Парламентът приема окончателно промените в Конституцията

Снимката е от преговорите лятото, когато беше постигнат от т. нар. "исторически компромис". От него остана малка част от текстовете.

© Анелия Николова

Снимката е от преговорите лятото, когато беше постигнат от т. нар. "исторически компромис". От него остана малка част от текстовете.Парламентът ще гласува на трето четене окастрените промени в Конституцията. За да бъдат приети те, е необходимо да бъдат подкрепени от поне 180 депутати.
Гласуването е насрочено за 10 часа. То е едно - със ставане от място и изричане на "за", "против" и "въздържал се", и е за цялостния законопроект.
Въпреки ситуацията в Реформаторския блок и излизането на ДСБ в опозиция след приетото на второ четене разпределение на квотите в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, поправките ще съберат необходимото мнозинство от три четвърти от депутатите, ако се съди по гласуването във временната комисия.
За тях се очаква да гласуват всички 84 депутати от ГЕРБ, 36 - от ДПС, 18 - от Патриотичния фронт, 14 - от Български демократичен център, 11 - от "Атака", 11 от АБВ, както и 11 - от групата на Реформаторския блок (7 от "Движение България на гражданите" и 4 от СДС), а също и трима независими - Ана Баракова, Гюнай Хюсмен и Муса Палев, които на второ четене подкрепиха текстовете на управляващите. Представителите на ДСБ в парламента най-вероятно ще гласуват "въздържал се", както постъпи Атанас Атанасов при гласуването в комисията в понеделник, или няма да участват в днешното гласуване.
Коментарите в ГЕРБ вчера бяха, че не би било "бон тон" поправките в Конституцията да се приемат без правосъден министър. Затова и до последно очакванията са, че ако се намери кандидат, който желае да поеме овакантения от Христо Иванов пост, премиерът Бойко Борисов може да го обяви в парламента още преди гласуването на конституционните промени.

Какво приеха на второ четене

Всички текстове бяха гласувани с мнозинство от над 180 гласа. Депутатите приха разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии - за съдии и прокурори. Те промениха разпределението в тях, заради което и правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка, като съдиите, избирани от Народното събрание ще са повече от съдиите, избирани от техни колеги (нарушение на принципа, че решенията за съдиите трябва да се вземат от мнозинство съдии), както и намалиха с един прокурорите, които ще бъде избирани от парламента, за сметка на един повече на обвинителите, избирани от техни колеги.


Колегиите ще осъществяват самостоятелно кадровите функции и дисциплинарната отговорност. Пленумът на Висшия съдебен съвет ще прави предложение до президента на републиката за назначаване и освобождаване на председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд и главния прокурор, ще взима решение за прекратяване на мандата на изборен член на Висшия съдебен съвет, ще управлява недвижимите имоти на съдебната власт, както и ще се произнася с решения по въпросите, които са общи за цялата съдебна власт.
При второто гласуване беше отменен текстът, който изрично определяше правомощията на отделните колегии. Вместо това е записано, че тези детайли ще бъдат уредени на законово ниво.


Заседанията на пленума на Висшия съдебен съвет се председателстват от министъра на правосъдието, който няма да участва в гласуването. Министърът ще може да присъства на заседанията на колегиите, като не участва в гласуването. 


Променя се начина на избиране на членовете на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота, като се предлага те да се избират с мнозинство две трети от народните представители.


"Целта на промяната е да се премахне възможността за корпоративно или политическо влияние върху състава и вземането на решения от Висшия съдебен съвет, която би могла да възникне при сегашното избиране на парламентарната квота с обикновено мнозинство", е записано в доклада на парламентарната комисия след третото гласуване на промените. В него е допълнено, че по този начин "се изпълнява препоръка на Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианска комисия), че Висшият съдебен съвет трябва да се деполитизира като орган, като бъде гарантирано, че "квотата отразява разпределението на политическите сили в парламента и че мнозинството в парламента няма да запълни всички бройки със свои кандидати".


Разширяват се правомощията на Инспектората да извършва проверки за почтеност и конфликт на интереси на съдии, прокурори и следователи, на имуществените им декларации, както и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, и такива, свързани с нарушаване на независимостта на съдиите, прокурорите и следователите.


Конституционният съд ще може да бъде сезиран и от Висшият адвокатски съвет в случаите, когато със закон се нарушават права и свободи на гражданите.


Текстът, който разписваше гласуването в съвета да е тайно, също беше отменен на второ четене, което означава, че въпросът ще бъде уреден също със закон.


В преходните и заключителни разпоредби беше написано,


че настоящият състав на Висшия съдебен съвет ще довърши мандата си (2017 година - бел.ред),


като до три месеца от влизането в сила на поправката в основния закон, ще трябва да се приемат законите, които се отнасят до прилагането на начина на гласуване и правомощията на колегиите.


Един месец след това Висшият съдебен съвет трябва да разпредели членовете на съвета, избрани от Народното събрание, в съдийската и прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. В случай че в указания срок Висшият съдебен съвет не разпредели членовете, избрани от Народното събрание, в съдийската и прокурорската колегия, парламентът ще ги разпредели с решение.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Неутрално


  Да вържат

  опозиционните управляващи депутати

  от => ДСБ-революционни

  за да не излязат от залата.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8162 Неутрално


  Две каки и една цаца ми се качиха на погалената от три папи глава...

  [email protected]
 3. 3 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ДСБ да излизат на улицата и да искат оставката на Правителството !
  Б. Борисов да поема поста правосъден министър!

 4. 4 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  лятото 2015, когато беше постигнат така наречения "исторически компромис". От него остана малка част от текстовете в променената конституция.
  зима 2015, когато ще се разбере какви ще са условията през следващите "сезони" и ще има ли "бон тон" или друга песен ще запеем?!!!!

 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  Реформаторите не разбраха, че няма да стане реформа с промяна на Конституцията! Трябва нова конституция в която да няма комунистечески постулати! Ама като ги е страх, че няма да влязат във едно ВНС!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#2:"karabastun"]Две каки и една цаца ми се качиха на погалената от трима папи глава... [/quote]
  Не пропускаш ли и "кръщавката" в Плиска с "божествената вода"?!!!!

 7. 7 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 649 Любопитно

  Може ли да въведем нова дума в българския език - (същ. м.р.) статуквист, мн. ч. статуквисти?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 8. 8 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#5:"lz2"]Реформаторите не разбраха, че няма да стане реформа с промяна на Конституцията! [/quote]
  Мантрата ВНС е прах в очите на "верващите" и "димка на Яне" и компания за отвличане на вниманието и за "протакане"! Има два пътя за разрешаване на проблема: единия е Еволюционен, с който 26 г. ни приспиват, а другия е за хора с "топки", но такива май че не останаха на тази територия?!!!!

 9. 9 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 817 Весело

  Айде по живо да става приемането, и да престанат да приказват за поправки в конституцията поне едон 4 години!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 10. 10 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#7:"дедо Андро"]Може ли да въведем нова дума в българския език - (същ. м.р.) статуквист, мн. ч. статуквисти?[/quote]
  А не може ли "страхувисти"?!!!

 11. 11 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 649 Неутрално

  [quote#10:"Emil Dimov"]А не може ли "страхувисти"?!!! [/quote]

  Може, разбира се!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 12. 12 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Коментарите в ГЕРБ вчера бяха, че не би било "бон тон" поправките в Конституцията да се приемат без правосъден министър...

  Брей - за това ли са се загрижили - какви естети само!

 13. 13 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1137 Любопитно

  До коментар [#10] от "Emil Dimov":

  Може и "свинисти" и "снишисти".

 14. 14 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Окончателно.
  Ако не осигурите Върховенство на закона, ще наблюдаваме самоуправство.

 15. 15 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  Ще приеме промените на агент Гоце,а не на така наречения исторически компромис.

 16. 16 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#3] от "" По лошо от дъщеря-проститутка е син журналист. "":

  [quote#3:"" По лошо от дъщеря-проститутка е син журналист. ""]ДСБ да излизат на улицата и да искат оставката на Правителството ! [/quote]
  На мен друго ми е интересно - как така се случва ,че в моменти на жестока криза в БСП веднага изникват протести и винаги водещите протестите са ДСБ.

 17. 17 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Имаме новина!
  Всичко си остава същото, Парламент и Правителство се бият в гърдите, че успешно са замазали проблемите в съдебната система, ВСС си остава същия, но цепнат на две, а цаЦАРа продължава да опрасква.
  Територия!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 18. 18 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 470 Неутрално

  В момента кризата е в бсп (те се борят за оцеляване) ,а ДСП се бори Герб ....Защо?!!!

 19. 19 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Рейтинг: 744
  Неутрално
  1808:4016 дек, 2015
  В момента кризата е в бсп (те се борят за оцеляване) ,а ДСБ се бори с Герб ....Защо?!!!

 20. 20 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Въобще не очаквам да променят тези промени нещо към по-добро

 21. 21 Профил на ДГБ
  ДГБ
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Цирк,нищо повече!Остана ли изобщо някой дето им вярва?Страшно много съм уморен от тия идиоти.

 22. 22 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 776 Весело

  [quote#1:"barcelonski"]Да вържат

  опозиционните управляващи депутати

  от => ДСБ-революционни

  за да не излязат от залата. [/quote]
  -Ам'чи тия вече сами се завързаха с две въжета- едното здраво въже за власта, а с друго по-тънко за опозицията. А с невидимо и с протестантите на улицата, които не знаят какво точно е прието или не, какво може или не може обикновено НС и защо е по-демократско политиците от Парламента да избират равен брой членове на Прокурорската колегия към ВСС с професионалната гилдия, /освен ако се надяват ДСБарите някога да имат абсолютно мнозинство в НС, та да стане техен човек Гл.прокурор/.

 23. 23 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 776 Весело

  [quote#18:"aboto"]В момента кризата е в бсп (те се борят за оцеляване) ,а ДСП се бори Герб ....Защо?!!![/quote]
  -Гаргите търсят по-високи дървета, та от там да им се чува по- надалече гракането. И това е техния зов за оцеляване. Идва време за плащане на сметката от консумацията на власт, а в такъв момент ,,преялите'' скачат и бягат от ,,трапезата''.

 24. 24 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 776 Весело

  [quote#21:"nikozi"]Страшно много съм уморен от тия идиоти. [/quote]
  -Вземи си отпуска, почивни дни или болнични, за да починеш от писане по форумите. Или тогава за тях не се плаща?

 25. 25 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 575 Неутрално

  [quote#5:"lz2"]Трябва нова конституция в която да няма комунистечески постулати! Ама като ги е страх, че няма да влязат във едно ВНС![/quote]
  Трол гербав, точно в програмата на ДСБ и РБ е записано, че това НС трябва да има кратък мандат - да работи 2 г., да вземе решение за свикване на ВНС за изработване и приемане на нова Конституция и да се саморазпусне. и точно тази част от програмата им не бе приета от батю ти Бойку, който заяви, че ще кара цял мандат. Късопаметни гербери, аре да не определяте кой от какво го е страх, ами да видим дали Баце ще успее да изкара поне един пълен мандат, щото първия път не успя.

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7624 Неутрално
 27. 27 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 514 Неутрално

  милиционерите напредват....знаят вече "бон тон " !!!! току виж и някой френски лаф вмъкнат в тъпотийте си....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK