Какво, как, кога, или предпоследно за промените в Конституцията

Какво, как, кога, или предпоследно за промените в Конституцията

© Надежда Чипева, КапиталПромените в основния закон, свързани със съдебната реформа, за които за пръв път бе съобщено в деня на Конституцията - 16 април, и които не успяха да оцелеят в първоначалния си вид, дори и след постигнат исторически компромис, ще се развиват в следващите няколко месеца. Тяхното приложение до голяма степен ще зависи и от приемането на закона за съдебната власт.


В този си вид промените очертават една рамка, нова структура на кадровия орган, който управлява съдебната система - Висшия съдебен съвет.  По-долу схематично може да видите акцентите от приетите промени. 


Предпоследно,
защото все още нерешени са въпросите дали решенията на ВСС да се вземат с явно или тайно гласуване, което ще бъде уредено със закон, както и детайлно разписване на правомощията на колегиите.


Промяната: Две колегии

Въпросите за съдиите и прокурорите ще се решават от две подразделения на ВСС - колегия на съдиите (в която ще има 14 души) и прокурорите (в която ще са 11). Пленарният състав на съвета ще се събира по теми, когато избира и предлага на президента за назначаване и освобождаване на:


- председателя на Върховния касационен съд
- председателя на Върховния административен съд
- главния прокурор


Както и когато трябва да се вземе решение за прекратяване на мандата на изборен член на Висшия съдебен съвет.


- Ще управлява недвижимите имоти на съдебната власт
- Ще се произнася с решения по въпросите, които са общи за цялата съдебна власт


Какво означава:

Разделянето на ВСС беше обусловено от необходимостта от по-голяма независимост за съда - решенията за съдиите да се взимат с мнозинството от гласовете на техни колеги, избрани от съдии, както и от премахване на възможността прокуратурата да участва и да влияе при вземането на решенията за съдии. От друга страна, чрез разделянето по ключовите въпроси можеше да се разбие мнозинството (мнозинствата), които се формират около силните фигури във ВСС, каквато е главният прокурор, както и да се засили възможността за контрол над действията на обвинението при вземането на важни решения с увеличаване в състава на колегията на обвинители на хората, избрани от парламента. Тази идея щеше да се постигне с разпределението, записано в проекта на "историческия компромис" - в съдийската колегия да има повече хора, избрани пряко от съдиите, а в прокурорската да има един член повече, избран от парламента. С промените, които бяха записани след второ четене, този принцип беше нарушен и всъщност се получи точно обратното:


- в съдийската колегия ще има повече хора, избрани от депутатите - т.е. решенията за съдиите ще се взимат с мнозинство от хора, които не са били избрани пряко от техни колеги, които може и да са адвокати. 


- в прокуроската колегия на практика главният прокурор ще има мнозинство, защото ще има повече хора, избрани от обвинители, които са му пряко подчинени.


Промяната: Квалифицирано мнозинство за избор на членове на ВСС


Членовете на съвета вече ще се избират най-малко с 2/3 от гласовете на депутатите. 


Какво означава:
Препоръката на  Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианска комисия), изразена в становището й за промените, беше, че чрез квалифицирано мнозинство ще има гаранции -   че "квотата отразява разпределението на политическите сили в парламента и че мнозинството в парламента няма да запълни всички бройки със свои кандидати". 


Промяната: Съдебният инспекторат ще има повече правомощия

Какво означава: Органът, чийто състав скоро трябва да бъде подменен, ще прави вече проверките за почтеност и конфликт на интереси на съдии, прокурори и следователи. Ще следи за несъответствие в имуществените им декларации, както и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, и такива, свързани с нарушаване на независимостта на съдиите, прокурорите и следователите. В промените не беше записано инспекторатът да е разделен на съдии и прокурори, което щеше да направи работата му по-прозрачна и по-независима.


Промяната: И Висшият адвокатски съд ще може да сезира Конституционния съд


Какво означава: Това ще може да се случва, когато Висшият адвокатски съд бъде сезиран или в хода на процес установи, че се нарушават права и свободи на гражданите.


Срокове:


7 дни

от окончателното приемане на поправките председателят на Народното събрание обнародва промените в Държавен вестник.


2017 година -

тогава изтича мандатът на ВСС и избраният състав на кадровия орган на Темида ще довърши мандата си. Това е записано в преходните и заключителните разпоредби.


3 месеца


от влизането в сила на поправката в основния закон ще трябва да се приемат законите, които се отнасят до прилагането на начина на гласуване и правомощията на колегиите.


1 месец
след това Висшият съдебен съвет трябва да разпредели членовете на съвета, избрани от Народното събрание, в съдийската и прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. В случай че в указания срок Висшият съдебен съвет не разпредели членовете, избрани от Народното събрание, в съдийската и прокурорската колегия, парламентът ще ги разпредели с решение.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  Агента Гоце внесе промените от името на ДС.

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Агентът Павел ги подкрепи от името на ДС

 3. 3 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  Агент Буда благосклонно ги прие от името на ДС.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 4. 4 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Ще чакаме нови десет години за да се приемат и отхвърлените поправки. През тези десет години ще установим, че правосъдната системе не раздава право, а съди в полза на мафията. През тези десет години ще лъжем ЕС, че сме направили реформа и чакаме да видим резултатите от нея и т.н и т.п.

 5. 5 Профил на system1
  system1
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#3] от "BG Stability":

  А агент Буда, се солидаризира с предложенията на агент Павел, агент Сава и агент Гоце, и отиде решително да играе мач, като навее полъх за "предварително свирен мач", а неговата партия
  подкрепи повечето власт за г-н Главния.

  Агент Буда, очевидно му се е изпарил акъла, щото точно тия агенти искаха да го тикнат в дранголника, ама както казват, когато Господ иска да затрие някого, му взема акъла.

 6. 6 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 460 Любопитно

  [quote#4:"bawarec"]Ще чакаме нови десет години[/quote]

  А, дано!

  Съгласно правилото на Мойсей, минали сме 26 г., остават ни 14...

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3092 Неутрално
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2543 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  [quote#1:"chicago514"]Агента Гоце внесе промените от името на ДС[/quote]

  Винаги си пръв да напишеш някоя несъстоятелност. Описаните в статията промени са внесени от министър Иванов и защитавани от Радан. Това беше едногодишният (съгласен съм недостатъчен) труд на министъра и той би трябвало да получи кредит за него. Вместо това ти му отнемаш кредита и го даряваш на Гоце само защото политическата ситуация така изисква. Всъщност себеотричането винаги е било най-голямата слабоста на кряскащата секта и нейната неспособност да довежда нещата докрай.

  Като чета промените се питам защо радановци избраха отново площада пред работата. Най-вероятно защото след две години щяха да носят отговорност и за прокараните промени и ако те са неуспешни и недостатъчни щеше да си проличи баш преди изборите. А така е по-лесно, измъкнаха се и сега са чисти и неопетнени обаче колко ли ще са тия които ще им вярват от тук нататък че могат да довеждат нещата докрай?  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 10. 10 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Вижте нещо да се внушава: " ГЕРБ не иска съдиите да съдят справедливо" хибриди мои!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 11. 11 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#8:"Олд Шетърхенд"]И постовете са организирани, троловете не спят ами работят[/quote]
  Няма такова нещо! Мишето и Зеленогорски обещаха че така няма да правят повече.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 12. 12 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#8] от "Олд Шетърхенд":

  Главен масажист и пазвантин, незнам към кое управление са ги въвели, но е изпълнявал и длъжноста шофьор по съвместителство.

 13. 13 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  До коментар [#12] от "convince":

  Тъпо. Очаквано тъпо.

  Няма шики-мики.
 14. 14 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Заглавието и самО описва халпийската сплетка на статуквото ...

 15. 15 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4201 Любопитно

  The Reform Made Simple

  Конституцията разпорежда:

  1. Съдии и съдебни заседатели ;
  2. прокурори ;
  3. следователи.

  Изрично в такъв ред (без номерация).

  Eстествено, защото се подразбира Йерархия на Нива в Съдебна власт.

  Съдия: Независим арбитър по спорове между страни.

  Прокурор: страна държавен адвокат в защита на законни интереси, в частност чрез обвинение пред Съдия
  срещу невинно лице или лица до доказване на противното ("престъпно".

  Следовател: експерт по проучване изследване разследване.

  Съдия може да възложни разследване на прокурор,
  както и на следовател.

  Прокурор може да извърши разследване, или да възложи такова
  на следовател.

  Simple:

  1. Съдия.
  2. прокурор.
  3. следовател.

 16. 16 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Системата на собствено политиката у нас прелива от некадърни политици и неадекватни, по хандрешковски сръчни хексперти ...

 17. 17 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4201 Неутрално

  Под действащата Конституция

  етажи нива на власт

  1: Съдия.
  2: прокурор.
  3: следовател.

  Некои депутати се правят на улави
  или са завършили осми клас с купена диплома.

 18. 18 Профил на Nick Nikolov
  Nick Nikolov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хубава статия, но Г-жо Чипева в Република България институция като "Висшия адвокатски съд" не съществува. Знам, че звучи добре да има съд в който се съдят адвокати? или да бъде оглавяван от адвокати?, но уви единствената организация, която се доближава до предмета на вашата статия е - Висшия адвокатски съвет.

  Шегата настрана, статията е отлично написана, но поправете тази фактическа грешка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK