Прокуратурата поиска отвод на съдията по делото срещу Огнян Донев

Прокуратурата поиска отвод на съдията по делото срещу Огнян Донев

© Надежда Чипева, КапиталСофийската градска прокуратура (СГП) поиска отвод на съдията, който върна обратно на обвинението делото за данъчни престъпления срещу Огнян Донев и Борис Борисов, съобщи capital.bg.


Делото бе върнато на прокуратурата в началото на ноември с мотива за противоречия в обвинителния акт. Миналата седмица обаче Софийският апелативен съд прекрати това определение и така на практика разпореди започването на процеса.


Прокуратурата се мотивира за искания отвод на съдията докладчик с това, че отмененото разпореждане на СГС означава, че има "формирана предварителна незаконосъобразна оценка на работата на държавното обвинение и предмета на доказване, което ще доведе до постановяване на порочен съдебен акт". Изтъква и бавните процесуални действия на съда и липсата на насрочване в СГС след връщането на делото от втората инстанция.
"Ненасрочването на делото в открито съдебно заседание след отмяната на разпореждането за връщане от САС засилва съмнението за предубеност или заинтересованост от изхода на делото", коментират от прокуратурата. Държавното обвинение посочва още, че разглеждането на делото е забавено с общо 4.5 месеца, с което се е постигнало реално отлагане във времето на евентуалното реализиране на наказателната отговорност на двамата подсъдими. "Капитал" отбелязва бавното разследване и придвижване на обвинителния акт от страна на прокуратурата – разследването по случая започна преди повече от 4 години, а делото беше внесено в съда седмица след като Огнян Донев заведе иск срещу държавното обвинение заради прекратено друго разследване срещу него.


Евентуалният отвод на съдията ще забави разглеждането на делото с още няколко месеца, защото ще се наложи новият докладчик тепърва да се запознава с материалите, пише още изданието.


Огнян Донев е обвинен, че като директор на "Елфарма" АД е пропуснал да декларира в годишната данъчна декларация по Закона за корпоративното подоходно облагане увеличение на финансовия резултат на дружеството в размер на 418 млн. лв. Борис Борисов пък е сторил същото за сума в размер на 74,8 млн. лв. за "Телсо" АД. Националната агенция по приходите не е констатирала извършено нарушение и такова реално съществува единствено в тезата на прокуратурата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK