Държавата дава още 2 млн. лв за Ларгото, бутафория според нея вече няма

Ларгото днес

© Юлия Лазарова

Ларгото днесМинистерството на културата ще даде още 2 млн. лева за непредвидени аварийно-спасителни, консервационно-реставрационни и строителни дейности на комплекса "Антична Сердика" пред столичното Ларго, става известно от сайта на Агенцията за обществени поръчки. Според министерството бутафорията по него вече е отстранена и то не смята да нанася повече корекции в отговор на гражданските критики, които спряха проекта седмица преди кметските избори.


"Работната група приключи своята дейност и в резултат на нейните препоръки бе


намалена височината на консервационни надзиди и няма да се изграждат арките
Поставена е сигнираща фуга, която разделя оригиналните структури от консервационните надзиди", отговориха от министерството на запитване на "Дневник".


Проверка на "Дневник" на място вчера установи, че основните промени се състоят в смъкването на около половин метър от така наречените "две кули" на най-спорната сграда в комплекса и лека промяна в профила на зида зад едната от тях. Сигнираща фуга в тази част обаче все още няма, така че е трудно да се отделят оригиналните останки, които на места изглеждат затиснати с повече от метър нов градеж.


Работещи по обекта казаха пред "Дневник", че срокът им за приключване на откритата част е до седмица.

Двете най-високи колони, видими в дъното на тази снимка от 13 октомври, сега са намалени с около половин метър.

© Георги Кожухаров

Двете най-високи колони, видими в дъното на тази снимка от 13 октомври, сега са намалени с около половин метър.


Според министерството работната група направила заключенията си с


"протокол, който е за вътрешно ползване"


Той обаче се оказа изненада за назначените в нея Манол Глишев, Мария Щурова и Кирил Чуканов. Те бяха поканени като граждански представители от министъра Вежди Рашидов, след като по техни сигнали за "бутафорно изграждане" проектът бе временно спрян през октомври.


Фотогалерия: Ларгото без бутафория, според вижданията на Министерството на културата >


Месец след това опит за изграждането на спорните арки издаде, че такава заповед не е имало и само бързата гражданска реакция прекрати строежа. Оттогава правим опити да се свържем с министерството, но няма никаква реакция, каза пред "Дневник" Манол Глишев.


Гражданите са сезирали ОЛАФ заради съмненията си за нередности около харченето на евросредства и все още не са получили исканият консервационно-реставрационен проект за "Антична Сердика", прокаран набързо и въпреки възраженията на Института за паметниците на културата през 2011 г..


Ларгото в началото на реставрационните дейности през април т.г.

© Велко Ангелов, Капитал

Ларгото в началото на реставрационните дейности през април т.г.


"Окончателният вид на проекта ще може да бъде видян при приключване на всички дейности по проекта", написаха в отговор отново от Министерството на културата.


А от справка на обществените му поръчки става известно, че то смята да вложи още 1,9 млн. лв без ДДС за "нововъзникнали поради непредвидени обстоятелства" дейности по "Антична Сердика", без които проектът не може да бъде завършен.


От министерството не конкретизираха в какво се изразяват дейностите, описани като "аварийно-спасителни", "строително-ремонтни", "консервационно-реставрационни", "конструктивни" и ВиК, освен че отчасти става дума за новоразкрита мозайки. От документите е видно, че са има два протокола от спиране на строителството - един заради неприключили археологически структури на 20 октомври и промяна в поставянето на стъклените прегради под бул. "Мария Луиза" на 13 ноември.


Ларгото "по средата на спорната реставрация" - 13 октомври тази година

© Георги Кожухаров

Ларгото "по средата на спорната реставрация" - 13 октомври тази година


Съвсем нормално и често срещано е да възникне нужда от допълнителни дейности в хода на работата


по такива обекти, коментираха от Министерството на културата. Те добавиха, че допълнителните 1.9 млн. лв - към вече предвидените 15 млн., ще дойдат от собствения им бюджет за администрация. За да стане това факт, изпълнителят трябва да приеме поканата.


Според сайта за управлението на еврофондовете в България дейностите по проекта - в които влизат отчитане и откриване, трябва да приключат до 29 януари догодина. В противен случай държавата може да загуби 12-те млн. европейско финансиране. Или поне така казваше министър Вежди Рашидов, докато беше в опозиция.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK