Съюз на съдиите: Съдебният съвет нарушава съдебната независимост, вместо да я отстоява

Част от новия управителен съвет на Съюза на съдиите, от чието име е подписано отвореното писмо до ВСС

© Анелия Николова

Част от новия управителен съвет на Съюза на съдиите, от чието име е подписано отвореното писмо до ВССВъзниква въпросът дали именно Висшият съдебен съвет (ВСС) не нарушава независимостта на съдебната власт (която по закон е длъжен да отстоява) чрез извършване на проверка на съдиите в съответните съдилища, като им вменява дължимо поведение, което остро противоречи на процесуалните закони и на Конституцията на Република България."


Това се казва в официално писмо на Съюза на съдиите в България, адресирано до ВСС.


А поводът е
решение на съвета от последното му заседание в четвъртък, според което трябва да бъде извършена проверка от Инспектората към ВСС и Етичната комисия на председателите на Софийския районен съд, Върховния касационен съд и Районния съд – Пазарджик, както и на отделни съдии в тези съдилища. 


Причината


за така взетото решение е, че са заведени четири наказателни дела от частен характер за клевета по тъжба на Румяна Ченалова срещу членове на ВСС (Галя Георгиева и Димитър Узунов), без ВСС да бъде "своевременно" уведомен за това обстоятелство. ++


В писмото на най-голямата съдийска организация се отбелязва, че забележката на ВСС към председателите на съдилищата и съответните съдии, докладчици по делата, че не са уведомили кадровия орган за заведените дела срещу негови членове, "не само не почива на буквата и духа на закона, но и вменява на съда като дължимо едно незаконосъобразно поведение, коренно противоречащо на принципите за независимост и безпристрастност".


Членът на ВСС Галя Георгиева (посредата), която влезе в съвета от съдебната квота. Преди това тя беше съдия в Апелативния съд в Пловдив.

© Надежда Чипева, Капитал

Членът на ВСС Галя Георгиева (посредата), която влезе в съвета от съдебната квота. Преди това тя беше съдия в Апелативния съд в Пловдив.


От ССБ изтъкват и аргументи в защита на тезата си


- нито една разпоредба от действащото законодателство не задължава председателите на съдилища или съответните съдии - докладчици по делото, да уведомяват някоя от страните по него за образуването му преди неговото насрочване в открито съдебно заседание.


Не само че нямат такова задължение, те нямат и право да разгласяват каквато и да било информация във връзка с делото преди първото открито заседание по него. Още по-малко липсва основание за уведомяване на самия ВСС като орган на съдебната власт, който не е страна по тези производства.


"С оглед на гореизложеното е ясно, че искането за проверка няма правно основание, а изхожда от длъжностните качества на лицата, срещу които са заведени делата – членове на кадровия орган на съдиите докладчици", пише още в отвореното писмо.


Според съдийската организация с това решение на кадровия орган на съдебната власт се стига до


абсурдна ситуация, при която Инспекторатът и Етичната комисия ще проверяват съответните съдии за пропуснато поведение


(уведомяване на ВСС за образувани дела), извършването на което би било в пряко нарушение на Кодекса за етичното поведение на българските магистрати.


"Когато източникът на нерегламентираната намеса е вътрешен и така явно и безкритично заявен, възниква и допълнителният риск за авторитета на съда, защото се създава вредното впечатление у гражданите, че представителите на съдебната власт, когато са страни по дела, не са равнопоставени на останалите правни субекти", завършва писмото. 


Миналата седмица членът на ВСС Галя Георгиева се възмути, че двамата с Узунов не били уведомени за делата, и заподозря заговор между съдии, уволнената съдия Румяна Ченалова и бившия зам.-министър на правосъдието Петко Петков, целящ дисциплинарните наказания срещу бившата съдийка да бъдат отменени от Върховния административен съд.


"Като член на съвета съм длъжна да ви уведомя за тези факти. Този колективен орган изпада в смешна ситуация да бъде въртян на пръста от един магистрат с дисциплинарни производства и да стане смешен с процесуалните доводи, които очевидно ще бъдат използвани пред ВАС. Тук става реч за авторитета на ВСС", мотивира се Георгиева, цитирана от сайта "Съдебни репортажи". 

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 696 Весело

  Мисля евродоклада ще е не просто унищожителен, той ще е повод за моментално спиране на европрограмите.
  Тогава ще видим БОСТАН+кукуневица+лукавски+АВБ+Атака+БСП+АБВ, за каква стабилност ще се борят?

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 2. 2 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  Закривай Висшия Съдебен Трибунал!!!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 3. 3 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#1] от "ironhorse":

  В Брюксел хич не им пука дигнали са ръце. От нас тр да дойде промяната.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 4. 4 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Аз нещо не разбирам. Съдиите не бяха ли в кръгова отбрана? Наистина ли едната отпаднала бримка ще събори веригата? Я се стегнете и се вземете в ръце! Утре, дето се вика, ще вземете и да пъхнете съдия в затвора. Ама не може така!

  Леко обезчовечен...
 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Независими, независими, ама колко да са независими съдиите в България?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 6 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  Ще го повтарям този мой коментар при всеки удобен повод, а това абсурдно решение на ВСС просто си го проси:

  Ако ВСС наистина разследва „Яневагейт“
  https://bivol.bg/yanevagate-questions.html
  Въпроси към Сотир Цацаров, към Георги Колев, към Христо Динев, към Ясен Тодоров, към Димитър Узунов, към Милка Итова, към Теди Дренска

 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4448 Гневно

  "Тук става реч за авторитета на ВСС"

  Анджък! ВСС няма никакъв авторитет! Шайка престъпници сте, а не съдии и прокурори!

 8. 8 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#1] от "ironhorse":

  И всичките пари по програмите тръгват към лабораторията, а ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 9. 9 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Я се вгледайте така детайлно и в работата на главния прокурор! Нищо чудно да намерите и там нарушаване на закона с действията/бездействията и приказките по темите: Костинброд и КТБ.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 10. 10 Профил на fitkov
  fitkov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Вийте, ама това е...всички сте продажни в тогите...съдии, прокурори....каквото и да е разпределението, проблема е че сте корумпирани до един и искате да смените сегашните лапачи, за да лапате и вие....морал ви трябва, не нови закони ...пфу

 11. 11 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  съдиите се усетиха ,че ДС се опитва да контролира и тях и да им налага какво да правят ,така както на цялото останало общество вече над 70 години ,бре имало и съдии дето са ги изтървали ,не са от ДС .

 12. 12 Профил на fitkov
  fitkov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#1] от "ironhorse":

  хахахаха....униклано...щял да бъде унищожителен....от кой...от Кристалинчето, дето си гукат всекидневно с ББ....хахаха...наивници ))

 13. 13 Профил на today
  today
  Рейтинг: 866 Неутрално

  На всеки нормален човек му е ясно, че рибата се вмирисва от главата, а в случая главата е ВСС.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 14. 14 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2119 Любопитно
 15. 15 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  До коментар [#13] от "today":

  главата не е ВСС ,главата е политбюро на БКП - сега разбирай БСП и ДС

 16. 16 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1630 Любопитно

  А защо да не бъде извършена проверка на магистратите, другари от ССБ? ВСС е автономен орган и може да прави каквото си иска. Между другото, забелязвате ли как ССБ се хвърля "лъвски" да защитава... пак началниците. И някой после ще очаква, че ССБ ще направи необходимото за промяна на статуквото?! Айде, моля ви се... Театър и прах в очите са всички действия на тази съмнителна организация напоследък, включително и "приканването" към всички съдии по дневния ред на протестите.

  Дали да съм, или да н' съм и Аз-ът да не бъде Аз, а... Ние
 17. 17 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#16] от "Резистентна":

  [quote#16:"Резистентна"]ВСС е автономен орган и може да прави каквото си иска[/quote]

  Айде бе !!!
  Верно ???

  Е, то затова си имаме автономен Цацаров, автономен Борисов и прочие автономни престъпници, правещи каквото си искат в България, защото са били автономни.
  Ужас, що за мислене изтърсихте.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 18. 18 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  До коментар [#17] от "ironhorse":
  [quote#17:"ironhorse"]автономен Цацаров, автономен Борисов и прочие автономни престъпници[/quote]
  Не се обаждайте, не сте юрист и не са Ви ясни работите. Помня, че черпите знанията си от многобройните дела, които сте завели във ВАС. Да наричаш Цацаров и Борисов "престъпници" си е направо осъществяване на състав по действащия НК. В статията е написано кои органи (комисии) ще проверяват председателите на съдилищата и на какво основание. Толкоз! Има си определен в закона ред, с писма и квичене на куцковистите от ССБ няма да стане!

  Дали да съм, или да н' съм и Аз-ът да не бъде Аз, а... Ние
 19. 19 Профил на qqs55312357
  qqs55312357
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Съдиите недоволни от началниците си, началниците недоволни от подчинените си. Кой от кого е зависим? Една система без подредена йеархия винаги дава много грешки. От друга страна какви пък са тези началници, срещу някои от тях са заведени дела в лично качество, за което естествено трябва да бъдат уведомени, но "когато му дойде времето". В случая правилно са третирани като обикновени граждани, но те не приемат нещата така, тъй като имат служебно положение, което им дава правото да разпоредят съответната проверка. Да му мислят тези, които са лишени от подобни права. Колкото до Ченалова и тя е в правото си да търси сметка от всички свои бивши "приятели", които искат да я отделят от останалите "гнили ябълки", за да спасят себе си.

 20. 20 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Ха-ха,
  след като кандидат-кадровика на съдебната власт се само простреля / с т.н. "призив" на ЕК/ и се самотстрани, сега на ход е атака срещу друг легитимен , но неудобен и най-вече несговорчив - ВСС.
  В ход е стария , но изпитан фарисейски метод - разделяй и владей
  А самораздаването на опрощаващи индулгенцци продължава с пълна сила...

 21. 21 Профил на qqs55312357
  qqs55312357
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "...Е, то затова си имаме автономен Цацаров, автономен Борисов и прочие автономни престъпници... За Цацаров, това е вярно, но за Борисов, това не е така, той просто е председател на един колективен орган, с право на глас каквото имат и останалите членове на МС. Автономен са го направили медии, политици, и всякакви коментатори, които могат и Господ да го нарекат, очевидно е, че той не им се сърди за това, но приемането на ласкание, не е кой знае каква вина, на никому не е чужда суетата. Въпросът се свежда до ласкателите, явно е, че не го правят безкористно.

 22. 22 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#16] от "Резистентна":

  Резистентна спрямо истината и логиката ли си или просто така, да се включиш в дебата, колко постинга написа днес, нормата изкара ли?

 23. 23 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  [quote#16:"Резистентна"]А защо да не бъде извършена проверка на магистратите, другари от ССБ?[/quote]
  ... врЪтоглава рабУта... 'ем да сА разследват "каките" и плямпането им, 'ем да не сА разследват споменатите У записа...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 24. 24 Профил на Radical
  Radical
  Рейтинг: 367 Любопитно

  А с референдума за ел. гласуване какво стана?

 25. 25 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 1355 Любопитно

  До коментар [#22] от "derek101":

  ... хм, 'начи спомена'ането на Цацата у записите трЕбе да сА разследва, че и прокурор зат'ва бе предвиден У промените... ама други членове на ВСС не трЕбе да сА барат... логика да-а

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 26. 26 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  До коментар [#18] от "Резистентна":
  А вие след като твърдите, че сте юрист, ще обясните ли с какво дело от частен характер може да урони престижа някому?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 27. 27 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#16:"Резистентна"] ВСС е автономен орган и може да прави каквото си иска.[/quote]
  Чак пък ... дали да не е в рамките на Конституцията и законите, все пак ?
  Ако е вярно инфото в материала, това, което е направил ВСС, е безобразие ... далеч не първото, естествено, и надали последното ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 28. 28 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  До коментар [#26] от "Gopeто":

  Делата на Ченалова са за "клевета", доколкото разбирам...

  Дали да съм, или да н' съм и Аз-ът да не бъде Аз, а... Ние
 29. 29 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  ВСС е като Господ, той коли, той беси. Мисля, че съдиите би трябвало да бъдат зависими единствено от избирателите,т.е. да се избират пряко от народа. Докато назначаването им зависи от този измислен ВСС, всичко ще е постарому. Зависиш ли от някого, ти изобщо не си независим. Да не говорим и за това, че някои магистрати доброволно се поставят в позиция на зависимост от парите на спонсорите си.

 30. 30 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  [quote#27:"роджър"]Чак пък ... дали да не е в рамките на Конституцията и законите, все пак ? [/quote]
  Ама разбира се! Да не мислите, че съм имала предвид нещо друго. Нали и съдийската независимост е точно в тези рамки, а не както тръбят напоследък от ССБ, или?

  Дали да съм, или да н' съм и Аз-ът да не бъде Аз, а... Ние
 31. 31 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Кой кОй КоЙ оправда Бисеров?? Тези дето не можаха да го обвинят, и тези дето го оправдаха хич да не ми се правят на независими! Хич да ги нема в мойта телевизия ...че ходих да бием журито на евровизия..

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 32. 32 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3378 Неутрално

  [quote#1:"ironhorse"]Мисля евродоклада ще е не просто унищожителен, той ще е повод за моментално спиране на европрограмите.
  Тогава ще видим БОСТАН+кукуневица+лукавски+АВБ+Атака+БСП+АБВ, за каква стабилност ще се борят? [/quote]
  Аз също мисля, че герберите и техните съзаклятници от ДПС/АБВ/БСП подцениха ситуацията и тепърва има да си скубят косите заради задънената улица по която са тръгнали...
  Проблемите им едва сега започват.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 33. 33 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1630 Любопитно

  До коментар [#26] от "Gopeто":

  Вие мислите ли, че евентуална присъда за клевета (независимо по какъв ред се преследва престъплението) срещу членове на ВСС (не знам какви са съдии, прокурори или следователи) няма да урони престижа на съдебната власт?

  Дали да съм, или да н' съм и Аз-ът да не бъде Аз, а... Ние
 34. 34 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 422 Неутрално

  А колко е независима организация подкрепяна от чужди държави?

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 35. 35 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  [quote#34:"vinetu"]А колко е независима организация подкрепяна от чужди държави? [/quote]
  ... щом "подкрепата" е звонкова... колкУ да са независими...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 36. 36 Профил на 1_citizen
  1_citizen
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#33] от "Резистентна":
  Ще ме прощавате, но говорите глупости. Извършването на деянието КЛЕВЕТА, ако се установи такова, би уронило престижа на съдебната власт. ПРИСЪДАТА за извършването на това деяние напротив- ще затвърди престижа на съдебната власт. Няма как ПРИСЪДА да урони престижа на съдебната власт. Присъда, уронваща престижа на съда, е оксиморон. Схващате ли? Укоримо е ПОВЕДЕНИЕТО НА ЧЛЕНА НА ВСС, а не евентуалната присъда за такова поведение. Присъдата за такова поведение възстановява справедливостта. По-ясно не мога да Ви го обясня, може би с пластелин и цветни моливи ще разберете по-добре.

 37. 37 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#30:"Резистентна"] а не както тръбят напоследък от ССБ, или? [/quote]
  Това не го разбрах ... какво имате предвид ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 38. 38 Профил на 1_citizen
  1_citizen
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "Резистентна":
  Не мога да подмина и този Ви коментар.
  Жалко, ако наистина сте юрист, както твърдите.
  Защото очевидното Ви становище, че само който е юрист може да се "обажда" по темата, е противоконституционно- всеки гражданин има право свободно да изразява мнението си. Изразът "не са Ви ясни работите" говори, че ви липсват аргументи и голословно нападате личността, вместо да оборвате тезата му- това е един от тежките пороци на възпитаниците на полицейските школи в България.
  "Да наричаш Цацаров и Борисов "престъпници" си е направо осъществяване на състав по действащия НК"- тук ще взема да се съглася- то тия двамцата остана само да ги канонизираме и да им направим по един специален член в НК- който ги обижда- в затвора доживот.
  "квичене на куцковистите от ССБ"- това юридическо словосъчетание оставям без коментар- и така говори много за облика, бекграунда и възпитанието на автора си.

 39. 39 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#36:"1_citizen"] Няма как ПРИСЪДА да урони престижа на съдебната власт.[/quote]
  Това е дискусионно ... доста такива "присъди" и решения има
  А в конкретния случай, някой подал тъжба, и съда насрочил съдебно заседание /какво друго да направи, ако тъжбата отговаря на изискванията/ ... няма присъди, няма нищо друго към момента

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 40. 40 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  До коментар [#37] от "роджър":

  Имам предвид словото на Лозан Панов на 135-годишнината на ВКС и думите на Хр.Иванов, че "независимостта не се давала, а се вземала", задявките на лелка Куцкова с Борисов... Приказките срещу НС, приетите на второ четене поправки на КРБ, за образуване на комисия поради институционална празнина в закона за аферата "Яневагейт" и т.н. А думата "или" накрая беше, за да попитам за Вашето мнение по въпроса.

  Дали да съм, или да н' съм и Аз-ът да не бъде Аз, а... Ние
 41. 41 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1630 Весело

  До коментар [#38] от "1_citizen":

  Добре, приемам критиката към личността и мненията ми за сведение и ги слагам в папка "Към кошче".

  Дали да съм, или да н' съм и Аз-ът да не бъде Аз, а... Ние
 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8061 Неутрално

  ВСС действа като наказателна рота.

 43. 43 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#40] от "Резистентна":

  Аз не зная дали Л. Панов е член на ССБ, за "лелка" Куцкова съм съгласен ... ако ТАЗИ оглави САС, ще е тъжно ... не заради "риформата", а като печален факт ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 44. 44 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  До коментар [#43] от "роджър":

  Ами щом застанаха в тоги рамо до рамо с Куцкова, щом оглавява т.н. "съдийски протест", щом призовава за отърване от "страха" и заявява открито: "Стига толкова!"... логично е да е член, а и да не е формално такъв, се приема за такъв. Чудя се, какво му пречеше по-рано да изтъкне всички проблеми, които вижда като съдия и административен ръководител на най-големия съд... На мен ми се стори, че призовава за "връщане" на властта на "гражданите"... Бог знае какво значи това по смисъла на закона и КРБ (еx lege или de lege ferenda). На мен ми заприлича на революционен призив и ясно предупреждение към НС, че те сами ще си вземат "независимостта" от "държавата на олигархията".

  Дали да съм, или да н' съм и Аз-ът да не бъде Аз, а... Ние
 45. 45 Профил на mgsh
  mgsh
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Към "ситизен-1" и други добросъвестни участници във форума:

  моля, не хранете платените тролки от шпицкомандата на "гражадани за евразийско развитие на България" - не им отговаряйте, не им пишете минуси, не им обръщайте внимание.

  Специално резистентната е Обергрупенфюрерът, с подгласници като жената-куче например. Мислят се за много умели, но след тях остава единствено лош привкус в устата и усещане за челен удар с човешката низост.

  Какво да отговориш на "твърдението", че "ВСС е автономен орган и може да прави каквото си иска"?! Едно на ръка, че за такова "твърдение" въпросната резистентна би трябвало да е скъсана на изпит още на първата сесия в първи курс, понеже изобщо не прави разлика между абсолютизма /и съпътстващия го волунтаризъм/ и правовата държава. Но в случая не става въпрос за незнание, а за съзнателно бълване на отрова с една-единствена цел - омаскаряване на всеки, осмелил се да се разграничи от евразийското развитие, т.е. от поддържаната от герб симбиоза на власт и мафия. Понеже събитията напоследък зачестиха, резистентната и подгласниците й го удариха през просото, скромно доказателство за което е горепосоченото"твърдение".

  Не си губете времето, просто запушете нос и подминавайте източника на зловоние.

 46. 46 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1630 Весело

  [quote#45:"mgsh"]Специално резистентната е Обергрупенфюрерът, с подгласници като жената-куче например. Мислят се за много умели, но след тях остава единствено лош привкус в устата и усещане за челен удар с човешката низост.
  [/quote]
  Благодаря. Така наречената "жена-куче" също сигурно ще е доволна от тази категорична намеса в защита на "тролските" и "обергруперфюрерските" (пфюю, егати думата!) права в един свободен форум.
  Кажете им, другарко! Откога ги моля да не ме четат и да не ме занимават с глупостите си. А за минусите не сте права. Нека слагат - тяхна работа си е... Няма да го отречете, нали? Или пак ще размахате виртуалната пръчица на дружинна ръководителка?

  Дали да съм, или да н' съм и Аз-ът да не бъде Аз, а... Ние
 47. 47 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  До коментар [#33] от "Резистентна": Естествено че ще урони престижа на ВСС присъствието на клеветник. Но много повече уронва престижа шубето от понасянето на отговорност от клеветника. Подобна институция с векове няма да може да си върне авторитета и доверието на обществото.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 48. 48 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  [quote#47:"Gopeто"]Но много повече уронва престижа шубето от понасянето на отговорност от клеветника. [/quote]
  В конкретния случай не става дума за никакво "шубе". Доколкото разбирам, ВСС е възложил проверка на председатели на съдилища и конкретни съдии, които не са изпратили сигнал до тях за заведените срещу техни членове дела за клевета. ССБ излиза в качеството на "адвокат" отново на председателите на съдилищата и опонира, че нямало такова задължение по закон. Ами да попитам, къде виждат пречката ВСС да възложи проверка на инспектората и на етичната си комисия по какъвто и да е въпрос, ако решението им е взето по правилата?! Нали ВСС по конституция е висшия орган на съдебната власт? Като какви се изживяват тези от ССБ, след като повечето от съдиите все още минават през "ситото" на Красьо Беличкия и на ДПС? Като професионална организация ли протестират или като гражданско сдружение? И защо, по дяволите, защитават все началниците си?!

  Дали да съм, или да н' съм и Аз-ът да не бъде Аз, а... Ние
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK