Куцкова: Борисов напада мен, защото може би не смее да се нахвърли на Лозан Панов

Нели Куцкова

© Надежда Чипева, Капитал

Нели КуцковаСъдия Нели Куцкова, която е кандидат за председател на Апелативния съд и изборът й ще е на 17 декември, се почувства силно поласкана, че премиерът Бойко Борисов се занимава лично с нея. Вчера Борисов я нападна и се усъмни в обективността й, защото е била кандидат за вицепрезидент.


Може би не смее да се нахвърли на Лозан Панов (председател на Върховния касационен съд - бел.ред.), аз му се струвам по-лесно, коментира Куцкова в предаването "Просто Диков". Всеки, който смята, че съм проявявала политически пристрастия в дела, да го каже и да се провери, настоя тя. И напомни, че навремето е подписала подписка с искане за деполитизиране на съдиите, а  по същото време Бойко Борисов е напуснал полицията, за да не бъде деполитизиран.


Куцкова и един от съдиите, които вчера излязоха с тогите си в знак на протест срещу окастрената конституционна реформа. Тя е била заместник-министър на правосъдието в служебния кабинет на Стефан Софиянски, а малко по-късно и кандидат за вицепрезидент. Куцкова е един от малкото хора, които публично обявиха, че трябва да има публично разследване за скандала "Яневагейт".
Куцкова на няколко пъти в интервюто си изрази своето и на младите си колеги възхищение от словото на Лозан Панов в петък за 135-годишнината на ВКС. Проявата на съдиите в тоги пред Съдебната палата в петък беше начин да се покаже нашето несъгласие с това, че не се провежда реформа, както беше заявено, коментира още тя.


Нагледахме се в последните месеци на записи и разговори, от които на човек му става омерзително за случващото се в съдебната система. ВСС отказа да направи проверка, трябваше да се обади френският посланик, за да се задвижи Съдебният съвет, добави тя.


Много съм ентусиазирана от реакцията на колегите, както най-младите, така и от ВКС, които излязоха на мълчаливо присъствие в петък пред Съдебната палата, коментира Куцкова. И съобщи, че за утре в 17.30 ч. се планира среща на съдии, юристи и граждани пред Съдебната палата, които ще си говорят за реформата, без да се обсъждат конкретни дела. Гражданите да си кажат какво искат, какво не разбират. Няма да сме с тоги, ще имаме отличителни знаци. Предполага се, че и на други места в страната, за да може да се чуе мнението на хората, обясни Куцкова.


Тя каза още, че не е оптимист за румънски вариант на съдебната реформа, но все пак уточни, че няма невъзможни неща.


Не ми е мечта да стана председател на Апелативния съд и да се натоваря с административни задължения, коментира още съдия Куцкова. След два неуспешни избора просто се поддадох на натиска на колегите, нямам никакъв интерес да ставам председател на съд, каза тя.  За предстоящия в четвъртък избор, Куцкова коментира, че няма против да не я изберат, но иска да чуе мотивите на членовете на ВСС защо. Глупава ли съм, мързелива ли съм, корумпирана ли съм, попита тя. Ако членовете на ВСС толкова силно се повлияят от думата на премиера, ще стане ясно дали са зависими или не, коментира тя.


На въпрос как си обяснява, че 204 депутати показали с гласуването си на конситуционните поправки, че ги е страх и са зависими от главния прокурор Цацаров, Куцкова коментира, че на човек ако му е чиста съвестта, няма от какво да се страхува. Крайно впечатляващо беше да гледаме на живо парламентарното заседание при гласуването на конституционните промени, посочи тя и уточни, че  голяма част от по-младите й колеги били впечатлени как в залата не се слушат аргументите на другия. Ами ако ние кажем така - решили сме си делото, адвокатите да си говорят за пред клиентите, а ние ще пием кафе, възмути се Куцкова.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK