ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Какво, как, кога, или предпоследно за промените в Конституцията

Какво, как, кога, или предпоследно за промените в Конституцията

© Надежда Чипева, КапиталПромените в основния закон, свързани със съдебната реформа, за които за пръв път бе съобщено в деня на Конституцията - 16 април, и които не успяха да оцелеят в първоначалния си вид, дори и след постигнат исторически компромис, ще се развиват в следващите няколко месеца. Тяхното приложение до голяма степен ще зависи и от приемането на закона за съдебната власт.


В този си вид промените очертават една рамка, нова структура на кадровия орган, който управлява съдебната система - Висшия съдебен съвет.  По-долу схематично може да видите акцентите от приетите промени. 


Предпоследно,
защото все още нерешени са въпросите дали решенията на ВСС да се вземат с явно или тайно гласуване, което ще бъде уредено със закон, както и детайлно разписване на правомощията на колегиите.


Промяната: Две колегии

Въпросите за съдиите и прокурорите ще се решават от две подразделения на ВСС - колегия на съдиите (в която ще има 14 души) и прокурорите (в която ще са 11). Пленарният състав на съвета ще се събира по теми, когато избира и предлага на президента за назначаване и освобождаване на:


- председателя на Върховния касационен съд
- председателя на Върховния административен съд
- главния прокурор


Както и когато трябва да се вземе решение за прекратяване на мандата на изборен член на Висшия съдебен съвет.


- Ще управлява недвижимите имоти на съдебната власт
- Ще се произнася с решения по въпросите, които са общи за цялата съдебна власт


Какво означава:

Разделянето на ВСС беше обусловено от необходимостта от по-голяма независимост за съда - решенията за съдиите да се взимат с мнозинството от гласовете на техни колеги, избрани от съдии, както и от премахване на възможността прокуратурата да участва и да влияе при вземането на решенията за съдии. От друга страна, чрез разделянето по ключовите въпроси можеше да се разбие мнозинството (мнозинствата), които се формират около силните фигури във ВСС, каквато е главният прокурор, както и да се засили възможността за контрол над действията на обвинението при вземането на важни решения с увеличаване в състава на колегията на обвинители на хората, избрани от парламента. Тази идея щеше да се постигне с разпределението, записано в проекта на "историческия компромис" - в съдийската колегия да има повече хора, избрани пряко от съдиите, а в прокурорската да има един член повече, избран от парламента. С промените, които бяха записани след второ четене, този принцип беше нарушен и всъщност се получи точно обратното:


- в съдийската колегия ще има повече хора, избрани от депутатите - т.е. решенията за съдиите ще се взимат с мнозинство от хора, които не са били избрани пряко от техни колеги, които може и да са адвокати. 


- в прокуроската колегия на практика главният прокурор ще има мнозинство, защото ще има повече хора, избрани от обвинители, които са му пряко подчинени.


Промяната: Квалифицирано мнозинство за избор на членове на ВСС


Членовете на съвета вече ще се избират най-малко с 2/3 от гласовете на депутатите. 


Какво означава:
Препоръката на  Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианска комисия), изразена в становището й за промените, беше, че чрез квалифицирано мнозинство ще има гаранции -   че "квотата отразява разпределението на политическите сили в парламента и че мнозинството в парламента няма да запълни всички бройки със свои кандидати". 


Промяната: Съдебният инспекторат ще има повече правомощия

Какво означава: Органът, чийто състав скоро трябва да бъде подменен, ще прави вече проверките за почтеност и конфликт на интереси на съдии, прокурори и следователи. Ще следи за несъответствие в имуществените им декларации, както и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, и такива, свързани с нарушаване на независимостта на съдиите, прокурорите и следователите. В промените не беше записано инспекторатът да е разделен на съдии и прокурори, което щеше да направи работата му по-прозрачна и по-независима.


Промяната: И Висшият адвокатски съд ще може да сезира Конституционния съд


Какво означава: Това ще може да се случва, когато Висшият адвокатски съд бъде сезиран или в хода на процес установи, че се нарушават права и свободи на гражданите.


Срокове:


7 дни

от окончателното приемане на поправките председателят на Народното събрание обнародва промените в Държавен вестник.


2017 година -

тогава изтича мандатът на ВСС и избраният състав на кадровия орган на Темида ще довърши мандата си. Това е записано в преходните и заключителните разпоредби.


3 месеца


от влизането в сила на поправката в основния закон ще трябва да се приемат законите, които се отнасят до прилагането на начина на гласуване и правомощията на колегиите.


1 месец
след това Висшият съдебен съвет трябва да разпредели членовете на съвета, избрани от Народното събрание, в съдийската и прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. В случай че в указания срок Висшият съдебен съвет не разпредели членовете, избрани от Народното събрание, в съдийската и прокурорската колегия, парламентът ще ги разпредели с решение.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK