Стереотипът "мъжът печели, жената се грижи за дома" все още важи за половината българи

Кадър от ревю на "Долче и Габана", 2010 г.

© Reuters

Кадър от ревю на "Долче и Габана", 2010 г.Мъжът трябва да печели пари, а жената – да се грижи за семейството – този патриархален стереотип все още се подкрепя от близо половината българи. Това показва изследване на "Галъп интернешънъл" за равнопоставеността на половете, направено за 70-ата годишнина на сп. "Жената днес". Изследването е представително, проведено сред 1002 души.


Все още част от хората споделят определени стереотипи и за мястото и способностите на жената в трудовия живот – 31% са на мнение, че мъжете са по-добри професионалисти. Българите са разделени поравно спрямо твърдението, че жените разчитат повече на външността си, отколкото на професионализма си – 50% са съгласни, а 48% не са. Сред самите жени това твърдение се радва на доста по-малка подкрепа.


Почти еднакъв е броят и на хората, подкрепящи твърдението, че "мъжът трябва да плаща сметките" – 46% казват "да", 52% казват "не", останалите се колебаят. Това твърдение среща повече подкрепа сред самите мъже.
14% от запитаните твърдят, че са ставали свидетели на дискриминация по полов признак в последната година, а 12% декларират, че лично са били подлагани на дискриминация. И в двата случая жените са много по-висок дял от мъжете, се посочва в изследването. На този фон 73% от българите одобряват идеята за закон, който да гарантира равноправието на половете. През септември президентът Росен Плевнелиев обяви, че вече е готов проект на закон за равнопоставеността.


Част от инерцията на миналото остава, но стереотипното мислене постепенно се преодолява, е един от изводите, който анализаторите правят. В изследването се отбелязва, че делът на жените, които свидетелстват за случаи на дискриминация, показва, че съществува скрит проблем, който чака своето решаване.


Около една десета от запитаните виждат дискриминация на работното си място. Същевременно на въпрос за кого е по-лесно да получи по-висока заплата за една и съща работа 50% казват "еднакво е за двата пола", 39% казват "за мъжа", а само 8% - за жената. Дамите отговарят с по-голяма тревога – 48% от тях смятат, че на мъжете им е по-лесно да вземат повече пари, а при самите мъже този дял е само 30 на сто.


Мъжете и жените нямат различия за твърдението, че майките с деца в България по-трудно си намират работа. С него се съгласяват почти единодушно и мъжете, и жените, а 95% от запитаните са отговорили утвърдително. Жените са тези, които в по-голяма степен са за въвеждане на квотен принцип в големи компании или институции. Общо 72% от българите отговарят положително за квотите за представителство на двата пола, но при жените този дял е 76%, а при мъжете – 67 на сто.


Представителите на двата пола са единодушни на въпроса мъж или жена е първата им асоциация, когато става дума за корупция – по 2/3 казват, че когато мислят за корумпирани хора, първо се сещат за мъж. По една четвърт отговарят "и двете".


74 на сто от хората смятат, че трябва да има повече жени в политиката. Делът на мъжете, които одобряват това, също е сравнително висок – 66%.


Все още 19 на сто от българите са съгласни с твърдението "жената трябва да се подчинява на мъжа", а 78% не са. Пет на сто са на мнение "мъжът може да удари шамар на жената". Анализаторите коментират, че малкият процент разкрива все по-голямата нетърпимост в обществото към домашното насилие.


Обществото като цяло не декларира толерантност към възможността човек да има много сексуални партньори – независимо дали става дума за мъже или за жени. По-младите и по-образованите обаче са по-либерални в разбиранията си.

Коментари (164)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2428 Весело

  Стереотипът "мъжът печели, жената се грижи за дома" все още важи за половината българи

  Този стереотип ще го преодолеем с възторжените усилия на левичарите, но как да научим мъжете да раждат е проблем.

  подпис
 2. 2 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 449 Весело

  За това:
  "Мъжът трябва да печели пари, а жената – да се грижи за семейството – този патриархален стереотип все още се подкрепя от близо половината българи ",
  двете религии - ислям и християнство имат еднакви възгледи, но аз съм ги отхвърлила вкупом.

 3. 3 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 408 Весело

  Как да ме издържа някоя 20 годишна... Иначе нямам против да стоя в нас и да гледам "Малката булка", докато тя работи.

 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3170 Весело

  М'чи нормално.
  Щото половината мъже не печелят ...

 5. 5 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#1] от "Иван К":

  На лечичарите и на евротолерастите.

  Новината от това изследване значи е добра. Патриархалният тип семейство, с ясно разпределение на ролите между родителите, основан на взаимно уважение - това е най-добре за възпитание на децата.

  От друга страна не познавам щастлива кариеристка или жена без дом и деца.

 6. 6 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Нещо са си объркали представителната извадка социолозите. Като се огледам покрай мен трайно се е наложил стереотипа, че жената хем печели наравно, хем се грижи за дома.

 7. 7 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2428 Разстроено

  Преди 30 години за първи път видях жени строителни работници в Москва. По нищо не личеше, че са жени. Обясниха ми, че са жени. Попитах домакините се мъже с тях ли си лягат, ама те май предпочитаха да ги лягат с бутилка.

  подпис
 8. 8 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  На повечето жени им харесва

 9. 9 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 632 Неутрално

  [quote#6:"zenola"]жената хем печели наравно, хем се грижи за дома. [/quote]

  И това още бабите ни по време на социализма е трябвало да постигат, не е нищо ново. Не разбирам социолозите в коя паралелна реалност са правили проучванията си.

 10. 10 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 395 Неутрално

  По времето на соца беше различно: И жената и мъжът работеха и изкарваха пари. А жената в "свободното" си време се грижеше за дома и децата. Ние бяхме много натоварени, но поне бяхме независими финансово. Сега много жени са зависими от мъжете си, което на е залог за щастлив брак.

 11. 11 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Има общества в Европа в които този процент е по-голям дори. На нас съвсем други са ни проблемите, а не взаимоотношенията между половете или третирането на българките.

 12. 12 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Не виждам нищо умно в тази статия.

  Познавам семейства и от този вид, а и от точно обратния - в които майката печели, а таткото е "мама". И двете няма нищо лошо, стига да са свестни и грижовни хората.

  Познавам и купища самотни родители, които печелят и се грижат за дома и децата си еднакво добре.

  Кому са нужни подобни "анализи" ?!? И какво следва от тях?

 13. 13 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 506 Разстроено

  Е то затова нацията ни намалява, защото САМО за половина българи важи този "стереотип", а останалата част, която е модерна и се противопоставя на всякакви стереотипи, не се размножава (или зорлем едно дете, колкото да заслужи наследството на "дъртите"!

 14. 14 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 450 Весело

  Истинита е в кухнята - домакиня, в леглото - мръсница, че често срещано явление е в кухнята - мръсница, в леглото - домакиня

  Stef
 15. 15 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1427 Любопитно

  Хм... напоследък имам някакви други наблюдения - жената печели, но и жената се грижи за къщата.

  Т'ва по кой модел е?

  Жената е покана за щастие
 16. 16 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#14] от "stef":

  ха-ха-ха, втория вариант си е като клетва

 17. 17 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#5] от "12345":

  вашето мислене май е от преди публикуването на "Куклен дом" преди повече от 100 години.

  Иначе нищо против семействата, където жените са доброволни домакини, ако хората са щастливи, нека правят, каквото искат. Но на мен би ми било доста безинтересно, ако жената няма кариера и амбиции.

 18. 18 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 517 Любопитно

  До коментар [#6] от "zenola":

  че жената хем печели наравно, хем се грижи за дома.

  ------------
  т.е. ще се грижиш за дома и децата само ако мъжът печели повече?

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 19. 19 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 869 Неутрално

  абсолютно безмислена тъпотия,има и жени издържащи мъже и обратното ...ама на кой верно му пука за това?

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 20. 20 Профил на bookworm
  bookworm
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Уникално! Какжи стереотипи, какви 5 лева. Аз си спомням последните години на социализма, когато всички жени работеха. Може да е било по политическа/икономическа принуда, но поне стереотипът, че мъжът печели, а жената се грижи за къщата го нямаше. В САЩ, където има демокрация и свобода на индивида открай време, стереотипът всъщност е много по-силен и обществото е така организирано, че за жена с деца е много трудно хем да се грижи за децата, хем да работи. Само за сравнение - няма отпуски за бременност и раждане; жената не само че не получава и стотинка, но много често губи работата си като роди. Яслите и детските градини не се субсидират и са страшно скъпи - дотолкова, че даже семействата със средни заплати не могат да си ги позволят и жената и без да я уволнят сама спира работа. Това докато децата тръгнат на училище (безплатно), но това са поне 6 години извън трудовия пазар...

 21. 21 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Не виждам на жените какво им пречи това, че мъжете им печелят повече - нали пак те им изхарчат парите, хе-хе.

  Иначе твърдението "жените с деца по-трудно си намират работа" би могло да се формулира така: "хората, грижещи се за деца, по-трудно си намират работа". Ако има мъж, който сам се грижи за децата си и взема болнични и излиза по-рано, за да ги вземе от училище, и на него работодателите ще гледат с по-лошо око, отколкото на колегата му.
  Тоест, дискриминацията, доколкото я има, не е свързана конкретно с пола, а с възможностите да изпълняваш безпрепятсвено служебните си задължения.

 22. 22 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2566 Весело

  [quote#3:"chepokalipsis"]Как да ме издържа някоя 20 годишна...[/quote]

  Как "искам", как "жадувам" или как "сънувам" ))) Щом е "някоя", а не конкретна.

  Иначе няма нищо неприемливо жената да издържа семейството, стига и двамата да знаят какво искат да постигнат, кое е ценно за тях. Ако единият се трепе, а другият - гледа сапунки и се чуди как да си уплътни времето, без да се загрижи за хляба, къщата или децата, няма да продължи дълго. Мъжът и жената са като Белчо и Сивушка, а колата напоследък става все по-тежка за дърпане.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 23. 23 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 449 Весело

  Нашите мъже са изостанали.
  Не работят, доходи не носят, домакинство не поддържат, вече не могат дори да шофират по-добре, но имат мъжко самочовствие и ранима "душа".
  Я да бегат в Храма.

  Е, има и свестни.

 24. 24 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#12:"polux"]Познавам и купища самотни родители, които печелят и се грижат за дома и децата си еднакво добре. [/quote] И аз ги познавам - детето по цяла вечер или се зомбира пред телевизора, или с таблета в ръка цъка като лудо игрички... а ти му викай на това "добре".

 25. 25 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Има общества в Европа в които този процент е по-голям дори.

  До коментар [#11] от "neznaiko.bg": Напълно съм съгласен. Кат направя сметка жените на колегите ми не работят. Има 1-2 които ходят 1 ден седмично, но са изклучение.

 26. 26 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Това не е стереотип, а въпрос на ценности. На нас ни се натрапват ценностите на капиталиста. За капиталиста е важно само да има работници и консуматори. Майчинството, респективно домакинството, пречи на жената да бъде пълноценен работник - следователно за капиталиста е лошо. Значи, дайте да убеждаваме хората, че за всички е лошо, най-вече за жените. Да ама не! Да се грижиш за любимите същества може да е най-хубавото в живота, и да и там може да се внася разнообразие, да се мисли, да се прилага творчески подход и да се бележи развитие. Майчинството всъщност е най-важният момент от самоутвърждаването на жената. Ама не, кариерата и само кариерата, за няколкото сребърника на частника, само те са важни и меродавни. Нали!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 27. 27 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Защо се пренебрегва влиянието на един куп ток шоута в които се канят разни "ВИП дами", много често разни манекенки или фотомодели он Плейбой и др. подобни, които пространствено и нашироко говорят за живота си спонсориран от незнайни спонсори? Или новите риалити шоутата с Хр. Сираков и внука на Тато, където млади миски се състезават даим спечелят сърцата, за да могат след това да си подържат някакъв стандарт без да работят?

 28. 28 Профил на achkoal
  achkoal
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Т.е., ние сме една изостанала нация, далеч от световните тенденции. Това искат да кажат изследващите, нали? Нищо, че българката стана толкова модерна, че вече не можеш да я хванеш да роди едно дете, дори. Тя е бизнесдама или експерт в нещо си и работи в лъскав офис, гребе от живота с пълни шепи, ходила е навсякъде по света и има купища селфита за доказателство. Ние не просто сме в крак с модата, ние я създаваме, следователно това изследване е грешно.

 29. 29 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2713 Весело

  Няма да постигнем консенсус никога !!!

  Сутринта един мъж, като тръгвал за работа си извадил портфейла, жена му вижда и пита:
  – Откъде толкова много пари?
  – Спестих, за да ти купя подарък.
  – Защо толкова малко?!?

  [email protected]
 30. 30 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  В конкретният случай, въобще не ме интересуват стереотипите на останалите...
  Важни са собствените ми !!!

  Форумът е в будна кома...
 31. 31 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Нищо подобно.

  Жените работят наравно с мъжете, получават по-ниски заплати за еднаква квалификация, образование и стаж, и цялата къща е техен ангажимент.

  Що касае ръководните позиции, има едно правило - мъжът получава ръководна позиция заради потенциала си, жената - заради постигнати резултати.

  "Жената днес" или живуркат в късния соц, или преписват от статии от 70-те години. Жалка картинка.

 32. 32 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 819 Весело

  До коментар [#3] от "chepokalipsis":

  Ми ще понамалиш харчовете и така

 33. 33 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 408 Неутрално

  До коментар [#22] от "Резистентна":

  Смятам, че съм имам още поне 3-4 години, преди да почна, да търся "жената на живота ми".

  Иначе оставам с впечатление, че някои желаят да имат някоя безхарактерна, за която те да са целия свят, а нейния ден да минава в сменяне на пелени и готвене.

 34. 34 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#24] от "cristo_n":

  Дали имате алтернатива, която можете да предложите?

 35. 35 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 819 Весело

  До коментар [#3] от "chepokalipsis":

  P.S. Между другото, не малко сводници имат отговор на твоя въпрос.

 36. 36 Профил на Dimitar Iliev
  Dimitar Iliev
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Извън еманципацията (с две ръце съм за нея), има и човешки инстинкти и еволюция. Жената например има потребност някой да се грижи за нея и това не може да се промени с 2-3 века на културна еманципация, а с хил. години.

 37. 37 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#26] от "kihano":

  голяма каша е в главата ви. Точно комунистическата мечта е да няма семейства и жените да бачкат яко, макар че, като ви чета, причината не са принципи и идеали, а просто да се спаси икономиката от катастрофалните последствия на соц-планирането.

  Просто във вашата матрица "свобода" на индивида да решава какво да прави е тотално непонятна. И майчинството, и бащинството са прекрасни неща, но също така са и постигане на други неща в обществото.

 38. 38 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 408 Весело

  До коментар [#35] от "Ridiculous":

  В началото мислех да напиша "12 годишна", но от опита ми сред хора, съм останал с впечатление, че такива шеги не се приемат окей, а и ЯК дебне!

 39. 39 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2230 Весело

  До коментар [#23] от "М.Георгиева":

  Права си, изостанали са мъжете При наличието на миални машини, пералня със сушилня, роботизирани прахосмукачки... те все още се натискат да ходят на работа.
  Необяснимото вситуацията е, че хитрите и умни жени се нахендриха с равни права и задължения, при условие, че точно домакинският труд вече е лесен, че и време за шопинг (също нещо ново за територията) остава...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 40. 40 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#37] от "ungeheuer":

  Аха. Затова от "други неща в обществото" не останаха деца.

  Попадал ли си на историята за една от първите реклами за цигари. Дето, някога 1927 година или там някъде, платили на някакави развратници да пушат публично на някакъв празник, нащракали ги с фотоапарата и ги завъртяли по всички вестници "освобождението на жените! Вижте ги - пушат! Свобода на свободите".
  Та всичката капиталистическа "свобода" е от тоя род - изкривяване на човешката същност.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 41. 41 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  До коментар [#34] от "polux":

  Като алтернатива на таблета и телевизора ли имате пред вид ?
  Преди десетина години имах малко проблеми,живеехме на квартира с двете деца/чакахме третото/и нямахме даже и телевизор.Вечер като се връщах от работа, след вечеря играехме домино и на картонените игри със зарчетата.И на мен и на жената , а мисля и на децата им харесваше...За съжаление сега сме по-добре финансово, а и те порастнаха и всеки си цъка на телефон ли, на таблет ли...НО да има алтернативи все пак !

  [email protected]
 42. 42 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Абе ай стига с тия глупости.
  Пък и откога да си стоиш вкъщи е толкова кофти?
  Аз бих се радвал жена ми да работи, а аз да си стоя вкъщи, не виждам къде е проблема?!

  Вече стигнаха до там, че да вкарват квоти за жени сред менаджерите.
  Ако една жена е достатъчно умна да бъде менаджер (не че не виждам сума ти глупаци на такава позиция, но това е друг въпрос), трябва да си глупак да не й дадеш шанса. От друга страна ако на някой тесногръд тиквеник се опиташ да му натрапиш жена на менаджерска позиция, не очаквай така или иначе нищо хубаво.

  Fail with honour then succeed by fraud
 43. 43 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 819 Любопитно

  До коментар [#26] от "kihano":

  Има смисъл в твоята гледна точка, но има и с какво да се поспори.
  1. Една жена, която не работи и е щастлива в брака си, вероятно не се замисля за своята авнономност или поне тя не й е така болезнено необходима, но една жена, която е жертва на насилие и няма опита да придобива собствен доход, много по-трудно успява да напусне този брак, а това е от вреда и за нея и за децата й.
  2. Работата често дава възможности за развитие и разширява хоризонта на човека, а детският хоризонт зависи много от този на майката. Така че една жена, която е тесногръда, няма идеи за развитие, няма поглед върху широтата на живота, неволно обрича децата си на ограниченост (и това не зависи от нейната доброта или топлите отношения в семейството), а работата разширява хоризонта. В този смисъл работенето на майката е добро за детето.
  3. Важенмомент в детското развитие е способността да се отдели от майката. Отделянето е сложен процес и, за да се случи пълноценно, трябва първо да се е случила връзка и много спокойно преживяване на това да са заедно детето и майката, но в един момент отделянето е от жизнено значение за израстването на детската личност. Майките често се съпротивляват на този процес, бавят го или изобщо не го позволяват. Работещите майки имат един външен стимул да тръгнат към сепарация с децата си. Разбира се, това е доста условно - този външен стимул е добре да е свързан и с някакво удоволствие, защото ако майките ходят на работа като на заколение, то работата им няма да е фактор за стимулиране на сепарацията по добър начин. Но ако майките работят нещо, което ги развива и вдъхновява, работенето е мното добър начин да си осигуриш пространство извън дома, с което детето да се съобразява. За самотните майки то би могло да влезе (на символично ниво) и в ролята на третия (бащата), който така предяява своите претенции към майката и с когото детето трябва да я дели.
  Просто искам да поспоря с твоята теза. Не само капитализма има интерес майките да работят. По-сложно е. По-сложно е и отколкото аз успявам да го изразя чрез моите допълнения.

  Според мен,

 44. 44 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#34] от "polux":

  Нямам алтернатива - просто не може самотни родители да "печелят и се грижат за дома и децата си еднакво добре"!
  Това искам да кажа - това е злочеста съдба за децата и няма как да е "добре"!
  Всъщност в някои по-консервативни общества (или групи в обществото), където ангажиментите на мъжете и жените са разпределени - мъжете навън на работа, а жените работят в къщи с децата и домакинството, в тези общества разводите и разделите са в пъти по-малко (а някъде и почти отсъстват) и съответно децата нямат тази злочеста съдба да живеят със самотен родител!

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 46. 46 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#40] от "kihano":

  не разбирам с какво другите са ви длъжни да правят деца колкото и когато вие искате. Упс, в комунизма трябва някой хрантути мързеланите.

 47. 47 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Бай-ганювщината е загнездена дълбоко в повечето българи.
  Наскоро ми се случи да видя баща да поучава 6-7 год.момче, което беше ударило друго, да НЕ СЕ извинява.
  Бяха от Кюстендил. Нищо против градът, но бях силно озадачен.
  Заедно с този феномен върви и другият - че жената трябва да се бие редовно. Но не много, че се привързвала прекалено (била като кучетата)?!?!

 48. 48 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#44] от "cristo_n":

  тоест, щастието на жената е задължително да мине през това да прави деца? И личните несгоди от това да живееш в по-консервативно общество, минават на заден план? Това са глупости, решенията трябва да са индивидуални.

 49. 49 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 819 Весело

  До коментар [#38] от "chepokalipsis":

  Да, шегуването е трудно сред нас, които не се познаваме. Но криво-ляво опитваме се да не сме все сериозни, ако и понякога хуморът ни да е черен, саркастичен или почти на ръба на циничното.

 50. 50 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2566 Неутрално

  До коментар [#33] от "chepokalipsis":
  [quote#33:"chepokalipsis"]преди да почна да търся "жената на живота ми".
  [/quote]
  Може пък тя да те намери, знаеш ли...
  "Мъжът", "жената" "на живота" или се появява неочаквано, или има да си ги търсиш цял живот и пак да не ги забележиш ))

  [quote#33:"chepokalipsis"]Иначе оставам с впечатление, че някои желаят да имат някоя безхарактерна, за която те да са целия свят[/quote]
  Добре казано, браво! И успех в търсенето без разочарование в избора желая )))

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 51. 51 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#31] от "tily_lily":

  "Що касае ръководните позиции, има едно правило - мъжът получава ръководна позиция заради потенциала си, жената - заради постигнати резултати. "
  Разсмя ме от сърце.Жените на ръководни позиции или са любовници на някои от шефовете,или са им роднини,или са с връзки.Жените по принцип не могат да работят в екип ,защото са индивидуалистки.Страх ги е да поемат отговорност,а на ръководни позиции това много важно.

 52. 52 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#48] от "ungeheuer":

  Важното е не собственото щастие, а щастието на децата, така че това вашето, със "щастието на жената", е чист егоизъм!
  И на мен не ми се ходи на работа, и мен това не ме прави щастлив, но го правя! И забравям и за амбиции (които изобщо не са свързани с професията ми и работното ми място), и за минали мечти, защото основното нещо, което сега искам и за което сега мечтая е децата ми да са здрави и осигурени!!!

 53. 53 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Лошото е, че доста мъже не се притесняват да бъдат издържани от жените си и в къщи нищо да не помагат....

 54. 54 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 408 Весело

  До коментар [#50] от "Резистентна":

  Мерси, гугъл се развива, а това улеснява търсенето, особено ако си спрял филтъра за "безопасно търсене"

 55. 55 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#50] от "Резистентна":

  ""Мъжът", "жената" "на живота" или се появява неочаквано, или има да си ги търсиш цял живот и пак да не ги забележиш )".

  Неочаквано се появява единствено мъжът за жената.Мъжете ако чакаме неочаквано да се появи някоя жена ще си останем девствени и стари ергени.Познавам няколко такива.

 56. 56 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Статията представлява типична новоговорна перверзия:
  "Мъжът трябва да печели пари, а жената – да се грижи за семейството – този патриархален стереотип все още се подкрепя от близо половината българи." - забравят да споменат, че повечето, българи, които подкрепят това, жената да си стои в къщи са ЖЕНИ, които го предпочитат. Половината от познатите ми жени изразяват мнението, че предпочитат да са в къщи с децата. Но, не, милички, ще бачкате, а децата ще ви гледат институции, за вас го правим, м...ка ви неблагодарна!

  "Все още част от хората споделят определени стереотипи" - стереотипът е опит натрупан с повторяемост, комбиниран със споделен от други опит. Често споделеният от други опит е с парадигмен характер, поради което отразява неверни изводи. Без стереотипи в ежедневното поведение, хората биха се блъскали във всеки стълб на пътя им, с надеждата да не ги заболи и да могат да преминат през стълба. Спомена за болката и обективната непреодолимост създава стереотипа, че през стълб не се минава и ни учи да ги заобикаляме. Некадърно използване на терминология с манипулативна цел.

  "31% са на мнение, че мъжете са по-добри професионалисти"
  - не е проблема в това дали жените могат да се справят със служебни задължения, мотат. Проблема е , че огромен % от мъжете са станали пълни п@@ки в поведенческо-етичен план.

  "Българите са разделени поравно спрямо твърдението, че жените разчитат повече на външността си, отколкото на професионализма си – 50% са съгласни, а 48% не са."
  - ми спрете със силиконово гримираната пошлост на балсамирани фараони и няма да го коментират. Подобни дами могат само да отвратят нормален мъж. Красотата на жената е в нейната невинност и добродетелност, способност на нежност и любов, иначе казано в образа на майката. Не вярвате ли? Вижте световното изкуство от вавилонските, египетски и гръцки богини, през римската матрона та до Богородица, па да си говорим за изследвания. Отделно, ако съм управител на бизнес, познайте как ще взема на работа комплект силикони вместо кадърен и читав специалист! (като казвам специалист, имам предвид и жена, нали помните , че родовите понятия в българския език са в мъжки род, или поне докато направят езикова реформа отговаряща на антидискриминационните политики, тогава всичко родови понятия, най-толерантно ще са в женски род, или в транссексуален?)

  "Почти еднакъв е броя и на хората, подкрепящи твърдението, че "мъжът трябва да плаща сметките" – 46% казват "да", 52% казват "не", останалите се колебаят. Това твърдение среща повече подкрепа сред самите мъже."
  - дрън дрън, аз жена която да се оплаква, че мъжа й плаща сметките не съм видял. Е, видях една ама тя си смени пола, сега пак и/му плащат сметките и не само сметките, но тия дето плащат са пак мъже или почти, но това е друга история.
  То и аз цял живот плащам сметките на семейството, че и преди това (преди семейството, не преди живота, че да не си помислите нещо и да ми излезе име), та ако има вариант да ме отмени жената за малко.... много съм толерантен по темата, от мен да го знаете, направо съм за Нобелова премия толерантен!

  "На този фон 73% от българите одобряват идеята за закон, който да гарантира равноправието на половете. През септември президентът Росен Плевнелиев обяви, че вече е готов проект на закон за равнопоставеността."
  - да ви обясня на кратко какво значят тези красиви думи, те значат квоти за мъже и жени във всички области (или поне в привлекателните области). Това значи, че когато работодателя търси специалист и има перфектем мъж за длъжността, той няма да може да го наеме, защото мястото ще е запазено за жена. Толкоз за свободния пазар! И да допълня от другата статия по темата, президента го казва, докато промотира закона: "Две трети от магистратите в националните съдилища в България са жени, както и 65 процента от държавните служители, 43 процента от членовете на управителните съвети на държавните предприятия, повече от 30 на сто от общинските съветници." - и са с тия ми ти данни, закона не трябва ли всъщност да защитава мъжете?!!? Или шизофренията е вече масово явление в политиката?!?

  "Същевременно на въпрос за кого е по-лесно да получи по-висока заплата за една и съща работа, 50% казват "еднакво е за двата пола", 39% казват "за мъжа", а само 8% - за жената. Дамите отговарят с по-голяма тревога – 48% от тях смятат, че на мъжете им е по-лесно да вземат повече пари, а при самите мъже този дял е само 30 на сто." - заплата не се "получава" и пари не се "взимат", а се изработва и се добиват, и за да изкараш реално 1000, трябва да си изработил 3000, за разходи, данъци и за собственика на предприятието, капиш?
  Това с даването е манталитет на мацките (от двата пола, упс от трите), които за мигане на клепки искат да получават почерпка. Получават я, ама за друг вид услуга, останалите, мъже и жени се налага да работим - яко!

  "Представителите на двата пола са единодушни на въпроса мъж или жена е първата им асоциация, когато става дума за корупция – по 2/3 казват, че когато мислят за корумпирани хора, първо се сещат за мъж." - абе вземете се научете на пропаганда от Химлер и Троцки. Изобщо, колко малоумен следва да е някой, за да дава като пример за дискриминирането на жените, нещо което е очевиден пример за дискриминирането на мъжете! Я байно, пробвай да кажеш в южен Вашингтон (Ди Си, не щата), че като кажеш корупция и ти идва наум "негър", да видим как ще обясняваш на обградилата те добронамерена тъмна тълпа, че си борец за правата им. (Като казвам тъмна, имам предвид неясните им намерения по отношение на обградения журналист, вие да не изпадате в някакви расистки мисли, а?!? "Стереотипи" са това, както обясних по горе! Фанах ли ви, расисти с расисти, такива! Мислопрестъпници! Марш в стая 101!)

  "Обществото като цяло не декларира толерантност към възможността човек да има много сексуални партньори – независимо дали става дума за мъже или за жени. По-младите и по-образованите обаче са по-либерални в разбиранията си."
  - как беше през 1917-та?! Трябва да освободим жените от буржоазното потискичество на закрепостилите ги мъже, като ги направим общи!
  И не си мислете, че горния текст е майтап. Истински е.
  И така, под красиви лозунги обществото се рушеше, рибите се опитваха да се катерят по дърветата, убедени в целите си и дирижирани от гръмогласни маймуни, а прасетата-господари умираха от смях, пазени от питомните им добермани...

 57. 57 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#16] от "neznaiko.bg":

  Като гледам колко минуси събрах - май е доста често срещан
  Ако приемем, че половината от плюсовете са мъже, другата половина от домакини (в кухнята), значи е 7:10 съотношението или 2:3 грубо в полза на мръсниците на грешното място

  Stef
 58. 58 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#26] от "kihano":

  Това важи 100% за социализма. Точно през социализма всички жени ги впрягат в строителството на новия строй и няма вече време за повече от едно-две деца. Точно през спциализма възникват и професии като куфражистки, кранистки, багеристки и какви ли още не. Точно през социализма от жената се изисква да е еквивалентна на мъжа и и се намира всякаква възможна работа, само и само да се намира на работа.
  През капитализма, ако мъжът изкарава достатъчно, както е в много напреднали държави, то жената няма нужда и никой не я принуждава да работи, освен ако тя от хоби или други лични причини не го поиска. През социализма никой не би го допуснал.

 59. 59 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2713 Весело

  До коментар [#54] от "chepokalipsis":

  Само внимателно ! Половият хормон е най-силния халюциноген… Пред теб стои най-обикновена кучка, а ти виждаш мило и нежно прекрасно създание… !!!

  [email protected]
 60. 60 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  “Жените са тези, които в по-голяма степен са за въвеждане на квотен принцип в големи компании или институции.”

  Никак не съм изненадан!

  I Want To Believe
 61. 61 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#15:"bgpainter"]Хм... напоследък имам някакви други наблюдения - жената печели, но и жената се грижи за къщата.

  Т'ва по кой модел е? [/quote]

  Това е по модела на победилия антидискриминизъм!
  Да живей!

 62. 62 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  Всяка жена е щастлива от различни неща.Една от това,че има кариера,друга,че има семейство и деца.Но май непрекъснато намаляват жените,които се задоволяват само с едното.

 63. 63 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2566 Весело

  [quote#54:"chepokalipsis"]филтъра за "безопасно търсене" [/quote]
  Хахаха... Нещо като google condom?! Не знаех, че има...

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 64. 64 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#23:"М.Георгиева"]Нашите мъже са изостанали. [/quote]

  Стереотипи, а ?!?!
  Хе-хе!

 65. 65 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#51] от "robocop1":

  Ех, тази панславянска ориенталщина....

 66. 66 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2230 Весело

  До коментар [#53] от "pentuer":
  "Лошото е, че доста мъже не се притесняват да бъдат издържани от жените си и в къщи нищо да не помагат...."

  Е, хайде сега двойни стандарти! Ми то и много жени не се притесняват да бъдат издържани от мъжете си...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 67. 67 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#23] от "М.Георгиева": Слава Богу, че напуснах България през ранните си ергенски години и не докарах такава като тебе тука да се ползува от благата и резултата на дългите ми години труд- и в гимназията, и във ВУЗ- а, и в университета тук. Ти представляваш най-лошото, което комунистите-атеисти произведоха и което западните либерали продължиха грижливо да отглеждат и насърчават. Не си спомням жените в моето семейство да са били такива като тебе. Всичките бяха умни и образци на най-доброто, което българската жена е носила в сърцето си. Ти си първо много устата и си мислиш, че знаеш много. Второ, ръсиш непрекъснато глупости в този форум. Последната голяма глупост, която си изръсила е, че християнството и исляма са равни. Явно е, че нито едното познаваш, нито другото. Трябва да знаеш едно нещо, а то е че в САЩ- родината на феминизма, жените считат, че е голяма привилегия да си стоят у дома и отглеждат децата си. Моята съпруга, която е американка и беше медицинска сестра, когато се запознах с нея, не пожела повече да работи, а предпочете да си стои в къщи и се грижи за децата ни. Нищо не и пречеше да продължи да си работи. Можеше да наемаме гледачка. Тя самата ми каза, че мястото на децата е при майката, а не при гледачката. Тя поиска да бъде истинска майка, отдадена на отглеждането и възпитаването на децата ни. Такива в спомените ми бяха и двете ми български баби. А най-жалкото за тебе може да бъде, че една англо-американка , каквато е съпругата ми, отхвърли протестанската църква, в която е израстнала и стана православна, живееща по православните канони. Това, че ти се оплакваш от много български мъже, може да е с основание, но трябва да разбереш също, че никой добре заработващ мъж, не би сторил глупостта да си вземе такава устатница като тебе. По каква причина аз и други като мене ще си харчат парите за едно либерално кречетало , вероятно израстнало в комунистическо, антихристиянско семейство? С какво една такава като тебе може да допренесе за доброто на децата ми и за мое собствено добро? С нищо! Стой си стара мома или си намери някой мъж- калпазанин, за да работиш и го храниш, а един ден ти като имаш син, и той ще прави същото като баща си. То няма как да е друго. Аз съм 100%-во сигурен, че такива като тебе с голямата си уста, могат само такова негодно поколение да създадат. Ти се оплакваш сега какви били българските мъже. Не забравяй, че всеки от тези т.н. мъже са имали майка и ако майка им е била такава като тебе, с голяма уста, отдаваща повече значение на кариерата си и себе си, няма как продукта, който е изтикала да не е калпав. Справедливо е ти да имаш за мъж точно такъв калпав продукт за съпруг- да не работи здраво и да чака всичко на тебе. Каквото повикало, това се е обадило.

 68. 68 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1409 Весело

  Защо на снимката виждам предимно мъже?

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 69. 69 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 949 Неутрално

  До коментар [#6] от "zenola":

  Ето това е истината. Като чета коментари и постове по социалните мрежи, оставам с впечатлението, че за голяма част и мъже, и жени някак остава извън вниманието, че жените работят и навън, и поемат огромната част от домакинските задължения вкъщи. Много жени се изживяват като домакини и майки и приемат за съвсем в реда на нещата да готвят, чистят и перат, докато мъжете им си почиват. Мъжете пък се държат така, сякаш те единствени печелят в семейството.

 70. 70 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Няма никакъв проблем ако в семейството работи само мъжът, а жената се грижи за домакинството. Разбира се, ако това е нейният избор, а не й е наложен ултимативно от мъжа за да я държи зависима и в подчинение. Защото в много случаи точно това е целта: жената да няма свои доходи за да може мъжът по-лесно да я контролира.
  Ориенталщината в отношенията в семейството още не е изживяна. Партньорите трябва да са равнопоставени, независимо от това кой има по-високи доходи.

 71. 71 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  Думата "печелят" звучи странно.
  По-правилно би било да се каже "заработват прехрана" , "изкарват хляба насъщен" .

  Тези, които печелят са единици... освен от тотото, други са олигарси....

 72. 72 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 949 Неутрално

  [quote#44:"cristo_n"]децата нямат тази злочеста съдба да живеят със самотен родител[/quote]

  Затова пък в подобни случаи много деца имат злочестата съдба да живеят с нещастни родители.

  До коментар [#44] от "cristo_n":

 73. 73 Профил на kamaelsh
  kamaelsh
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Единственият проблем е, че жените когато почнат да печелят повече, не си намалят стандартите относно мъжете, а се оглеждат за още по-богати, като така остават потенциалните си партньори в праха. Как да проработи тази схема като взимат само лошото от патриархата, без да вземат и някой отговорности?

  Въобще ако ще взимех работното място на възможното си бъдеще гадже, трябва да приемеш и някой отговорности към обществото.

  https://radicotradico.wordpress.com/ Der Tradicionalist Blog
 74. 74 Профил на ubavia
  ubavia
  Рейтинг: 368 Весело

  До коментар [#47] от "tolex":

  Добре че има такива бели лястовици като тебе...

 75. 75 Профил на Bolyara
  Bolyara
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#26] от "kihano":

  +++++
  Абсолютно вярно ! Но, тъй-като за голяма част от българите важи максимата - демокрация, капитализъм равно на свобода и изобилие ... се е получило поредното изкривяване и изопачаване на диалектическата реалност.
  В богатите фамилии на запад с буржуазен наклон жената не работи.

 76. 76 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  До коментар [#73] от "kamaelsh":

  По темата има чудесен филм "The Young Victoria" показващ как младата кралица Виктория си търси съпруг.
  Горещо препоръчвам този изкл. приятен за гледане филм.
  Трябавало е да му дадат поне един Оскар.

 77. 77 Профил на iget
  iget
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#67] от "Ivo Ivanov":

  Разбира се от твоя коментар, че междуполовите връзки в твоя свят са диктувани от парите. А може би не само те, а всякакви видове връзки между хората. Не знам на колко си години, ама ако имаш време, се поогледай, поослушай, почети малко. Животът е по-голям от която и да било идея взета поотделно. Може и да ти просветлее, въпреки че средата в която се намираш (УСА ако разборам правилно) едва ли ще ти помогне много в това отношение.

 78. 78 Профил на deni4
  deni4
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#11] от "neznaiko.bg":

  Стана ми интересно за кои страни говориш?
  Всички развити европейски страни имат анти-сексистки общества
  И понеже живея в такова, ще ти обясня от първа ръка как става: мъжете и жените работят заедно и всеки си върши задачите на базата на различните гледни точки и подход; така не само че се постигат по-добри резултати тъй като група от еднаквоможещи хора е по-слаба от разнородна група, но и жените, които не са малко на брой, участват активно в икономиката според индивидуалните си възможности, вместо да си седят в къщи. Дискриминацията е в основата на застоя на всяко пропадащо общество.

 79. 79 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 852 Любопитно

  Сори, ама жената претендира за равнопоставеност на половете, само, когато и е угодно!

  Да разлая троловете!!
 80. 80 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4147 Весело

  До коментар [#68] от "Bulgarische Motoren Werke":

  женбите на снимката със сигурност заработват повече от средния мъж в България, а и възможно в световен мащаб.
  Шегата настрана, вчера слушах един анализ който оплакваше жените-ръководителки на големи фирми в САЩ че заработвали средно с 20 милиона по-малко от мъжете, като средната им годишна заплата била 3.2 милиона. Насълзих се

 81. 81 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#74] от "ubavia":
  Важно е да си ubav.
  Но по-важното е че си жеУезен.

 82. 82 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  До коментар [#80] от "daskal1":

  При младите хора има тенденция жените да изкарват повече, защото излизат по-подготвени от образователната система.
  Момчетата имат проблем с концентрацията и се разсейват с компютърни игри.
  Ето една сполучлива визуализация по темата: http://9gag.com/gag/azj7DnN?ref=fbp

 83. 83 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  До коментар [#58] от "sophia_gr":

  при капитализма жените (съпругите), стремящи се да работят, го правят най-вече за да са независими от мъжа, тоест да не командва той парада, казвайки какво и как трябва да прави жената, как да (и как не трябва да) кара колата и темподобни.
  Демек ако мъжът почне да се прави на "турчин" му бият шута... и да заповяда слеващият.

 84. 84 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 313 Неутрално

  До коментар [#20] от "bookworm":

  +++++По-точно е заглавието да бъде "....вече важи за половината българи..." . Защото почти 50 години при комунизма жената работеше наравно с мъжете, а децата растяха по ясли, детски градини и с баби и дядовци. Това силно ги ощетяваше(а и все още е така заради ниските доходи и гурбетчийството) и създаде отчуждение, девалвира брака и семейството, като основа на обществото и създаде огромни емоционални дефицити в децата. А няма по-естествено нещо от това майките да се грижат за децата си първите 7-10 год. от живота им и възпитат навици и морални норми.

 85. 85 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#52] от "cristo_n":

  да добавя, по вашата логика строгите мюсюлмански общества са най-перфектните. Жена за разплод, прави яко дечица, и после им слугува, и те са щастливи. Върхът.

 86. 86 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Тази снимка в коя фирма е правена? Не че се интересувам, но ей така за информация...

 87. 87 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  [quote#69:"murttle"]Като чета коментари и постове по социалните мрежи, оставам с впечатлението, че за голяма част и мъже, и жени някак остава извън вниманието, че жените работят и навън, и поемат огромната част от домакинските задължения вкъщи. Много жени се изживяват като домакини и майки и приемат за съвсем в реда на нещата да готвят, чистят и перат, докато мъжете им си почиват. Мъжете пък се държат така, сякаш те единствени печелят в семейството. [/quote]

  Кой както си го направи.

 88. 88 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#78] от "deni4":

  Не разбрах точно какво опонираш в написаното от мен? Имах предвид, че в Европа има общества които са много по-развити от нашето и въпреки това мъжете са по-дискриминационно настроени от българите. Живял съм 8 години в Северна Италия, Южна Австрия и Източна Франция. Но познавам доста хора и от други националности.

 89. 89 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Проблемът с равеноството на половете е чисто писхологически и интелектуален. Касае се за насаждани от най-ранна възраст стереотипи и предрасъдъци, които в последствие се превръщат в модел на поведение, както от страна на мъжете, така и от страна на жените. Обективно погледнато има само едно нещо, което нито жените, нито мъжете могат да направят сами и се нуждаят един от друг, а именно, да създадат поколение. Постигането на всичко останало е въпрос на интелект, желание и полагане на съответните усилия. Едно общество, обаче, в което мнозинството от представителите му са обременени с предрасъдъци от различен характер може да бъде сериозна пречка за развитието на индивида. Този проблем определено налага законодателно решение и в тази връзка споделям инициативата на Президента.

 90. 90 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  Не виждам защо най-важната дейност в човешкото общество -отглеждането на деца да е с толкова нискък рейтинг, че криворазбания феминизъм да смята тази дейност за унижение едва ли не. Ако някоя жена наистина не иска да се занимава с това и смята ,че ще изкарва високи доходи с кариера, съм сигурен,че много мъже няма да имат никакви комплекси да си останат в къщи ,гледат децата , да ги хранят, сменят памперси, разхождат по парковете, готвят вместо да се блъскат да изкарват пари на работа с далеч по-скучни неща. Това феминизмът е някаква духовна смяна на пола също толкова срещу Природата определила специфични неща за двата пола и решила всъщност да има два пола , не просто така за разнообразие един с пенис и друг без.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 91. 91 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  [quote#73:"kamaelsh"]Въобще ако ще взимех работното място на възможното си бъдеще гадже, трябва да приемеш и някой отговорности към обществото. [/quote]
  Кой е определил кое работно място на кого да принадлежи? Наемат се кандидатите, които са показали необходимите качества. Аз съм против квотите по пол, като се започне от езиковите училища и се свърши с бордовете на фирмите.
  И каква точно отговорност повече трябва да поемат жените към обществото?
  Всяка жена е в правото да си търси равностоен партньор. В много от случаите мъжете се комплексират от реализирана в професията си жена, която печели повече и си изкарват комплексите като вместо да се включат равностойно в домашната работа и да й окажат максимална помощ й натякват, че е лоша домакиня и майка.
  Обратното, в огромното болшинство случаи жената се радва ако мъжът й заеме по-висока позиция и печели повече.

 92. 92 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 866 Весело

  -Преди аз печелех три пъти повече от жена ми и тя тогава беше доволна. Напоследък тя печели два пъти повече от мене и сега аз съм доволен.
  П.П.-,,Да живее дружбата и сътрудничеството между половете в семейството!''

 93. 93 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#89:"nnikolov_bg"]Едно общество, обаче, в което мнозинството от представителите му са обременени с предрасъдъци от различен характер може да бъде сериозна пречка за развитието на индивида. Този проблем определено налага законодателно решение и в тази връзка споделям инициативата на Президента. [/quote]

  Насила комунизъм не става!

 94. 94 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#91] от "pamela":
  И как точно ще се комплексирам ако жена ми изкарва повече пари от мен?Нали тези пари ще ги харчим моето семейство.Бракът е съюз между партньори,а не състезание кой е по-успял,печели повече и така нататък.Що се отнася до домакинската работа жената се грижи за чистотата на дома,готвенето,пране и грижи за децата.

 95. 95 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#43] от "Ridiculous":

  Нека помислим още малко по твоите точки.
  1. В разпадащите се бракове наистина има проблем, особено ако ги разглеждаш в асоциално общество като капиталистическото. В по-нормални ситуации една жена винаги може да се опре на родители, братя и сестри. И накрая, не съм казал, че задължително жената не трябва да работи. Като иска да работи. Против съм да се налага мнението, че е нормално жената да работи и ненормално да не работи, както внушава статията.
  2. Твърде малко професии разширяват хоризонта, твърде малко.
  3. Тук не съм сигурен и не мога да споря. Но за мен работата по скоро преждевременно отделя децата от родителите. На една година и вече в ясла. Останалото е прекалено сложно преплитане, в което според мен надделяват личните качества над социалното влияние, макар че и те са функция на социалното влияние. Освен това, трябва и количествена оценка на това колко майки се съпротивляват на отделянето на децата, до каква степен, каква степен е нездравословна и т.н. Така че това е мътна вода, която иска доста конкрентни изследвания с каквито (предполагам) и двамата не разполагаме.

  Но за мен настоящото равенство между мъжа и жената е извратено. То гарантира на жената правото да бъде мъж, но не и правото да бъде жена. И това е така, защото в света са фаворизирани преобладаващо мъжките дейности - работа, кариера, пари, материално богатство.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 96. 96 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#23] от "М.Георгиева":

  Не се притеснявай за мъжете, важното е, че ти си "прогресивно мислеща", предполагам се имаш и за "голям шофьор".

 97. 97 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Все тая е кой какво прави ВАЖНОТО е да има баланс, любов и не на последно място пари!!!!
  До коментар [#23] от "М.Георгиева":

  какъв храм - българите са масово пастафарианци и за това са в СВОЯ храм - КУХНЯТА . Да се свети спагетеното чудовщище и благословеният му сос!

  www.soundcloud.com/x2805
 98. 98 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#58] от "sophia_gr":

  Да, така е както казвате. Но социализма, ако добре помните, имаше идеята да догонва и даже да изпревари капитализма икономически, т.е. по натрупването на материални блага. Така че социализма, въпреки някои напредничави идеи, копира голяма част от етиката на капитализма (иначе не би могло и да бъде) и в частност, неговата представа за равенство между мъжа и жената, която, както писах №95, е извратена, тъй като дава право на жената да бъде мъж (т.е. да се занимава с преобладаващо мъжки дейности), но не и да бъде жена. И въпреки това, по соца нямаше проблеми с детски градини и училища и със детското здравеопазване, а майчинството беше 3 години.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 99. 99 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  [quote#94:"robocop1"]И как точно ще се комплексирам ако жена ми изкарва повече пари от мен?Нали тези пари ще ги харчим моето семейство.Бракът е съюз между партньори,а не състезание кой е по-успял,печели повече и така нататък.Що се отнася до домакинската работа жената се грижи за чистотата на дома,готвенето,пране и грижи за децата. [/quote]
  Виждала съм такива мъже, така че не са изолирани случаи. От една страна е добре, че има повече пари в семейството, но от друга мъжът не е доволен, че той не ги е изкарал.
  А след като жената се чисти, готви, пере и се грижи за децата, мъжът какво работи вкъщи?

 100. 100 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#93] от "anarhochristian":

  "Насила комунизъм не става!"

  Тук не става въпрос за никакъв комунизъм, а промяна в мисленето и справедливост за всички онези, които са онеправдани от архаичните предрасъдъци и егоизъм на други. Докато проповядваше еманципация, комунизмът напрактика превърна жената в работен добитък, без реално да изравни правата й с тези на мъжете.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK