ВСС прие норми за натовареност на съдиите

Калин Калпакчиев, председател на комисията на ВСС за натовареността на съдиите

© Юлия Лазарова

Калин Калпакчиев, председател на комисията на ВСС за натовареността на съдиитеВисшият съдебен съвет прие единодушно правила за оценка на натовареността на съдиите и така сложи началото за решаване на един от най-старите и остри проблеми в съдилищата, които се отразяват на оценката на работата на съдиите и на дисциплинарната дейност на ВСС.


С приетите правила се дава възможност в бъдеще съдията да се оценява не само по броя на делата, а и по тяхната сложност. Това ще даде възможност за по-прецизност при атестациите на съдиите, а също и при дисциплинарните производства, в които ще се прави преценка на нарушенията на сроковете и по сложността на делата.


Калин Калпакчиев, председател на комисията, която проучи, изготви анализа и предложи решенията за изчисляване на натовареността,  посочи, че досегашните затруднения в атестацииите  се дължат на несъвършенствата на статистиката. Идеята на правилата за изчисляване на натовареността е съдиите да бъдат сравнявани не само според броя дела, а и въз основа на тежестта на делата.
Правилата са придружени с приложения, в които въз основа на времето, което е необходимо за разглеждане на едно дело, е изчислен коефициентът на тежест и на негова база са групирани 330 вида дела.
Правилата се отнасят за всички съдилища без Върховния касационен и Върховния административен съд поради тяхната специфика. 


Според приетите правила общото време за година на един съдия за разглеждане на дела е 1600 часа. Според коефициента за тежест и други показатели е пресметната нормата за натовареност в пунктове. Нормално натоварен ще се смята съдията, който получава от 70 до 130 пункта, а свръхнатоварен е със 180 пункта. Правилата предвиждат освен за отделния  съдия да се определя  натовареността и на всеки съд.
При промяна на обстоятелствата ще се коригира и коефициентът за натовареност. А ВСС на всеки пет години ще прави изследване за да бъдат актуализирани данните.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Трагично, че неолибералите, либертарианците , пазарните фундаменталисти изтърбушиха за 26 години всички институции с тезните пазарнофундаментални модели и скоринги, основани на емпирично доказано грешната Неокласика и на катастрофалната идеология на фалшивите макроикономисти и идеолози Милтон Фрийдман, Фридрих фон Хайек и Лудвиг фон Мизес.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9092 Неутрално

  Тези са решили да поработят.

 3. 3 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Любопитно


  Добре !

  ДА изчисли сега натовареността на
  съдия Мирослава Тодорова
  и да обяви публично коефициента.

  Ама пусто Му е дружка и малко неудобно ще се получи .......

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK