Съд. Разум. Държавност.

Доц. Кристиан Таков

© Красимир Юскеселиев

Доц. Кристиан Таков"Дневник" публикува словото на доцент Кристиан Таков, което той отправи пред съдиите от Върховния касационен съд в петък по повод 135-та годишнина на институцията. Текстът е публикуван и в личния блог на Таков.


Преди всичко, да поясня анонса на това, за което ще говоря: става дума за Върховния касационен съд, за здравия разум и за българската държавност.


Държавността е усещането за смисъл от това , да живеем заедно на едно място с още няколко милиона души. Държавността има оправдание само ако прави хората щастливи.
Всяка от трите власти или съзидава, или руши държавността по своему:


 • Законодателят – с мъдри или с несполучливи закони;
 • Екзекутивата – с ефективност или с некадърност.
Съдът пипа по нещо свещено – чувството за справедливост. Ако съдът дезертира от длъжността си, той трайно фрустрира хората, убива вярата им и ги развращава. Ако е на мястото си, прави ги силни.


Реакцията срещу лошавостта на всяка от трите власти е различна.
Срещу първите две власти може да има организиран протест – защото с действията си поначало засягат мнозина и наведнъж.
Срещу съда обаче трудно се акумулира енергия – защото решенията му удрят отделния.


На лош съд обществото реагира не с гняв, а с по-страшни неща – с недоверие към съда, игнориране на правото и саморазправа вътре в обществото.


За съда в България, включително и за Върховния касационен съд вярвам, че много повече съзидава, нежели да руши.


И именно


 • Защото правораздаването е свещенодействие;
 • Защото вярвам, че голямата част от съдиите са жреци, а не попове;
 • Защото последното ми лично институционално упование е в българския съд;
 • И защото помня историята за пруския селянин, който, обезправен от местния феодал, твърдял, че вярва в правото, защото "в Берлин има съдии, които да го защитят" – което е направило онази държава силна и я поддържа такава и досега;
И понеже, скъпи колеги, Ви приемам за свестни, разумни, израстнали, справедливи и човечни – не ще Ви венцехваля, а ще предложа да помислим заедно, как на 135-годишна възраст ВКС може да стане още по-свестен, по-разумен, по-израстнал, по-справедлив и по-човечен.


И по-млад. Защото, за да се гради държавност, трябва по повече от всичко от изброеното. А огромна енергия е нужна, за да създаваме усещането, че живеем в по-скоро справедлив свят.
И както казах: чувството за справедливост у хората е съдебното градиво на държавността.


Какво е обаче тя – тая справедливост, на която сме се посветили?


Тъй много са дефинициите й, та философите ги е досрамяло и са скрили неможенето си зад опити да я класифицират като "изравнителна – разпределителна – човешка – божествена" и поне още десетина вида, стигайки дори до "екологична".


Всъщност, тя е другото име на доброто.


Но пък за това, какво е "добро", по света се водят и сега доста кървави спорове.


Ако справедливостта е аморфна, на какво да се опрем тогава? Можем на вярата. Можем на разума. Аз предлагам "исторически компромис" – нека да е на вярата в разума.


Но и на разумът косъмът не е съвсем чист – във вековете значенията му са също десетина.


Търсейки яснота, накрая открих еднозначна дефиниция на разума само в един Краткий философский словарь от 1953 година. Но не си струваше, да я запомням.


Така пак се сблъсках с многозначието. Кант озаглавява три от произведенията си "Критика на чистия разум", "Критика на практическия разум" и "Критика на способността за съждение". Дори и без предикатите в немския език има поне 7 термина: Verstand, Vernunft, Erfassung, Ergreifen, Ueberschau, Urteilskraft, Urteilsvermoegen – които явно не са стигнали, та към тях е прибавена и чуждицата "Raison".


Примирих се и – перифразирайки Кенет Кларк – ще кажа "Никой не може да каже, какво е разумът; но като го видим, веднага ще го познаем".


Като не мога да дефинирам "разум", няма как да определя и какво е "здрав разум". Като малка компенсация ще опитам поне да посоча някои от неговите врагове. Това са:


 1. Лошият стил – защото го замъглява;
 2. Правният позитивизъм – защото тласка разума към греха на суетата и собствената му прослава, а оттам – и към бездните на логическите грешки;
 3. Творенето на все нови и все повече правила – защото предлага удобна индулгенция за отказа ни да мислим.
Всъщност, изброявайки враговете на здравия разум, трябваше да започна с най-големия – ГЛУПОСТТА. Но тя е тъй вездесъща и жизнерадостна, че смятам борбата с нея за безнадеждна. Да я преодолеем не можем – вероятно защото я отричаме там, където я сварваме най-често – у самите себе си. Можем обаче да я отслабваме, като борим изброените й вече съюзници.


А сега – поотделно и накъсо за враговете на здравия разум.


Лошият стил, който традиционно шества из много от съдебните ни решения, за съжаление не е чужд и на ВКС.


За съдебните ни актове често може да се каже: "Тъй дълги са, та забравих началото им, затова не разбрах средата им, а с края съм определено несъгласен".
Тук важи старият принцип, че размерът има значение – само че с обратен знак.
Обилието на възпроизведените факти не скрива липсата на мислене; copy-paste-ът на съдебни мантри от типа на "като прецени доказателствата поотделно и в тяхната съвкупност" всява досада и разочарование; липсата на структура на текста и спънатият език отчайват и пречат да открием ценното в съдебния акт.


Позитивизмът, дошъл като отрицание на безотговорния стил на естественото право и мистицизма на историческата школа, се е изродил.
Той се е изродил в логика, осиротяла в своята самодостатъчност.
Той е самокапсулирала се вяра, че светът може да се обхване в простовата понятийна система.
Той е преклонение пред някакъв мъдър и съвършен законодател, който, както знаем, принципно не съществува, у нас – никак, а сега – видимо хич. Позитивизмът, в престъпен сговор със сбъркана логика, често води до нетърпими резултати.


Позитивизмът у нас е на висока почит – защото освобождава съда от отговорност за резултата на актовете му и прехвърля тази отговорност ("Законът така гласи") върху законодателя – който, както видяхме, нито е мъдър, нито съвършен, нито пък може да отговаря – поради аморфността и променливостта на персоналния си субстрат, а знае ли човек – може би и поради проблем с вменяемостта.


Спомням си за спор между великотърновски съдия и игумена на Преображенския манастир отец Георги. Съдията – правейки несправедлив и вероятно неверен извод – троснато казва на отеца "Това е! Такъв е законът!" На което отецът го пита "А ти за какво си?".


Нека винаги си задаваме въпроса "А ти за какво си?", ако законът ни изглежда "такъв".


Все новите и все повечето правила.  Тук не говоря за големия грешник – законодателя. Тук въставам срещу ставащата неудържима и като обем, и като качество "задължителна практика" на ВКС (така, както тя е наречена от самия ВКС в ТР 1-2009 ОСГТК).


Няма да се впускам в позитивистични анализи, защото току-що заклеймих позитивизма. Само – в духа на здравия разум:


·        Ще споделя, че "задължителна практика" на ВКС само по общата част на един закон – ЗЗД, преди година възлизаше на около 8 000 стандартни страници;


·        Ще припомня, че няма правноинформационна система, която да позволи разумно справяне с тоя обем;


·        Ще уведомя, че освен в няколко бивши съветски републики, в Република България и никъде в континентална Европа няма реликт, подобен на уредените от ЗСВ задължителни тълкувателни решения;


·        Ще Ви провокирам с въпроса – съвместимо ли е с Конституцията, съд да нормотвори?;


·        И накрая ще попитам – ако задължителната Ви практика е грешна, а съдилищата са обвързани от нея, как ще поправите грешката?


Знам, че посочих титанични противници – лошия стил, позитивизма и играта на законодател и че Ви предизвиквам, да встъпите в двубой с неизтребимата хидра на човешката глупост.


Знам, че има десетки поводи, тая борба да не се води, да се изостави или да се обяви за изгубена a priori.


Ала има стотици хиляди Ваши актове, които доказват, че тази борба е водена, поддържана и – под черта – решително печелена вече 135 години.


Пребъдвайте, скъпи мои колеги!

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 650 Весело

  Таков - отличен както винаги. Той е национално съкровище.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 2. 2 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Това слово е недостижимо за та. нар. професионалисти, които бламираха реформите на Христо Иванов. Тяхната школа не познава публичното достойнство, моралната извисеност, високия интелектуален стандарт. Техните ценности и манталитет са визуализирани от корпулентното тяло на един "успял" народен представител.

 3. 3 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1915 Неутрално

  Поклон пред юриста Кристиан Таков, респект за ЧОВЕКА Кристиан Таков!
  Малка искрица сред опустошеното от посредствеността и глупостта поле на юриспруденцията на тази жалка територия.
  Радвам се, че те има, колега!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 4. 4 Профил на pale4ko
  pale4ko
  Рейтинг: 233 Весело

  "здрав разум" - предразсъдъците на хората в даден исторически период

 5. 5 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 458 Неутрално

  18 век, Франция: "Държавата това съм аз." - Луй XIV
  21 век, България: "Държавата това сме ние." - НС

  Отговарям и общувам във форума само с хора, които спазват добрия тон, уважават чуждото мнение и са коректни в изказванията си.
 6. 6 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Учудващо добър текст, поздравления!! Сега сравнете призива с тези които трябва да се вслушат в него - магистрати като Цацаров, този от етичната комисия към ВСС, янева и тн. - призив в пустиня...

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8395 Весело

  По последното преброяване в НС ''неизтребимата хидра на човешката глупост'' са 204 депутати, които гласуваха предложението на АБВ, заради което Христо Иванов подаде оставка.
  7 (словом САМО седем) депутати от РБ са били против,.....

  [email protected]
 8. 8 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1915 Любопитно

  Дневник, мога ли да помоля и за словото на Лозан Панов?
  Моля, моля, моля!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 9. 9 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 569 Неутрално

  вчера слушах г-н Таков при Цветанка , така се радвам че го има , та те вече са трима : г-н Иванов, г-н Кънев и г-н Таков !!!! та това е вече мнозинство, да стискаме палци то да расте ежедневно !!!!

 10. 10 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 469 Неутрално

  [quote#9:"florencia"] та те вече са трима : г-н Иванов, г-н Кънев и г-н Таков !!![/quote]Като добавим и г-н Панов се появява светлина в тунела

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3059 Неутрално

  Много поучително слово , но който трябва няма да го прочете.

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3059 Неутрално

  До коментар [#10] от "registriran":

  Има още много съдии ,които са ЗА реформата.

 13. 13 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1915 Неутрално

  До коментар [#11] от "hodounski":

  Ще му го докладват.
  Както и това на Лозан Панов (препоръчвам го горещо).

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 14. 14 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Не !Няма такъв човек в пределите на задунайската губерния .Доцентът по гражданско право ми дава повод да тая надежда ,че тази наша Родина е в очакване на много по добри времена.
  А нещото което е още по важно е че този човек е преподавател и ще учи нашите деца и внуци.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3059 Неутрално

  До коментар [#13] от "NO BG":

  Чух го по БНР.Дано го публикуват

 16. 16 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  **Знам, че посочих титанични противници – лошия стил, позитивизма и играта на законодател и че Ви предизвиквам, да встъпите в двубой с неизтребимата хидра на човешката глупост.
  Знам, че има десетки поводи, тая борба да не се води, да се изостави или да се обяви за изгубена a priori.
  Ала има стотици хиляди Ваши актове, които доказват, че тази борба е водена, поддържана и – под черта – решително печелена вече 135 години.
  Пребъдвайте, скъпи мои колеги!**

 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3059 Весело

  До коментар [#13] от "NO BG":

  Ще МУ го преразкажат ,да не се озори от четене

 18. 18 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1181 Неутрално
 19. 19 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3929 Неутрално

  Всичко това е прекрасно, но има ли уши които да го чуят?!

  klimentm
 20. 20 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Най-общо в разговорния език под ИНТЕЛЕКТ се разбира способността на човек да мисли .За нас българите думи на премиера за сланината ,свинската мас и ракията е висша форма на ИНТЕЛЕКТ,и сега когато четем словото на доцента по гражданско право разбираме ,че има и друг ИНТЕЛЕКТ ,който е различен от общоприетия този на бат Бойко. Е, питам се аз способен ли е българинът да мисли ?

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 21. 21 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2209 Неутрално

  Аз едва сега започвам да вярвам, че България ще прескочи летвата и ще се нареди между най-достойните. Респект към автора.

 22. 22 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 588 Неутрално

  "Ако справедливостта е аморфна, на какво да се опрем тогава? Можем на вярата. Можем на разума. Аз предлагам "исторически компромис" – нека да е на вярата в разума."

  Гениално! Виждали сме безброй тъжни примери на компромиса "да се опрем на разума във вярата"...

  Успех на автора!

 23. 23 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#5] от "Анализатор":

  Малко ще Ви поправя:
  21 век: "Държавата, това съм аз" - Цацаров

  vesela
 24. 24 Профил на През прокуракура ми е
  През прокуракура ми е
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Какво удоволствие е да се четат негови текстове, в които се цитира Кант, Кенет Кларк, в които се задават изначални въпроси за човешката правда. Истинско удоволствие!

 25. 25 Профил на teodeo
  teodeo
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Освен знания, Таков има изящна мисъл, която поднася разбираемо. Вчера го слушах - речта му е извънредно достъпна, и държи вниманието на всякаква публика. Достоен мъж. Плевнелиев трябваше да има поне това малко кураж - да назначи този човек за съдия в Конституционния съд, вместо Филип Димитров. Уви... Заедно с Лозан Панов - каква хубава изненада се оказа последният - внасят малко светлина в нашенския тъжен здрач.. Уважение за такива хора!

 26. 26 Профил на chinesedemocracy
  chinesedemocracy
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Язък, че е само на "реч"... Това го може брилянтно.

  https://www.youtube.com/watch?v=faSBzYRnFdk
 27. 27 Профил на tikvofob
  tikvofob
  Рейтинг: 233 Неутрално
 28. 28 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 54 Неутрално

  https://www.facebook.com/notes/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D1%8F%D0%BD%D0%B0/%D0%BA%D0%BE%D0%B9-%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D0%BD%D0%B5-%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81/424491101089679Кой, ако не ние и кога,ако не днес?
  От Димитър Димитров на 12 ноември 2015 г. в 13:34

  Кой, ако не ние и кога,ако не днес?
  От Димитър Димитров на 2 декември 2014 г. в 17:38
  Може и да не сме съгласни Кой е #Кой, да мислим този и ли онзи за спасител, да се определяме в ляво или дясно,от този или онзи отбор, но има неща, към които не трябва да се проявява толерантност и търпение и това е корупцията , схемата ПАРИ-ВЛАСТ-ПАРИ`, нарушаването на човешките ни и граждански права и свободи, отказът от правосъдие, отказът от защита на националните интереси и достойнство, отказът от демокрация .
  Политиката не е футболен мач, нито шведска маса на която могат да ни поканят или да се присламчим, да ни решат личните проблеми срещу лоялност. Защото тогава се оказва ,че #Кой сме самите ние и кочината съществува благодарение на нас. Сигурен съм,че със времето мътилката ще се слегне, пяната ще я издуха вятърът на промяната и ще заприличаме поне малко на Европейска държава и няма да пишат за нас че сме слепи, комшиите еднооки, че сме най-корумпираната държава ,че в нормална държава не може да има такова чудо като Мутра премиер и Мафията да си има държава. Само че за това ще са необходими поне още 25 години. Ченгетата ще измрат, изчадията на кредитните милионери и назначените капиталисти ще разпилеят награбеното или ще влязат в пътя, нови фирми и бизнес ще наберат сила и влияние, нови политици ще сменят корумпираният "Елит" на прехода след още някой фалит на банковата система и държавата .
  .Времето пазарът и конкуренцията ще поразчистят старите номенклатурни Елити и ще наложат европейски норми и стандарти , но вече ще сме 5 милиона предимно застаряващи граждани, а може и по-малко, а цветът на нацията и младите ще се е пръснали из Европа и света да търсят реализация.
  ИМАМЕ ЛИ ТОЛКОВА ВРЕМЕ?
  http://www.pravoslavieto.com/bible/sz/eccles.htm
  Риторичен въпрос . Време няма.

 29. 29 Профил на tigivi
  tigivi
  Рейтинг: 402 Неутрално
 30. 30 Профил на jj1
  jj1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Чудесен юрист. Умен мъж. Справедлив човек. ИДЕАЛЕН ГЛАВЕН ПРОКУРОР!

 31. 31 Профил на hamer
  hamer
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Наистина прекрасно слово. Изпълнено с разум и съдържание. Слово, което ако е произнесено пред разумни и хора би трябвало да има ефекта на земетръс в статуквото. Но.... не съм оптимист. Това ще остане просто поредното слово, потвърждаващо, че разумните и мислещи хора все още ги има, но критичната маса не е достигната... или по-точно народът във всичките му съставни прослойки е изпаднал в дълбок ступор и скоро няма да излезе от него. А причината за това е много, много жалка и прозаична - хората са докарани дотам, че да мислят преди всичко за оцеляването си на първично ниво и всичко друго е оставено за "после".

 32. 32 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "...Позитивизмът...Той е преклонение пред някакъв мъдър и съвършен законодател, който, както знаем, принципно не съществува, у нас – никак, а сега – видимо хич. Позитивизмът, в престъпен сговор със сбъркана логика, често води до нетърпими резултати..." Ахааа- конотациите на този текст са: не искайте ПРОМЯНА в политическите платформи на политическите партии, така, че те ДЕЙСТВИТЕЛНО да са изразили на правния интерес на група български граждани; ПРИМИРЕТЕ СЕ , че всички политически партии са с майка бкп и баща- дс, ПРИЕМЕТЕ, че те ще продължават да бълват в НС нормативна макулатура и лобистки "промени на промените на промените" в период на българските закони, защото, видите ли, виновни за това статукво са....съдиите...Питам- как е възможно в юф на СУ да преподават ТАКИВА субекти като таков и миков???????"...copy-paste-ът на съдебни мантри от типа на "като прецени доказателствата поотделно и в тяхната съвкупност" всява досада и разочарование.." Ахахаха- че нали ако я няма ТАЗИ "мантра", спокойно може да се атакува ВСЯКО едно съдебно решение за нарушаване на основен правен принцип- формиране на вътрешно убеждение у съдебния състав Я ми кажи, г-н квазидоценте, неприлагането/ нарушаването на описания правен принцип представлява ли правно основание за атакуване на едно съдебно решение на въззивна инстанция? Аз съм само един магистър по право, но съм категорично 'ПРОТИВ" да се обучават студентите в такива юридически извращения, някои от които са и противоконституционни, защото влизат в противоречие с конституционните правни норми, с правните принципи на разделение на властите и на върховенство на закона."...Знам, че посочих титанични противници – лошия стил, позитивизма и играта на законодател и че Ви предизвиквам, да встъпите в двубой с неизтребимата хидра на човешката глупост..." Предизвиквате преди всичко с противоконституционните си твърдения и с откровените си квазиюридически измишльотини, които пропагандирате от позицията си на "доцент по гражданско право" на студенти от юридическия факултет на СУ- млади хора, които би следвало да учите на юридически разум, да обучавате да спазват Духа на Закона и да им дадете основите на систематично тълкуване на правните норми! За мен Вие нямате място на преподавателската катедра в един университет. Вашата реч е пряка заявка за бъднините Ви на български политик, но не и в качеството Ви на преподавател в юридически факултет в България!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 33. 33 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 557 Любопитно

  Доц. Кристиан Такев по Нова ТВ: „С предложената съдебна реформа Христо Иванов поставя жалоните на една висока нравственоост, която за мнозинството български политици е непостижима и по тази причина остава неразбираема за тях !.... Този парламент напусна територията на нравствения дълг. Той ще продължи да живурка и да мимикрира правене на реформи. .... Истинската съдебна реформа ще стане тогава, когато хората разберат, че без нея никога няма да живеят по-добре !”

 34. 34 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  прекрасна статия благодарим
  за съжаление на онези не им дреме за тези слова и са им ясни но заради личен интерес игнорирани
  заслужава си да се препрати за прочитане от онези буклуци

 35. 35 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Чак пък Слово!

  Каква държавност с 10% плосък олигархичен данък!?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 36. 36 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Таков е прекалено много надценяван! Съветничеството му при Плевнелиев е съпроводено само от гафове.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK