Екатерина Захариева: Моят избор беше вот на доверие към кабинета

Екатерина Захариева беше избрана за министър на правосъдието с гласовете на ГЕРБ, АБВ и част от Реформаторския блок, Патриотичния фронт, "Български демократичен център" и независими.

© Анелия Николова

Екатерина Захариева беше избрана за министър на правосъдието с гласовете на ГЕРБ, АБВ и част от Реформаторския блок, Патриотичния фронт, "Български демократичен център" и независими.Избори 2022

На някои много им се искат предсрочни избори. Моето избиране беше и вот на доверие към кабинета. Показа се, че е стабилно управлението".


Това заяви в ефира на Би Ти Ви новият правосъден министър Екатерина Захариева, която наследи поста от Христо Иванов тази седмица. За нея гласуваха 126 депутати от  ГЕРБ, АБВ и част от Реформаторския блок, Патриотичния фронт, "Български демократичен център", както и независими.


По думите на Захариева няма реформи без стабилност, но и стабилност не е достатъчна. Тя се надява, че следващата година освен стабилност ще може да се продължи с бързи темпове съдебната реформа.
Новият министър каза, че никой не й е поставял условия да се съобразява с главния прокурор, но и не би приела това. Тя ще търси диалог с всички - партиите и средите на магистратите.
"С томахавки не се получава, но това не означава, че не трябва да има спор, така се стига до добрите решения. Това не означава, че бих била съгласна с всичко. Разбира се, политическите партии ще носят отговорност дали това, което се предложи ще бъде прието, но няма да просто да бъде внесено в парламента и оттам насетне да им кажа да се оправят", заяви още министър Захариева.


"Все още нямам предложения за заместник-министри, но ще търся професионалисти, които са обективни и безпристрастни и които ще могат да ми помогнат да доведем реформата докрай", заяви министърът. 


"Моята цел не е просто да бъда министър на правосъдието. Не съм се хванала за този пост.


Там съм, за да свърша работа. Позиционирам се там, където трябва да се случат нещата. За бързо приемане на Закона за съдебната власт, така че съдиите и прокурорите да се чувстват спокойни, че когато работят добре, ще имат възможност за кариерно израстване", заяви Захариева, попитана къде би се позиционирала.


На въпрос за скандала "Яневагейт" Захариева обясни, че обществото очаква независима и бърза проверка. "Нека да видим, системата сега ще покаже, когато има такива твърдения, ясно е, че записите са правени незаконно, но нека да видим ВСС и Етичната комисия към него, дали ще разсее съмненията", заяви още Захариева.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK