София и Бургас водят в класация за почтеност на институциите, Варна и Хасково са последни

В присъствието на представители на местната власт днес бяха представени резултатите от изследването на "Прозрачност без граници".

© Дневник

В присъствието на представители на местната власт днес бяха представени резултатите от изследването на "Прозрачност без граници".София и Бургас си поделиха първо и второ място с еднакъв резултат в класацията "Индекс на местната система за почтеност - 2015" на асоциация "Прозрачност без граници". Тя беше представена днес, по повод Световния ден за борба с корупцията. 


Индексът за изследване на почтеността е засегнал различни "герои": като се започне от кметската институция, общински съвет и общинска администрация и се стигне до бизнес, местни медии, гражданско общество, полиция и съдебна власт.


Проучванията са проведени на база на публичните статистики от всеки областен център, както и чрез анкети, интервюта, посещения на заседания на местните парламенти. Най-важната част от изследването е верификацията на данните, подчертаха от "Прозрачност без граници". 27 екипа на асоциацията са работили "на терен", за да събират информация за нивото на доверие на гражданите към местните институции и взаимодействието между тях. 
В столицата например, кметската институция е събрала най-много доверие за почтеността си. За сравнение, в Бургас, освен кметът, висока оценка са получили също общинският съвет и администрацията заради добрата комуникация между институциите. 


Стара Загора е на трето място в класацията, а с най-високото ниво на прозрачност там се ползва полицията.  Според резултатите Видин, Варна и Хасково са последни в списъка.
 


На събитието представители на местната администрация от София, Бургас, Добрич, Стара Загора, Габрово и Пазарджик споделиха своите добри практики и опит. От Столична община се похвалиха със създаването на кол център за сигнали за нередности, както и с инициативата "Отворени данни" - на интернет страницата на общината се публикува информация за обществени поръчки и бюджета, която да послужат на анализаторите.


Кметът на Бургас Димитър Николов разказа, че цялата общинска информация е споделена в сайта на общината.  Освен това общината поддържа постоянен диалог с организации, най-вече неправителствените, които по думите му оказват благороден бял натиск върху местното ръководство. Николов каза още, че помага да бъдат назначавани млади хора с идеи и енергия.


Като извод от изследването организаторите посочват, че българите имат най-ниско доверие в бизнеса. При него се наблюдават ниски стандарти за отчетност и прозрачност и минимална подкрепа на гражданите. Следват го политическите партии, медиите и МВР. Основна слабост при медиите са ниските нива на разследващата журналистика по места, липсата на публичност и отчетност на медийната политика, както и пренебрегване на правото на отговор на засегнатите лица. 


От "Прозрачност без граници" са решени да проведат такова проучване и през следващата година, за да могат да се сравнят данните и да се направят необходимите изводи. 

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Варна и Хасково са последни

  Що ли не съм изненадан.

 2. 2 Профил на Rob Roy
  Rob Roy
  Рейтинг: 413 Весело

  Стъкмистики... Въртят ги както им е удобно, не ставайте наивни.

 3. 3 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Вчера, в р-н Средец, София, лелята на деловодството през цялото време ми говореше "на въпреки" и ми се звереше. И не само на мен. Жената пред мен, за малко да се разплаче заради грубостта на животното "зад щанда".

 4. 4 Профил на tisho_one
  tisho_one
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Но според това което е публикувано, Варна не е на последните места. Явно прозрачността все пак си има някакви граници!

 5. 5 Профил на Максим Александров
  Максим Александров
  Рейтинг: 695 Весело

  Такива борци за прозрачност, като героите на статията, са ми супер-забавни, защото те самите не са много прозрачни... Кой (#кой за младите и красивите) им плаща, например? Кой определя методите им на работа? Кой определя какво проучване да направят? Защо точно определени медии (също толкова прозрачни и незавсими) им обръщат внимание на "изследванията"?

  https://bgrevizia.files.wordpress.com/2015/10/oktopod1.png
 6. 6 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Съмнявам се за почтеността на институциите в София!

  Tony
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8567 Неутрално

  ''Варна и Хасково са последни в списъка.''
  Да, но в Хасково си смениха кмета, а във Варна - не !!!

  [email protected]
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK