Лора Филева от "Дневник" е "Журналист на годината", адвокат Даниела Михайлова - "Човек на годината" 2015

Част от наградените на церемонията на БХК във Френския културен институт в София.

© Български хелзински комитет

Част от наградените на церемонията на БХК във Френския културен институт в София.Журналистът от "Дневник" Лора Филева беше обявена за "Журналист на годината" в годишните награди на Българския хелзинкски комитет (БХК) за принос към човешките права. 


С голямата награда на БХК "Човек на годината" 2015 беше отличена адвокат Даниела Михайлова


Наградите бяха връчени за осма поредна година на Международния ден на правата на човека (10 декември), на тържествена церемония във Френския културен институт в София. 
"2015 бе година на изпитания за етническите малцинства в България и особено за българските роми. Медии и високопоставени политици се упражняваха в расистки подстрекателства системно и безнаказано.


Положението стана особено тревожно в навечерието на местните избори, когато властници на национално и на местно ниво решиха да печелят популярност чрез подбуждане на омраза и дискриминация към малцинствата. 


Единствените домове на много от тях станаха прицел на организирани акции за тяхното събаряне, в хода на които немалко семейства, включително такива с малки деца, възрастни хора и хора с увреждания, останаха на улицата.


Всичко това стана в нарушение на международното право и след три решения срещу България на международни органи за защита на правата на човека", каза Красимир Кънев, председател на журито на наградите "Човек на годината" 2015 г. 


Той обясни, че сдружение "Инициатива за равни възможности", ръководено от адвокат Даниела Михайлова е една от малкото организации, застанали на страната на ощетените. Чрез правната си програма сдружението се е застъпило за ромските семейства, засегнати от събаряния в с. Марчево, община Гърмен, и в кв. "Максуда" във Варна, като ги е представлявало и е внесло искане до Европейския съд за правата на човека за спирането на разрушаването на техните къщи.


БХК отличи с награди и две подгласни номинации:


Виктор Лилов и доброволците за бежанците (Доброволците в проект Бежанци и Джил и Сейди Класби) бяха отличени с двете равностойни втори награди.


Виктор Лилов беше отличен заради смелостта да се изправи открито срещу стигмата и обществените предразсъдъци като граждански активист и политик, и първият открит гей мъж, който се кандидатира за изборна длъжност в България – кмет на София. Освен като защитник на ЛГБТИ общността, Лилов е и застъпник за правата на етническите малцинства и бежанците.


Доброволците в проект "Бежанци" са отличени заради готовността си да дарят времето и енергията си на хора, принудени да бягат от страната си. Инициативата дава възможност на търсещи закрила и бежанци на всякаква възраст да общуват с българи, да развият езиковите си умения, както и да участват в разнообразни занимания по време на престоя си в центровете на Държавната агенция за бежанците. През 2015 г. над 500 деца и възрастни са участвали в заниманията, а активните доброволци са 90 българи и чужденци от различни възрасти и професии.


Джил и Сейди Класби са наградени заради изключителната си инициатива през ноември 2014 г. сами да изградят училище за децата бежанци в лагера в Харманли, със собствени средства. На ден през класната им стая преминават по над 300 деца, а Джил и Сейди Класби им преподават английски и математика, играят с тях и им помагат да превъзмогнат травмата, от която всички те страдат, както и да се интегрират по-лесно в европейското общество и образователна система.


Журито на "Човек на годината" 2015 връчи и пет специални награди:


Лора Филева беше обявена за "Журналист на годината" заради изключителната ѝ работа по отразяването на теми, свързани с бежанците и техните преживявания в Сърбия и Македония – с материали от Прешево, Белград и сръбско-унгарската граница. Филева получи признание и заради ангажираността си по важни за обществото теми, като съдебната система и опитите за реформа, създаването на механизми за борба с корупцията, престъпленията от омраза и неслучващото се разследване по тях, реформа на детското правосъдие и правата на малолетните и непълнолетните свидетели, жертви и извършители на престъпления.


Организациите в защита на Карадере (Гражданска инициатива "Да спасим Карадере", Българска фондация Биоразнообразие и Българско дружество за защита на птиците) получиха приза "Активисти на годината" заради целенасочената си дейност в посока опазване на българското Черноморие чрез гражданска кампания и навременна правна намеса за предотвратяването на строеж без извършване на предварителна оценка за въздействие върху околната среда в местността "Карадере". Тази година Върховният административен съд отсъди в тяхна полза.


Магдалина Генова получи специалната награда "Постоянство и храброст" заради упоритата си и смела борба в продължение на години за защита на човешките права. Тя е активист, който в момента активно използва блога си и социалните мрежи да говори остро и открито по теми, често избягвани от медиите, като езикът и престъпленията от омраза, и проблемите на ЛГБТИ общността.


Отец Рафаил-Росен Стефанов, игумен на Кладнишкия манастир, получи специалния приз "Гражданска доблест" за смелостта да се разграничи от позицията на Светия синод срещу допускането на още бежанци в България, за насърчаване на между-етническата и между-религиозната толерантност и готовността да се застъпи за истинските християнски ценности като състрадание и милосърдие.


Наградата на публиката отиде при Свилен Чешмеджиев, регионален координатор и отговорник за природозащитни дейности в Българското дружество за защита на птиците. През изминалата година той и екипът му осъществиха различни дейности, свързани с опазването на защитени и застрашени видове птици - от морския орел до къдроглавия пеликан. Наред с природозащитната си дейност, Свилен води и активна образователна кампания, като е успял да привлече над 1000 ученици, студенти и млади хора да работят за опазването на природата в България. При онлайн гласуването на публиката Свилен събра 762 гласа.


Проектът "Градски номади" получи специална грамота заради усилията да адресира един малко дискутиран проблем: условията на живот и работа на бездомните хора в България. Чрез нестандартни решения проектът се опитва да предложи алтернатива на приютите, да осигури интеграцията на "градските номади" като активни и полезни участници в обществото и да пребори стигмата и негативните нагласи спрямо тях. С тази грамота журито отбелязва огромния потенциал на проекта да предложи трайни решения на тези проблеми.


Наградите "Човек на годината" са морални и нямат финансово изражение. Както всяка година, всеки можеше да номинира човек, група или организация, на базата на публични критерии. Разгледаните от журито номинации бяха 44. Търсените постъпки трябваше (алтернативно) да притежават значителен потенцил и да допринасят за обществено развитие, да бъдат прецедент в правозащитната сфера, да вдъхновяват, да са оригинални и новаторски. Гласовете, дадени на сайта за наградата на публиката, са над 7500. Тази година журито беше в състав Александър Кашъмов, Красимир Кънев, Георги Господинов, Красимира Величкова, Мария Черешева, Татяна Ваксберг, Яна Бюрер Тавание.

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Viva America
  Viva America
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Бравос! Все хубави хора!

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  Поздрави!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 461 Неутрално

  (БХК) за принос към човешките права.
  ------------------------------
  Много генерално обобщение. Изобщо не е вярно.

 5. 5 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 804 Гневно

  Чрез своята правна програма, ръководена от адвокат Даниела Михайлова, тя се застъпи за ромските семейства, засегнати от събаряния в с. Марчево, община Гърмен, и в кв. "Максуда" във Варна, чрез поемане на тяхното представителство и внасяне на искане до Европейския съд за правата на човека за привременни мерки
  ---------------------

  Аман от таквиз "човеци"! То и Хитлер и Сталин са били "човек на годината" на "Тайм".

  Догодина да номинирате Джихади Джон!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 6. 6 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 996 Неутрално

  С удоволствие виждам признание за наистина достойни хора и каузи.Честито!

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 996 Неутрално

  [quote#5:"majorman"]Аман от таквиз "човеци"! То и Хитлер и Сталин са били "човек на годината" на "Тайм". [/quote]
  Личност на годината на Тайм не означава Човек, а персона с голямо влияние за света през годината.

 9. 9 Профил на Je suis une femme
  Je suis une femme
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Честито и заслужено!

  Every one of us is, in the cosmic perspective, precious. If a human disagrees with you, let him live. In a hundred billion galaxies, you will not find another.
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 477 Разстроено

  Аз лично вече нямам доверие на изборите и действията, които тази организация прави. Веднъж като са компрометирани, дори да се промъкне читав - не става...

 12. 12 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Честито на наградените! Достойни хора! Има надежда!

  4itatel
 13. 13 Профил на ...And justice for all
  ...And justice for all
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Награда от БХК... Това е достатъчно, за да се разбере колко точно струва...

  ГМО с Тире от Микре - Най-гнусното нещо, пръквало се някога в българския футбол. Даже ЦСКА ми липсва...
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7072 Неутрално

  Ами разбира се,че журналист от "Дневник" ще е.Няма да е от пеевските парцали.

 15. 15 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Весело

  Ами ЧЕСТИТО! Догодина още по-високо!

 16. 16 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 689 Любопитно

  Това за хвалене ли е. Ако е за хвалене, честито на победителите.

 17. 17 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 817 Весело

  Да получиш награда от БХК и лицето Кънев звучи много обидно, но ако наградените се гордеят - честито!

  Мома, връщай 12 и 12А!
 18. 18 Профил на Hasta La Vista antifascista OI!
  Hasta La Vista antifascista OI!
  Рейтинг: 604 Любопитно  А кои сте вие, БХК ?!???

  Все повече български граждани са напълно наясно с вашето агресивно българомразие, вашето рушителство на българската държава и национални традиции. Ще изборим все пак някои от вашите основни „дейности“ в качеството ви на агент за влияние на чужди държави, чужди правителства и чужди финансови донори: Вече 22 години БХК и производните ви организации вредителствате на България за:

  - рушите единството на българския народ чрез раздробяването му на несъществуващи „малцинства“;

  - признаване на „македонски“ етнос в България;

  - признаване на „помашки“ етнос в България;

  - отричате турското робство, жертвите и страданията на българския народ по време на страшното петвековно османско иго;

  - фалшифицирате българската история и участвате в създаване на все по-уродливи антибългарски учебници;

  - подкрепяте радикални ислямисти, джихадисти и терористи осъдени от българския съд, или задържани от МВР и ДАНС;

  - подкрепяте политики, които рушат българското семейство и българските национални традици;

  - организирате гей-паради, лобирате за гей-бракове и прокарвате гей пропаганда в българското училище и българското общество;

  - пречите на българския съд, прокуратура и МВР да се справят с все по-разрастващата се циганска престъпност.

  Ще спрем дотук, макар че гореизброеното не изчерпва вашата широкомащабна „дейност“ усвояваща милиони долари и евро от външно финансиране, за съжаление и българско проектно финансиране. Затова ние на свой ред ще призовем българския съд, прокуратура, МВР, ДАНС и др. да предприемат спешни действия за прекратяването на вашата антибългарска и противоконституционна дейност на територията на нашата Родина България.

  1914 / 88
 19. 19 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1582 Любопитно

  Тази "организация" няма ли да се намери кой да я закрие?

  Предразсъдъците са за ограничените.
 20. 20 Профил на Жу суи Лютви
  Жу суи Лютви
  Рейтинг: 213 Неутрално


  По-добре "Скункс" от "Господари на ефира",

  отколкото "награда" от БХК.

 21. 21 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#18] от "Hasta La Vista antifascista OI!":

  добре, пичага, настрана от това, че си падаш фашист (това, предполагам, е комплимент за теб), кои от хората, изброени по-горе са направили нещо лошо? За мен само адвокатката на циганските постройки не ме кефи, защото според мен циганите трябва да се научат на уважение към собствеността, а не да правят каквото си искат. Но другите изглежда, че помагат на хората. Градски Номади на кого помага, нима не на българи, попаднали в беда?

  Настрана от глупостите, които си изговорил след това. Турско робство няма, разбира се, нито е лошо двойка хомосексуалисти да отглеждат деца. Но това нз как се вписва в стереотипите, които си заучил.

 22. 22 Профил на Hasta La Vista antifascista OI!
  Hasta La Vista antifascista OI!
  Рейтинг: 604 Любопитно

  До коментар [#21] от "ungeheuer":

  Днес, в тези тежки и съдбоносни за нашето отечество дни, ставаме свидетели на редица опити от враждебни на българските нация среди, които се опитват да яхнат вълната от заслужено недоволство на българския народ. Под претекст за представителство на протестиращите, определени личности и организации се изявяват в общественото пространство с откровено вредни и опасни за нашето общество идеи и предложения за бъдещето на България.

  Ние представителите на група младежки патриотични организации и клубове на футболни привърженици, подкрепяйки и солидаризирайки се напълно със справедливите социални искания на хората по отношение на енергийните монополи и невъзможно ниския стандарт на живот в страната, заявяваме че сме обезпокоени от все по-забележимия факт, как различни антибългарски и ляво-либерални организации като Български хелзинкски комитет, Отворено общество, Европейски институт „Помак” и други финансирани отвън и противни на българските национални интереси, се опитват да узурпират народното недоволство в името на свои, враждебни на българската нация цели.

  Във все по-често чуващите се искания за свикване на Велико народно събрание и промяна на някои от основните закони на страната, ние съзираме опити на различни българофобски кръгове да ревизират конституционно закрепени и до този момент смятани за безспорни положения, които определят България като еднонационална и традиционно православна държава, а териториалната й цялост за неприкосновена. Освен това подозираме, че същите тези лобита, ще се опитат да окажат натиск върху едно евентуално Велико народно събрание да гласува промени в Конституцията и Семейния кодекс, целящи легализирането на гейбраковете и осиновяването на деца от хомосексуални двойки. Нещо, което ние считаме за абсолютно недопустимо!

  На второ място, опасяваме се, че желанието за промяна на изборното законодателство в посока увеличаване на мажоритарния елемент, стигащо в определени моменти до екстремизъм с идеята за стопроцентов мажоритарен вот, разделящ България на 240 избирателни райони, има за цел да установи в страната дву или максимум трипартиен политически модел в полза на големите казионни партии и икономическата олигархия. Това е в полза на всичко друго, но не и в полза на по-голямата демократизация и плурализъм в българското общество.

  В заключение, ние обединените български националисти заявяваме най-отговорно, че ако някой, някога, някъде си позволи да постави под въпрос монолитността, суверенитета или териториалната цялост на страната, ще получи нашия много бърз и ефективен отговор!

  Употребата на справедливия народен гняв за користни цели от шепа непредставляващи по никакъв начин българското общество паразити, ние никога няма да допуснем.

  Да живее България!

  Приели декларацията:

  Български национален съюз

  Национална съпротива

  Фен сдружение „Офанзива”

  Фен клуб „Ботев – Враца”

  28 България

  Национален фен клуб „Берое”

  Клуб на привържениците на ПФК „Черно море”

  Плевен boyss 1919

  Бригада Бургас

  Варна Firm 07

  Ултрас Ловеч

  Ultra Varna

  Група Плевен

  Фен клуб „Добруджа”

  Движение за Велика България

  Youth group – Ботев Пловдив

  Бригада Тракия – Ботев Пловдив

  1914 / 88
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Честито на наградените.
  Лора от "Дневник" само не видяхме

 25. 25 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Адски стойностни награди...
  дет се вика... с брАди...

 26. 26 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2159 Весело

  Леле, леле - ама направо ще се разплача. Тоя от журито ако не го е притискало времето за което е платен наем за залата, вероятно щеше да продължи по темата какви расисти сме българите и какви права на циганите нарушаваме като ги вкарваме в затвора за кражби, убийства и изнасилвания и като не ги храним на корем. Било им единствено жилище. Ами то и аз на мое име нямам нищо - дали така ще плачат за мен ако си вдигна барака на най-хубавото място в Южния парк примерно? Ако се съберем с приятелите, някои от които са в строителния бизнес - за една нощ сме я вдигнали. Естествено че няма - те за българи, евреи, руснаци, арменци, турци и други смислени народности и нации не се застъпват. Нас кучета ни яли.
  Между другото тая мадама просто е обречена да печели такива награди. Щото нали се сещате, че ако не бяха съборили копторите, догодина можеше някой да се срине на главите на циганите и да убие някой. Тогава делото щеше да е що държавата не се е погрижила да премахне тия опасни сгради.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на адв.М.Гроздев
  адв.М.Гроздев
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Едно частно сдружение със спорна репутация си раздава награди с цел самореклама. На същия принцип всяка частна фирма в България може да започне да си измисля и раздава някакви награди, само дето "Дневник" едва ли ще го отрази.

  адв.М.Гроздев
 29. 29 Профил на svetla_g1
  svetla_g1
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Дотук добре... Лора Филева не е ли дъщеря на Румяна Бъчварова? Какво разминаване само между позиции на майка и дъщеря по отношение на реформата в съдебната система! Явно момичето е еманципирано, което наистина е похвално...

 30. 30 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 675 Неутрално

  всичко давано от хелзинскимкомитет оод - е АНТИНАГРАДА!

 31. 31 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Да видим с какво е известна адвокатката - с НИЩО , освен със защита на циганите.. и спиране на събаряне на НЕЗАКОННИТЕ постройки
  http://www.focus-news.net/news/0000/00/00/2108029/

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 675 Неутрално

  " Освен като защитник на ЛГБТИ общността, Лилов е и застъпник за правата на етническите малцинства и бежанците."

  Това ли са му "положителните качества"? Добре, че не го избраха за кмет - позора щеше да е тотален..

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#21:"ungeheuer"]Турско робство няма, разбира се, нито е лошо двойка хомосексуалисти да отглеждат деца. [/quote]
  Моля ?!!!! ?!!

  В някой западни страни е забранено и наказуем отричането на Холокоста. Щеше да е хубаво и в България отриченето на Турското робство да е подсъдно.

 36. 36 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  БХК будят у мнозинството българи само потрес и отвращение.

 37. 37 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Честито на наградените за достойната им позиция и гражданско поведение!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 38. 38 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  "Отец Рафаил-Росен Стефанов, игумен на Кладнишкия манастир, получи специалния приз "Гражданска доблест" за смелостта да се разграничи от позицията на Светия синод срещу допускането на още бежанци в България, за насърчаване на между-етническата и между-религиозната толерантност и готовността да се застъпи за истинските християнски ценности като състрадание и милосърдие." Радвам се, че в ръководената от полковници на ДС църква, са останали истински християни.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 39. 39 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Как ви даде сърце в едно изречение да сложите "човек" и "адвокат" бе хора?

  ............. роми. Медии и високопоставени политици се упражняваха в расистки подстрекателства системно и безнаказано..............

  Тая пък щуротия кому е минала през главата?
  Циганите продължават с безчинствата си, а оказва се са жертви.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 48. 48 Профил на sardaukar
  sardaukar
  Рейтинг: 217 Неутрално
 49. 49 Профил на Максим
  Максим
  Рейтинг: 654 Любопитно

  Има ли някой с награда (или поне номинация), неработещ за организация, финансирана от Америка за Бг или Отворено общество?

  Sic transit gloria mundi...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK