По-тежки наказания за компютърни престъпления предлага правосъдното министерство

По-тежки наказания за компютърни престъпления предлага правосъдното министерство

© Анелия НиколоваПо-високи наказания за компютърните престъпления и за т.нар. кражби на фирми предлага Министерството на правосъдието, което публикува за обществено обсъждане проект за промени в Наказателния кодекс.

 
Ведомството предлага наказанията за достъп и използване на компютърни данни без разрешение, както и промяната, изтриването, манипулирането или унищожаването на компютърна програма или информация да се наказват с лишаване от свобода до 2 години. Сега законът предвижда наказание от 1 година затвор и глоба в размер на до 2 хил. и 3 хил. лева.
 
С промените българското законодателство ще съответства на европейската Директива 2013/40/ЕС от август 2013 г., която установява минимални стандарти за определянето на престъпленията и наказанията за атаки срещу информационните системи. Директивата дава определения на понятията "информационна система" и "компютърни данни", както и на престъпленията, свързани с незаконен достъп и намеса в тях и с незаконно прихващане. Тя установява изискванията за предприемане на необходимите мерки от държавите членки спрямо подбудителство, помагачество и опит за тези престъпления, както и изисквания за размера на наказанието "лишаване от свобода".
 
Министерството предлага и наказания до 2 години лишаване от свобода за нарушаване на неприкосновеността на кореспонденцията. Сега законът предвижда наказание от 1 година лишаване от свобода и глоба от 100 до 300 лева.
 
С проекта за промени в НК се предлага и прецизиране на текстовете, свързани с наказанията срещу управители и представители на фирми, които скрият или представят неверни данни с цел получаване на кредит или средства от европейските фондове. В момента текстът изисква нарушителят едновременно да управлява и да представлява юридическо лице. Това води до неадекватна наказателноправна защита на средствата от публични фондове, мотивира се ведомството. 
 
Анализ на Върховната касационна прокуратура на тези дела е показал, че обичайният механизъм включва използване на пълномощници, които нямат качество на управляващи съответната фирма. Предлаганата промяна дава възможност да бъдат обхванати както случаите, когато деецът е управляващ юридическото лице, така и случаите, когато само го представлява (включително като пълномощник).
 
Предложените промени засягат и текстовете, свързани с т.нар. кражби на фирми. Предлага се различна наказателна отговорност за случаите, когато документното престъпление се извършва най-общо с цел да се установи контрол върху чуждо юридическо лице и за случаите, когато са претърпени и имуществени вреди, особено в големи размери. Предлага се в първия случай наказанието да бъде лишаване от свобода за срок от 1 до 6 години. В случаите, когато претърпените имуществени щети са в особено големи размери (равни или повече от 140 минимални заплати) и деянието представлява особено тежък случай, се предлага наказанието да бъде лишаване от свобода за срок от 1 до 10 години, като едновременно с това да има възможност за налагане на наказание конфискация и/или лишаване от права.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3397 Неутрално

  Само дето, не е ясно, кой ще разследва и доказва тия престъпления...! Повечето възпитаници на училището за милиционери в Симеоново, са на ниво пишеща машина и факс!

  Бивш tww09306483.
 2. 2 Профил на Krasimir Koev
  Krasimir Koev
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Има специалисти,но не им се плаща и следователно няма специалисти.

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Абе те престъпници с по две доказани убийства не могат да накажат, тръгнали да наказват за неща от които не разбират.

 4. 4 Профил на Longanlon
  Longanlon
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#1:"tww09306483"]не е ясно, кой ще разследва и доказва тия престъпления...![/quote]

  Да, много по-важно е да ги хващат. Щото ако не ги хващат, ако ще и 100 години да е наказанието на хартия... на практика никой няма да е осъден.

  http://kaka-cuuka.com
 5. 5 Профил на ivobog
  ivobog
  Рейтинг: 217 Весело

  Що не вземете да приемете разстрел за всички престъпления, включително и автопроизшествията и да излезете в заслужена коледна отпуска със съзнанието за добре свършена работа.
  Така си губите времето и Вие от министерството и тия в паламента.
  Вие сегашните наказания не можете да приложите само мислите за увеличаване на старите и замяната на нови и създавате хубави предпоставки за корупция.
  А-аа сетих се: после няма да имате какво да приемате, съответно няма да работите и не ви се полага заплатааа...

 6. 6 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Супер! Хора, които не могат да си обърнат листа в word, ще ни съдят.

 7. 7 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1666 Весело

  "...промяната, изтриването, манипулирането или унищожаването на компютърна програма или информация да се наказват с лишаване от свобода до 2 години..."

  Който си изтрива вирусите - до 2 години затвор.....

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 8. 8 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  За тази цел в Щатите използват хакери,наемат ги да работят за специалните служби и така решават проблемите!

  Tony
 9. 9 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 411 Неутрално

  е предполагам , че това е хубавата част от новината , а какво е скрито в останалата ?

 10. 10 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  това би могло да се използва за полтически репресии срещу хора с нелегален софтуер!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK