Софийският апелативен съд отмени прекратяването на делото срещу Огнян Донев

Огнян Донев

© Надежда Чипева, Капитал

Огнян ДоневСофийският апелативен съд е отменил разпореждането на долната инстанция, с което делото за данъчни престъпления срещу Огнян Донев и Борис Борисов беше прекратено и случаят - върнат на прокуратурата, съобщиха от държавното обвинение.


Това се е случило с определение от 30 ноември тази година. Обвинителният акт срещу двамата беше внесен в края на юли, но съдът го върна заради допуснати процесуални нарушения. Сред мотивите бяха -  множество противоречия, а на някои места липса на логичност и последователност на фактическата обстановка. Производството срещу Огнян Донев и Борис Борисов беше образувано преди четири години за укриване на данъци в особено големи размери.


Тези противоречия не са били видени от апелативните съдии, които връщат делото на Софийски градски съд за разглеждането му по същество. Цитираните от прокуратурата мотиви на апелативния съд мотиви са, че: "обвинението, така както е внесено е ясно и точно. Липсват съществени нарушения на процесуалните правила, които да налагат прекратяването на съдебното производство и връщането на делото на прокурора за тяхното отстраняване", пишат от прокуратурата. 


Обвинението срещу Донев е затова, че като директор на "Елфарма" АД, не е декларирал в годишната данъчна декларация по Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) не е декларирал увеличение на годишния финансов резултат от 418 млн. лв.

Същевременно Донев и Борисов са търгували с акции на "Софарма" АД на стойност под пазарната, с което са укрили данък печалба в размер на 24 млн. лв. Борисов пък е укрил данъци на "Телсо" АД за 7.4 млн. лв, а в декларацията по ЗКПО на същото дружество не е обявил увеличение на годишния финансов резултат на същото дружество в размер на 74,8 млн. лв.

Националната агенция по приходите - органът, който има компетентност да се произнесе за невнесени данъци, е извършвала множество проверки на посочените фирми, които не са открили да има невнесени данъци. А печалбата от боросови сделки всъщност е освободена от данъци по закон. Сключването на сделки с цени под пазарната пък е честа практика между свързани дружества.

Обвинителният акт срещу Донев и Борисов, беше внесен няколко седмици, след като бизнесменът заведе дело срещу държавното обвинение заради прекратените разследвания, по които е бил неоснователно обвинен. 
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK