"2 висши + 4 езика = чистачка", или протестът на Народната библиотека

"2 висши + 4 езика = чистачка", или протестът на Народната библиотека

© Георги КожухаровСлужителите на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" излязоха пред работното си място в 12 ч. днес, за да припомнят за нуждата от увеличение на ниските си заплащания и хроничния недостиг на средствата за култура. Към тях се присъединиха и работещите в музеи и галерии, които протестираха на 24 ноември, преди гласуването на бюджет 2016 г.


Тогава синдикатите заявиха, че за опазване на културното наследство на държавата са необходими поне още 26 млн. лв. - за дейности, поддръжка и 50% увеличение на възнагражденията в сектора, които иначе от Нова година ще се изравнят с минималните за страната. 


"2 висши + 4 езика = чистачка", или протестът на Народната библиотека

© Георги Кожухаров


Бюджетът не бе увеличен, но протестиращите са получили обещание, че Министерският съвет ще пренасочи 10 млн. лв. от средствата си за капиталови разходи специално за заплати в музеи, галерии и библиотеки. Това трябва да стане в близкия месец и ще се равнява на 22% увеличение в сектора, считано от 1 януари 2016 г.
Затова служителите излязоха на "22% по-малък протест".


"Това вече не е протест - искаме да ни разберат, да ни видят, както министерствата на културата и на финансите, така и в Народното събрание. Да, жестът е направен - крачката не е малка, 22%, но целта е да има средства и за дейности и за подобряване на условията, не само за работещите, а за съхраняване на фондовете, които са уникални в световен мащаб", каза Иван Добромиров, председател на федерация "Култура" към синдиката "Подкрепа" в Народната библиотека.


"2 висши + 4 езика = чистачка", или протестът на Народната библиотека

© Георги Кожухаров


Идеята е в рамките на още една година да достигнем средната за България заплата - не за София, която e 1120 лв., макар че сме национален институт, обясни той. В момента средното възнаграждение в Националната библиотека е 490 лв., на фона на около 880 за страната.


С плакати "Колко % ви е културата", "оМеРеЗени" сме  - от съкращението "минимално работно възнаграждение" и "2 висши + 4 езика = чистачка" служителите поискаха управляващите да направят така, че да не се налага догодина по същото време да протестират отново. Те искат в с бюджет 2017 г. да има цялостно увеличение на средствата в целия сектор. Настояват и за спазването на приетия тази година библиотечен стандарт, който би трябвало да гарантира средства за закупуване на книги.
 


Исканията на протестиращите от 24 ноември:


1. Да бъде увеличен бюджетът за политиката в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство, за да може да се осъществи реформата в музейния сектор и да започне реалното изпълнение на заложените приоритети, свързани с културните ценности в програмата на правителството! Досега държавните музеи (почти всички със статут "национални"), както и Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и 55-те общински музея, не са на делегирани бюджети, което ги поставя в неравностойно положение спрямо останалите! За тази цел са необходими 7,9 млн. лв. към бюджета на Министерството на културата и 4 772 000 лв., които чрез Министерството на финансите (МФ) да се разпределят целево по общините.
2.  Да бъде увеличен и уеднаквен Единният разходен стандарт на 103-те музеи и галерии с регионален характер, което означава допълнително 6 млн. лв., които чрез МФ да се разпределят целево по общините!
3. Да бъде увеличен Единният разходен стандарт на библиотеките с регионален характер, което означава допълнително 3 650 000 лв., които чрез МФ да се разпределят целево през общините!
4. Да бъдат заложени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи и сгради за всички музеи! Това изисква допълнително 1,242 млн. лева.
5. Да бъде увеличен допълващият стандарт за управление на закритите площи при библиотеките, за което ще са необходими допълнително 2 млн. лв.!
6. В рамките на тези средства да се увеличи работната заплата минимум с 50%, за да отговаря на отговорностите, които носим!
Различни протестни действия ще има в музеи, галерии и библиотеки в цялата страна - плакати, подписки за подкрепа на исканията, протестни лентички, шествия,  беседи от специалисти за емблематични  паметници и др. 
Обръщаме се към депутати, министри и цялата българска общественост да посетят музеите, галериите и библиотеките и по този начин да подкрепят нашия протест! 
В този ден, вместо да затваряме врати, ние ще ги отворим широко за всички, за които българското културно и книжовно наследство не е само кампанийно средство за печелене на дивиденти, а е национално и общочовешко достояние!
Заявяваме, че сме готови за синдикални и граждански действия, за да защитим човешките си права на достоен труд и достойни доходи! Подкрепете ни, за да опазим заедно българската духовност!

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK