия преход.

Защото "преход" в системата на правосъдието не се състоя, а през безконтролната и нереформирана структура на прокуратурата, криминалните номенклатурни елити на късния тоталитарен режим запазиха и увеличиха властта си.

Ще се проведе дискусия за свръхконцентрацията на власт в ръцете на прокуратурата и поредица от главни прокурори.

Ще се проведе дебат и за ефективността на прокуратурата. Защото четвърт век и четирима главни прокурори са предостатъчен период за оценка, а тя е еднозначно негативна. Резултатите от налагането на върховенство на закона, борба с организираната престъпност и политическата корупция са отчайващи.

Или по-точно - никакви. Няма резултати.

И трябва да кажа честно, че този дебат е предварително загубен. 43-тото ОНС няма да приеме достатъчно радикални промени в Конституцията, които да решат проблема.

Смелите предложения няма да намерят достатъчна подкрепа, а напротив - ще бъдат отхвърлени с огромно мнозинство.

Но все пак, през юли, в българския парламент се постигна сериозен компромис, който открехва вратата ако не за дълбока реформа по румънски модел, то поне за установяване на минимални контрол и баланс. И тук въпросът е - ще удържат ли народните представители и парламентарните групи постигнатото съгласие, ще останат ли верни на думата и подписа си? Или с други думи…
2) Утре ще се проведе и дискусия за доверието. Онова, което могат да имат помежду си политиците от властта и опозицията, когато са поели ангажимент за общи национални цели. Защото без минимум доверие между власт и опозиция, съгласие около национални цели е невъзможно, а обществото ще продължава да се лута в плетеницата от свински черва и бандитски схватки, която наричаме демократичен процес.

Ще се проведе и дебат за доверието вътре в отделните партии и коалиции от мнозинството. Доверие, което - отвъд естествената конкуренция и лични сблъсъци - определя смисъла и ползата от съществуването на тези политически тела. И преди всичко - дебат за доверието между гражданите и властта. Доверие, без което всичко останало е загубена кауза.
3) Може би най-важната част от дебата ще бъде за корупцията - както в съдебната система, така и в политиката. Защото в демократичните държави, борбата с корупцията е работа на прокуратурата.

И тук е отговорът на ключовия въпрос за разделението на ВСС и съотношението на квотите в двете му колегии. Съдът трябва да бъде независим, но и контролиран по начин, който да гарантира преследване на корумпираните съдии.

И в България има орган, който може да разследва и контролира съда. Този орган е прокуратурата. Невъзможно е обаче, контролът да се осъществява успешно, когато съдии и прокурори се назначават взаимно. Нужно е разследващият орган да бъде независим и безпристрастен в дейността си. И оттук нуждата за отделни, независими колегии във ВСС.

Разделението само по себе си ще гарантира контрол върху дейността на съда и разследване на корупционните практики - защото прокуратурата ще бъде независима от съда. И няма нито да се изкушава да кадрува и да слага под чадър протежетата си, нито ще се страхува от влияние върху собственото си кадрово развитие. Прокуратурата, освен независима трябва да бъде и контролирана.

Защото - за разлика от съда в България, нея няма кой да я контролира и разследва. И предложението за паритет на парламентарна и професионална квота в "прокурорската" колегия на ВСС е недостатъчна, но правилна стъпка в тази посока. Стъпка, която е плод на тежък политически компромис, в който участва дори и Главният прокурор на Републиката.

Дебатът за корупцията би трябвало да потвърди този компромис. Но през последните седмици, на фона на небивала компроматна кампания, този компромис, скрепен с подписите на над 180 народни представители, е силно разколебан.
4) И тук е моментът да кажем, че ще се проведе и дебат за страха. Налага се да отговорим каква е причината, някои измежду нас да се огъват и отмятат от подписа си и постигнатото съгласие. И моят отговор е ясен.

Страх от собственото минало и от възможността прокурорският чадър върху него да бъде снет или "медийните" псета да бъдат насъскани. И преди всичко, да отговорим на въпроса: Кой обръща позициите на българските народни представители и ги кара да се откажат от подписа и думата си? 
5) А това значи, че ще трябва да отговорим и на въпроса за политическата роля на Главния прокурор в процеса на вземане на решения от върховния орган на властта в парламентарната ни република.

И да се върнем на въпроса за контрола и баланса, защото нелегитимната политическа роля на Главния прокурор се превръща в покровителство на политическата корупция. Безконтролният главен прокурор - независимо от неговото име - се превръща във фигура, която преценява дали и доколко политическата и съдебна корупция да бъде разследвана. И ако съдим по резултатите - предпочита да прикрива корупцията, вместо да я разследва. И така да я използва за инструмент при упражняването на нелегитимна политическа власт.
По силата на изкушението на позицията и неограничените си правомощия, а не на личните си качества или недъзи, той се превръща в главен рекетьор на Републиката. И в заплаха за националната сигурност.
Цената на утрешния вот е доверието в мнозинството и волята на народните представители да се преборят с властващата политическа корупция. И всеки, който се огъне и отстъпи от постигнатия труден компромис, ще плати с бъдещето на всеки един български гражданин, с бъдещето на децата ни, с обричането на морална и икономическа мизерия цялата българска нация.
Аз отказвам да платя тази цена. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (126)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Радан преди една година обеща, че ще стои "завързан за мачтата" и няма да се изкушава от красивите песни на сирените.

  Сгеа дойде момента да си изпълни обещанието.

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Мафията не иска реформи - от това по-кратко и ясно няма.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 4. 4 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ами не легитимирайте мафията тогава. Изходът е един и той от ясен по - ясен.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 5. 5 Профил на exile
  exile
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Ще ходим ли на избори, г-н Кънев? Или ще продължим по добре познатия и предварително ясен сценарий? Това е въпросът.

 6. 6 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално


  Добре казано Радане!! Само така !!
  Никаво отстъпление на мафията , чиито член е и цацаратурата !!!
  Нема мафията го защитава - но НИЕ , нормалните- НЕ !!!!!
  Да се види и кой, кой е ...
  Поздрави !!!

  BIG AL
 7. 7 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  Е, да не стоят в това управление, не само да констатират липсата на реформи

 8. 8 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 740 Неутрално

  никой и не е очаквал друго....

  Ако искахте реална промяна - това трябваше да стане с Референдум, с ясно ДА или НЕ на драстични промени..

 9. 9 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 571 Гневно

  "Аз отказвам да платя тази цена. "
  -----------------------------------------------

  Ако и този път Радане не стигнеш до Я-то на азбуката(в случай на очакваният лош сценарий на конституционните промени), значи , че България, ведно с масата народ, (о)стават до живот зависими от мафията с бели якички и майната му на всичкото ви реформаторско приказки, пъчене и клетви за вярност към принципи.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 10. 10 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 402 Неутрално

  ЕС се разпада плочка по плочка. Въоражъжавайте се (с търпение де :-D :-D), защото след оставката по площадите ще стане грозно..

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 11. 11 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Любопитно

  Намирам за изключително странно, че днес никой нищо не казва за това как ще гласува утре. Нито пък някой пита. Какво правят ордата парламентарни репортери, по дяволите? Вече трябваше да има почти точен списък бе, хора! Дали го правят нарочно или от некадърност?? То не е въпросът утре да ми правят живи предавания през 30 секунди... Вас не ви ли учудва и дразни този факт?

  Доброто е заразно
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  " предпочита да прикрива корупцията, вместо да я разследва. И така да я използва за инструмент при упражняването на нелегитимна политическа власт."
  И го прави всеки ден,пред очите ни и даже не се притеснява.Нещо трябва да се направи,така повече не може.

 13. 13 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 676 Разстроено

  Какви дискусии между хора с по 100 думи в речника и без багаж.
  Отчитайки ниското ниво на компетентност на депутатите, нямам убеждение, че е добре точно този състав да приема решителни конституционни промени.
  В НС промените са само и винаги в интерес на лобистки поетите ангажименти.
  Мръсно, жалко, непреодолимо всичко, което ни съпътства.

 14. 14 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Кратко и ясно. Тоя народ си заслужава кочината. Заслужава си бандитите политици, бандитите плокурори, бандитите полицаи. Не съжалявам че детето ми остава в чужбина. Тоя овчи народ не я заслужава.

  chavo64
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  ОК. Един тест. Ако утре не мине "историческият компромис" на второ четене, трябва ли да се ходи на нови избори? +/-

  Доброто е заразно
 17. 17 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#11] от "dogwoman":

  за изключително странно, че днес никой нищо не казва за това как ще гласува утре..)
  ............
  Баба ванга вече не ти ли каза ??? :0
  Няма репортери - заключили са се в парламента - групите :)))СЕГА ...
  Само Цецо - отнякъде подслушва - 'законно" ....:)))))

  BIG AL
 18. 18 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  Може би най-важната част от дебата ще бъде за корупцията - както в съдебната система, така и в политиката. Защото в демократичните държави, борбата с корупцията е работа на прокуратурата.
  И тук е отговорът на ключовия въпрос за разделението на ВСС и съотношението на квотите в двете му колегии. Съдът трябва да бъде независим, но и контролиран по начин, който да гарантира преследване на корумпираните съдии.
  И в България има орган, който може да разследва и контролира съда. Този орган е прокуратурата. Невъзможно е обаче, контролът да се осъществява успешно, когато съдии и прокурори се назначават взаимно. Нужно е разследващият орган да бъде независим и безпристрастен в дейността си. И оттук нуждата за отделни, независими колегии във ВСС.
  Разделението само по себе си ще гарантира контрол върху дейността на съда и разследване на корупционните практики - защото прокуратурата ще бъде независима от съда. И няма нито да се изкушава да кадрува и да слага под чадър протежетата си, нито ще се страхува от влияние върху собственото си кадрово развитие. Прокуратурата, освен независима трябва да бъде и контролирана.
  Защото - за разлика от съда в България, нея няма кой да я контролира и разследва. И предложението за паритет на парламентарна и професионална квота в “прокурорската” колегия на ВСС е недостатъчна, но правилна стъпка в тази посока. Стъпка, която е плод на тежък политически компромис, в който участва дори и Главният прокурор на Републиката.
  Дебатът за корупцията би трябвало да потвърди този компромис. Но през последните седмици, на фона на небивала компроматна кампания, този компромис, скрепен с подписите на над 180 народни представители, е силно разколебан.
  Радан Кънев

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 19. 19 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  [quote#17:"BIG AL"]Баба ванга вече не ти ли каза ??? :0
  Няма репортери - заключили са се в парламента - групите ))СЕГА ...
  Само Цецо - отнякъде подслушва - 'законно" ....))))[/quote] Ти май някакви субстанции...?

  Доброто е заразно
 20. 20 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 853 Любопитно

  Ако мислете така подкрепете с +

  - Това е нападение срещу свободата и правото на личността. От утре властите и по-специално депутатите гласуващи срещу мен се превръщат в мишени,

  тъй като нямам намерение да се откажа от конституционните си права и едно от тях е правото на ЗАЩИТА и то силова.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 21. 21 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3177 Весело

  [quote#11:"dogwoman"]Намирам за изключително странно, че днес никой нищо не казва за това как ще гласува утре. Нито пък някой пита. Какво правят ордата парламентарни репортери, по дяволите? Вече трябваше да има почти точен списък бе, хора! Дали го правят нарочно или от некадърност?? То не е въпросът утре да ми правят живи предавания през 30 секунди... Вас не ви ли учудва и дразни този факт? [/quote]

  А вие поради какво се чудите и дразните?
  И задавате смешни риторични въпроси ...
  Не съм останал с впечатление нито, че сте малолетна, нито - че сте наивна ...

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Стига бе..да не повЕрва човек..че всичко е само умело разигран спектакъл за пред мат'ряла.. И сега бай Радан какво ще направи?? Да ви кажа ли..НИЩО! Ще плодължи да "управлява" и да бъде в "опозиция" и да боботи..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 24. 24 Профил на lady_sp
  lady_sp
  Рейтинг: 451 Неутрално

  За утре си купете пуканки, настанете се удобно на фотьола и си пуснете телевизора. Очаква ви цирк тиквонии...
  1.Пада главата на Ристьо Иванов....
  2.На нейно място израства женска глава куневица която е готова да се покаже от всякъде.
  3.Радан и АА напускат гръмко коалицията като очакват срив в кабинета... ноооо....
  4.ББ със замах реже още една глава ... горката ненчева и...
  5. На нейно място се появява глава каракачанка...
  6. Македонците които още от 23та вършат мръсната работа на управляващите се отделя от патриотичното сдружение и гордо влиза в управлението замествайки десебарите...
  ...така сметките излизат верни... за пред простолюдието, а ББ продължава да си вършее в бостаня наречен не знам защо България.

 25. 25 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  Радане, съвсем ясно и на висок глас трябва да заявите че се имитират реформи! Трябва ясно да се извикате, така че всички да ви чуят и разберат кой точно е срещу реформите! Ако е ГЕРБ, то пак ясно и на висок глас обявете своето напускане на коалицията. Ако ГЕРБ се осмели да направи коалиция с ДПС, ще си изкара мандата, но повече власт няма да види! Така че избирайте! Или безпринципна коалиция, която да е принудена да прави реформи или в опозиция, където да критикувате ясно и на висок глас мафиотското мнозинство ГЕРБ - ДПС!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 26. 26 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#19] от "dogwoman":

  Пробвам един бърбън от Кентъки :)))
  Но нямам връзки с баба ванга , като Вас :))
  Вече казахте КОЙ колко ще спечели на новите избори :))

  BIG AL
 27. 27 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Любопитно

  До коментар [#21] от "xm...":

  Не са нито смешни, нито риторични. Тоест, не съм ги мислила като такива. Имам професионални причини да се интересувам от този въпрос. Ако бяха брокери на борсата и утре предстои огромна сделка, а те дори не се вълнуват от темата, камо ли да работят със събиране на информация, бих ги уволнила всичките на секундата. Теб не те ли плаши, че нямаме вече журналисти?

  Доброто е заразно
 28. 28 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Любопитно

  До коментар [#26] от "BIG AL":

  Моля?
  [quote#26:"BIG AL"]Вече казахте КОЙ колко ще спечели на новите избори )[/quote]

  Доброто е заразно
 29. 29 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#24] от "lady_sp":

  Не бъркай македонците ..Онзи е русенски "македонец' и доносник на ДС..))

  BIG AL
 30. 30 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#22:"ПРОРОК ИЛИЯ"]А оставка на проваления "реформатор?!" - кога?[/quote]

  Никога - другите са виновни! Той толкова иска , ама контрареволюцията , капиталистите , Пеевски и рептилите ...

  Karla , Майти Готическа Принцеса!
 31. 31 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Утре е началото на края на бостана, без значение какво и как гласуват.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 32. 32 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Внимание, внимание - Отбой три пъти ...

 33. 33 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#25] от "Георги":
  Радане, съвсем ясно и на висок глас трябва да заявите че се имитират реформи!

  Прав сте.
  Но възниква логичния въпрос защо реформаторите само имитират реформи?

 34. 34 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 342 Неутрално

  гузното мълчание на борисов
  и на цветанов след сериозните критики
  на венецианската комисия не дават добър сигнал.
  но да изчакаме утре.
  ако не стане-протести.
  до край.

 35. 35 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 342 Неутрално

  До коментар [#33] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  имитирането на реформи го прави
  първанов със вкарването на поправка
  в законопроекта за прокурорската колегия.
  нещо неясно.

 36. 36 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3177 Весело

  До коментар [#27] от "dogwoman":
  Те обаче не са брокери.
  А от една друга професия ...

  И им е казано "Шъъъът!!!!".
  Всичко тече "нормално", демек - по терлици ... Всякакви бозици ...
  Да не будим и буним мат'ряла ...
  Мат'рялът така ще очаква утрешното НС колкото ... петъчния парламентарен контрол
  А след това - след това е лесно! Джурнала и политпасмина пускат опорните точки и понеже мат'рялът не е внимавал в картинката, та да слуша и гледа директно - ще трябва да гълта на вЕра. К'вото му набиват от талавизуръ ...

  Утре няма да мине "историческият компромис", разбира се ...

 37. 37 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 342 Неутрално

  До коментар [#30] от "Карла #JeSuisDiesel":

  айде при кадиев за сверка
  на версиите.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Лоша новина за българската демокрация.

 40. 40 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#36] от "xm...":

  Тоест, говориш за всичките. Е, това не те ли плаши?

  Доброто е заразно
 41. 41 Профил на FTA
  FTA
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#2:"12345"]Този продължава да си мисли, че политика се прави с писане във ФБ. На калпав реформатор парламентът му крив. [/quote]

  Политика се прави навсякъде, където има огромна аудитория. Къде по-голяма в интернет от ФБ? Или може би политика не се прави в интернет? Ми прави се - дори и у нас.

  Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
 42. 42 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 859 Неутрално

  "Няма да се огънем и да предадем постигнатия компромис", казва Радан. Преведено на нормален човешки език означава "окопахме се във властта, няма да мръднем от тук".

 43. 43 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 805 Неутрално

  А разни джурналисти, социолози, политолози, анализатори оглушително мълчат за може би... какво ти може би! За най-важния въпрос в държавата!
  Дошло е време разделно реформатори!

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 342 Неутрално

  До коментар [#38] от "birdman":

  нещо не си ли чувал за опозиция.
  ако всеки път, когато не изберат
  хората, за които някой е гласувал
  и този някой обръща гръб, това означава,
  че е страхлив и се огъва при първата трудност.
  е някои гласуват за хора, които не влизат във властта
  от десетки години, но не се отказват от каузата.
  ти какво си мислиш, че всичко става с бутон ентър.
  ми няма бутон ентър. а за да го проима трябва упорство.

 46. 46 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  [quote#27:"dogwoman"]Теб не те ли плаши, че нямаме вече журналисти? [/quote]
  Вече не.
  Бях се уплашил преди около две-три години, когато открих, че вече наистина няма ... не, не журналисти, а журналистика.
  Къде я смачкаха, къде я купиха, къде сама се сложи на сергията ...
  На мен ми е най-обидно дебилното, изключително ниЗко ниво. на което и с което се пробутва настоящата попара.

  Но за да се разчисти кашата трябва първом да се стигне до загорялото, на дъното.
  Е, още малко ...
  И, както винги, за съжаление, ще дойде импусла от вън ...

 47. 47 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#24] от "lady_sp":

  Колкото и да ми е неприятно това, което казвате, то и ще се случи....
  Да видим кой има принципи

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 48. 48 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4186 Гневно

  Напускайте парламента и не легитимирайте повече Борисов като реформатор!

  klimentm
 49. 49 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#27] от "dogwoman":

  Е, вие пък сега!
  Колко е по-интересно да се обсъжда новата кифла на този или онзи, кой какво бил казал/направил в онази отвратителна помия Big brother (Оруел сигурно се върти в гроба)... и ред други изключително сериозни теми за анализ...

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 50. 50 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#46] от "xm...":

  А аз още се плаша. Да е "жива и здрава Интернеда" (това е цитат от една комшийка), та човек може сам да се информира от източника. Инак сме живи загинали. Ще си останем с един каращ се помежду си РБ, различни фрапиращи случки в дълбоките райони на губерниите и Биг Брадър Ол Старс, пусти да опустее.

  Доброто е заразно
 51. 51 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  По гузното мълчание на бате Бойко, на тема съдебна и прокурорска реформа, беше донякъде ясно, че това гласуване може и да не мине...! Никой не е очаквал от него такова геройство! Научен е от ментора си, да се снишава...!
  По-интересно е какво има в предвид Кънев, под отказана цена?! Какво отказва да плати всъщност и значи ли това, очакваното излизане от коалицията?!
  Утре ще гледаме...!

  Бивш tww09306483.
 52. 52 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#49] от "serafin":

  На мен определено не ми е интересно, но явно никой не ме пита.

  Доброто е заразно
 53. 53 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Тази позиция ти прави чест г-н Кънев. Но реалността изисква, ако утре достатъчно "преориентирани" се отвърнат от подписите се и промените в съдебната система се окажат "мисия невъзможна" в рамките на този Парламент, дали ти ще имаш достойнството да напуснеш такава бутафорна коалиция. И да започнеш от нулата...но с вот на доверие от народа, който отказва да живее в политбандитска кочина?? Тогава, аз бих застанала зад теб. И много други биха те последвали. Защо не и на площадите??

  _"Цената на утрешния вот е доверието в мнозинството и волята на народните представители да се преборят с властващата политическа корупция. И всеки, който се огъне и отстъпи от постигнатия труден компромис, ще плати с бъдещето на всеки един български гражданин, с бъдещето на децата ни, с обричането на морална и икономическа мизерия цялата българска нация.

  Аз отказвам да платя тази цена. "

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Радане, отиваме към предсрочни...

 56. 56 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#35] от "mihail_p":

  Точно Първанов направи единствената реформа досега при това управление.
  Правилна или грешна, успешна или не - това е отделен въпрос
  Но факта е, чè това е единствената до момента.. Без удряне в гърдите, интриги и крамоли, без "исторически" компромиси, без скандали и замесване на ЕК.
  Тихо, кротко , с убеждаване и разум.
  За разлика от т.н. "реформатори?!?"

 57. 57 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#50] от "dogwoman":
  А аз се плаша, че тепърва ще има да се плаша.

  Каламбур излезе, ама хич не ми е весело ...
  Тепърва ще започва да друса, и все по-силно при това ...

 58. 58 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Любопитно

  До коментар [#46] от "xm...":

  Отвън, казваш. Как? Пак ще ни шокат канчето през януари от Брюксел? Пак ще има вой и тръшък в парламента, пак ще има трескава деятелност, напълно, впрочем, безсмислена? Скубане на коси, ревери и пагони. Е, и?

  Доброто е заразно
 59. 59 Профил на спейс мен
  спейс мен
  Рейтинг: 468 Гневно

  "Но все пак, през юли, в българския парламент се постигна сериозен компромис, който открехва вратата, ако не за дълбока реформа по румънски модел, то поне за установяване на минимални контрол и баланс." <- да се чете: НИЩО не направихме, но ще се поздравим, ще си стиснем ръцете, ще се потупаме по рамото и ще продължим да паразитираме.

  Да си тъп, необразован, заблуден и лишен от критично мислене в XXI век е въпрос на избор.
 60. 60 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#57] от "xm...":

  Ако може да не друса буквално, ще съм благодарна...

  Доброто е заразно
 61. 61 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#57] от "xm...":

  Аз бих се плашила, че вече не се плаша Характерови разлики, рийш ли.

  Доброто е заразно
 62. 62 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#58] от "dogwoman":


  [quote#58:"dogwoman"]Скубане на коси, ревери и пагони.[/quote]
  Пагони не. Виж, чорапогащници е по-вероятно/при толкова гащници в парламента/.

 63. 63 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 544 Разстроено

  Въпросът е, че някои хора нямат т*опки за реформа.

 64. 64 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 342 Неутрално

  До коментар [#56] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  я не фантазирай.
  първанов иска/е главния разпределител
  на мафиотските пари на путин и милионите
  дадени от нас за рекетьорски проекти на кремъл.
  нещо неясно.

 65. 65 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Радан Кънев:


  "И трябва да кажа честно, че този дебат е предварително загубен. 43-тото ОНС няма да приеме достатъчно радикални промени в Конституцията, които да решат проблема."

  Ха- ха- ха!!!

  Добър ден, бабо Гицке!

  Албански реотан в действие!

  Що лъга хората за нещо, което беше известно още в нощта след изборите на това злощастно парламентарно мнозинство, на тази нелепа коалиция!

  Отговор- за да се намърдаме във властта на всяка цена!

  Злобея със всичка сила на безсилието на управляващите, понеже аз съм един от малкото в този форум,които буквално от следизборния ден пишехме, че този парламент е обречен, че всякакви опити да се "върже" властта с помощта на майките- бавачки- Р.Бъчварова, Ц.Цачева и М.Стоянова- само удължават агонията.

  Народът трябва да определя властта, а не политиците. Ако народът не успее- трябва нов избор!

  Няма нищо лошо в чести избори! Чести избори не означава, че няма власт- има, но тя е служебна.

  Стига сте плашили народа с извънредни избори! Изборите са кръвта на демокрацията!

  Служебната власт има пълни правомощия в икономиката, външната и вътрешната политика.

  Инак се получава- гласуваш за Боко, получаваш Кънев, Кунева, Гоце , Лукарски и незнамкойси още!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 66. 66 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Няма нищо за чудене или тези промени стоящи на САНИТАРНИЯ минум се приемат, или оставка и избори... Други варианти няма! Иначе следва още 3 години безтегловност, държавни кредити и мазане на очи.. НЕ МЕРСИ!

 67. 67 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Рано е и е някак неестествено да коментираме" нероден иванчо". Но за мен много по- важна ще е реакцията на Борисов, ако не се стигне до приемане на минималните промени. Защото ,ако той утре се направи на ни чул, ни видял че например АБВ, Патриотите и ДПС се откажат от първоначалната подкрепа и не реагира адекватно, то наистина дори и нови избори няма да мръднат и променят статусвото. Дано да е разбрал това.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 68. 68 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 602 Неутрално

  [quote#25:"Георги"] Така че избирайте! Или безпринципна коалиция, която да е принудена да прави реформи или в опозиция, където да критикувате ясно и на висок глас мафиотското мнозинство ГЕРБ - ДПС! [/quote]
  Взе да става весело
  На някой започна да им се прояснява малко по малко...
  От ден номер 1 на този парламент и това мнозинство твърдя , че това е безпринципна коалиция ! А от 25 години и до днес твърдя , че копаем дъното. Днес малко по усилено върви копанта.. Посоката е надолу,надолу, надолу , без изгледи за промяна. Назовал съм и причината за тези процеси . Причината е само една и това сме самите НИЕ ! Нашата гражданска и политическа неграмотност, свойството ни да мразим, да завиждаме, да се пъчим и прочие подобни вкусотии. Сами си го направихме и на никого не бива да се сърдим. Изход има, но трябва да се опитаме да мислим. Поне тези които могат. Но става все по-трудно...

  Stupid people make me sick
 69. 69 Профил на атипова
  атипова
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Май се насочваме към нови избори. То и без това това ОНС е пълно с плява.

 70. 70 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#64] от "mihail_p":
  Неоспоримата и безусловна истина е:
  Точно Първанов направи единствената реформа досега при това управление.
  Правилна или грешна, успешна или не - това е отделен въпрос
  Но факта е, чè това е единствената до момента.. Без удряне в гърдите, интриги и крамоли, без "исторически" компромиси, без скандали и замесване на ЕК.
  Тихо, кротко , с убеждаване и разум.
  За разлика от т.н. "реформатори?!?". Откоито остана само едно говорене..

  ПП
  А ако "първанов иска/е главния разпределител
  на мафиотските пари на путин и милионите
  дадени от нас за рекетьорски проекти на кремъл. ", то е учудващо, защо никой от т.н. "реформатори??" не е подал сигнал срещу Първанов?
  Може би Пъванов разпределя някакви пари и за тях - и затова си траят?

 71. 71 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  [quote#66:"someeeee"]Няма нищо за чудене или тези промени стоящи на САНИТАРНИЯ минум се приемат, или оставка и избори... Други варианти няма! Иначе следва още 3 години безтегловност, държавни кредити и мазане на очи..[/quote]
  не искам да те разочаровам, но и с приемането на минималистичния исторически вариант следва същото

 72. 72 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2360 Неутрално

  Жълтия картон е изваден, за тези които могат да разберат написаното.
  Тези, които не разбират, или не искат да признаят, че разбират, са явно желаещите "по-малкото зло"!
  Цитат от статуса:"Аз отказвам да платя тази цена!"
  Аз също Радане!

 73. 73 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  Брей сега "Аз отказвам да платя тази цена."

  А на 18.09.2015 Радан Кънев предупреди (пред Дарик), че е готов да напусне управлението, ако промените бъдат окастрени:
  „Естествено, това може да се отнася и за партията ми, и за коалицията РБ, но въпросът е толкова важен, че личното ми решение ще изпревари решението на политическите партии".
  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1501341

 74. 74 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Кажете бе костоваци , как така давате като свършен факт нещо , което предстои да се случи? Какво знаете? Какво са ви казали да казвате и защо? Как знае Раданчо какво ЩЕ стане УТРЕ?

  Щото щом вече късате одежди , значи нещо са ви спуснали от Драгалевци...

  Karla , Майти Готическа Принцеса!
 75. 75 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 859 Весело

  Реформата не е достатъчно... дълбока... за вкуса на Радан

 76. 76 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1534 Разстроено

  Утре няма да има никакви дебати по същество. Затова пък ще има повсеместно взаимно плюене и нападки, предназначени да маскират това, което е очевадно- "реформаторите" поставят присъствието си в парламента над всякакви "принципи" и "реформи". Кжоето се знаеше още от самото начало!

 77. 77 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 882 Неутрално

  вчера написах че баце няма да искара 3 месеца,дано да съм прав...няма бъдеще с гроб,те са част от статуквото...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 78. 78 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1362 Весело

  [quote#74:"Карла #JeSuisDiesel"] Как знае Раданчо какво ЩЕ стане УТРЕ?
  [/quote]
  има го на сайта на парламента бе мозък

 79. 79 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  [quote#74:"Карла #JeSuisDiesel"] Как знае Раданчо какво ЩЕ стане УТРЕ? [/quote]
  И той като ментора си - драгалевската врачка. Атанасов днес си го каза мотамо: "Ние съзнателно сме гласували за това правителство и този премиер и нямаме интерес да клатим лодката". Съвсем ясно е, че с разпасаната команда, наречена претенциозно "РБ" и обладана от смъртна омраза помежду им и спрямо всички, не може да се управлява. Борисов обаче направи своя "исторически компромис" и няма да отстъпи от думата си. Каквото и да се случи утре, даже да се фръцнат "трикаджиите" от ДСБ заедно с Хр. Иванов (а той наистина ще трябва да си отиде доброволно) правителството ще продължи да съществува. "И без петел съмва".

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 80. 80 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#76] от "Дон Кихот":

  Айде още един вдъхновен!
  То излезе , че България не само Баба Ванга родила , а цял куп пророци!

  Ба , и аз ще се пробвам : нито една от костовашките кòзни няма да прихване. Айде да видим...

  Karla , Майти Готическа Принцеса!
 81. 81 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 342 Неутрално

  До коментар [#79] от "Резистентна":

  някакви глупости приказваш.
  пълно с епитети.
  всяко второ изречение е плюнка.
  нещо да имаш да кажеш по същество или си
  плюеш вечерна смяна.

 82. 82 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  "варил Илия килия"
  Променял Радан конституция...

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 83. 83 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  [quote#82:"ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн"]"варил Илия килия" [/quote] Тва е някаква нова версия сигур? Нещо средно между "градил килия" и "варил ракия"?

  Доброто е заразно
 84. 84 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#83] от "dogwoman":

  Благодаря за превода , ама нямаше нужда. Или ти за костоваците?

  Karla , Майти Готическа Принцеса!
 85. 85 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#84] от "Карла #JeSuisDiesel":

  Аз по принцип. Но да, вързва се

  Доброто е заразно
 86. 86 Профил на krastitel
  krastitel
  Рейтинг: 464 Любопитно

  Утре битката в парламента за промените в конституцията е много важна, за съжаление там нормалните хора не могат да отчетат победа - могат само поражение. Но дори и промените в конституцията да минат както са договорени в "историческия компромис" - това е малка стъпка.
  Основното е да минат качествени реформи в новия проект на закона за съдебната власт и затова е важно министерството, което е изготвило този закон да го защити без сътресения.

  krastitel
 87. 87 Профил на Noname
  Noname
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Част от властовите инструментите на КОЙ-троица е налагане на фалшив дневен ред, отклоняване на вниманието от новини които са важни за обществото...дори създаване на новини които засенчват други... Колко човека ще прочетат Дневник или ще погледнат в Интернет някои блогове или анти-мафия сайтове? Как тогава да има обществен натиск? Т.нар. grass root е слаб в България и лишен от силно адекватно лидерство, но ми се струва че това е по-лесния начин за промяна...

 88. 88 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Аман вече от празни приказки. В случай, че утре реформите не минат, има само един път и той е оставка, всичко друго би било брутално предателство спрямо нас, избирателите.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2360 Весело

  [quote#80:"Карла #JeSuisDiesel"]Айде още един вдъхновен!
  То излезе , че България не само Баба Ванга родила , а цял куп пророци! [/quote]

  В голяма грешка си! Резистентната Е пиеща от извора на гадателството, поговори си с нея!

 91. 91 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  [quote#88:"zle_platen_trol"]В случай, че утре реформите не минат, има само един път и той е оставка, всичко друго би било брутално предателство спрямо нас, избирателите. [/quote]
  Точно така е.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 92. 92 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Това гласуване е важно за двама души. Единият е всеки от нас, когото засяга безпринципното правоприлагане и болезнената липса на институционална справедливост в НАШАТА държава.
  Вторият е политическият лидер на страната г-н Бойко Борисов. Ако не е способен да осъществи очакваната от нас Съдебна реформа, ще бъде премахнат за пореден път от управлението.
  Този път безвъзвратно, поради негодност.

  Navigare Necesse Est
 93. 93 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 286 Неутрално

  [quote#16:"dogwoman"]ОК. Един тест.[/quote]

  ?? Каза ли нещо или реши да насочиш обсъждането в посока на нанякъде другаде

 94. 94 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1534 Весело

  До коментар [#80] от "Карла #JeSuisDiesel":

  "Ба , и аз ще се пробвам : нито една от костовашките кòзни няма да прихване. Айде да видим..."

  Да ти кажа честно, много бих искал аз да не съм прав- не съм нарцисоид, с радост ще приема нещо хубаво, въпреки, че е против моето мнение. И също с облекчение ще призная, че не съм бил прав в моето черногледство. Но за съжаление, шансовете са много малки. Така, че ако под "козни" имаш предвид екскурзия в страната на скандалите, взаимните обвинения и абсурдни оправдания, то те няма как да не "прихванат". Не забравяй,че това е българският парламент... и с това всичко е казано!

 95. 95 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2638 Любопитно

  [quote#92:"Schopenberg"]ще бъде премахнат за пореден път от управлението. [/quote]
  О, ти да не си организирал първия преврат, че си толкова сигурен за втория?! Планирали ли сте го вече, другари?

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 96. 96 Профил на Dreamer69
  Dreamer69
  Рейтинг: 458 Разстроено

  Буда и реформи! Две противоположни думи. Като включим и мошеници като БСП, ДПС, АБВ и Атака, картинката е ясна. Народът си заслужава некадърните управници и БАЩИЦАТА!
  Радане, продължавайте така и занапред, имате моята подкрепа независимо от обстоятелствата! Стига да си останете същите!

  Величието не е в това да не падаш, а да ставаш всеки път, когато си паднал. Конфуций
 97. 97 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 286 Неутрално

  [quote#50:"dogwoman"]Ще си останем с един каращ се помежду си РБ, различни фрапиращи случки . . . [/quote]

  Ма не са само РБ и случките в тази страна. Парите са съвсем другаде - нали
  Или прилични хора като нас за пари говорят )

 98. 98 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 742 Неутрално

  [quote#27:"dogwoman"]Теб не те ли плаши, че нямаме вече журналисти?[/quote]
  Поздрави!!! Достойна позиция!!!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 99. 99 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Няма спасение от кадесарската сган. Поне не и чрез способите на парламентарната демокрация.
  Само чрез зверски уличен натиск може да се постигне нещо, както показва най-новата ни история.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 100. 100 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 289 Неутрално

  - Реформаторският блог предлага промени.
  - Другите партии ги отхвърлят.
  - Хората обвиняват всички политици.

  Защо не давате заслуженото на РБ неми е ясно? Това не е ли нечесно. Аиде разбирам дегенерирали мозъчни инвалиди като Слави Трифонов, тои е нормално да се разбира, но защи млади хора правят същото не ми е ясно. Всеки едно вас да ви вкарам в парламента, да имате няколко места само, да се опитвате непрекъснато нещо да направите, другите да ви режат непрекъснато, и накрая аз от вън да обвинявам всички включително и вас че нищо неправите. Какво ще направите тогава?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK