Москов призова за осигуряване на задължителните ваксини на общоевропейско ниво

Москов призова за осигуряване на задължителните ваксини на общоевропейско ниво

© Министерство на здравеопазванетоМинистърът на здравеопазването Петър Москов и европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витенис Андриукайтис са обменили идеи днес за реформата в България и за догонването на европейския стандарт, стана ясно от съобщение до медиите от пресцентъра на Министерството на здравеопазваено.


Междувременно Москов - една от ключовите фигури в Реформаторския блок и в кабинета - все още не е коментирал темата за оставката на правосъдния министър Христо Иванов и оттеглянето на съпартиеца си от ДСБ Радан Кънев от управляващата коалиция, но на срещата с еврокомисаря днес не бяха поканени журналисти. 


По време на разговора Андриукайтис е настоял да се спазват препоръките на Европейската комисия към България, зададени в рамките на Европейския семестър. Той предложи експертна помощ от ЕК за прилагането им.
Комисарят призовал и за засилване на трансграничното сътрудничество в областта на здравеопазването. Министър Москов отговорил, че отношения между България и Румъния в тази посока са много напреднали и, че през февруари ще е готов рамков документ между двете държави за такова сътрудничество.


Министърът обаче е скептичен, че с Румъния ще успеем сами да се справим с огромните проблеми, които срещаме с гарантирането на имунизационния си календар. Северната ни съседка има сходни проблеми като тук - трудни преговори с доставчиците, слаб интерес от тяхна страна и в крайна сметка - провалени държавни поръчки. Москов призова еврокомисарят да инициира дебати за осигуряването на задължителните ваксини на общоевропейско ниво.Като успех в посока на европейските препоръки министърът отчете изпълнението на един ангажимент, който се отлага вече осем години – приемането на Националната здравна стратегия. Документът вече е готов и одобрен от Министерски съвет, а следващата седмица се очаква да се приеме и в Народното събрание, обяви Москов. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK