Стати Статев остава ректор на УНСС за още един мандат

Стати Статев и Цветан Василев по време на лекция на банкера в УНСС

© Юлия Лазарова

Стати Статев и Цветан Василев по време на лекция на банкера в УНССПроф. Стати Статев бе преизбран за втори мандат като ректор на Университета за национално и световно стопанство на общото събрание на университета в сряда.


Според съобщение на интернет страницата на университета Статев е бил подкрепен от 298 гласа от 306 гласували на тайния вот.


"Благодаря от сърце за огромното доверие, с което отново ме дарихте. Всички ние през тези четири години доказахме, че в УНСС няма случайни хора", е заявил проф. Статев "Всички наши резултати показват това."
В края на 2013 г. стана известно, че Статев е доносничил на Държавна сигурност срещу своя колега във висшето учебно заведение Румен Гечев.


Статев е бил вербуван на 8 февруари 1989 г. от научно техническото разузнаване на Първо главно управление на Държавна сигурност и е получил псевдоним "Стойновски". Вербуването му е във връзка със спечелена от него стипендия "Фулбрайт".


През ноември 2013 г. "Ранобудните студенти" поискаха оставката на Статев за негови изказвания пред младите хора, окупирали зала 2006 във висшето учебно заведение по време на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, заснети във видео, разпространено по-рано през седмицата.


Статев тогава заплаши студентите, посъветва ги да емигрират като не им харесва в България и ги попита защо не са протестирали срещу измирането на мамутите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK