Затяга се режимът при деклариране на покупка на имот в София

Затяга се режимът при деклариране на покупка на имот в София

© Мария Съботинова, СГ/ИИСтоличната община ще започне преговори с Агенцията по вписванията за свързване на системите на местната управа и имотния регистър, за да се затегне режимът за деклариране при покупка на недвижима собственост. Глобата за закъснение е между 10 и 50 лева за физически лица и от 500 до 3000 лева за юридически лица. Срокът за деклариране на покупка на имот е 2 месеца от датата на нотариалния акт.


Това съобщи зам.-кметът по бюджета и финансите на София Дончо Барбалов пред журналисти на семинар в Банско за бюджета на Столичната община за 2016 г. По подобен начин бяха свързани системите на местната управа, на Контрол на автомобилния транспорт (КАТ) и на пунктовете за технически прегледи. Резултатът беше повишение на събираемостта на данък моторни превозни средства.


Барбалов очаква и доста от подадените декларации в районните администрации да имат грешки, например за вида на сградата. Глоби при несъответствия не се предвиждат, като най-вероятно Столичната община по служебен път ще поправя такива грешки.
Бюджетът на София за 2016 г. ще бъде 1.19 млрд. лева, капиталовата програма е на стойност 380.9 млн. лева, собствените приходи- 589 млн. лева.


"Големият стратегически обект, който залагаме за 2016 г., е строителството на третата линия на метрото - 200 млн., от които 180 млн. лева от оперативна програма "Транспорт" и 20 млн. лева собствено финансиране", заяви кметът на града Йорданка Фандъкова. През юни догодина ще бъде пусната и станцията при кв. "Хладилника" от втората линия на метрото.


"Вторият приоритет са ремонтите на базовата инфраструктура. През тази година залагаме реконструкцията на улиците и булевардите "Вл. Вазов", "Монтевидео", от "Витоша" до Южния парк, "Козлодуй", "Богатица" в "Лозенец", "Обиколна" в "Дружба", каза още тя и добави, че се очаква началото и на дългоотлаганият заради жалби в съда проект за естакада на бул. "България" и "Акад. Иван Гешов".


За ремонти на улици в кварталите са отделени 11 млн. лева. Продължава и подмяната на транспортните средства в градския транспорт с нови 110 автобуса и 5 трамвая, общо за 47 млн. лева. Със спестени пари ще бъде започната процедура за покупка на още 30 автобуса.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK