Кадиев беше отстранен от заседанието заради въпрос за скъпите джипове на горското в Сливен

Георги Кадиев

© Юлия Лазарова

Георги КадиевПредседателят на парламента Цецка Цачева отстрани от днешното заседание независимия депутат Георги Кадиев. Повод стана въпрос на Кадиев към министъра на земеделието Десислава Танева за тов, че нейн съученик е спечелил търг за доставка на джипове за горско стопанство.


Питането му дойде по време на дебатите за избора на новия правосъден министър Екатерина Захариева. Той попита Захариева как ще се бори с корупцията по високите етажи на властта и как ще принуди колегата си Танева да подаде оставка.


В началото на декември се разбра, че четири държавни горски предприятия са обявили обществени поръчки за джипове за по 200 хил. лв. за нуждите на ловен туризъм. Танева обясни и днес, че поръчката не е на министерството й ако се проследи, и по време на кабинета на Пламен Орешарски същият изпълнител е спечелил поръчка на същия поръчител. И добави, че министерството е спестило милиони левове от началото на годината, с които се разплащали задълженията на предишния кабинет.
По-късно той поиска думата в процедура, в която да оспори начина на водене от председателя Цачева, но вместо това се обърна към министър Танева. Цачева му изключи микрофона и на няколко пъти го предупреди да спазва парламентарния правилник и процедурата, за която е поискал думата. След като той не изпълни разпореждането, Цачева обяви, че го отстранява от днешното заседание на парламента.


"Този парламент и това правителство вече изчерпаха мандата си и най-доброто, което може да се направи е отиване към предсрочни парламентарни избори", заяви преди това Кадиев. Той представи част от оценките за Захариева, направени от хора, които са работили с нея, които е събрал във "Фейсбук". Според тях Захариева е некомпетентна, авторитарна, посредствена.


Той я попита още как ще се бори с корупцията, след като в последните дни автомагистрала "Хемус" е била дадена на две фирми, свръзвани с депутата от ДПС Делян Пеевски и с Валентин Златев.


Днес не гласуваме за министър на правосъдието днес всъщност гласуваме вот на доверие или недоверие към правителството, каза още Кадиев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK