Цитат на деня: Да се свика Велико Народно събрание, което да приеме ликвидацията си

Лютви Местан

© Анелия Николова

Лютви Местан"Нека изречем истината - ако искаме да правим по-дълбоки реформи в тази съдебна система, рано или късно трябва да узреем за необходимостта от свикване на Велико народно събрание (ВНС), което да заседава кратко и да приеме един-единствен акт - на собствената си ликвидация."


Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна по време на дебатите на второто четене на проекта за промени в конституцията. Той призова президентът да започне консултации за свикване на ВНС.


Местан направи коментара във връзка с текста, свързан с възможността парламентът да може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на държавното обвинение по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика. Лидерът на ДПС изтъкна, че според предложението съдът, прокуратурата и следствието имат различни функционалност и компетенции, а същевременно седмото ВНС е изравнило статута им като част от съдебната система. 

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6881 Неутрално

  Добре ще е Великото Народно Събрание да ''ликвидира'' противоконституционната етническа партия....

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на kdesen
  kdesen
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Да, ВНС трябва да се премахне!

 3. 3 Профил на raz_2_tri
  raz_2_tri
  Рейтинг: 450 Неутрално

  какъвто и да е Местан, абсолютно съм съгласен в случая - подобен анахронизъм като ВНС имаме само ние и Монголия
  да стане както е навсякъде по света - квалифицирано мнозинство в НС за по-малките промени, референдум - за по-големите

 4. 4 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Няма да е лошо също така да намали броя на депутатите наполовина, както на Вликото, така и на Обикновеното народно събрание.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  "Нека изречем истината - ако искаме да правим по-дълбоки реформи в тази съдебна система, рано или късно трябва да узреем за необходимостта от свикване на Велико Народно събрание (ВНС), което да заседава кратко и да приеме един-единствен акт - на собствената си ликвидация."Тука е абсолютно прав.И обикновено НС би трябвало да може да приема поправки в конституцията с Квалифицирано мнозинство от 2/3.

 6. 6 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 688 Весело

  маста демагЙода в действие...
  донякъде съм съгласен с Павката, но не и за правилата и целта на мероприятието.
  първо - съдебната реформа и е-гласуването, после Великото, моля!

 7. 7 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Въртим сучем само да няма промяна в съдебната система. Продължавайте в същият дух и няма да стигнете далеч!

 8. 8 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ей тоя Местан брей! 25 години ДПС-то е в парламента и освен да мърсуват барабар с БСП, Атака, НДСВ и който там се навие на схемата друго нищо....ФАЙДА ЙОК от вас Местане (казвам ти го на майчин език, та да ме разбереш правилно).

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 9. 9 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  Както винаги Местан витиевато сменя темата, за да не се задават неудобните въпроси, като този защо партията му не гласува...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 10. 10 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Както винаги процедурата над всичко!

 11. 11 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1836 Весело

  ще, ще, ама този път народеца ще си носи камъни

 12. 12 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 516 Весело

  "лидерът на ДСБ Лютви Местан" - опазил Господ

  Stef
 13. 13 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "...рано или късно трябва да узреем за необходимостта от свикване на Велико Народно събрание (ВНС), което да заседава кратко и да приеме един-единствен акт - на собствената си ликвидация."Това заяви лидерът на ДСБ Лютви Местан .." Ще ти се , фустане, България да няма ВНС, за да въведете задължителното гласуване и промяната на територията на Р. България само чрез обикновено НС, а? Няма да стане тази! Предложенията си ги отправяй към турския меджлис- тук сме БЪЛГАРИЯ и ВНС ЩЕ ОСТАНЕ като институт в нашето законодателство!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 14. 14 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Това заяви лидерът на ДСБ Лютви Местан ???? ДСБ ???

 15. 15 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Щом е противоконституционна, следва да се разтури! Но никоя институция, имаща право да сезира КС, не го е направила! Пита се: ЗАЩО?

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 16. 16 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Най-добре да се свика ВНС не за ликвидация, а за ЛУСТРАЦИЯ! Тогава мазните агенти на ДС като Павел, Гоце и Економов ще бъдат изхвърлени от политиката завинаги! Амин!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 17. 17 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#5:"chicago514"]Тука е абсолютно прав[/quote] Не, не е прав! Не може поправки в конституцията да се правят ей така- на коляно, от всяко обикновено НС, особено по тези въпроси: КРБ Чл. 158. Великото Народно събрание: 1. приема нова Конституция; 2. решава въпроса за изменение територията на Република България и ратифицира международни договори, предвиждащи такива изменения; 3. решава въпросите за промени във формата на държавно устройство и на държавно управление; 4. решава въпросите за изменение на чл. 5, ал. 2 и 4 и на чл. 57, ал. 1 и 3 от Конституцията ; 5. решава въпросите за изменение и допълнение на гл. девета от Конституцията.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 18. 18 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#17:"logika"]4. решава въпросите за изменение на чл. 5, ал. 2 и 4 и на чл. 57, ал. 1 и 3 от Конституцията ;[/quote] т.е. ВНС решава дали да се изменят: КРБ Чл. 5. (2) Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие. (4) Международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната. Те имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат. Чл. 57. (1) Основните права на гражданите са неотменими. (3) При обявяване на война, на военно или друго извънредно положение със закон може да бъде временно ограничено упражняването на отделни права на гражданите с изключение на правата, предвидени в чл. 28, 29, 31, ал. 1, 2 и 3, чл. 32, ал. 1 и чл. 37.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 19. 19 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Аман с тая гиньо ганевска конституция.
  Махнете я и върнете някоя дето е работила нормално за България, като Търновската примерно, ама свинските черва ще трябва да ги поотрежете, а вас баш това най-ви бърка!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 20. 20 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6881 Неутрално

  До коментар [#15] от "EURASIA":

  Може и да не е точно така, но вчера Райчев написа ''България е слаба, още не добре организирана държава. И така нататък. По тази причина българското правителство е принудено да се умилква на Турция. Или по-точно - смята, че е принудено.''

  karabastun1@abv.bg
 21. 21 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3784 Неутрално

  По-евтино ще е да го ликвидират преди да се е свикало. Едно ВНС със сегашните артисти ще е зловредно.

 22. 22 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1339 Любопитно

  Ох, този как може да е толкова отблъскващ ?

 23. 23 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#20] от "karabastun":

  Робското поведение се е наследявало! И какво би направила Турция? Ще ни нападне ли? Няма да стане. Може да се влошат отношенията - би се преживяло. От страх не се противопоставяме и на "Северен поток 2", въпреки, че няколко страни инициираха подписка против - на нас просто ни отнеха газопровода, въпреки, че е сключен неизгодно. И така е за всичко - и за агресорите "БЕЖАНЦИ"! А пък глупавото ПАК робско престараване ни е накарало да обявим война на САЩ и Обединеното кралство!

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 24. 24 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 665 Неутрално

  На пръв прочит помислих, че Павел иска ВНС да ликвидира държавата ... То не било точно така, но натам отиват нещата, със или без ВНС.

 25. 25 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  " Добре ще е Великото Народно Събрание да " ликвидира " тази противоконституционна партия ..."


  Няма смисъл . Защо ? Защото още на другия ден Движението за Права и Свободи ще се пререгистрира като Дейци за Права и Свободи, отново със същите " лидери ", със същите ДС-мафиоти и със същия начин на правене на политика ...
  Истината е ЛУСТРАЦИЯ със срок на действие не по-малко от 30 години ! Това ще изхвърли ченгетата от изборните листи и ще разбие руските партии !
  Е, ДА, АМА КОЙ ДА ГО НАПРАВИ ???

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 26. 26 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Ха, кога Павел смени отново партията?

 27. 27 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#25] от "niksan1":

  Баце?

 28. 28 Профил на drumbass
  drumbass
  Рейтинг: 232 Неутрално

  [quote#15:"EURASIA"] Щом е противоконституционна, следва да се разтури! Но никоя институция, имаща право да сезира КС, не го е направила! Пита се: ЗАЩО? [/quote]

  Глупости на търкалета. КС е сизиран преди 20 години, но учтиво отказва да разглежда казуса. То в настоящият парламент, половината партии са противоконституционни. Едните са проводници на Ердоган и толерират крайния ислям, другите рипат за Путин и подкопават държавността.

 29. 29 Профил на б_еко - върнете стария Дневник
  б_еко - върнете стария Дневник
  Рейтинг: 635 Неутрално

  " Да се свика Велико Народно събрание, което да приеме ликвидацията си"

  Категорично съм "ЗА". От това трябва да се започне, от премахването на ВНС. И след 10 години трябва да направим нова конституция. Дотогава, надявам се, България да се поизчистила от старите политици и от останките на ДС. Сегашните политици биха направили конституция подобна на сега действащата. Премахването на ВНС ще позволи да се извършват всякакви промени в конституцията. Сега това не е възможно. В този бързо променящ се свят трябва да може да се вземат по-бързо решения и съответно изменения. Колко държави имат такъв архаизъм като ВНС? Може да се каже че ВНС е конституирало ДС и корупцията. Една държава с некачествени закони може да се управлява добре и ефективно, ако има добра, компететентна администрация. В България качествените хора се гонят или се принизяват. Тук тъпака простак господства над разума! Като гледам интелектуалния потенциал на политическите партии и ми става тъжно за близкото бъдеще на България. България може да се промени само под външен натиск. Трябват нови партии и политици. Настоящия политически елит трябва да се изрине на бунището на историята и в затвора! Не виждам потенциал за радикална промяна.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8870 Неутрално

  Това е предтекст да не се гласуват важните промени в Българската конституция.

 31. 31 Профил на kdesen
  kdesen
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Интересно, Местан и Радан на едно мнение - #ОСТАВКА и нови избори, по възможност за Велико Народно събрание, което да премахне себе си от Конституцията.

  Само така ще се разчисти пътя пред съдебната реформа.

 32. 32 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9247 Неутрално

  Не си давай зор, щото се не знае, дали няма да ви изгонят ката незаконна партия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK