Христо Иванов - самотният реформатор, който отказа лоялност на задкулисието

Христо Иванов с част от екипа си в парламента днес

© Надежда Чипева

Христо Иванов с част от екипа си в парламента днесОт Министерството на правосъдието си тръгва емблематичен министър - първият, който показа енергия и кураж за промени в модела на съдебната власт. И същевременно най-нападаният, най-свирепо обругаваният, затрупван всекидневно с лавини от клевети министър на правосъдието в историята не само на прехода, но в историята на държавата - не е пресилено, а е показателно. А след като неотдавна той призова да бъде разследвано публично съдържанието на скандала "Яневагейт", в която е замесено и името на главния прокурор, офанзивата срещу Иванов достигна апогея с призива към премиера Борисов да бъде "наказан изменникът министър по китайското правосъдие".


Иванов зае поста в служебния кабинет на Георги Близнашки на 5 август 2014


с конкретна заявка, която изпълни: екипът му изготви актуализирана стратегия за реформа на съдебната система,
за която той настоя да бъде гласувана от парламента, за да бъдат задължени следващите правителства да я изпълнят с конкретни законодателни актове.


Наблюдателите го оглеждаха ту снизходително, ту с любопитство, ту с респект, някои разбираха, че срещу тях стои и говори


странен екземпляр, твърде непривичен и силно различен сред познатата политическа фауна.


Ту го брояха като "министър на Реформаторския блок", ту го третираха като "самотен бегач" на дълги разстояния поради това, че не членува в никоя партия.


После, за да го пришият към традиционните врагове на стабилността и прогреса, го пакетираха като отявлен протестър (протестърството по презумпция е дестабилизационно), но истината е че Христо Иванов никога не е бил в окото на протестърската буря. В разгара на протестите в края на юни 2013 той беше сред учредителите на "Харта 2013", в която влязоха граждани с най-различни професии и съвършено различно позиционирани в политическия спектър, но с един стремеж - за управление на светло.


Бойко Борисов го покани да остане на поста в редовния кабинет на ГЕРБ (5 ноември 2014). И


въз основа на стратегията той изготви проект за промени на Закона за съдебната власт, който трябваше да промени структурата и управлението на съдебната власт,


които за 25 години показаха пороци, невъзможни за отстраняване без промяна на модела.


Още щом се появи във Висшия съдебен съвет /заседанията на ВСС се председателстват от министъра на правосъдието по закон/ тежкарският съдебен естаблишмънт усети, че този чужд "екземпляр" ще му създаде проблеми и настръхна в глуха защита, окято накрая премина в активна офанзива. Новият министър не само не се стресна, а направо наруши спокойствието на високия орган - за първи път правосъден министър поиска дисциплинарни наказания /на шефове на СГС и компрометирани магистрати/ и настоя за проверка в Софийския градски съд, която половин година по-късно доведе до това, че за първи път от десетина години председателският пост в този ключов съд се зае от съдия без съмнителна слава.


Публичен, ясен и проверим от всекиго бекграунд


Иванов, който през септември навърши 41 години, завършва право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и от 1997 до 2002 г. е правен експерт в българския офис на Правната инициатива за Централна и Източна Европа на Американската асоциация на юристите (понастоящем Инициатива за върховенство на закона). Работил е като адвокат и консултант на проекти в сферата на върховенството на закона.


Бил е стипендиант по програма "Хюбърт Хъмфри" в Правния колеж към Американския университет във Вашингтон (2010 г). Специализирал е право на националната сигурност към Сената в САЩ и съдебни назначения към Федералния съдебен център.


Има зад гърба си упорито и целенасочено дълбаене и посвещаване в един проблем - как да бъде променена съдебната система, за да има безпристрастно работещо правосъдие - бекграунд публичен, ясен и проверим от всекиго.


Повече от 10 години преди да заеме поста, Иванов следи не само какво се случва в нашата съдебна система, но изучава структурата и управлението на съдебните власти в европейските страни и има солиден бекграунд. От 2006 година е програмен директор на Българския институт за правни инициативи - тази е организацията, която най-пряко наблюдава проблемите на третата власт. В организацията отговаря за "изработването на политики в отговор на предизвикателствата, пред които се изправят органите на съдебната власт в България".


Един от важните и успешни проекти на БИПИ е Инициатива за прозрачни съдебни назначения, която от 2012 година (при избора на членовете на настоящия Висш съдебен съвет) прави профили на кандидати за административно-ръководни длъжности в звената на съдебната система.


Такт и диалогичност


Първото предизвикателство, с което се сблъска, бе финансовото състояние на над 90 съдилища, изправени пред фалит заради невъзможност да покрият основните си разходи, пак заради недостиг на средства надзирателите в затворите тръгнаха на протест. С такт, диалогичност, убеждаване с аргументи министърът успя да тушира напреженията, но най-вече с действия - промяна на наредби и подзаконови актове, с които да се регулират отношения и да се решат натрупани проблеми.


Благодарение на такт и далогичност успя да изкара година с Висшия съдебен съвет, където най-силно се усеща неприязън към него от страна на мнозинството, контролирано от главния прокурор и председателя на Върховния административен съд.


Интензивна законодателна работа от екипа на Иванов


Над 40 проектозакона, от които три нови, десетки променени правилници и наредби оставя след себе си Христо Иванов, сочи справка на Министерството на правосъдието. Екипът на нито един правосъден министър в демократично врем не е оставял след себе си такъв огромен законотворчески продукт. И то само за година.


И най-важния проектозакон:


Министърът оставя зад себе си проекта и мотивите за промени на Закона за съдебната власт


- мащабен и тревожещ статуквото с детайлите си проект, който, ако стане закон, би пробил номенклатурния щит над съда и прокуратурата и би дал глътка въздух и кураж на добросъвестните магистрати да участват в промените. Проектът два месеца беше обсъждан в окръжните апелативни съдебни райони. Предстоеше Иванов да го внесе в Министерския съвет и оттам в парламента веднага след промените на конституцията.


Зад гърба му са и компромисите (един от тях е да не се пипа мандатът на главния прокурор и да не е по-голям броят на парламентарната квота в прокурорската камара, а да е равен на прокурорите, избрани от прокурори), направени, за да се съгласи главният прокурор с промените. Очевидно така си е представял министърът хода на събитията и че така се постига съгласие.


Оказа се днес, че дори и този компромис, наречен исторически, не е удовлетворил главния прокурор и той е намерил своите съюзници в парламента, за да бъде елиминиран.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (158)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Еййй...аман...ние българите много бързо си създаваме идоли. После страдаме.

 2. 2 Профил на ttodorov111
  ttodorov111
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Браво на Христо Иванов!
  Hope is not lost today. It is found.

 3. 3 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Браво на Христо Иванов .След като не ти приемат идеите нормално е да си подадеш оставката .
  Показа ,че и в България има почтени хора.

 4. 4 Профил на Dreamer69
  Dreamer69
  Рейтинг: 466 Гневно

  Няма място в политиката за честните и достойни хора в България! За съжаление остават само корумпираните ''тулупи''! Страхливи и жалки човечета, можещи само да търкат пода и да се кланят на бащицата. За съжаление такива ''твари'' напредват в политиката ни.

  Величието не е в това да не падаш, а да ставаш всеки път, когато си паднал. Конфуций
 5. 5 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Само факта че сам си е подал оставката ми е достатъчен за да си мисля, че има някакъв морал у това момче.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 6. 6 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 927 Разстроено

  Всички, що видите тука пред вази,
  те са невинни - и тия в затвора...
  Аз съм виновен, един само ази -
  че съм говедата смятал за хора.

  Пенчо Славейков

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 7. 7 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Бих казал по-скоро "доблестния мъж, който отказа да сведе глава пред цяла зала сребролюбци".

 8. 8 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Айде, айде, пресилени думи. Тази реформа, която се опитваха да прокарат, беше недъгава, палеативна, без фокус върху същинските проблеми и без капацитет да реши каквото и да било в съдебната система. Фактът че и тя дори беше блокирана говори само колко е дълбок проблемът.

  Този безличен министър съзря своя миг слава и го използва. Това е. Той няма и нямаше капацитет да се справи с истинска реформа. Най-малкото никога не е влизал съдебна зала.

 9. 9 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 702 Гневно

  Свестните у нас, считат за луди...Христо Ботев.

 10. 10 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4473 Неутрално

  Прави му чест. Сега избирателите трябва да погледнем себе си.

 11. 11 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 697 Гневно

  [quote#0:"Христо Иванов"]десетина години дълбаене и посвещаване само в един проблем - как да бъде променена съдебната система, за да има безпристрастно работещо правосъдие [/quote]
  И сега какво? Проблемът си остава. Явно в България не може нищо да се промени с конституционни и легални средства. Какво чакат тия „политици“ революция ли да настане и да ги измете вкупом? Егати гьон-суратите!

  @)----,--'--
 12. 12 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 486 Неутрално

  [quote#10:"daskal1"]Прави му чест. Сега избирателите трябва да погледнем себе си.[/quote]

  +++++++

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 13. 13 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Добър юрист и човек на принциите. Надявам се това да не е последното му явяване на политическата сцена. България има нужда от хора със съвест и професионални качества, антиподи на човека-пожарникар, който може да управлява хеликоптер, плува с една ръка, да го галят папи поглавата и между другото да управлява вържава.

  Отговарям и общувам във форума само с хора, които спазват добрия тон, уважават чуждото мнение и са коректни в изказванията си.
 14. 14 Профил на february
  february
  Рейтинг: 409 Гневно

  Медиите на Свинята ликуват днес.Няма да е за дълго!

 15. 15 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 863 Неутрално

  "Христо Иванов - самотният реформатор, който отказа лоялност на задкулисието"

  Аз помислих, че е цитат на деня това, а то било заглавие на статия!
  Бихте ли били така добри да не ни натрапвате смехотворни твърдения и квази-канонизации за политически светци.
  Човека е имал амбиции да свърши нещо далеч по-голямо от него самия и след като вижда, че не става достойно си подава оставката. Тия глупости в заглавието просто са смехотворни!

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1040 Весело

  баси нема ли край тва рушняшко робство...?

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 18. 18 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  предлагам Христо Иванов да бъде кандидата на РБ за президентските избори.

  Истината ни прави свободни.
 19. 19 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#16] от "The Core":

  Айде почна се с троленето. Идете на приемен ден при гл. Прокурор и се поздравете за успеха.

 20. 20 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Да се надяваме, че не е далеч деня, когато достойни професионалисти като Христо Иванов,Вучков и др. ще бъдат отново министри, но в правителство,което ще се изправи безкомпромисно срещу мафията задушаваща българското общество....

 21. 21 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Освен самотен, той е самоук. Демек лаик.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 22. 22 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 459 Любопитно

  [quote#18:"Forrest Gump"]предлагам Христо Иванов да бъде кандидата на РБ за президентските избори. [/quote]
  Що да прави сечено на Радан Кънев? Да стане кандидат на "Протестна мрежа"?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 23. 23 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 459 Неутрално

  [quote#20:"thepirineagle"]Да се надяваме, че не е далеч деня, когато достойни професионалисти като Христо Иванов[/quote]
  Определението за "професионалист" наистина трябва да го сложиш в кавички. Христо Иванов може да е достоен човек, съпруг и баща, но не е никакъв професионалист.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 24. 24 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 532 Неутрално

  има сериозен "бекграунд"?! Шегувате ли се?

 25. 25 Профил на SorryLol
  SorryLol
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Не било правосъдна, а прасовидна реформа

  Прав е да се отчаже да участва в тази мимикрия

 26. 26 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Оставката я очаквах от преди 2-3 месеца още. Видно е, че баце не го тачеше. Ама то как и да го таче Ако някой иска да ви тикне в затвора ше му дадете ли белезниците и правото да ви арестува?

 27. 27 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  Хе-хе-хе. Заупокойна молитва.

  Мнението ми е че Христо Иванов беше един доста смотан министър, който така и не можа да дойде с някакви големи идеи и доста забави процесите като цяло. Тая псевдореформа дето я замислиха с Радан беше проформа и прах в очите.

  Даже се радвам че не мина защото след това 10 години щяха да ни заблуждават че нещо велико се е случило благодарение на тях.

  Плаче сега Радан, ама пита ли ме аз как се чувствах когато те се отметнаха от референдума и той скрит в Америка се гордееше и им пращаше похвали. Е, сега и той се чувства както аз тогава. Кеф! Хайде сега на избори и всекиму заслуженото!

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 28. 28 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3664 Неутрално
 29. 29 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 633 Неутрално

  До коментар [#27] от "emil НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ ОТКАЗАХА ДА НИ ПИТАТ":

  айде сега да си прочетеш
  мнението на венецианската комисия
  и да си разпишеш отпуската до москва.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 633 Неутрално

  До коментар [#23] от "Ze Roberto":

  ти не ми се изживявай, като последна инстанция.
  не си нито институция, нито работодател.
  просто обикновен плювач.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Малко на помен ми прилича материалчето.
  Човекът от утре тръгва на шопинг,стига драми.Реформата ще я поеме следващият.

 34. 34 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 459 Неутрално

  [quote#31:"mihail_p"]ти не ми се изживявай, като последна инстанция.
  не си нито институция, нито работодател.[/quote]
  Нито съм нито инстанция, нито съм институция, но пък съм работодател. Та в качеството ми на такъв не бих назначил Хр. Иванов във фирмата си нито за юрисконсулт, нито дори за архивар.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 35. 35 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  До коментар [#29] от "mihail_p":

  Хайде сега и ти да вземеш да ми прочетеш постовете за последните 5 години.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на stinkfoot
  stinkfoot
  Рейтинг: 273 Весело

  "От Министерството на правосъдието си тръгва емблематичен министър - първият, който показа енергия и кураж за промени в модела на съдебната власт."

  Оф, моля ви се... ще кажете, че Ганди едва ли не ни е напуснал. Ясно е на всички, че като медия сте на страната на Реформаторите, ама такива пропаганди са присъщи на едни други тоалетни сайтове.

 39. 39 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Христо Иванов излезе много свестен, искам на следващите избори да се кандидатира, задължително ще гласувам за него, ако е към някоя партия с преференция.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 40. 40 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  Щом тази съвсем козметична промяна не можа да нине, какво остава за нещо по голямо?!
  Поздравления за екс министъра, в България са малко хората които постъпват като него!

  klimentm
 41. 41 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 459 Любопитно

  [quote#39:"today"]искам на следващите избори да се кандидатира, задължително ще гласувам за него, ако е към някоя партия с преференция. [/quote]
  А ако партията е ДПС?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 42. 42 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 459 Неутрално

  [quote#40:"klimentm"]Поздравления за екс министъра, в България са малко хората които постъпват като него! [/quote]
  Така постъпват само слабите и неуверените. Един истински воин дори и да падне, ще се изправи и ще продължи битката докато силите съвсем го напуснат. Ама от мрънкач да очакваш да прояви сила и воля на духа - кауза пердута.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 43. 43 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3454 Весело


  До коментар [#38] от "stinkfoot":

  Не забравяй че в царството на слепите едноокия е цар, не е Ганди но не е Борисов или Местан!

  klimentm
 44. 45 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Христо Иванов ,както и който и да било,сам не може да направи съдебна реформа.ГЕРБ не искат реална реформа,а само имитация.За БСП,Атака е ясно,явно са против,ДПС си играят игричките ,но последното което искат е назависима от тях съдебна система.От агент Гоце и бандата му не може да се очква нещо свястно. При тези условя е нормално за един джентълмен и човек с достоинство да откаже да е лице на псевдореформа

 45. 46 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3454 Весело

  До коментар [#42] от "Ze Roberto":

  Бошлаф, да не е Дон Кихот?!

  klimentm
 46. 47 Профил на flamendialis
  flamendialis
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Аз не мисля, че беше прав да си тръгне. Подобен жест има тежест само в общество на подобни на министъра, но не и сред орките от управляващите в момента. Просто не трябваше. Сега на практика ще дойде някой като Д.Вълчев- мръсник от класа, сговорчив, който ще провали всички усилия. Явно това беше целта. затова Иванов просто не трябваше да се огъва.

 47. 48 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  До коментар [#6] от "majorman":

  ++++++++++++++++++++++++

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 48. 49 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 466 Весело

  долу боко,върнете кермит)

 49. 50 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 459 Неутрално

  [quote#46:"klimentm"]Бошлаф, да не е Дон Кихот?! [/quote]
  Не, като цар Леонид на Термопилите.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 50. 51 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  По всичко изглежда - един достоен човек

 51. 52 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 459 Неутрално

  [quote#47:"flamendialis"]Сега на практика ще дойде някой като Д.Вълчев- мръсник от класа, сговорчив, който ще провали всички усилия.[/quote]
  Даниел Вълчев ще се върне на стария си пост в образованието, а Куневица ще стане правосъден министър. Така се говори в кулоарите.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 52. 53 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Борисов направи много лош избор,последствията от който ще се отразят негатовно на държавата.

 53. 54 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#36:"Ze Roberto"] Хр. Иванов няма никаква харизма. Един мрънкач, който като говори нищо не му разбираш. Бате Бойко може и нищо особено да не казва... ама пък как говори... [/quote]

  Ето това е светът на средностатистическия Ганю. Официално сме най-простата нация в Европа. Браво!
  Кремълоидите си свършиха добре работата. За пореден път. Но нека не ги възвеличаваме - с прости хора, задачата им е лесна.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 54. 55 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Шапки долу! България има златни хора, които я дърпат напред въпреки мафията.

 55. 56 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 847 Неутрално

  [quote#52:"Ze Roberto"] Куневица ще стане правосъден министър. [/quote]

  бааа мааму, моя план беше като изритам малкия след 6 години да си купя една къщурка нейде и да си гледам динозврите - никво бачкане и плащане на данъци.
  Ама май сега ще ускоря тоз план.
  Това ако е истина просто ...

 56. 57 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#52] от "Ze Roberto":

  С какво право апаратчикът Даниел Вълчев коментира Реформаторския блок,той е толкова далече от него-по убеждение и комунистически слугинаж,и е за запазване на статуквото.Вълчев няма нищо общо с каквато и да е реформа в БЪлгария.

 57. 58 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 847 Неутрално

  [quote#55:"fatoumata"]Шапки долу! България има златни хора, които я дърпат напред въпреки мафията. [/quote]


  По-скоро го издухват, не виждам как сме дръпнали

 58. 59 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 459 Неутрално

  [quote#57:"demos"]Вълчев няма нищо общо с каквато и да е реформа в БЪлгария. [/quote]
  Имам ласкави спомени за Вълчев по време на министерстването му. Е, едно "разваляне на седянката" донякъде хвърли сянка върху му. Но направеното е повече от тази издънка. Не знам какво имате против него. Професионалист от класа (професор и доктор на юридическите науки). За разлика от Христо Иванов (адвокат със спрени адвокатски права). Сякаш сравняваме Еверест с връх Ком.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 59. 60 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Все пак може би пред България има по-добри дни - доживяхме да имаме министър, който е способен да подаде оставка по морални и принципни причини.

 60. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 62 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Браво г-н Иванов. Нека не се отчайваме, защото не се знае дали днес няма да спечелите в дългосрочен план.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 62. 63 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 466 Весело

  шорош,готови сме за революшън,прати пари

 63. 64 Профил на Maradona
  Maradona
  Рейтинг: 526 Неутрално

  ДПС е проклятието на България!

 64. 65 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Малко са хората като него и, както всички виждаме, те не виреят във властта! Човека има идея, действа и работи, а насреща никой.. Ясно е защо!
  Само боклуци и алчни типове успяват да се наместят удобно.
  Браво на Христо Иванов! Дано има повече такива като него - желаещи да променят нещата! Дано и да успеят!

 65. 66 Профил на zara09
  zara09
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#10] от "daskal1":

  Сега, ние избирателите, имаме алтернатива -това е най-доброто от случилото се.

 66. 67 Профил на bahurat
  bahurat
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Браво на екс-министъра. Така трябва да постъпва човек ако държи на принципите си. Цялата мафиотска шайка беше срещу него, Гоцета, Местановци, Цаци, вкл и Баце. Дълго се опитваше да прокара идеите си с което да започне почистването на авгиевите обори на правосъдната система, но когато и парламентът му сложи прът в краката, то е ясно, че не може да се върши работата така - министерството предлага една концепция, а парламентът я видоизменя и превръща във фарс.
  Жалко, че такива хора като Христо Иванов се изтикват от безхаберници и мафиоти, верни на статуквото.

 67. 68 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  Да, но тази сутрин в един ТВ блок показаха снимка на Местан, пусната вчера, с три убити вълка. Обесени с главата надолу. А до тях Местан с пушка в ръка. Единият е ясен веч. Другите два? Говори се за военния министър, но трябва да има и трети.

 68. 69 Профил на samurai11
  samurai11
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#19] от "st_kilda":

  Направо в прием в руското посолство

 69. 70 Профил на spice
  spice
  Рейтинг: 287 Разстроено

  Повече такива хора и трябват на тази държава, проядена от нищоправещи дървеници!?

  Никой не е вечен! Само вселената е с по-дълъг живот!Мъдростта от Spice
 70. 71 Профил на samurai11
  samurai11
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#64] от "Maradona":

  Държавна сигурност и Москва бих казъл

 71. 72 Профил на samurai11
  samurai11
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#59] от "Ze Roberto":

  Съди хората по делата!!! Всичко останало е плява....

 72. 73 Профил на zara09
  zara09
  Рейтинг: 283 Неутрално

  [quote#47:"flamendialis"]Сега на практика ще дойде някой като Д.Вълчев- мръсник от класа, сговорчив, който ще провали всички усилия[/quote]
  За съжаление царската кохорта се завръща. Най-отличителното им качество - хора без морал, опортюнисти, кариеристи, алчни до безобразие...остава и мадридския крадец да го направят президент (нека той да ги разправя, че уж не иска). И бат Бойко начело- "сговорна" дружина!!!

 73. 74 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2501 Любопитно

  [quote#8:"zenola"]Този безличен министър съзря своя миг слава и го използва. Това е. Той няма и нямаше капацитет да се справи с истинска реформа. Най-малкото никога не е влизал съдебна зала. [/quote]

  Калинке, ти прочете ли му CV-то? Щото там, а и не само, пише кой, какво, и как за безличния министър, без "капацитет", не влизал в съдебна зала!!!

 74. 75 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 459 Неутрално

  [quote#72:"samurai11"]Съди хората по делата!!! Всичко останало е плява.... [/quote]
  Ами точно това се опитвам да направя. (с уточнението, че не съм Господ, че аз да съдя). Опитвам се да си си припомня какво е сторил досега министър Хр. Иванов? Ами нищо, освен скандали.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 75. 76 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 459 Неутрално

  [quote#74:"batzdravo"]Калинке, ти прочете ли му CV-то?[/quote]
  Аз ще ти отговоря. Ми няма как адвокат с отнети адвокатски права да влиза в съдебна зала (освен като слушател). На този пич основното занимание в последните две години беше да се търкаля по жълтите павета в рамките на акциите на "Протестна мрежа".

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 76. 77 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 459 Неутрално

  [quote#68:"nik_77."]Говори се за военния министър, но трябва да има и трети. [/quote]
  Третият не е Митоу. той е друга бира...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 77. 78 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  Опитен ловджия като Първанов обаче не пусна снимка с отстрелян дивеч. Това озадачава.

 78. 79 Профил на rossen1967
  rossen1967
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Едно е сигурно - Христо Иванов е мъжкар , а Бойко Борисов е подлога на Пеевски.

 79. 80 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#36:"Ze Roberto"]Хр. Иванов няма никаква харизма. [/quote]

  Христо Иванов има харизма за младите, еманципирани хора с нормални професии, образование и европейско мислене. За селяндури, които не знаят какво е пармезан няма харизма, щото за тях харизмата се изразява с глуповатия гърлен кикот на Тодор Живков.

  Никога кремълоидната пасмина няма да прости на Христо Иванов, че е западно ориентиран. Тези хора са готови да смажат с мръсотия и кал всеки, който изповядва западните ценности, защото цялото им съществувание е построено на московските ценности: корупция, мафия и слагачество.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 80. 81 Профил на _association.r6_
  _association.r6_
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Защо Плевнелиев назначи Христо Иванов за министър, без нито ден трудов стаж
  http://epicenter.bg/article/Zashto-Plevneliev-naznachi-Hristo-Ivanov-za-ministar-bez-nito-edin-den-trudv-stazh/87225/11/33

 81. 82 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 707 Неутрално

  [quote#65:"t0d0"]Браво на Христо Иванов![/quote]
  За провала на поредните реформи? Още година и половина нищонесвършване и от този нещастник се изтърколи в канала.
  Америка плаща на доста посредствен човек. Скромен юрист, разчитащ изключително на подкрепа от чужди посолства. Не е сериозно на такъв човек да се разчита за смислени промени в сложна система като правосъдната. И Цацаров, и повечето висши съдии са класи над Христов в професионално отношение. Големият проблем на съдебната реформа е в квалификацията на тези, които са се самонаели да я извършват. А проблемите на правосъдието не са в квалификацията на висшите съдии и прокурори и в конкретните личности, а в системата, която ги корумпира, изнудва, рекетира и в крайна сметка ги подчинява. Срещу нищо от това не се борят т.нар. реформатори. Напротив, те се съюзиха и крепят властта на мутромилиционерската шайка, чийто мутренски бизнес е точно рекета, изнудването и корупцията, завладяли и съдебната система.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 82. 83 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Никога не се знае човек като губи какво печели и обратно. Така че очакваме развитие не политическата кариера на Христо Иванов. А и това правителство не го заслужава.

 83. 84 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1645 Любопитно

  [quote#0:"Одата"]От Министерството на правосъдието си тръгва емблематичен министър[/quote]

  А Николова ше си ходи ли , или ше чека да завършат ремонта?
  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5165158

 84. 85 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  Значи Христо Иванов разчитал на чужди посолства, а Цацаров, изтипосал се на снимка със самия Ердоган не разчита!?

 85. 86 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2501 Любопитно

  [quote#76:"Ze Roberto"]Аз ще ти отговоря. Ми няма как адвокат с отнети адвокатски права да влиза в съдебна зала (освен като слушател). На този пич основното занимание в последните две години беше да се търкаля по жълтите павета в рамките на акциите на "Протестна мрежа". [/quote]

  Виждам, добре си запознат с "клюките" в съдебната мафия! Би ли ме осветлил, защо са му били отнети правата? Може би е извършил голямо престъпление?

 86. 87 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#82:"bgkurshum"]Срещу нищо от това не се борят т.нар. реформатори. Напротив, те се съюзиха и крепят властта на мутромилиционерската шайка, чийто мутренски бизнес е точно рекета, изнудването и корупцията, завладяли и съдебната система. [/quote]

  Мда, точно Иванов и реформаторите са с мутренския бизнес, а Цацаров, който за три години не е вкарал НИТО ЕДИН мафиот или политик от голям ранг в затвора - да, точно той е класи над тях и няма нищо общо.

  Вие чувате ли се бе, хора?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 87. 88 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 524 Весело

  "Капиталистическо дело" в пълния си блясък ... даже са успели да "заслепят" предшественика "Работническо дело".

  Liberate Your Mind!
 88. 89 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1441 Неутрално
 89. 90 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Нищо не може да се промени, защо се правят на интересни? Костов- прото реформаторът, който държеше цялата власт нищо не направи, сега едно паянтово правителство ще реформира, не кого да е , ами "светая , светих" на ДС- съда. И Бечева ще държи исото. Ама моля ви се ние не сме паднали с вчерашния дъжд да ви четем псалтирите за един никому неизвестен юрист.

 90. 91 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Прокоппиев остана с един министър по-малко и сега ще настане един рев, един плач в Икономедия...

 91. 92 Профил на rrrrrr
  rrrrrr
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#86:"batzdravo"]Би ли ме осветлил, защо са му били отнети правата? Може би е извършил голямо престъпление?[/quote]

  Колкото и "малко" да е това нарушение, за което са му отнети правата, не е нормално министър на правосъдието да бъде лице, което има следното досие в регистъра на българската адвокатура: 6 глоби и две порицания в периода 2009 - 2014 г. и накрая - лишаване от адвокатски права. Това са му "постиженията" в професията на великия реформатор.

  А че отказал лоялност на задкулисието, както твърди "Дневник" в този комично патетичен и захаросан материал, е пълна смешка. Иванов сам наричаше Борисов "мутра", а ГЕРБ - "мафия", обаче на драго сърце пристана на същата тази мафия, за да задоволи кариеристичните си амбиции. 92. 93 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  Христо - ПРЕЗИДЕНТ!

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 93. 94 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#92] от "rrrrrr":

  Ама наистина ли? То наистина българина е много търпелив да позволи да му правят правителство с такъв министър. Само физиономията му виж и ще разбереш за какво става въпрос, но пусти коалиции.

 94. 95 Профил на jijok
  jijok
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Иванов подава оставка, Павлова се държи арогантно и безразлично, Добрев говори за някакви стотици милиони заеми, Цачева не знае къде се намира, Бъчварова се опитва да стои достойно, Феса се чуди как да изкара дивиденти от цялата гюрлутия, великия "бизнесмен" С.Русев се чуди как да събере пари от тук от там, а Боко рита топка........щрак марийке на портрет. Весели хора!

 95. 96 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2501 Любопитно

  [quote#92:"rrrrrr"]А че отказал лоялност на задкулисието, както твърди "Дневник" в този комично патетичен и захаросан материал, е пълна смешка. Иванов сам наричаше Борисов "мутра", а ГЕРБ - "мафия", обаче на драго сърце пристана на същата тази мафия, за да задоволи кариеристичните си амбиции. [/quote]

  За да промениш законодателство, трябва да бъдеш на позиция, която позволява това! Ако си толкова умен, или поне наполовина на този вече бивш министър, ще разбереш, че когато мафиоти управляват държавата, нямаш голям избор. А имаш ли някаква представа, какво е CV-то на "кариериста"?! Сравнимо ли е с твоето, или на обкръжаващите те бездария, които и кариери не могат да си изградят! Могат единствено да плюят и доносничат. Доказва го, подхвърлянето на клюки в подобни анонимни контактни зони!

 96. 97 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 810 Весело

  [quote#89:"info111"]ЧЕСТИТИ НОВИ ИЗБОРИ! [/quote]

  Кокошките на война?

  пп За Радан и Гроздан ми е думата.
  ппп И стига сте кудкудякали де

 97. 98 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 459 Неутрално

  [quote#93:"Чарли"]Христо - ПРЕЗИДЕНТ! [/quote]
  Президент... най-много на ЕТ

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 98. 99 Профил на flamendialis
  flamendialis
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#59] от "Ze Roberto":

  За професионализма му могат да говорят само хора, които също са професионалисти, а ти очевидно не си такъв. Освен това, за съдебната реформа са необходими не професори, а хора, които имат визия, смели са и действат мащабно. Вълчев е книжна мишка /даже не е и плъх/, с конформистки манталитет и негодник. Познавам и двамата, съдия съм- тоест реформата много пряко ме засяга, и мисля, че въобще между двамата не може да става дума за сравнение.

 99. 100 Профил на flamendialis
  flamendialis
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#91] от "buran":

  Много плиткоумно. После си отговори защо си на това дередже. Ако можеш. Но няма да можеш и затова ще ти кажа отговора: не е проблема в това на кого е министъра, а какво направи и какво още можеше да направи- да пропука модела на Кой в съдебната система, за да може такива главанаци като теб да живеят в нормална държава. Нищо, иди си нарежи сланина, сипи си ракия и си пусни турски сериал. Опиум друг не ти трябва, идиоте...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK