Независимостта на съда е толкова гарантирана, колкото е успешна борбата за нея

Първият протест на съдии, които в петък излязоха с тогите си пред Съдебната палата

© Георги Кожухаров

Първият протест на съдии, които в петък излязоха с тогите си пред Съдебната палата"Дневник" публикува текста на съдия Събина Христова от Апелативния съд в Бургас, която е и бивш член на Висшия съдебен съвет


Различни сме.


Събират ни работните места организирани пространствено единно. Еднакви не ставаме от това. Даже не ставаме равни.
Наричат ни система. Неправилно. Системата са органите, в които правораздаваме,


но ние съдиите сме хора, човеци, личности.


Е, може би не всички притежаваме вътрешен импулс към себеизразяване, но не за това става дума.


Думата е за импулса на несъгласието, недоволството и спора.


Съдийската работа особено след определено време, прекарано в отдаването й, изостря сетивата, настроени пак от нея да улавят отсъствието на хармония в отношенията, основани на правото.


Много съдии ще ви признаят, че чувството им за справедливост понякога е смутено от съдържанието на приложимия закон,


защото улавят неговата остарялост и непригодност да разрешава споровете. Същото става и когато законът е приет преди да се е превърнал в потребност, останал е неразпознат като норма на поведение поради изкуственото му поставяне в правната среда.


Това се случва и сега след като се очерта конституционната рамка на съдебната реформа. Различни сме и различно възприемаме постигнатото ниво на промяна. 


За някои конституционните промени нямат изобщо ефект върху съдебната система. Прави са. Промените можеха да подобрят качеството на правосъдието чрез обезпечаване на по-добро ниво на професионално и автономно управление на съдийската кариера, ако авторите не бяха се самоограничили в стремежа си към политическа хармония.


За други промените са първа стъпка към реформи в материалните и процесуални закони. Прави са.


Много закъснялата първа стъпка към съдийското самоуправление беше неизбежна.


Моделът на пленарните решения на ВСС по въпросите на кариерата на съдиите често и с основание беше критикуван, най-вече по същността на направения избор. Какви професионалисти ще прилагат новопроменените ни закони обаче е въпрос който обикновено си задаваме после, когато и тези промени не дадат очаквания резултат.


Има и трето мнение, което скоро чух от млад ръководител- независимостта на съдията е определена в Етичния кодекс на магистрата и няма нужда от никакви промени. Всичко е казано ясно. Права е. Казано е. Направено ли е обаче?


Незабравим е споменът ми от разговора с лорд Томас (председателя на Върховния съд във Великобритания - бел. ред.) на конференция посветена на независимостта на на съдията, който на моето невнятно предположение, че те едва ли имат проблеми с накърняване на независимостта просто се усмихна и каза: О, разбира се, това, че опитите стават все по-перфидни не бива да успокоява никого. Независимостта е толкова гарантирана, колкото е успешна борбата за нея. Цитирам по смисъл.


След години той стана председател на Върховния съд на Великобритания. По своето значение разделянето на две камери на ВСС не е акт от историческо значение. Но съпротивата срещу разделянето на съвета показва достигнатото ниво на разбиране.


Свидетели сме на това, как идеята за гаранции в конституцията за независимостта на съда  не се припознава като ценност, опазването на която изисква именно конституционно ниво на закрила. 


Ако някой свежда проблема до това, къде да сложим един от членовете на ВСС от парламентарната квота - дали при съдиите или при прокурорите – ето това е чудесен пример за неразбиране на значението на промяната. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Разчуствах се и затова не мога да си обясня защо Масларова е поредната оправдана

 2. 2 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2520 Любопитно

  "За някои конституционните промени нямат изобщо ефект върху съдебната система. Прави са. Промените можеха да подобрят качеството на правосъдието чрез обезпечаване на по-добро ниво на професионално и автономно управление на съдийската кариера, ако авторите не бяха се самоограничили в стремежа си към политическа хармония."

  Събино, нищо не ти се разбира... Много соломоновски го раздаваш с мненията. И обясни, КАК така промените в КРБ щели да обезпечат "по-добро ниво на професионално и автономно управление на съдийската кариера (?!)".

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 3. 3 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 871 Неутрално

  "Ако някой свежда проблема до това, къде да сложим един от членовете на ВСС от парламентарната квота - дали при съдиите или при прокурорите – ето това е чудесен пример за неразбиране на значението на промяната"

  Ами не знам, то така излезе от цялата работа! Спираме до тук, защото това било най-важното и нямало смисъл от друго... Когато се променяло това, тогава продължаваме.
  Хвърляме оставките и започваме президентска кампания - майната и на реформата, майната и на останалите реформи!

 4. 4 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Всички съдии излезнаха по-чисти от сълза, високоморални, нравствено извисени, безпристрастни, супер професионалисти...
  Е, малко им пречи... законът..
  В такъв случай защо ни е реформа?!?!

  И тази дава акъл, горката, честна женица... е, член на бисшия съдебен съвет, ама бивш - тя за нищо не е виновна!!

  Всички съдии вън и новите с конкурс - да видите, как 90 % и повече процента от сегашните професионалисти ще се провалят...

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  В България срещу корупцията се "борят" над 40 различни институции. Румъния изгради две, но работещи институции: Националната дирекция за борба срещу корупцията - независима прокуратура, която разследва престъпления по високите етажи на властта, и Държавната агенция "Интегритет", която следи за разминавания между доходите и стандарта на живот на държавните служители.
  Гл.прокурори в страните от ЕС се избират или от краля,или от президента,или по решение на парламента,или от министъра на правосъдието.Но никъде не срещнах такова животно като ВСС/може и да съм пропуснала някоя държава/.

 6. 6 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Аз съм съгласен съдиите да са независими, но да са независими от политиците, а не от народа! Не съм съгласен и да са безнаказани за действията си или "грешките" си.
  Така че трябва процедура, по която и те, както всеки гражданин, да носят отговорност за решенията, които вземат!

 7. 7 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#5] от "rosiraycheva50._":

  Интересно е, че всички мажоритарно избираме Президент и има процедура за неговото отзоваване, въпреки че той има много по-незначителни функции от главния прокурор и членовете на ВСС, които ние, гражданите и носители на властта, не можем да пипнем!!!

 8. 8 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Радостно е, че съдиите се престрашиха да говорят. Това няма как да не доведе до нещо положително. Къде е обаче гласът на прокурорите, къде е гласът на следователите и разследващите полицаи. Няма го и поне аз не храня надежда, че ще го чуем. И за това си има обяснение - те вкупом са подчинени на главния прокурор, а разследващите полицаи и на министъра си. Ето защо дакато не се създаде реален механизъм за търсене на сметка от главния прокурор, никога няма да знаем какво мислят прокурорите, следователите и разследващите полицаи и никога няма да имаме реална борба с престъпността и закононарушенията.
  Както казваше Татарчев - "Над мен е само Господ", ето това е ситуацията, в която все още се намираме след 25 г. преход.

 9. 9 Профил на independent2
  independent2
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Абе вие отдавна сте толкова независими, че изобщо не ви пука от нищо като оправдавате Бисеров, Масларова и кой ли не...

 10. 10 Профил на el_duderino
  el_duderino
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#9] от "independent2":

  Оправдава се и се осъжда според закона и според предявените обвинения. Колкото и да е неподкупен съдията, теб ако те обвинят че си откраднал танкер - как да те осъдят като няма никакви доказателства за това?

  Не че няма подкупни съдии, има и са много. Но прокуратурата решава кого и за какво да обвини, и какви доказателства да събере и представи. Там е разковничето. И за Бисеров, а вероятно и за Масларова.

  ... if you're not into the whole brevity thing...
 11. 11 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Браво! А, между другото, ако следите темата ..има паралелно събитие, може би свързано, може би не, но навреме, с падението на реформата. То е - разцъфване на отношенията с годзилоподобната ни южна съседка, и по-конкретно - високоскоростен влак София-Константинопол.

  Който първи прекрачи границата, губи.
 12. 12 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#2:"Резистентна"]Събино, нищо не ти се разбира... Много соломоновски го раздаваш с мненията. И обясни, КАК така промените в КРБ щели да обезпечат "по-добро ниво на професионално и автономно управление на съдийската кариера (?!)"[/quote]

  Чети си Винету в 3 тома за да не те боли Тиквата.

 13. 13 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#6:"cristo_n"]Аз съм съгласен съдиите да са независими, но да са независими от политиците, а не от народа! Не съм съгласен и да са безнаказани за действията си или "грешките" си.
  Така че трябва процедура, по която и те, както всеки гражданин, да носят отговорност за решенията, които вземат![/quote]

  Процедури има достатъчно. Въпросът е че, те се изпълняват или начинът на изпълнението им зависят от ВСС в една или друга степен. А пък вече смятам от никого не е тайна, от кого зависи ВСС, нали...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK