"2 висши + 4 езика = чистачка", или протестът на Народната библиотека

"2 висши + 4 езика = чистачка", или протестът на Народната библиотека

© Георги КожухаровСлужителите на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" излязоха пред работното си място в 12 ч. днес, за да припомнят за нуждата от увеличение на ниските си заплащания и хроничния недостиг на средствата за култура. Към тях се присъединиха и работещите в музеи и галерии, които протестираха на 24 ноември, преди гласуването на бюджет 2016 г.


Тогава синдикатите заявиха, че за опазване на културното наследство на държавата са необходими поне още 26 млн. лв. - за дейности, поддръжка и 50% увеличение на възнагражденията в сектора, които иначе от Нова година ще се изравнят с минималните за страната. 


"2 висши + 4 езика = чистачка", или протестът на Народната библиотека

© Георги Кожухаров


Бюджетът не бе увеличен, но протестиращите са получили обещание, че Министерският съвет ще пренасочи 10 млн. лв. от средствата си за капиталови разходи специално за заплати в музеи, галерии и библиотеки. Това трябва да стане в близкия месец и ще се равнява на 22% увеличение в сектора, считано от 1 януари 2016 г.
Затова служителите излязоха на "22% по-малък протест".


"Това вече не е протест - искаме да ни разберат, да ни видят, както министерствата на културата и на финансите, така и в Народното събрание. Да, жестът е направен - крачката не е малка, 22%, но целта е да има средства и за дейности и за подобряване на условията, не само за работещите, а за съхраняване на фондовете, които са уникални в световен мащаб", каза Иван Добромиров, председател на федерация "Култура" към синдиката "Подкрепа" в Народната библиотека.


"2 висши + 4 езика = чистачка", или протестът на Народната библиотека

© Георги Кожухаров


Идеята е в рамките на още една година да достигнем средната за България заплата - не за София, която e 1120 лв., макар че сме национален институт, обясни той. В момента средното възнаграждение в Националната библиотека е 490 лв., на фона на около 880 за страната.


С плакати "Колко % ви е културата", "оМеРеЗени" сме  - от съкращението "минимално работно възнаграждение" и "2 висши + 4 езика = чистачка" служителите поискаха управляващите да направят така, че да не се налага догодина по същото време да протестират отново. Те искат в с бюджет 2017 г. да има цялостно увеличение на средствата в целия сектор. Настояват и за спазването на приетия тази година библиотечен стандарт, който би трябвало да гарантира средства за закупуване на книги.
 


Исканията на протестиращите от 24 ноември:


1. Да бъде увеличен бюджетът за политиката в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство, за да може да се осъществи реформата в музейния сектор и да започне реалното изпълнение на заложените приоритети, свързани с културните ценности в програмата на правителството! Досега държавните музеи (почти всички със статут "национални"), както и Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и 55-те общински музея, не са на делегирани бюджети, което ги поставя в неравностойно положение спрямо останалите! За тази цел са необходими 7,9 млн. лв. към бюджета на Министерството на културата и 4 772 000 лв., които чрез Министерството на финансите (МФ) да се разпределят целево по общините.
2.  Да бъде увеличен и уеднаквен Единният разходен стандарт на 103-те музеи и галерии с регионален характер, което означава допълнително 6 млн. лв., които чрез МФ да се разпределят целево по общините!
3. Да бъде увеличен Единният разходен стандарт на библиотеките с регионален характер, което означава допълнително 3 650 000 лв., които чрез МФ да се разпределят целево през общините!
4. Да бъдат заложени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи и сгради за всички музеи! Това изисква допълнително 1,242 млн. лева.
5. Да бъде увеличен допълващият стандарт за управление на закритите площи при библиотеките, за което ще са необходими допълнително 2 млн. лв.!
6. В рамките на тези средства да се увеличи работната заплата минимум с 50%, за да отговаря на отговорностите, които носим!
Различни протестни действия ще има в музеи, галерии и библиотеки в цялата страна - плакати, подписки за подкрепа на исканията, протестни лентички, шествия,  беседи от специалисти за емблематични  паметници и др. 
Обръщаме се към депутати, министри и цялата българска общественост да посетят музеите, галериите и библиотеките и по този начин да подкрепят нашия протест! 
В този ден, вместо да затваряме врати, ние ще ги отворим широко за всички, за които българското културно и книжовно наследство не е само кампанийно средство за печелене на дивиденти, а е национално и общочовешко достояние!
Заявяваме, че сме готови за синдикални и граждански действия, за да защитим човешките си права на достоен труд и достойни доходи! Подкрепете ни, за да опазим заедно българската духовност!

Коментари (99)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7832 Неутрално

  Търси се културата на министъра.

 2. 2 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 809 Любопитно

  Добре де, имали читав човек, който има научна степен (бакалавър или магистър) и е изучил, не завършил (разликата е огромна) 2 висши образования и ползва 4 езика ще работи за 300 лева ?!
  На тези протестиращи, колкото са им висшите образования, толкова са им и езиците.
  Некадърници !!!
  Ако ви стиска елате в частния бизнес !
  Не 300, 3000 лева на месец ще взимате най-малко ако вадите бруто печалба поне 20000 лева на собственика.
  Мижитурки...

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  "2 висши + 4 езика, от доста време не е = на чистачка.
  С толкова образования може да си намериш работа в доста чуждестранни фирми срещу отлично възнаграждение. Да се затвори млад и здрав човек в библиотека и да недоволства, че не просперира, аз не го разбирам.

 4. 4 Профил на liberamente
  liberamente
  Рейтинг: 282 Неутрално

  "2 висши + 4 езика = чистачка"

  Страната на чудесата! А други с едно " висше" и един руски език са кметове и пожарникар да ни е премиер...

 5. 5 Профил на Hasta La Vista antifascista OI!
  Hasta La Vista antifascista OI!
  Рейтинг: 664 Гневно

  култ_УРА ми ЯНКО !!!

  1914 / 88
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8639 Весело

  Може да се направи ''риформа'', като зачислят служителите на музеи, галерии и библиотеки към МВР - с цел повишаване културата на ведомството и автоматично повишаване на заплатите им + други привилегии......

  [email protected]
 7. 7 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Голяма грешка е, че знаят езици.

  Защото Той едва знае български и искрено мрази знаещите.

  Министърът им най-обича големи водки.

 8. 8 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3011 Неутрално

  "2 висши + 4 езика = чистачка"
  ==========================================
  И аз се чудя как така в София някой с две висши и четири езика да не може да си намери работа за поне 1500 лева.
  Дори и преводи на прави на частно ще изкарва повече пари.

 9. 9 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Боко ще ви разбере. Той е много умен, еродиран и ще ви разбере. Е, не както разбра полицаите и няма да се погрижи за вас, но ако разбиране търсите, той ще ви го даде. И усмивка ще ви даде ако искате, макар и второто да е доста скъпа услуга. За потупване по рамото обаче ще има да почакате.

  За културата и бахура! Наздраве!

  Леко обезчовечен...
 10. 10 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#2] от "ironhorse":

  А има ли частни библиотеки в България?
  Май не разбирате спецификата на това знание и образование? Доколкото разбирам, за вас то е излишно, щом не генерира печалба.

 11. 11 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Не че нещо, ама никой не е длъжен да издържа хобито на някого. Като не са високоплатени в библиотеката, дори с частни уроци по 2 езика ще изкарват 1000 лева примерно, без много зор. Ма ще трябва истинска работа.

 12. 12 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 740 Весело

  сорри, ама колкото точно души работят в Народна Библиотека ???

  в университета който съм завършил в Англия библиотеката от 2-3 милиона книги се обслужваше от 2-ма души на входа при които си чекираш книгите на излизане, а ако има опашка има 10 машини на които можеш да направиш същото (както и да ги върнеш като ги пуснеш в кутия без да се налага да правиш нищо друго)

  трябва дигитализация на всичко налично, а не както беше последно като ходих в Народна- заявявам си книгата и неква лелка ми я носи след 1час....

 13. 13 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3011 Неутрално

  [quote#9:"Безуспешно чакащ промяна"]Боко ще ви разбере. Той е много умен, еродиран и ще ви разбере. [/quote]
  Пише се ерудиран и ерудиция, колега....

 14. 14 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#13] от "pamela":

  Грешката е вярна. Прощавайте

  Леко обезчовечен...
 15. 15 Профил на Venci Mirchev
  Venci Mirchev
  Рейтинг: 346 Разстроено

  В България заплащането е прекалено ниско, но българите като цяло си го заслужават защото гласуват за десни партии и мразят комунистите.

  Аз съм тук и там. — Навред. — Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет... Н.В.
 16. 16 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  Наистина се отделят обидно малко пари, ноооо....
  Това значи, че в момента министърът на културата трябва да реве по вестниците, че библиотеката, примерно, затваря, защото не може да се намери никой да работи в нея. И да иска увеличение на бюджета.
  Все пак, за добро или лошо, живеем в общество, което очаква индивида да се грижи за собствената си реализация, не да отиде и да каже "аз с моите две висши и четири езика, бих работил САМО библиотекар".

 17. 17 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Прави са и ги подкрепям, но не е висока заплатата на чистачката а е ниска тяхната

 18. 18 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  До коментар [#2] от "ironhorse":

  Частна библиотека да си направят? Ти верно ли? Частен музей?


  Само да вметна, че увеличението за култура от въпросните 10 млн дойде по настояване на РБ.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 19. 19 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  [quote#2:"ironhorse"]Ако ви стиска елате в частния бизнес ! [/quote]


  А кой ще остане да работи в библиотеките и музеите?!
  Или викаш да ги закриваме.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 20. 20 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 508 Весело

  [quote#3:"442"]Да се затвори млад и здрав човек в библиотека[/quote]

  Хайде пак се върнахме 200 години назад по Възрожденско, кога са се чудили чорбаджиите що чадото не ще да шъта в дюкяна, а тръгнало даскал да става.

  Историята наистина се повтаря, като фарс, а после и като трагедия, ама на кого му пука вече.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на shumnalia
  shumnalia
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Със сигурност заплащането им е ниско и в това няма спор.
  Да се твърди обаче, че видите ли това са толкова можещи и знаещи хора, пък толкова онеправдани е доста попресилено.
  Винаги като чуя, че някой има 2-ро висше, знам, че в 80% от случаите това са хора, които са пълни некадърници по 1-вото си "висше" и затова записват 2-ро в опит да се уредят някъде...

 23. 23 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  [quote#21:"ironhorse"]Дневник, защо сменихте снимката ?!
  За да предотвратите излагацията на неграмотните протестиращи от библиотеките ?!

  Може ли претендиращ за образован човек да раздели думата "висши" на следните две срични : ви-сши [/quote]


  Снимката не е сменена и е там. Като се загледаш и се напънеш малко ще видиш защо така е разделена думата. Целата пара у свирката, браво!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 24. 24 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 809 Гневно

  Димата "език" НЕ СЕ ПРЕНАСЯ И НЕ СЕ РАЗДЕЛЯ бе неграмотници.

  И 300 лева са им много

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 25. 25 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 702 Неутрално

  То че са ниски..ниски са..Ама то това е дереджето на бг икономиката. Те какво искат..колкото на миньор ли? На запад не искат никакви чужди езици за библиотекари и заплатата е малко над минималната.. Някъде дори е неплатена..на доброволни начала..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 26. 26 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#10] от "Nelumbo":

  Цялото човешко познание е в интерент !!!
  В библиотеките следва да се съхраняват образци на шедьоври, а не на всичко що е печатано.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 27. 27 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Колко от тях са с 4 езика, колко от тях реално владеят 4 езика, колко от тях ги ползват - все въпроси. Иначе на хартия звучи добре.

 28. 28 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  До коментар [#24] от "ironhorse":

  Ама и продължаваш да си плещиш глупостите, ей богу..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 29. 29 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  Предлагам тези хора наистина да излязат от Библиотеката ......и като излязат с една раница книги , да намерят младежи на които да ги дадат да четат .
  И да бъдат материално стимулирани за горното .
  По този начин парите ще бъдат вложени правилно , защото народ , който чете само фейсбук .....жална му майка !
  Естествено няма да стане , не знам що се хабя

 30. 30 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  До коментар [#26] от "ironhorse":

  Да , ама струва пара !
  м-у 10 и 50 долара съм плащал за техническа литература !
  В България няма откъде да се намери .За това е библиотеката , ама май не функционира правилно .
  Щото ако нямаш 50 долара , оставаш без информация ......

 31. 31 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1433 Любопитно

  До коментар [#24] от "ironhorse":
  Да, има нещо вярно.
  Аз бих написал вместо
  "чис тачка",
  "чи СТАЧКА". Макар и честно казано, не виждам с какво право се сравняват с някой/я, които вършат нещо полезно, замятат ла...ата след такива хрантутеници. Библиотекара какво върши? Седи по цял ден на кафе, гледа умно, вкарва дадена книга в компютъра и следващия моля! Библиотекар = касиерка в супермаркет, бута стоката през индикатора, пип-пип, касов бон и чао.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 32. 32 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 809 Весело

  Който си мисли, че ще натрупа знания в библиотека, значи живее около 50 на ХХ век и практически нищо не знае за сегашното време, в която и да е област на човешкото познание!
  Дори светилата в науката се отказаха да правят печатни издания на научните си трудове, защото първо излиза
  по-евтино само да вземеш авторски права за четене (в сайт), и второ толкова бързо се развива света, че след не повече от две години, публикуваното е остаряло.
  Неслучайно вече никой не издава на хартиен носител енциклопедии !!!

  Мухъли, паразити, некадърници, катикурници и всякаква измет е налазила България.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 33. 33 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  Всеки, който е виждал някога принтер в живота си (това явно изключва ironhorse) е наясно, че има полета, в които принтерът не може да печата - крайните области във всеки един лист. Съвсем видно е, че на снимката надписите са от няколко листа А4, просто защото това са хората. Заради чисто техническите ограничения има по-голямо разстояние там, където листовете са слепени.

  Кой е неграмотникът сега, ironhorse? Кой?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 34. 34 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3011 Неутрално

  [quote#19:"Jessika"]А кой ще остане да работи в библиотеките и музеите?! [/quote]
  Хора, които търсят лека, ненатоварваща работа и без стрес работа. Всички изследвания показват, че работата на работещите в библиотеки и музеи е точно такава.
  Причините, поради които някой иска да работи такава работа е, че не се натоварва, а заплатата, която получава не е от голямо значение, защото семейството има достатъчно доходи. Или пък в работно време да си върши друга работа, като например преводи.

 35. 35 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  До коментар [#32] от "ironhorse":

  Народната библиотека е най-големият архив у нас. Пази копия например на почти целия комунизъм у нас, заедно с най-гнусните му решения. Архив, който от Централния Архив липсва.

  Е, да се затрива, щото не е шедьовър ли? Бахти гения!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 36. 36 Профил на old school
  old school
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Не може да се омаловажава труда на хората, работещи в културния сектор. Служителите от Столична библиотека винаги са ми съдействали, именно заради тях това си остава предпочитаната от мен библиотека.

 37. 37 Профил на old school
  old school
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#32] от "ironhorse":

  А който си мисли, че всичко е в интернет поднесено на тепсия и не чете първоизточници, също рискува да остане много заблуден.Затова трябва дигитализация на стари издания.

  И все пак друго си е хартиения носител.

 38. 38 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 740 Весело

  [quote#35:"Darth Plagueis"]Пази копия например на почти целия комунизъм у нас, заедно с най-гнусните му решения. Архив, който от Централния Архив липсва. [/quote]


  и, к'во, не може да го дигитализират ли ? дай да назначим 50 души с по 3 виШи и 4 езика с 3 К заплата да го пазят ?

 39. 39 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#33] от "Darth Plagueis":

  Я погледни хубаво плаката и ще видиш, че това са отделни листове, но не по вертикала, а по хоризонтала, т.е. по средата се вижда бяла лента (разделителна).
  Между думите "висше" и на втори ред "език", както са пренесени няма ивица различен цвят, а са принтирани точно по начина, по който е неграмотен, т.е. не знаят правилата за пренасяне в български език.

  И не се прави на глупав, защото явно целта им е чрез разделянето да внушат нещо, ама са толковба кухи лейки, че и те не са разбрали кава глупост са сътворили.

  И да допуснем твоята теза, след като тези неграмотници не могат да слепят два листа един до друг, не мислиш ли че и 300 лева са им много.
  Детето ми по-добре ще се справи по труд и творчество.
  Пълни мухъли ...

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 40. 40 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 933 Неутрално

  До коментар [#32] от "ironhorse":

  Вече са ти казали по-нагоре, че не си в час по темата. В големите библиотеки работят не само "лелките", дето дават книгите. Големите библиотеки са и научни средища, където работят високообразовани специалисти и тази работа е от полза за научния и културен живот в една страна. Технократските напъни да се омаловажава значението на културния сектор са нищо друго, освен съвременна парафраза на приказката: "туй яде ли се?"

 41. 41 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 448 Весело

  До коментар [#39] от "ironhorse":

  Абе човек... Като те гледам как се пънеш си мисля, че нещо лошо ти се е случило в някоя библиотека. Да не би да си се влюбил в някоя девойка, а тя да е избягала с библиотекар?

  Ако трябва да съм по-сериозен, си трол. Ако не си платен за това, което пишеш, си прост трол. Ако си платен, работиш доста осърдно за парите си, за което като капиталист ще те поздравя. Айде сега се успокой и лек ден. За първи път виждам такава неприязън към българската култура и хората, които за почти без пари се занимават с нея. Путин знае ли, че му помагаш?

  Леко обезчовечен...
 42. 42 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 740 Весело

  [quote#40:"murttle"]Големите библиотеки са и научни средища, където работят високообразовани специалисти и тази работа е от полза за научния и културен живот в една страна.[/quote]


  я пак ?!? я кажи една библиотека към която да работи някой дето се занимава с наука ? Това, че някой чете в библиотека не значи че работи там

 43. 43 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  До коментар [#38] от "carmello":

  Ми ходи го дигитализирай? Некои световни гиганти се опитват да правят това и не успяват с десетилетия, обаче тукашните експерти си мислят, че ще го снимат с телефончето и готово..


  [quote#39:"ironhorse"]Между думите "висше" и на втори ред "език", както са пренесени няма ивица различен цвят[/quote]
  А що трябва да има ивица различен цвят бе, експерт? Повечето принтери не могат да печатат на поле под 1 см. Един на единия лист, един на другия - ей ти два сантиметра - точно въпросното празно място. Ае бегай да измислиш нещо друго!

  Как па не успя да видиш, че и на трите думи празното място е точно на едно и също място? Как?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 44. 44 Профил на Venci Mirchev
  Venci Mirchev
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#35] от "Darth Plagueis":
  [quote#35:"Darth Plagueis"]Пази копия например на почти целия комунизъм у нас, заедно с най-гнусните му решения.[/quote]
  Ето за това говорех. Ми само в социалните общества каквито бяха комунизма на Изток, а сега такива има на Запад, се дават пари за култура. В България-където царува дивият капитализъм , както казва трола по- горе, ако направиш шефа си богат, то тогава може и да свържеш двата края.

  Аз съм тук и там. — Навред. — Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет... Н.В.
 45. 45 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Прочитайки пасквилчето ти, изброих 17 фактологични и пунктуални грешки! Ти ли даваш акъл по правопис, бе нещастник?
  До коментар [#39] от "ironhorse":

 46. 46 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Осърдно е нарочно сбъркано или? Усърден е тролът!
  До коментар [#41] от "Безуспешно чакащ промяна":

 47. 47 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  До коментар [#42] от "carmello":

  В почти всички библиотеки има такива..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 48. 48 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Првилно комунягите не даваха на такива като теб да подадат глава от казана!
  До коментар [#44] от "Venci Mirchev":

 49. 49 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 715 Неутрално

  В територия, която се управлява от комуноиди и техните мутри е така!

 50. 50 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#47:"Darth Plagueis"]В почти всички библиотеки има такива..[/quote]


  на заплата към библиотеката, развиващи научна дейност ?!?

  копеле, верно че мина 12, ама е рано за ракията дето си се подкарал...

 51. 51 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#41] от "Безуспешно чакащ промяна":

  Хахахаха,
  с любовта вече мача е свирен ...

  Библиотеките НЕ СА средище на българската култута, момко !
  Ако си влизал там, де .

  А иначе дали или не съм трол, мнението ти ми е през ...

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 52. 52 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  [quote#42:"carmello"]я кажи една библиотека към която да работи някой дето се занимава с наука ? Това, че някой чете в библиотека не значи че работи там[/quote]

  Съкрушителна ''логика''! Само дето си пропуснал дребния детайл, че за да могат научните работници да ''четат'' в библиотеката, някой трябва да РАБОТИ в нея, за да ги обслужва и изобщо се грижи за фонда и'. (Все пак да подчертая, че и ''четенето'' е част от ''работата'' на хората, занимаващи се с умствен труд)

 53. 53 Профил на Venci Mirchev
  Venci Mirchev
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#48] от "mangiafuoco":


  [quote#48:"mangiafuoco"]Првилно [/quote]
  Даскала по писане нещо...!?

  Аз съм тук и там. — Навред. — Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет... Н.В.
 54. 54 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  [quote#51:"ironhorse"]Библиотеките НЕ СА средище на българската култута, момко ![/quote]

  Заради гледището на такива като тебе, може би...

 55. 55 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Ще ме прощавате, ама човек, който има 2 визши и знае 4 езика, и в същото време е стигнал до чистач.. то проблема не е в системата, а в чистача.

  Или тези визши са от онея, дето "учи мама да си студент"? Тогава бих се съгласил. Много български студенти записват каквото им падне, без да помислят ще го ползват ли това в бъдеще, без план какво ще правят след това. Познавам много хора със средно образование, които имат много по-добър поглед върху живота, от колкото тези дето мрънкат, че са продавачи с визше.

 56. 56 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 809 Весело

  До коментар [#45] от "mangiafuoco":

  Я ги изброй, та да ти докажа, че и ти си толкова грамотен, колкото неграмотните протестиращи с две "ви сши" и с четири
  "ез ика"
  Плямпало ...

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 57. 57 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 715 Неутрално

  До коментар [#26] от "ironhorse":
  То следва и конете да се съхраняват по конюшните, ама на, вихрят се по форомите.

 58. 58 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  До коментар [#50] от "carmello":

  За теб не знам, ама аз съм влизал и в различни от библиотеките в университета (в които научни работници факт - няма). В другите обаче има.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 59. 59 Профил на Venci Mirchev
  Venci Mirchev
  Рейтинг: 346 Любопитно

  До коментар [#45] от "mangiafuoco":


  До коментар [#56] от "ironhorse":

  Ето ви един и същи човек с два ника. По културата го познах !

  Аз съм тук и там. — Навред. — Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет... Н.В.
 60. 60 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  [quote#55:"popovp"]Ще ме прощавате, ама човек, който има 2 визши [/quote]

  айййй

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 61. 61 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#51] от "ironhorse":

  И музеите, и галериите, нали? Защото това не е протест само на библиотекарите. Примерът беше даден произволно. Ето част от статията, която явно ти обягва: " Към тях се присъединиха и работещите в музеи и галерии".

  А дали се интересуваш от мнението ми, на мен също ми е през...

  Леко обезчовечен...
 62. 62 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3932 Гневно

  До коментар [#19] от "Jessika":Ми какво бяха казали селските чорбаджии на Петко Славейков - как тъй да ти дадем по-голяма заплата от тази на говедаря, холан, че той цял ден е на къра с добитъка!
  Между другото, частна фирма в София плаща 1000 лева заплата месечно за развеждане на кучетата на платежоспособни стопани....

 63. 63 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  [quote#62:"patsis"]Между другото, частна фирма в София плаща 1000 лева заплата месечно за развеждане на кучетата на платежоспособни стопани.... [/quote]

  Виж, ако измислят ''библиотека за кучета'', нейните библиотекари сигурно ще са много по-високо платени.

 64. 64 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#11] от "ungeheuer":

  "Не че нещо, ама никой не е длъжен да издържа хобито на някого."

  Напротив, нещо е и то е свързано с вас. На библиотеките винаги се е гледало като източник на знание и начин за неговото съхранение. Смята се, че при пожарът в Александрийската библиотека човечеството е загубило невероятно много като знание и информация. И преди да ми кажете: "е, да ама..." ще ви отговоря, че например с НБ се пазят уникални вестници и списания от столетия - историята на България.
  И ако смятате, че всеки, който не бичи частни уроци, когато има възможност е ненормален, то много е възможно грешката да е във вас.

 65. 65 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#55] от "popovp":

  "Ще ме прощавате, ама човек, който има 2 визши и знае 4 езика"

  Вие сте с визше образование, нали? Веднага си личи културната личност и е някак приятно човек да обменя мнения с нея.

 66. 66 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 402 Неутрално

  ГЕРБ и КУЛТУРА....


  Все едно да поставиш един до друг таксиметров шофьор и балерина...

 67. 67 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 550 Неутрално

  [quote#12:"carmello"]в университета който съм завършил в Англия библиотеката от 2-3 милиона книги се обслужваше от 2-ма души на входа при които си чекираш книгите на излизане, а ако има опашка има 10 машини на които можеш да направиш същото (както и да ги върнеш като ги пуснеш в кутия без да се налага да правиш нищо друго) [/quote]
  Видял си двама гарда на входа и двама студенти на гишето, които толкова имат общо с работата на библиотеката колкото и чистачката. Ако си мислиш, че библиотеката е на автопилот много си сбъркал. Поразгледай дали няма 1-2 затворени етажа с работни места. Най-вероятно да.

 68. 68 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Ми що не кандидатстват при нас тези с "двете ви сши и четири ез ика"?
  Ние търсим хора с едно вишу и един език и даваме 1100 лева чисто начално за административна работа от 9-18 часа...
  Да влязат в йобс.бг - има много такива обяви.

  Общувал съм с работещи в библиотеки и единственото, което ги вълнува е спазването на обедната почивка и да изкарат до пенсия. И никога не пропускат да ти обяснят, че имат 2 висши - обикновено българска филология и библиотекарство и много странят от компютъра, да не си повредят очите. Конкретно говоря за служителите в библиотеката на Военна академия.

  Има и нормални хора сред библиотекарите, напр. в библиотеката на НСИ.

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на aytep
  aytep
  Рейтинг: 460 Разстроено

  Против съм да се увеличават заплати на който и да е без атестация, одит на постиженията и представянето им като цяло - неграмотни, арогантни и потресаващо невежи - някои се водят на поне 2 места още на заплати и не заслужават и това, което им се полага! В подобни институции не трябва да има 'работници'.

  Яба-даба-ду
 71. 71 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#2] от "ironhorse":

  само гдето ключовият въпрос тогава би бил - има ли според Вас нужда от НБКМ, когато тя не е "бизнес, генериращ приходи". нещо като нуждата от хуманитарни специалности в СУ, след като те също не са "пряко свързани с бизнеса".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 72. 72 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#11] от "ungeheuer":

  поддръжката на библиотека, особено национална такава, не е хоби.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 73. 73 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#64] от "grajdanin1":

  По света има стотици примери за добре поддържани частни библиотеки. Аз също съм за библиотеките. Но това трябва да идва от обществото, а не да се финансира с данъци.

  Не е справедливо дори 1 лев от данъка на някой миньор или футболист, който не му пука за книги, да отива за това.

 74. 74 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#15] от "Venci Mirchev":

  дайте примери за комунистически държави, където хората изкарват средно над 100-200 долара на месец и няма дефицитни стоки във всеки отрасъл.

 75. 75 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#72] от "abdelhaqq":

  съгласен съм, че не може да се закрие, но може да се модернизира и дигитализира, а не да осигурява работни места. Функцията е да образова, не да предоставя работа пред компютър.

 76. 76 Профил на Venci Mirchev
  Venci Mirchev
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#74] от "ungeheuer":
  [quote#74:"ungeheuer"]дайте примери за комунистически държави, [/quote]
  Испания, Франция, Великобритания, Белгия,Холандия, Италия.

  Аз съм тук и там. — Навред. — Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет... Н.В.
 77. 77 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#75] от "ungeheuer":

  да, но това е съвсем друго. и не отменя мизерно ниските заплати на хората там. все пак, някои от тях работят - не казвам, че всички. то е като СУ - това, че там се шири масова посредственост и некадърност, не значи, че СУ не бива да съществува. или че трябва да се приватизира. или че е редно заплатата на асистент да е 420 лв. чисто. трябва да се "оптимизира" - достъпът на книги, системата за поръчване, каталогизацията, мързеливите лели, които смятат, че са хванали айнщайн за шлифера, начините на съхранение, да - дигитализацията, която обаче по никакъв начин не е пенкилер.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 78. 78 Профил на Venci Mirchev
  Venci Mirchev
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#74] от "ungeheuer":
  [quote#74:"ungeheuer"]дайте примери за комунистически държави, [/quote]
  Ето други комунистически държави: Аржентина, Сингапур, Китай...

  Аз съм тук и там. — Навред. — Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет... Н.В.
 79. 79 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Кръгът е затворен. Малко на брой фирми "въртят" огромен ресурс, като не плащат данъци, като "изнасят" печалбите към офшорни зони или свързани фирми, напълно законно. ДДС го начисляват, но не го внасят в бюджета по отдавна известни схеми. Икономиката в голямата си степен е от олигархично-монополен тип. Малките и средните фирми, които всъщност пълнят бюджета са на ръба на оцеляването. Няма чужди инвестиции заради правната несигурност и корупцията. Оттам няма и растеж, какъвто на нас ни е нужен 5-6-7 процента най-малко. И логично базата за облагане, грубо казано не се увеличава. Не се увеличават работните места и приходите от осигуровки. Съответно се вдигат данъци и такси в опит да се закърпят нещата, но това е временно и след това става още по-зле. И оттам няма как да се повишават заплати и да се увеличават разходи в публичния сектор - няма как реалния сектор да е със заплати 400-500 лв. и в същото време той да осигурява 1000 лв. заплати на обществения сектор. То може, както е сега, но е временно и няма да продължи дълго.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 80. 80 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  [quote#73:"ungeheuer"]Но това трябва да идва от обществото, а не да се финансира с данъци.
  [/quote]

  Не. Библиотеката не е пазар, не може да съществува на пазарен принцип. Ако иде реч за книжарница - напълно съм съгласен с теб. А когато пък иде реч за НБ, тогава нещата са още по-различни. Там частният бизнес може да помага, но тази дейност няма как да е печеливша.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 81. 81 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#70] от "aytep":

  "неграмотни, арогантни и потресаващо невежи"

  Вие току що с три думи удивително точно описахте политическия ни елит. Само че, парите и привилегиите, които те получават без никаква атестация се приемат за някаква даденост.

 82. 82 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#73] от "ungeheuer":

  "Не е справедливо дори 1 лев от данъка на някой миньор или футболист, който не му пука за книги, да отива за това."

  Аз пък намирам за крайно несправедливо да се подържа шосето Силистра - Алфатар, защото никога няма да го ползвам.
  Ами нали този миньор, че дори футболист има деца, които иска да получат добро образование, да се лекуват. За това трябват учители, трабват лекари, на които със сигурност им пука за книги.

 83. 83 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#65] от "grajdanin1":

  Ами не всъщност. Образованието няма нищо общо.

 84. 84 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#26] от "ironhorse":

  "Цялото човешко познание е в интерент !!! "

  И в Бияд сигурно?
  Ти колко книги си прочел в живота си?
  Или по промера на вожда ви - една и от по-лесничките?
  Прости господи, полуумний....

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 85. 85 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#80] от "Darth Plagueis":

  Тони, по-нагоре написах, че и аз не мисля, че трябва да се закрива, и смятам, че част от публичния ресурс трябва (поне засега) да отива за национална библиотека, колкото и десен да се пиша. Но има начини да влезе в 21 век, а това не се случва

 86. 86 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#78] от "Venci Mirchev":

  Аржентина - пример как от най-богата държава в началото на ХХ век става бедна вследствие на няколко социалистически експеримента.

  Сингапур/Китай - просперирашите им отрасли са пример за прекрасен капитализъм.

 87. 87 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  До коментар [#85] от "ungeheuer":

  Не се случва, но без пари, технологии и модерни методи няма да стане. Нито със заплати от по 400лв.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 88. 88 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#10:"Nelumbo"]А има ли частни библиотеки в България?
  Май не разбирате спецификата на това знание и образование? Доколкото разбирам, за вас то е излишно, щом не генерира печалба. [/quote]
  Не, не разбира. Ако има деца, бих го попитала дали знае колко взимат учителите им и дали би ги нарекъл мижитурки.
  А медицинските сестри?
  А всички останали в обществения сектор, без които държавата не може?

 89. 89 Профил на done
  done
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#11:"ungeheuer"]Не че нещо, ама никой не е длъжен да издържа хобито на някого. Като не са високоплатени в библиотеката, дори с частни уроци по 2 езика ще изкарват 1000 лева примерно, без много зор. Ма ще трябва истинска работа.[/quote]

  този коментар е паметник на причината за състоянието на НБКМ: пълната липса на знанието и разбирането що са ценност и култура, важни ли са за човека и как се поддържат съществуващи.

  не съм чела по-потресаващ коментар в този форум, защото този води до отчаяние. другото... хорски емоции. но това е застрашително.

 90. 90 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#26:"ironhorse"]Цялото човешко познание е в интерент !!! [/quote]
  Не без заслугите на библиотеките, които дигитализират колекциите си (огромен труд, между другото).
  Виж например тук, дано да възприемеш:
  http://kultura.bg/web/%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D1%80%D1%8A%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B8-%D0%BE%D0%BD%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%BD/

 91. 91 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5331 Неутрално

  Ами с право протестират, нещо трябва да се направи за тези хора да достигнат поне средната за страната заплата.

 92. 92 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 933 Неутрално

  До коментар [#42] от "carmello":
  До коментар [#50] от "carmello":

  Вместо да се дърлиш тук и да продължаваш да проявяваш войнствена защита на невежеството, посети сайта на някоя библиотека, там си има информация, отчети и т.н., ще се запознаеш сам. Нали цялото знание било в интернет - намери си го там. И си задай въпроса кой го е качил това знание в интернет, като преди това го е събирал, изучавал, описвал, каталогизирал, дигитализирал? За да стигне до нечия дебела глава, която решила, че то е влязло в компютъра му с махване на магическа пръчица.

 93. 93 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 933 Неутрално

  До коментар [#68] от "kilgore":

  Най-вероятно при вас освен езиците искате опит или образование по административни дейности, "представителна външност", обещавате работа в "млад динамичен екип" и "заплащане, обвързано с резултатите". Което автоматично изхвърля извън борда всеки над 35 или непокриващ изискванията за външност. Поне такива са повечето обяви в джобс.бг, които споменаваш.

 94. 94 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 550 Неутрално

  [quote#73:"ungeheuer"]По света има стотици примери за добре поддържани частни библиотеки. Аз също съм за библиотеките. Но това трябва да идва от обществото, а не да се финансира с данъци.

  Не е справедливо дори 1 лев от данъка на някой миньор или футболист, който не му пука за книги, да отива за това. [/quote]
  Това някакъв турбокапитализъм ли е или какво? Нали затова пра-прадядовците ни освобиждаваха от турско - за да си имаме държава и данъците да отиват за обществото. Ако минем на меценатство и чакаме частни спонсори да отварят килийни училища значи сме се върнали много назад в българското средновековие.

  ОК, миньори и футболисти не ходят по библиотеките. Аз пък не карам кола. Моля да не се строят магистрали с моите данъци. Обаче обичам да пазарувам в кварталния магазин. Как стоката стига дотам не ми пука.

 95. 95 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#93] от "murttle":

  Така е. Нека който се перчи, че неговата фирма търси хора през джобса и никого не намира да се поинтересува колко процента от кандидатурите изобщо не получават отговор заради такива иначе "детайли".

 96. 96 Профил на Антон56
  Антон56
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Поклон пред корпоративните мишки тук, презиращи работещите в библиотеките, галериите, филмотеката. Вашите деца ще се учат при "некадърници", които работят за по 500 лв из училищата, вашите дъщери ще раждат при "некадърници", които не са избягали в белите държави и бачкат за по 800 лв. Самите вие няма да сте вечно млади, и вечно здрави. И като ви налегнат болести, ще кацнете на "некадърниците", артисали по поликлиниките и спешната помощ за по 700 лв. Но не го разбирате, защото не сте стъпвали в библиотека, нямате понятие що е истинска дигитализация и ви бОли да не казвам какво за истинската култура, за истинското образование. Срам ме е от мнозинството в този форум.

  Нацизмът и комунизмът са еднакво престъпни.
 97. 97 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#93] от "murttle":
  До коментар [#95] от "kykyyy":

  Не съм казал, че не намираме хора и вервайте ми, нямаме изискване за външност и възраст. Счетито ни е към 60, но чете жената и работи на комп много добре.
  Не си хваля фирмата.
  Споделих опит от общуване с библиотекарки, повечето от които не могат да отворят, камо ли да работят с Word...

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 98. 98 Профил на Dimitri Damianov
  Dimitri Damianov
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Лично мнение. Бря... това с образованието и езиците ми напомня на Милко Балев. По телевизията го даваха... Питат го, какво образование имате, той отговаря, незавършено академично... Е, за "езици" нищо не каза...

 99. 99 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  До коментар [#96] от "Антон56":

  ++++++++++++++++++++++++++

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK