Военни печалби: Българско оръжие допълнително разпалва конфликтите в Близкия изток

Самолет Cargo Boeing 747 на Саудитска Арабия на летище София на 4 ноември, 2014 г.

© Стефан Гагов

Самолет Cargo Boeing 747 на Саудитска Арабия на летище София на 4 ноември, 2014 г.Мария Петкова е български журналист, който пише в Източния Европа и Близкия Изток. Тази статия е изготвена в рамките на Балканската стипендия за отлични постижения в журналистиката, инициатива на Фондация ERSTE, Фондация "Отворено общество", в сътрудничество с Балканската мрежа за разследващи репортажи.


През октомври миналата година авиационни любители забелязват, с известно вълнение, че джъмбо джетове Boeing 747, с надпис Saudi Arabian Cargo, са започнали да кацат на летището в българската столица София.


"Карго самолети на Саудитска арабия не са кацали тук ... за последните 20 години", обясни Стефан Гагов,български ветеран любител на авиацията.
Полетите стават толкова чести, че Гагов започва тема в онлайн форум за авиационни фенове, използвайки фразата "редовна линия" в заглавието. Любители съобщават, че са видели самолети да кацат два пъти в края на октомври, един път през ноември, четири пъти през декември и веднъж през март и май тази година.


Гигантският самолет пристига от Джеда, взема товар от летище София и после отлита за Саудитския град Табук, на около 100 км от границата с Йордания, отбелязват любителите, които използват онлайн инструменти за проследяване на полети.


Според изчисления на Гагов всеки път самолетите носят между 60 и 80 тона товари в дървени сандъци. Той не е могъл да види какво има в сандъците, но е било видно, че са тежки.


След като саудитските полетите спират, започват да пристигат товарни самолети от Абу Даби. Airbus A330F и Boing 777F с маркировка на Etihad Cargo кацат в София пет пъти от края на юни до средата на август тази година. На 19 октомври Etihad Cargo Airbus 330F, пристигащ от Абу Даби, каца в Бургас, а след това излита за военната база Ал Дафра, разположена на юг от столицата на Емирствата .


Властите в Саудитска арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и България не дават информация за съдържанието на тези пратки. Но Балканската мрежа за разследващи репортажи (BIRN) разкри, че Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са купили големи количества оръжия и боеприпаси от България в последните две години, които, почти сигурно са предназначени за въоръжени групи, които тези страни подкрепят в Сирия, а вероятно и в Йемен.


Годишният доклад за износа в отбранителната промишленост на България, който е публикуван през август тази година, но не е отразен в медиите, посочва, че през 2014 г. правителството е одобрило продажбата на боеприпаси и въоръжение на стойност повече от 85 млн. евро на Саудитска Арабия, като сделки на стойност почти 29 млн. евро са били осъществени до края на годината.


Българското правителство заяви пред BIRN, че тази година е издало разрешителни и за продажба на оръжие за Обединените арабски емирства.


България произвежда и складира основно оръжие от съветски тип. Анализатори твърдят, че е много малко вероятно, Саудитска Арабия или ОАЕ да купуват тези оръжия за собствените си армии, които използват модерно западно въоръжение. По-вероятно е те да купуват боеприпаси за местните фракции в Сирия и Йемен, които те подкрепят и където оръжия от съветски тип са широко използвани.


Добре информиран бивш офицер от българската армия каза пред BIRN, че саудитските пратки са били превозвани на борда на самолета, видян от авиационните любители, и че те са предназначени за сирийските опозиционни сили, а по-късните доставки вероятно и за въоръжени групи в Йемен.


Самолет Cargo Boeing 777 на Etihad излита от летище София на 30 юни, 2015 г.

© Стефан Гагов

Самолет Cargo Boeing 777 на Etihad излита от летище София на 30 юни, 2015 г.


През изминалата година Съединените щати също купуват оръжие от България, като част от програма за обучение и въоръжаване на сирийските опозиционни сили на стойност за 500 млн. долара. Програмата беше прекратена наскоро.


Опозиционни бунтовници и независими анализатори също потвърждават пред BIRN, че българските оръжия се използват в Сирия, където досега са убити над 250,000 души, а над 11 милиона души са принудени да напуснат домовете си, след началото на войната през 2011 година.


По времето на комунизма България  изгражда огромна оръжейна индустрия, осигуряваща работа на 110,000 души и носеща  приходи  до 1.5 милиарда евро (1.3 милиарда долара) в твърда валута на година. За целта режимът усвоява съветски технологии за производство на малки оръжия и боеприпаси. Така България натрупва огромни запаси от оръжия за своята стохилядна армия в случай на обща мобилизация.


По време на своето 45-годишно управление, Българската комунистическата партия развива и добри търговски отношения с Близкия изток и Африка, които много търговци, включително и тези в оръжейния бизнес, продължават да поддържат и до днес.


Доходен бизнес


Надничайки през големите си очила, Николай Николов небрежно споменава, че е седял на  една маса с Карлос Чакала.


Николов (псевдоним, използван за да запази самоличността му в тайна), се занимава с търговия на оръжие от повече от 25 години.


"Всеки получава комисионна," казва той, включително държавни служители и брокери. "Комисионните са няколко пъти по-високи от стойността на сделката с оръжие. Ако нещо струва 10 милиона, крайната цена е 35 милиона."


Николов седи в малко кафене в центъра на София, където той обича да провежда срещите си, пуши цигара след цигара и си спомня за миналото.


След падането на комунизма през 1989 г. производството на оръжия в България спада значително. Официалната статистика показва, че износът на продукти от отбранителната промишленост пада до 111 млн. евро през 2006 г. Но тогава продажбите започват да се увеличават и през 2014 г. достигат 403 млн. евро, според данни на правителството.


Военни печалби: Българско оръжие допълнително разпалва конфликтите в Близкия изток

© BIRN, Доклади на българското министерство на икономиката


Николов смята, че България е продала много оръжия от старите си запаси.


"Пикът на оръжейния износ беше по време на войните в Югославия. Много от оръжията бяха изнесени за Сърбия и Албания", казва той. "По онова време имахме запаси за милиарди, сега имаме запаси само за няколко стотин милиона."


Въпреки че производството и продажбите са само една малка част от нивата до преди 1989 година, търговията с оръжие в България си остава високо доходен бизнес. "Това все още е  по-доходен бизнес от контрабандата на наркотици", казва Николов.


Интерес от Арабския свят


Военни печалби: Българско оръжие допълнително разпалва конфликтите в Близкия изток

© BIRN, Доклади на българското министерство на икономиката


През последните години Саудитска Арабия не се е явявала като основен клиент за българските фирми за оръжие. Това се променя през 2014 година.


Според доклад на българското правителство миналата година то е издало разрешителни за продажба на боеприпаси и военно оборудване на стойност 85.5 млн. евро на Саудитска Арабия - включително за боеприпаси на стойност 65.4 млн. евро, голямокалибрени оръжия на стойност 12.5 млн. евро и малокалибрени оръжия на стойност пет млн. евро. До края на 2014 г. българските фирми в сектора са направили сделки за износ към арабската държава на стойност 28.9 млн. евро.


Българското министерство на икономиката, което следи търговията с оръжие, заяви пред BIRN, че сделките включват малки оръжия, както и леко и тежко въоръжение.


Спред доклад на ООН 827 леки картечници и 120 SPG-9 безоткатни противотанкови гранатомети са били част от българския износ на оръжие за Саудитска Арабия през 2014 година.


Бен Мурс, старши анализатор в консултантската фирма в областта на отбраната IHS Janes, каза, че тези оръжия вероятно са предназначени за Сирия или Йемен. Според него саудитската армията е въоръжена с белгийски леки картечници и не използва SPG-9.


Мурс заяви пред BIRN: "Много малко вероятно е този вид оръжие да се използва от саудитските военни, но такъв тип оръжие се използва често в Йемен, Ирак и Сирия".


Българският бивш военен офицер, който пожела да остане анонимен, заяви пред BIRN, че полетите между София и Саудитска Арабия са транспортирали българско оръжие за сирийски опозиционни групи. Според него след като самолетите кацат в Табук, оръжието се товари на камиони и се откарва до разпределителен център в Йордания за сирийските опозиционни сили.


Саудитска Арабия е основен поддръжник на бунтовниците, сръжаващи се против сирийския президент Башар ал Асад. Според статия на "Ню Йорк Таймс" от 2013 г., която се позовава на американски и западни източници, "запознати със сделките", Риад финансира голяма покупка на пехотни оръжия от Хърватия за сирийските опозиционни сили.


В интервю за Би Би Си от края на октомври 2015 г. министърът на външните работи на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр открито признава, че Риад доставя оръжия на сирийските опозиционни сили. "Ние трябва да допринесем за промяна на баланса на силите на терена," каза той.


Бившият български офицер каза, че някои от оръжията, изпратени за Саудитска Арабия, "може също да са били използвани в  Йемен, тъй като по-късните полети съвпаднат с началото на операцията на Саудитска Арабия там". Риад започна военна операция в Йемен в края на март в подкрепа на силите, лоялни на президента в изгнание Абд Рабу Мансур Хади.


За разлика от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства са имали вече опит в купуването на оръжия от България. Дипломатическа грама на Американското посолство в София, публикувана от WikiLeaks посочва, че през 2010 г. ОАЕ финансира сделка за купуването на десетки хиляди автомати, 100 000 заряда с мощен експлозив, гранатомети и боеприпаси за тогавашното правителство на Йемен.


В текста става ясно още, че България винаги се консултира с посолството на САЩ за потенциално противоречиви оръжейни сделки. На въпрос на BIRN от посолството отказаха да отговорят дали знаят за други страни, които купуват български оръжия, предназначение за Сирия.


Военни печалби: Българско оръжие допълнително разпалва конфликтите в Близкия изток

© BIRN, Доклади на българското министерство на икономиката


Тази година българското правителство е издало лицензи за износ на боеприпаси, огнестрелни оръжия и отбранително оборудване за ОАЕ, заявиха от министерството на икономиката, но отказаха да посочат стойността на тези сделки.


Питър Уезман, анализатор в Международния институт за мирни изследвания в Стокхолм, каза, че "няма смисъл" ОАЕ да купува оръжия и боеприпаси от България за собствената си армия. Той подозира, че тези боеприпаси ще бъдат отклонени или за Сирия, или за Йемен. Мурс също изрази подобно мнение.


"Много по-вероятно е [оръжията, купени от ОАЕ] да бъдат пренасочени към трета страна," каза той.


Както Саудитска Арабия, така и ОАЕ са част от коалиция в Йемен, която провежда въздушни удари и военни операции по земя и доставя оръжия на местни бойци, които се борят с шиитските сили, известни като хути. Според Уезман, Саудитска арабия също участва в доставката на оръжия за Йемен, преди да започне директаната ѝ намеса в конфликта там.


Посолствата на Саудитска Арабия и ОАЕ, отговарящи за България, не отговориха на въпросите на BIRN. От българското министерство на икономиката заявиха, че не издават лицензи за оръжейни сделки, когато има явни опасения относно евентуалното отклоняване или износ на оръжията за трети страни.


Инцидентът с американските подизпълнители


На 6 юни тази година фатална експлозия на полигона близо до с. Анево принуди САЩ да признае, че е купувала оръжие от България като част от усилията на Вашингтон за подкрепа на сирийските опозиционни сили.


Франсис Норвело, 41-годишен ветеран от американския флот, нает от фирма подизпълнител, умира, когато граната се взривява при зареждане в гранотомет РПГ-7. Двама други американски граждани и двама българи също са наранени.


От кратко съобщение на посолството на САЩ става ясно, че американцитеработят за американската компания Purple Shovel, наета от армията на САЩ, да подпомага програмата за обучение и въоръжаване на опозиционни бойци в Сирия.


"По време на инцидента тримата подизпълнители са обучавали други служители на компанията", се казва в изявлението на посолството, без да се посочват повече подробности.


Базата данни за държавните поръчки в САЩ показва, че Звеното за специални операции (SOCOM), което отговаря за подпомагането на сирийските бойци, сключва договор през декември 2014 г. с Purple Shovel на стойност над 26.7 млн. долара (24.6 млн. евро) за доставка на чуждестранни оръжия и боеприпаси. България е посочена в графата  за произход на оръжието.


Договорът е изменян два пъти преди да достигне обща стойност от 28.3 млн. долара.


В отговор на въпроси по договора, говорителят на SOCOM Кенет Макгроу писа в имейл до BIRN: "Оръжията, които бяха закупени по този договор включват противотанков комплекс AT-5,противотанковия гранатомети SPG-9 и RPG-7".


Той обясни, че оръжието, използвано при инцидента в Анево не е част от договора. Въпреки фаталния инцидент Макгроу каза, че договорът не е бил прекратен.


Гранатата, избухнала по време на инцидента, е направена през 1984 г., според българските власти, които разследват случая. Материал на Buzzfeed News цитира неназован оръжеен експерт, който твърди, че  срокът на годност на толкова стара граната "отдавна е минал ". Но двама бивши военни офицери от България заявиха пред BIRN, че боеприпасите могат да се използват десетилетия наред, ако се съхраняват правилно и граната, направена през 1984 г. не е твърде стара, за да се използва безопасно.


Александър Димитров, собственик на Alguns, частната компания, която наема полигона в деня на експлозията, отказа да коментира случая. Purple Shovel, компанията, базирана в Стърлинг, Вирджиния, също отказа да коментира инцидента или договора си със SOCOM.


В Американската база данни за обществени поръчки също е посочено, че SOCOM е сключил договор на стойност повече от 32 000 долара (28 200 евро) с друга американска компания, UDC USA за доставка на боеприпаси от България. Договорът е подписан на същата дата като сделката с Purple Shovel и има същия идентификационен номер - кодът, включен във всяка писмена обява за представяне на оферти.


BIRN потърси президента на компанията Матю Херинг за коментар по телефона. На въпрос дали договорът е за американската програма, която въоръжава сирийските бойци, той отговори: "Не, не, ние не сме част от това и със сигурност нямаме право да говорим по този въпрос."


Членове на Конгреса на САЩ вече остро са критикували неефективността на военните програми за обучение и въоръжаване на силите, които се борят с екстремистката групировка ISIS в Сирия. На 9 октомври тази година администрацията на Обама обяви, че се отказва от схемата. Но тайната програма на Централно разузнавателно управление да въоръжаване на сирийци, които се борят срещу силите на Асад, продължава.


Турската връзка


Една гореща сутрин в края на юли след поредица от координационни срещи десетина сирийски опозиционни командири разговарят в кафенето на бутиков хотел, близо до площад Таксим в центъра на Истанбул. Те се готвят да се отправят към южна Турция и след това обратно към фронтовата линия в северната част на Сирия.


Трима мъже, командири на звена в провинциите Идлиб и Алепо се съгласяват да говорят с BIRN. Един от тях обясни, че оръжието се доставя на опозиционните сили чрез два от т.нар. "общи координационни центрове" - един в Турция и един в Йордания. И тримата казват, че са получавали оръжия от центъра в Турция, който те наричат със съкращението MOM – включително автомати Калашников, гранатомети RPG-7 и SPG-9.


Запитан дали те са получавали българско оръжие, един от тях каза: "Всички оръжия в Сирия са руски модели. Както управляващите, така и революцията [опозицията] ги използват. Те идват от страни като България, Украйна, Чехия, но ние не знаем къде точно са произведени. "


След като разбрират, че българските оръжия понякога са маркирани с два концентрични кръга с номер 10 в средата, един командир изпрати съобщение чрез мобилното приложение WhatsApp до боец ​​в неговата част в Сирия, койтоизпрати обратно три снимки на оръжия,две от тях със споменатия символ.


Произведени в България модел на PK картечница (ляво) и RPG-7 гранатомет (дясно), използвани в западната част на провинция Алепо, Сирия, според сирийски командир на опозиционните сили, който предостави снимките

© Сирийски командир на опозиционните сили

Произведени в България модел на PK картечница (ляво) и RPG-7 гранатомет (дясно), използвани в западната част на провинция Алепо, Сирия, според сирийски командир на опозиционните сили, който предостави снимките


Специалист по боеприпаси, който отказа да бъде назован, по-късно идентифицира тези две оръжия като гранатомет и PK картечница. Командирът каза, че те се използват в западната част на провинция Алепо.


BIRN не можа да потвърди самоличността и местоположението на източника на снимките.


Според Н.Р. Йензен-Джоунс,  директор на британската консултантска фирма Armament Research Services, има "има доказателства, че в Сирия се използват значителни количества оръжие и боеприпаси, произведени в България".


Повечето от тези оръжия са от 70-те и 80-те години и включват малки оръжия, леки оръжия като противотанкови оръжия, боеприпаси и арсенал като ракетни гранатомети и минохвъргачки, каза той в имейл до BIRN..


През годините България е доставяла оръжие както за сирийската, така и за иракската армии, така че част от оръжието може да е дошло от съществуващите запаси в тези две страни. Но Йензен-Джоунс  заяви, че неговата организация е получила "множество сигнали", че българско въоръжение е предоставен на сирийските бунтовнически групи. "Ние не можахме самостоятелно да проверим тези твърдения", добави той.


Подобно на Саудитска Арабия и Съединените щати, Турция активно подкрепя опозиционните групи в Сирия. Нихат Йозджан, пенсиониран военен офицер и анализатор във Фондацията за изследване на икономическата политика в Турция, каза, че държави, които помагат на сирийската опозиция използват Турция като транзитна точка за доставки на оръжия за Сирия.


"Те събират този тип стари съветски оръжия и оборудване от страните от [бившия Източен блок], като България, Румъния или от Централна Азия. Транспортират ги към Турция и след това ги пренасят в Сирия под контрола на Съединените щати, Турция и съюзниците," каза Йозджан.


Сирийски социален работник, запознат с умерените бунтовници в провинциите Идлиб и Алепо каза, че оръжия, закупени от чужди страни, са били прехвърлени към опозиционните сили чрез общите координационни центрове.


Оръжието е доставяно на турско-сирийската граница, където сирийските бойци го вземат, каза той в интервю в турския град Газиантеп, близо до границата. Общите координационни центрове в Турция и Йордания се ползват с подкрепата на група от западни и арабски страни, включително САЩ, Саудитска Арабия и ОАЕ, както и от транзитните страни, твърдят множество източници от сирийската опозиция.


Заедно с тези оръжейни трансфери, които стават с позволението на националните правителства, има доказателства, че боеприпаси се внасят контрабандно в Сирия и чрез частни сделки.


Друг мъж от групата в истанбулския хотел, който се идентифицира като член на опозиционен военен съвет в провинция Хомс, заяви пред BIRN, че е видял доставка на българско оръжие да пристига с камион в Хомс през август 2012 година.


Според мъжа, който пожела да бъде идентифициран само като Абу Фатима, се твърди, че сирийски бизнесмен е платил 1.6 млн. долара (1.4 млн. евро) за оръжията, които включват автомати Калашников, гранатомети и боеприпаси. Той каза, че сделката е била организирана от български и сирийски търговци на оръжие.


В друго интервю бивш боец ​​на сирийската опозиция заяви, че е участвал в 12 сделки с българско оръжие, осъществени от 2013 г. насам, най-голямата от които е на стойност седем млн. долара (6.4 млн. евро). Боецът, който пожела да остане анонимен, заяви, че пратките са били доставени на турско-сирийската граница в два камиона и са били организирани от сирийски и турски граждани с контакти сред български търговци на оръжие.
 


Правна рамка


ООН не забранява доставките на оръжие за Сирия, а повечето елементи на ембаргото, наложено от ЕС, са отменени през 2013 г. Във войната в Йемен ООН налага забрана само за доставка на оръжие за хутите. Въпреки това, като страна, подписала международния Договор за търговията с оръжие (ДТО), който влезе в сила през декември 2014 г., България също има задължение да предотвратява пренасочването на оръжие към държави или групи, различни от посочените получатели.


Законосъобразността на всички сделки, благодарение на които български оръжия, са стигнали до Сирия, зависи от точните условия на тези споразумения.


При оръжейни сделки държавата вносител трябва да предостави т.нар. сертификат за краен потребител, който може да включва клауза, която да посочва, че оръжието няма да бъде прехвърлено на трети страни. Но дори и ако съществува такава клауза, държавата вносител ще търпи малко или почти никакво наказание за нейното неспазване.


"Ако износът е разрешен и се стигне до пренасочване [на оръжието], държавата износител може да предприеме ограничени мерки (различни от това да не изнася оръжие за тази страна/лице отново)," каза Сара Паркър, старши изследовател в Small Arms Survey, изследователски центърв Женева.


"По ДТО [държавата] има задължение за справяне и предотвратяване на пренасочването. Така че, ако прецени, че получателят е рисков, тя също трябва да сподели тази информация с другите износители," добави тя.

Коментари (113)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Аха. В крайна сметка българите сме виновни за конфликта в Близкия Изток. Умно!

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1086 Весело

  Ако не бяха българските оръжия, щяха да им купят водни пистолети

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3384 Гневно

  И какво сега?Трябва да си посипем главата с пепел и да се срамуваме,че оръжейните ни заводи още работят ли?

  [email protected]
 4. 4 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Оръжието не може да стои пред идеологията.
  Конфликтите се разпалват от интереси и се реализират чрез религия. Оръжието е консуматив.

 5. 5 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1443 Весело

  Щом "Арсенал" -Казанлък наемат още работници от година насам значи работата е добре!
  ...... а иначе в статията пише и откровени глупости като това за леките картечници и СПГ-9 , които са нещо съвсем различно........

 6. 6 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Българско оръжие допълнително разпалва конфликтите в Близкия изток"

  Дневник, за още нещо да ни вмените вина?
  Оръжието си е оръжие, конфликтът се разпалва от съцете, които го държат и от тиквите, които управляват ръцете!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 7. 7 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  Статията внушава негативи за българската политика. Какво като продаваме оръжия! Всички продават.
  Все пак България не продава оръжия, които са изключително опасни за граждански обекти и не продаваме оръжие директно на терористи и не продаваме оръжия за масово поразяване като катюшите.
  За разлика от България Русия предава в ръцете на своите терористи в Украйна зенитни ракети способни да свалят граждански самолети и артилерияски системи за поразяване на обширни райони.

  подпис
 8. 8 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#7] от "Иван К":

  "Статията внушава негативи за българската политика. Какво като продаваме оръжия! Всички продават. "

  Явно пак сме бръкнали в канчето на някого.
  Едно време беше така със СССР-то, та ни спретнаха историята с Антонов и папата.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 9. 8 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Много просто, не продавайте на саудитците и катарците. Това е прокълната сделка, тези оръжия ще намерят пътя си към ръцете на джихадистите от Ал-Кайда и ИДИЛ, а може, понеже съдбата има чувство за ирония, един ден да бъдат използвани за атентати срещу нас.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  Питам автора на статията дали е направил някакви изчисления какво количество руски боеприпаси дневно се използваха от терористите в Украйна и дали е изчислил колко вагони са използвани дневно за да се зоставят тези количества.

  подпис
 11. 11 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Ауу, ами компот може ли да инасяме, или това ще удължи конфликта?!

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 12. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3589 Неутрално

  "Оръжие разпалва конфликти" е идиотско заглавие. Конфликтите ги разпалват политиците и моллите; оръжието е подробност. Ако нямаше оръжие, ония щяха да си секат главите с мачете, като хуту и тутси преди 20 години.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1203 Неутрално
 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4268 Любопитно

  "От българското министерство на икономиката заявиха, че не издават лицензи за оръжейни сделки, когато има явни опасения относно евентуалното отклоняване или износ на оръжията за трети страни."

  От българското министерство на икономиката явно лъжат, защото е повече от ясно, че тези оръжия няма да се ползват от саудитските сатрапи, които ползват най-модерно американско и европейско оръжие, а ще се ползват от васалните и наемнически групировки, които са подчинени на СА и действа в Сирия и Йемен.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2261 Весело

  До коментар [#1] от "EU defender":

  Е ти какво си очаквал от наше момиче, спечелило стипендия на Западна институция? То там част от условията е обилно да се изс...ш върху България след като получиш първия транш и родните к...ви с готовност го правят.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 16. 16 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#11:"Norman Granz"]Ако нямаше оръжие, ония щяха да си секат главите с мачете, като хуту и тутси преди 20 години.[/quote]

  С един милион жертви.

  The best way to predict the future is to invent it.
 17. 17 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 714 Весело

  Много слаб текст

  седеньето го зголемува задникот
 18. 18 Профил на nasko'geo
  nasko'geo
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Важно е кой стои пред оръжието и кой го държи ... Всеки може да го е произвел .

 19. 19 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2261 Весело

  До коментар [#14] от "Иво":

  Знаем, знаем Ивчо - оръжие трябва да се продава само на групировките, които на леваците като теб са ви любими. Хамас, Хизбула, FARC в Колумбия и т.н. На никой друг. Имам обаче една лоша новина - само можете да мрънкате и да се тръшкате както винаги. Може и хаштагче да си измислите и да си смените профилните снимки във ФБ.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 20. 20 Профил на Ilia Iliev
  Ilia Iliev
  Рейтинг: 356 Весело

  Спомням си времето ,когато чехите си запазеха военното производство , а ние го разрушихме!
  Разликата в класите ни!
  Всичко друго няма смисъл от коментар!
  Не че не си правим сметка!
  Правим я , но като крадец на дребно!

 21. 21 Профил на Ilia Iliev
  Ilia Iliev
  Рейтинг: 356 Весело

  До коментар [#6] от "rapidfire":
  Ха ха ха
  Какво не ти харесва!!
  Нали в новия паспорт за ЕС ще пише европеец!
  Няма да пише българин!
  За това всичко ,свързано с България трябва да бъде намразено!!
  Е тук се престарават-включили са и Русия!
  Защото тя подържала българското самосъзнание на българина!
  ха ха ха

 22. 22 Профил на nasko'geo
  nasko'geo
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#10] от "Иван К":

  Терористи в Украйна няма !

 23. 23 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#21] от "Ilia Iliev":

  "Е тук се престарават-включили са и Русия!
  Защото тя подържала българското самосъзнание на българина! "

  Да бе да. Като жител на Здунайская
  Я бегай бе.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 24. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3080 Неутрално

  носеща приходи до 1.5 милиарда евро (1.3 милиарда долара) в твърда валута на година. "
  все още ттип не е подписан , та рано е за този курс евро/долар ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 25. 25 Профил на nasko'geo
  nasko'geo
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ilia Iliev":

  Кой български военен завод разрушихме ?

 26. 26 Профил на ispor
  ispor
  Рейтинг: 497 Весело

  Следващата статия може би ще запознае аудиторията с опасността,българското агнешко ,изнасяно в близкия изток,да повишава боеспособноста на ДАЕШ!Да не говорим за българския аспирин !Аз предлагам с указ на президента да закрием всички производства в БГ ,и да отстъпим пазарите на нашите западни партньори!

 27. 27 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Да-а, това българите много лоши хора, бре. Продават оръжие. Примерно за 20 милиона. А други са добри - продават за 20 милиарда. Да не бъдем наивни. Още от момента, в който Никиту Младенов събра в Правец правилните сирийски сили на другарска среща, беше ясно, че истинските сирийски демократи ще си заминат с договори за доставки на българско оръжие.

 28. 28 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Не се засягайте, ами обсъждайте другите акценти в статията - за кого е стоката, как се разпределя, къде са мирните натовци в играта и т.н.

  Сирийски опозиционери в бутиково кафененце в Истанбул, а? Путин плещи глупости, а?

 29. 29 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#21:"Ilia Iliev"]Нали в новия паспорт за ЕС ще пише европеец!
  Няма да пише българин! [/quote]

  Я да видим?

  The best way to predict the future is to invent it.
 30. 30 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2898 Любопитно

  До коментар [#21] от "Ilia Iliev":

  [quote#21:"Ilia Iliev"]Нали в новия паспорт за ЕС ще пише европеец! Няма да пише българин! [/quote]

  Нови европейски паспорти? Това Вие ли ще го предложите на ЕК, Илия?
  А можете ли да си представите, че има хора, на които не в паспорта, а в самосъзнанието отдавна пише "европеец"?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 31. 31 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#5] от "SSmart":

  . а иначе в статията пише и откровени глупости като това за леките картечници и СПГ-9 , които са нещо съвсем различно........

  Е кои са откровенните глупости !? Просто са споменати, като спецификации. Никъде не пише че са едно и също. Големи експерти по всичко тука.

 32. 32 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  За съжаление световните медии тиражират тези новини и хората не остават с добро впечатление за страната ни.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 34. 34 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Щом е законно, ще продаваме колкото можем. А уважаемата Мария Петкова може да си пише всякакви глупости, все пак и тя за хляба се бори...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 35. 35 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ilia Iliev":

  Военното производство беше повече от 90% предназначено за СССР. Когато през 1991 г. поръчките от Русия спряха, военните заводи започнаха да фалират. Просто нямаше къде да си продават продукцията, която беше по остаряла технология и съветска документация.
  Чехите и техния военно-промишлен комплекс "Шкода" са друга бира...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1383 Любопитно

  никога няма да проумея какво има да се мрънка срещу факти, при това в статията са ви спестили голяма част от обратната им страна.
  България държи 1-во място в доставките на произведени между 2010/14 боеприпаси и 5-то при по-старите. За ИД. Факт.
  http://www.conflictarm.com/

  Какво стана с разследването на взрива в Горни Лом впрочем?

 38. 38 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#32] от "faraon":

  Глупаците няма да останат с добро впечатление. Тези които си мислят, че американското оръжие за СА е за правилни и мирни цели. Не примерно да убиват йеменци.

 39. 39 Профил на nasko'geo
  nasko'geo
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#33] от "1010x11":

  Ами работи си завода . Ето страницата им : https://bg-bg.facebook.com/195337743825561/info?tab=page_info

 40. 40 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 502 Неутрално

  "По времето на комунизма България изгражда огромна оръжейна индустрия,носеща приходи до 1.5 милиарда евро (1.3 милиарда долара) в твърда валута на година."
  "... продажбите започват да се увеличават и през 2014 г. достигат 403 млн. евро, според данни на правителството."

  Е,за да достигне нивото на приходи, от времето на комунизма,на българската оръжейна промишленост и трябват още 1 милиард евро годишен приход.Имайки предвид,че- "По време на своето 45-годишно управление, Българската комунистическата партия развива и добри търговски отношения с Близкия изток и Африка, които много търговци, включително и тези в оръжейния бизнес, продължават да поддържат и до днес.",-не би трябвало, достигането на тези нива да бъде толкова голям проблем.
  И всички тук ще бъдат доволни-профсъюзите,работещите в тези предприятия,чакащите да работят там,държавните хора(чакащи приходи в бюджета),посредниците(при тези гигантски комисионни-"Всеки получава комисионна," казва той, включително държавни служители и брокери. "Комисионните са няколко пъти по-високи от стойността на сделката с оръжие. Ако нещо струва 10 милиона, крайната цена е 35 милиона.",лидери на политически партии и пр.,и пр......Това е.Важно е всички да са доволни.И да има работа и пари-за кой-повече,за кой-по-малко.Всички продават оръжие.И всички са за мир.


 41. 41 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 540 Любопитно

  До коментар [#14] от "Иво":

  От българското министерство на икономиката явно лъжат, защото е повече от ясно, че тези оръжия няма да се ползват от саудитските сатрапи, които ползват най-модерно американско и европейско оръжие, а ще се ползват от васалните и наемнически групировки, които са подчинени на СА и действа в Сирия и Йемен....

  Без да се пиша адвокат на СА, обясни ни все пак, защо Иран тогава може директно да поддържа и въоръжава шиитските бунтовници и превратаджии в Йемен - разпалвайки стар междуконфесионален и етнически конфликт и експортира същия този конфликт и в СА!? По каква логика СА няма да поддържа родствените и близки и сунити там, още повече, че е заплашен суверенитета на собствената и територия.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 43. 43 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  Оръжието само по себе си не убива. Може цялата планета да се зарине с оръжие и един човек да не бъде убит. Човекът убива, а не оръжието. И не може 5-те най-големи производители и износители на оръжие в света да са постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на Ilia Iliev
  Ilia Iliev
  Рейтинг: 356 Весело

  До коментар [#30] от "дедо Андро":
  Четох за германското предложение!
  Паспорт на ЕС гражданин.
  Та хората мислят напред!
  Нали и за това желаем бежанците-да правим мултинационално общество!
  И без оръжие разбира се!
  За това и ние закриваме производството им!
  -- шега разбира се!


 46. 46 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Жалка журналистика, евтин сензационализъм и промиване на мозъци. "Допълнително разпалва"? МОЛЯ? То в Близкия Изток някой произвежда ли оръжие (освен евреите)? Цялото им оръжие - и на "бунтовниците"(ислямските екстремисти) и на "другите" значи идва от чужди страни. Значи чуждите страни допълнително разпалват конфликта. Сигурно всичките им автомати са Калашников...

 47. 47 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4268 Любопитно

  [quote#13:"balkantourist"]Е и?[/quote]

  Ами например, ти лично съгласен ли си България и български фирми да продават оръжие на престъпни режими, като саудитския, които оръжия след това отиват в ръцете на техните радикални уахабитски и салафитски (бих добавил даже и терористични) групировки в Сирия?

  Ето, какво представляват мнозинството от бунтовническите групировки в Сирия:

  http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-35144420

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на bluesky1
  bluesky1
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Запада, САЩ, Израел, Йордания, Турция, СА, Катар са съюзници на на ИДИЛ и Ал Кайда във войната им срещу законното сирийско правителство... същите тези си създават терористите, после се борят срещу тях... В процеса на създаването и използването на този Франкенщайн се случват случки, като тези в Париж! За западните лицемерни политици обаче това са необходимите странични жертви, освен това подобни случки оправдават "войната" им срещу тероризма....пфууууу...гнусотия... а овцете реват жо суи това, жо суи онова, вместо да потърсят отговорност от управляващите ги политици...

 50. 50 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#31] от "znaesht":

  "...Според него саудитската армията е въоръжена с белгийски леки картечници и не използва SPG-9...._ това е откровена глупост! излиза , че защото има белгийските картечници не използва Средни Противотанкови Гранатомети-9! Едното не замества другото и причините да не ги използва са съвсем различни!!!
  Или е превод или е просто неграмотност!
  Ами това с висшия офицер( значи от МО) дето е в час какво прави министерството на икономиката( там е бгВПК)? Агенция ЕЖК!

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  То,ако не е българско,ще е някакво друго.Щом има търсене,винаги ще има кой да произведе и да продаде.Сега виновни ли трябва да се чувстваме.

 53. 53 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  А японците защо продават пикапчетата тойоти директно на ИД? И са основно щурмово средство.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на niketo88
  niketo88
  Рейтинг: 8 Неутрално

  #Кой поръча статийката? Нека си признаем...мноого сме били добри ние, особено да разрушаваме световния мир...Идиотско!

 56. 56 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Дневник, България НЕ е в топ 20 на страните-износилтелки на оръжие.

  По-долу, прилагам списъкът на първите 10:


  United States: 31%
  Russia: 27%
  China: 5%
  Germany: 5%
  France: 5%
  U.K.: 4%
  Spain: 3%
  Italy: 3%
  Ukraine: 3%
  Israel: 2%

  Хайде на поправителен!

 57. 57 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3482 Неутрално

  Нашето си е капка в морето.

 58. 58 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 437 Весело

  [quote#1:"EU defender"]В крайна сметка българите сме виновни за конфликта в Близкия Изток.[/quote]
  Не сме.
  Но поне разбра колко нелеп изглеждаш когато твърдиш че ислямистите се сражават с "Калашников", което означавало че получавали оръжието си от Русия.

 59. 59 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Ние за милиони, САЩ за милиарди и така. Голям праз! Веднъж и ние нещичко да спечелим!

 60. 60 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  До коментар [#56] от "klecho":

  Ти си дал топ 10, къде са останалите до топ 20?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 61. 61 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Мариика мисли че само ние сме в този бизнес, а ние сме най малките (дребни рибки). Големите пари ги вземат големите играчи като чичо Сам и рашките. а Мариика иска да ни набеди нас за всичките конфликти. Явно някой от конкуренцията и е платил добре

 62. 62 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 768 Неутрално

  "Българско оръжие допълнително разпалва конфликтите в Близкия изток"
  ===============
  Голяма глупост е измислила за заглавие Мария Петкова. Мария, да си чувала някога сентенцията "Свято място, пусто не остава" Така е и при продажбата на оръжия. Ако не от един продавач, ще е друг такъв. Който иска да купи, ще купи.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 63. 63 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "....1.5 милиарда евро (1.3 милиарда долара) в твърда валута на година..."
  Може ли тази стринка, посочила курса на валутите в статията да ми смени към 3-4ооо$?

 64. 64 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Поредния нелеп НПО брътвеж. Поне да беше научила съкращенията и като българка да ги пише на кирилица. И без друго това е азбуката им. РК. Кво е туй ма?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 65. 65 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  "Oтворено общество" ако не плати да оплюят България то кой ще плати!
  Сигурно нашите натовски "партньори" ги е жегнало, че не са те продали оръжие на СА, та са насъскали кучето си "ОО" да лае по нас.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 66. 66 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  нашето оръжие е толкова незначителна част че всякакви писания по повода са просто смешни, освен това ако някой има каквито и да било претенции за сертификатите за краен потребител за българско оръжие да каже какъв му е проблема точно

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 67. 67 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  [quote#20:"Ilia Iliev"]Спомням си времето ,когато чехите си запазеха военното производство , а ние го разрушихме! [/quote]
  как пък ти хрумна точно с чехите да ни сравняваш бе човек, та ние технологично сме от различни планети

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 68. 68 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  оръжие се продава законно само и единствено със сертификат за краен потребител, ако сертификата е фалшив, това може да се провери лесно, друг въпрос е ако законен краен клиент реши да прави нещо друго с оръжието , но не виждам как това ни касае

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 69. 69 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ех как всички забравяме за моралната страна на нещата когато става въпрос за пари... били те и парите на някой БГ оръжеен олигарх.. в Арсенал няма вече държавно участие, да ви напомня.

  А това че наше висококачествено оръжие отива в Ал Насура и ИДИЛ е пренебрежим факт. Да - ако не е наше ще е на някой друг. Да, не ние, а американците и саудитците забъркаха тази каша там. Това не значи, че трябва да си цапаме ръцете с кръвта на невинните жертви и да ни знаят по света като производител на оръжие за терористи.

  Има си закони и резолюции на ООН. Спазвайте ги!

 70. 70 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#25:"nasko'geo"]Кой български военен завод разрушихме ? [/quote]

  ДЗУ Стара Загора, всеки пиратски диск беше бомба по империализма!

 71. 71 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  "През изминалата година Съединените щати също купуват оръжие от България, като част от програма за обучение и въоръжаване на сирийските опозиционни сили на стойност за 500 млн. долара. Програмата беше прекратена наскоро.”

  Дали?! Очевидно американците не искат определени чалми да пуцат с тяхно оръжие! Видимо не искат и съотв. чалми да спрат да се избиват! Саудитска Арабия е най-надеждния им партньор сред р@заните, така че вадят картофите от жарта. Ние сме дилафа, за което нормално и да изкярим. Колкото повече, толкова по-добре...

  I Want To Believe
 72. 72 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 988 Гневно

  Ей, ако не е българското, ще е сръПското, украjнското, румънското, чешкото, унгарското или полското оръжие! Или някакво друго там!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 73. 73 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  По долу помествам копи/пейст от фесбука на Г.Лилов от преди няколко дена:
  ** Онова, което твърдях от година насам в маса постове, онова, за което съм подсъден по Наказателния кодекс заради мое разследване за Българо-Саудитския съвет, вече има потвърждение.

  В маса свои постове (и в разследването си в книгите "Дуел" и "БГ милиардери" посочих:
  1. че Българо-саудитският съвет е ключова организация у нас заради милиардите й, които крепят иначе bалиралата ни финансова система.
  2. че всички наши изредили се на кормилото на власта правителства го ухажват заради тези пари така, че ДПС се превърна в незаобиколим и решаващ фактор в родната политика, дори когато е в "опозиция".
  3. че сянката на тази организация прозира и в крайния ислямски фундаментализъм у нас, свързан с терористистични действия, вкл. и с атентата на летището в Бургас.
  4. че доставяме оръжия и боеприпаси в промишлени количества на Саудитска Арабия, ОАЕ и Катар, които не ползват такива образци и доставките всъщност са за радикалните ислямисти в Сирия. (последната от 60 тона). Твърдях, че основните военни заводи като тези в Сопот вече са на денонощен трисменен режим без почивни дни, откриват нови цехове и назначават хиляди нови служители.
  Всъщност именно заради този Българо-саудитски съвет от две години насам срещу мен се водят дела по НК. Знам, че съм бил прецизен и го доказах (бях оправдан на първа инстанция въпреки невероятния натиск у нас).

  Факт: моят самотен глас вече има поредното потвърждение. Факт - вече открито се говори за тероризма и Саудитка Араабия, ОАЕ и т.н. - т.е. онова, което беше родно и международно табу, когато пишех книгата си "Дуел".
  Днес международният център за разследваща журналистика BIRN разказа за тази "дружба" и къде отиват българските муниции и оръжия.

  В РЪЦЕТЕ НА ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА, НА ИДИЛ!!!!

 74. 74 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 988 Неутрално

  "Българско оръжие допълнително разпалва конфликтите в Близкия изток" -Саудитска Арабия нямаше да се посвени да купи американски автомати, картечници и гранатомети, но тези са далеч по-евтини!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 75. 75 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#7] от "Иван К":

  Всички продаваха. После дойде Фил Димитров и ние спряме да продаваме. Сега пак започнахме, но всъщност пълним гушите на американците, които прибирарт тлъстите комисиони.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 76. 76 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Проèтох коментарите.Общо взето логиката е:Щом печелим от оръжие е добре.И другите го правят.
  Порочноста и /на логиката / е следната":
  1.Печелим не ние,а търговци и то по добре от наркотърговците.В статията това добре е осветено.
  2.Парите от печалбите са в зоната на мръсните пари.Последните пагубно влияние върху държавите.
  3.Създадените работни места са нетрайни както и самата индустрия.Работниците са на мин.заплата ,не виждам и заводите да са цъфнали.Техниката и технологията им е от 60 години.
  Мислите ли че взривовете в утилизационните складове бяха случайни?А стрелбите срещу бивши барети?А непропорционалното влияние на ДПС?
  Трябват ли ни такива пари и производство в светлината на горното?

 77. 77 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Напълно излишна статия. Всеки продава това, което е произвел, така че не виждам нищо нередно. Ако някои пишмян журналисти имаха повече национално чуство, нямаше да ровят като кокошки на бунището, за да злепоставят родината си.

 78. 78 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#77] от "proza":
  И да има национално чувство, парите от конкуренцията да ни плюе е по силно от него

 79. 79 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#77] от "proza":

  Един куршум струва един долар, но убива човек. Да не забравяме, че същите тези оръжия дадени в ръцете на терористи се връщат и при нас и няма да подбират, когато убиват кой ги е произвел. Атентатите във Франция бяха направени именно с такива оръжия. Същите тези печалбари могат и нас да продадат. Няма лошо да продаваш каквото си произвел, но трябва да си подбираш партньорите. Не става въпрос за морал, защото точно тези които продават и печелят, те се пишат за най големи моралисти, до степен че направиха това понятие гнусно. Става въпрос за бъдещото ни оцеляване, а като се въоръжават терористи това ще бъде все по трудно.

 80. 80 Профил на simon40
  simon40
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Статията е добра, и поставя много въпроси.
  Не мисля че авторката осъжда България за това че произвежда или търгува с оръжие, много коректно и нееднократно тя казва че оръжието идва от цяла източна Европа и пост-съвтеското пространство..
  Проблема е в това че някои хора на гърба на държавата и с цената на кръвта на стотиците хиляди убити стават милионери.
  Разбирате ли че по-голямата част от "печалбата" се губи в наши и чужди посредници? Не отива във военните заводи.
  Не отива в държавния бюджет.
  Другата мръсна тайна е че всичко става под дирижирането на САЩ. Как "русофилка" България ще обясни на Русия че въоръжава силите в Сирия срещу които тя воюва?
  Излиза че с български оръжия и боеприпаси се стреля по руски военни?

 81. 81 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Просто бизнес, нищо лично...
  Боеприпасите отхвърлят повече като разходен материал, да вметна само. Стрелковото оръжие не е основното перо...

 82. 82 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Не виждам проблем, стига да не отказват и доставки на Асад на същите цени.

  Трябва да запазим неутралитет.

 83. 83 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#81] от "Добрин Велков":

  не е баш така, заплатите на персонала не са високи, около 1000 долара на редови боец на месец.

  снарядите за рпг и патроните са доста по-голям разход, те стрелят като на сватба там

 84. 84 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 678 Неутрално

  "Тази статия е изготвена в рамките на Балканската стипендия за отлични постижения в журналистиката, инициатива на Фондация ERSTE, Фондация "Отворено общество", в сътрудничество с Балканската мрежа за разследващи репортажи."
  ... Това казва всичко ... Със сигурност заглавието е неразделна част от поръчката. ... А за журналистката - вече поне знаем колко струва.

 85. 85 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#83] от "abdulhazred":

  "снарядите за рпг и патроните са доста по-голям разход, те стрелят като на сватба там "
  Нали това казвам...
  "Боеприпасите отхвърлят повече като разходен материал"

 86. 86 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Ако оръжията не бяха от българските оръжейни заводи, щяха да са от други държави. Може би авторката ще упрекне и някои от прословутите екшъни с Арнолд Шварценегер, защото там стреля с Калашников?
  Нали ни накараха в началото на 90-те години да ограничим и преустановим производството на оръжия и оръжейна техника, в резултат на което продажбите на военнопромишления комплекс на САЩ си увеличи значително продажбите и печалбите.

 87. 87 Профил на dereck
  dereck
  Рейтинг: 415 Неутрално

  [quote#0:" "]всеки път самолетите носят между 60 и 80 тона товари в дървени сандъци.[/quote] [quote#0:" "]Пикът на оръжейния износ беше по време на войните в Югославия...[/quote] Обемите са повече от скромни, даже и тези за бивша Югославия... През 80-те години имаше период през който на всеки три месеца се товареше кораб с муниции за Ирак. От Казанлък и Карлово се товареха по няколко ешалона със сандъци с играчки всички надписи бяха на арабски и товаренето на кораб неможеше да остане незабелязано.

 88. 88 Профил на dereck
  dereck
  Рейтинг: 415 Неутрално

  До коментар [#86] от "ikar_01":
  [quote#86:"ikar_01"]Ако оръжията не бяха от българските оръжейни заводи, щяха да са от други държави.[/quote]
  Това е точно така и българските заводи не са единствените които продават оръжие. Знам поне за още една държава от бившият СИВ която продава значителни обеми за арабските държави и то не само муниции... Военните и заводи от 2010 са в подем Това не е тайна!

 89. 89 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар №34:"CINZANO" "Щом е законно, ще продаваме колкото можем"
  А ако тези на които продаваме оръжие един ден тръгнат срещу нас , как тогава драги ще се почувстваш ? Пари могат да се изкарват по много начини, ама това да произвеждаш и разпространяваш оръжие е престъпление срещу човечеството ! Има нужда да се произвежда оръжие само за защита на нащионалните или границите на ЕС , но да се продава на трети терористични страни е неморално и подсъдно ! Затова го правят нелегално !

 90. 90 Профил на simon40
  simon40
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#64] от "Цецо":

  Предполагам че е ПК - Пулемьот Калшников а и снимката на цевната кутия ми напомня за нея. http://www.opoccuu.com/pk.htm
  В мотострелковите поделения се водеше още и като "ротна картечница"

 91. 91 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 808 Весело

  До коментар [#11] от "soul":

  ще го удължи я, ще поддържа там живи хора. а те май няма да спрат да се колят, докато са живи.

 92. 92 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#28] от "opasno_lud":

  Статията много ясно демонстрира не само, откъде идва относително стабилната в икономически план 2014-та година, но и че всичко това се случва с благословията на съзниците от НАТО и САЩ. Така че в Сирия има доста руско оръжие, продадено кой знае на кого с подкрепата на САЩ. Тюрлюгювечът е пълен.

  Покрай всичко това са се понапълнили и няколко локални джоба.

  А инак, ясно е, че като произвеждаме оръжие, то сигурно гои продаваме.

 93. 93 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Продажби на лицензирани посредници иза държави без ограничение от ООН. Какъв е проблемът?! И да не забравяме, че не оръжието убива, а човекът зад него.

  chavo64
 94. 94 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1561 Любопитно

  [quote#0:"др Николов"]"Всеки получава комисионна," казва той, включително държавни служители и брокери. "Комисионните са няколко пъти по-високи от стойността на сделката с оръжие. Ако нещо струва 10 милиона, крайната цена е 35 милиона."[/quote]

  Затуй значи Реформаторите напират толкоз яко за сделки с оръжие -
  http://btvnovinite.bg/gallery/bulgaria/politika/rb-vkarva-iztrebitelite-i-ktb-v-koalitsionnoto-sporazumenie.html

 95. 95 Профил на jedimonster1
  jedimonster1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#16] от "EU defender":

  Ако не се лъжа жертвите в Руанда и Борунди бяха около 4 млн.!

 96. 96 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Как ги разпалва?Ни е го продаваме на най-демократичните страни в света-САЩ и Саудитска Арабия-не вярвам те да го дават на лоши хора ,които да го използват за лоши цели!Най-вероятно го използват само за да докарат демокрацията по близо до жителите на Близкия изток!

 97. 97 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Весело
 98. 98 Профил на rogoshev
  rogoshev
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Оооо заблудените ми те .....
  Ако искаме просперираща държава трябва да продаваме не само "чушки и домати", а и МТЛБ и БМП, както автомати и боеприпаси (снаряди, ракети, мини и др.) За съжаление в проспериращите държави това е основно перо в икономиката.

 99. 99 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 993 Неутрално

  По логиката на статията би следвало, че "Американски Джъмбо-джетове допълнително разпалват конфликта в Близкия изток".
  Щото, нали разбирате, ако не бяха американските боинги, как щяха да се изнесат оръжията за да 'доразпалят' конфликта?!
  Сигурно с магарета и камили! Ами, ако магаретата бяха български?!
  Пак щяхме да се виновни!
  ------
  Майтапа настрана, но вменяването на перманентна вина е метод за подтисничество и манипулация.
  Това, разбира се, съвсем не означава, че бг оръжейните търговци са почтени хора, както и че работниците от ВМЗ или целия ВПК ще се видят у пари

 100. 100 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Учудващо е ,че редакцията не може да информира читателите си за най-новите новини навреме,но ни информира с потресаващи подробности за тема,която най-вероятно интересува само някое мързеливо военно аташе на някоя държава от третия свят ,което трябва да пише годишен доклад за дейността си в България!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK