Животи за продан: Процъфтяващият черен пазар на български бебета за гърци

Тази къщичка е била купена с парите (3500 евро) от продажбата на новородено момченце, оставено за осиновяване в Гърция. (На снимката - един от синовете на Станка пред къщата). Екзарх Антимово, Бургаско

© Юлиана Колева

Тази къщичка е била купена с парите (3500 евро) от продажбата на новородено момченце, оставено за осиновяване в Гърция. (На снимката - един от синовете на Станка пред къщата). Екзарх Антимово, БургаскоУф дори не питай, в нашето село почти всеки е дал бебе в Гърция. Аз поне ей тази къщичка си купих, да имаме къде да живеем с децата, нито лев не съм изяла или изпила. А много хора за кеф ги дават бебетата- пият, ядат, купони вдигат. Като свършат парите, просто продават следващо бебе".


Това е Станка-жена на около 30 години от българското маргинализирано ромско малцинство, която признава, че преди няколко години е продала новородено момченце в Гърция и е взела за него 3500 евро ($3,700). Престъпление, за което и в момента е подсъдима. "През цялото време съжалявам за това момченце, не мога да спра да мисля за него. Но тогава бях млада и глупава. Не можех да си представя друг начин да изкарам малко пари, нямах надежда", обяснява младата жена и гласът и започва да трепери. "Трябваше да видите къде живеехме – с майка ми и останалите от семейството, бяхме повече от 10 човека в една стая. Без прозорци, без врата, само кал на пода, нямахме ток и вода. Човек не би гледал и животно там", допълва картинката Станка.


Започва да плаче, когато си спомня, как от близкия град дошли двама мъже, които й предложили да продаде третото си дете, което в момента бременната жена чакала. "Всички го правеха и го правят. Реших, че и за мен това е отговорът на проблемите", казва тя.
Станка, двете й момчета на около 10-12 години и мъжът й, днес живеят в едноетажна къщичка от около 50 кв. м. в Екзарх Антимово-малко градче с около 2000 жители, над 90% от които са роми, намиращо се на около 40 км. от Бургас. Домът е малък и има само най-основното, но за нея това е огромна стъпка напред.


Стотици жени


Станка е една от десетките по официални данни на полиция и прокуратура жени, които всяка година продават новородените си бебета на отчаяни бездетни двойки в Гърция. Властите обаче предполагат, че всъщност случаите са стотици.


Майките могат да припечелят до 4-5000 евро, но понякога остават дори с под 1000 евро, сочат данните от съдебните дела, обобщени по време на това проучване на Балканската мрежа за разследващи репортажи (BIRN). Всъщност посредниците в България и Гърция взимат най-сериозния дял от парите, плащани от гръцките семейства. Както отбелязва и Станка, практиката привлича все повече социално-изолираните ромски семейства, които представляват и мнозинството от известните случаи.


Полицаите, разследващи трафика на хора и прокурори, отбелязват, че трудно вече се срещат жени, които да съжаляват за продажбата на поредното си бебе - понякога шесто, седмо, осмо поред. Или да инвестират парите в нещо трайно като къща. Често се срещали семейства, които купували телевизори, часовници, злато, телефони или правели някои малки ремонти, а останалите средства "потъвали". В най-честите случаи майките са 18-19 годишни, до около 25, решили да продадат поредното нежелано и случайно заченато бебе.


Но напоследък полицаите забелязват и по-тревожна тенденция – макар и рядко, жени забременяват с единствената цел да продадат още нероденото дете.


В ромските гета няма 21 век, няма цивилизация. Тук са мит не само водата и канализацията, а медицинското обслужване, образованието. А хората често спят направо върху пръстта на пода заедно с домашни животни. Какво да им дава морал, устои, какво да ги цивилизова, питат ромски лидери. (Ромският квартал в Николаево, Стара Загора)

© Юлиана Колева

В ромските гета няма 21 век, няма цивилизация. Тук са мит не само водата и канализацията, а медицинското обслужване, образованието. А хората често спят направо върху пръстта на пода заедно с домашни животни. Какво да им дава морал, устои, какво да ги цивилизова, питат ромски лидери. (Ромският квартал в Николаево, Стара Загора)


Без дете, без бъбрек, без себеуважение


Величка – майка на три деца от ромската махала на Сливен, е може би по-типичен пример от Станка. Тя е осъдена, че през 2009 г. е продала новороденото си дете в Солун, Гърция. За разлика от Станка обаче, Величка няма нищо - няма къщичка, няма и останали пари от получените 1500 евро за продажбата на бебето си (половината от обещаните й 3000 евро).


Величка няма също това, което обикновените хора наричат себеуважение - склонна е да разкрие и най-съкровените си тайни и без притеснение разказва за продажбата на бебето си, макар да изкривява историята, която е признала пред съда, изкарвайки се по-скоро жертва. Тя няма и бъбрек-продала го е пак в Гърция, около година преди да продаде новороденото си. Така според спецполицаите от града е намерила и контактите в Гърция, за да вземе пари за бебето. Величка няма и образование, работа, освен ако проституцията - поредната продажба на плътта, не се смята за работа. Тя няма и собствен дом - на 30 години живее с родителите си. Макар да твърди, че баща й я е принудил да продаде бебето си, а двамата с майка й изхарчили после парите за телевизор и злато.


Тя разкрива най-дълбоките си тайни и търси съчувствие, а след това пита дали не може да получи малко пари за лечение на дъщеря си. Но в крайна сметка след няколко опита се отказва.


Величка, продала детето си още през 2007 г. и осъдена 2009 г. е един от сравнително по-малкото регистрирани толкова отдавна случаи. За периода преди 2005-2007 г. спецполицаите говорят по-скоро за единични казуси, макар според някои първите отчетени престъпления да са от около края на 90-те години. А според мнозина този "бизнес" е съществувал и далеч преди органите на реда да го забележат. И полицаи, и местни хора, смятат, че такива продажби стават от поне двайсетина години.


След членството на България в ЕС и силното отслабване на граничния контрол през 2007 г. обаче органите на реда отчитат своеобразен бум. И сега вече говорят за практика, тенденция, не за прецеденти.Трафикантите са главно роми – мъже и жени, които доста години са живяли и работили в Гърция. И така са направили добри връзки с местните ромски общности с български корени, както и с местни адвокати, лекари. Най-често набираните жени са от ромските гета на Бургас и Варна, както и бедните махали и селца около Сливен, Ямбол, Стата Загора. Готов пазар чака неродените бебета отатък границата с Гърция – където най-често бездетни двойки са готови да платят десетки хиляди евро, за да заобиколят държавната система за осиновявания. Система, която често ги кара да чакат по 7-8 години, за да осиновят дете.


Легализацията


Легализирането на осиновяването и съответно "сделките" с бебета също са изключително улеснени. Както и оставянето на бебето - без никой да забележи.


Гърция, за разлика от България, позволява т. нар. частни осиновявания. По информация на детския център "Митера" в Атина, гръцката най-голяма държавна институция за осиновяванията, само едно на всеки пет от общо около 500 осиновявания годишно минават през държавната система. Всяка година служителите на центъра организират по около 35 осиновявания, а получават 150-200 молби.


Друг метод, открит при разследванията, е припознаването на бебето от мъж, който да се представи за бащата. Няколко месеца по-късно майката се връща в Гърция и напълно се отказва от правата си в полза на бащата.


Но все пак общото мнение и в България, и в Гърция е, че най-честият път към легализиране на осиновяването е чрез частното осиновяване. Адвокат или друг вид последник помага при свързването на майките с бездетните двойки. И всичко, което след това трябва да се направи, е да се подпише документ за съгласие за осиновяването от двете страни. И макар през 2013 г. Гърция да приема закон, че споразуменията за частни осиновявания трябва да минават през специални съдебни състави, то такива все още няма. И споразуменията минават без забележки и безпрепятствено.


Единственото забранено в Гърция е размяната на пари при осиновяването – родителите не трябва да плащат нито на майката, нито на посредници. Но властите признават, че отсъствието на контрол и трудното доказване на дадените пари създават богат черен пазар.


До 40 000 евро


Според данни на български полицаи, прокурори и други експерти, занимаващи се с трафика на хора, гръцките семейства плащат до около 30 000 евро за новородено момиченце, а цената за момче може да достигне и до 40 000 евро. Данните на гръцките полицаи са подобни, но според някои от тях понякога може да се стигне и до сделка само срещу 3000 евро. Цените и според гръцките представители обаче могат да достигнат и до 30 000 евро, като сумата малко се е понижила в последните няколко години заради финансовата криза.


Четири от пет продадени бебета са били момчета, твърдят полицаите в Гърция. "Това не е само защото родителите предпочитат момчетата, но момчетата са и по-скъпи и затова трафикантите предпочитат да търгуват с тях", смята полицай от гръцкото звено за борба с трафика на хора, който пожела да остане анонимен заради работата си.


Майките получават обаче минимален дял от тези пари, посочват българските полицаи. Останалото отива при трафикантите и последниците при сделката. "Не е необичайно трафикантните да лъжат жените с обещаните пари и да им удържат различни суми, като накрая им подхвърлят 500 евро, а някои дори получават само обратен билет за България", разказа разследващ.


Пътят към Гърция също от години е добре трасиран. Трафикантите, понякога дори с наети случайно таксита или подставени лица, прекарват майките през границата, от което не остават никакви регистри от граничен контрол или данни за преминаването. Ако случайно някой бъде попитан за причината за преминаване, обикновено се посочва сезонна работа. Дори да се види, че жената е бременна, няма причина да бъде върната. А кога ще се върне обратно в България, дали ще носи със себе си бебе...никой не следи.


Жените са третирани по-скоро като доставчици на стоки. Те биват настанявани в квартири, пръснати на различни места из Гърция и в повечето случаи им се препоръчва или дори забранява да не изличат навън, за да не привличат внимание. Само биват водени на няколко прегледа и накрая – до болницата, където да родят. Веднага след раждането биват връщани в същите квартири, където чакат да подпишат документите и да си финализира осиновяването.


Замесени докроти и адвокати


Подобен е споменът и на Станка. "Бях в един апартамент с още две други жени. Дори не знам къде точно ме заведоха, в кой град, мисля че започваше с Р или подобно. Казаха ми да не излизам, за да не се усъмни някой. Докато бях бременна и чаках да родя не се държаха лошо с мен, храниха ни добре, не бяха груби. Може би ги беше и страх да не се откажа или да ги предам", разказа на полуразбираем български тя. "Когато дойде време да раждам, ме заведоха в болница, изглеждаше, че добре познават и болницата, и правилата, както и медицинския екип там", допълни тя. Спомня си и как след раждането тарфикантите станали по-груби: "Накараха ме да подпиша някакви документи, не разбирах какви. После почти ми хвърлиха парите в лицето – половината на уговореното, вздеха детето и си ме пратиха в България".


Тя, а и другите майки, с които BIRN разговаря, твърдят, че болниците и израждащите екипи са изглеждали специално организирани, подготвени инапълно наясно в какво са замесени. Българските полицаи и прокурори потвръждават, че и техните данни сочат това – без подкрепа в болницата, от местен адвокат и други специалисти, сделки не се осъществуват. "Просто мрежата не би могла да бъде организирана без медици, адвокати, дори понякога прокурори", заяви полицай пред BIRN. Както той, така и останалите му над дузина колеги и прокурори, които бяха интервюирани за целите на проучването, пожелаха да останат анонимни, заради опасения, че разкриването им може да навреди на бъдещи операции.


Търсене и предлагане


Гръцка двойка разказва за опита на дъщеря си преди около десетина години. Неспособна да има собствено дете, Елена (не е истинското й име) се опитвала с години да осинови бебе през държавната система. Но напразно. Накрая тя и мъжът й се отказали и решили да платят.


Двойката намерила адвокат в Атина, който ги уверил, че може да намери бебе от българска майка. Семейството платило 25 000 евро и много скоро след това адвокатът уредил среща пред една от атинските централни болници.


Елена чакала в колата с баща си. Изведнъж вратата на колата се отворила и един от трафикантите просто поставил в скута й новородено бебе. "Тя сияеше, най-сетне беше майка", спомня си баща й. Малко след това семейството уредило и легалните документи за частното осиновяване на новата си дъщеричка. На теория социалните служби би трябвало да правят и регулярни, и изненадващи посещения при осиновителите, за да видят добре ли живее детето. Но такива посещения изобщо нямало.


Далеч от Балканите малко хора знаят за тези съвременни форми на търговия в региона.


Една от историите, която оглави световните медии, беше през 2013 г., когато властите в района на град Лариса намериха малко около 5-годишно русо момиченце сред семейство роми с български произход. ДНК тестовете доказаха, че "русият ангел" Мария всъщност е дете на роми от гетото в старозагорското градче Николаево. Но докато за света това остана изолиран безпрецедентен случай, властите в България признават, че продажбата на български бебета в Гърция вече започва да придобива размерите на практика, а не на прецедент. Но колко са смуглите, чернички, дребни дечица, оставени в съседната страна, всъщност никой не знае.


Какво става и с изоставените бебета също е мистерия за България – властите не знаят за върнати в България деца, независимо от разбитите трафикантски групи и разкрити случаи, независимо, че са открити деца, живеещи при хора, платили за осиновяването. Подобен е и казусът на Мария, семейството й в Николаево каза пред BIRN, че нямат надежда да си я върнат. Тя в момента още е настанена в дом за сираци, където й търсят подходящи гръцки осиновители, чакайки да отшуми популярността на случая.


През 2013 г. светът беше шокиран от историята на "русият ангел" Мария - малкото 5-годишно момиченце, намерено сред роми в Гърция. Сега - почти три години по-късно, ситуацията и мизерията в ромския квартал на старозагорското Николаево, от където са биологичните родители на Мария, са същите. Единствената промяна е, че в къщата на родителите на Мария вече живее друго семейство - техни роднини. (Къщата на семейството на Мария в Николаево)

© Юлиана Колева

През 2013 г. светът беше шокиран от историята на "русият ангел" Мария - малкото 5-годишно момиченце, намерено сред роми в Гърция. Сега - почти три години по-късно, ситуацията и мизерията в ромския квартал на старозагорското Николаево, от където са биологичните родители на Мария, са същите. Единствената промяна е, че в къщата на родителите на Мария вече живее друго семейство - техни роднини. (Къщата на семейството на Мария в Николаево)


Българските власти, а също и ромски лидери, са единодушни, че майките, техните семейства, а и общността им, тънещи в мизерия и бедност, без никакви възможности, перспективи, без работа и образование, без здравеопазване нямат много морални задръжки да пристъпят към продажба на бебе като начин за препитание. "За тях нероденото дете не е такава ценност, каквато всички си представяме. Те не чувстват продажбата по този начин, по който вие и аз. Не разбират защо това е проблем. Често го намират за естествен начин за припечелване", смята Михаил Стефанов от Фондация А21, която се бори с трафика на хора.


Ганчо Илиев, ром, който оглавява фондация за подкрепа на ромската общност в района на Стара Загора, също набляга на условията, пред които са изправени семействата. "В гетата няма 21 век, няма вода, ток. Хората смят на калния под заедно с домашни животни. Те са тотално изолирани, нямат никакво образование, здравеопазване, никаква работа или поминък. Няма дори религия. Така че всъщност какво се очаква – няма нищо, което да им дава морални устои, да им даде представа за добро и зло, редно-нередно, да им създаде тези ценности, които искаме от тях да имат в съвременното общество", коментира той. По думите му властите само отчитат проблемите, коментират ги на кръгли маси и в различни документи, налива безцелно и споредично пари тук и там, но на практика липсва политическа воля и целенасочени действия за преодоляване на проблемите стъпка по стъпка.


Без емоции


"Това не са хора, това са по-скоро животни, маймуни, примати. Дори не можеш да си представиш техния свят и разбирания. Такова нещо като ценности, морал, май няма. Някои живеят вкопани в дупки в земята, спят с кокошките и прасета. Дори не намират за нужно да се обличат. За тях собствения им живот не е ценност, какво остава за живота на едно неродено дете", разказва и с лека агресия служител на спецчастите от Бургас, занимаващ се от години с това престъпление.


Негов колега от столичната служба пък допълва: "Никога няма да забравя първия си случай...или не, по-скоро втория, именно защото той рязко контрастира с първия. Първо, през 2006 г. беше, се запознах с едно момиче, ей в този кабинет дойдоха заедно с майка й, и двете плачеха и съжаляваха, че са продали бебето. Не спираха да плачат. Затова и в главата ми остана жената, която поех след тях. Нищо, никаква емоция. Говореше за продажбата, сякаш нищо не е било, сякаш си е продала часовник или телевизор". Това според него е и типичното и най-често отношение на майките и на семействата – без емоции.


Неразкрити


Полицаи и от двете държави, смятат, че повечето подобни престъпления остават неразкрити. Дори разкритите казуси и при разбити групи, предявяването на обвинения и доказването им в съда е кошмарно. Както заради това, че всички по веригата имат интерес да мълчат и крият информация, така и заради трудното междудържавно сътрудничество, липсата на граничен контрол, бавенето на документи при международно-правната помощ.


При гърцката страна осъдителните присъди са дори още по-трудни, тъй като единственото незаконно нещо е плащането, финансовата транзакция. За която няма бележки, документи, разписки. "Размяната на пари прави частното осиновяване незаконно, нищо друго. И ако не хванем престъплението едва ли не в момента на извършването, делото е застрашено от провал", обясни гръцки разследващ полицай.


И от специализираните полицейски части в България смятат, че като цяло в страната се разкриват около 10 на сто от този вид престъпления, но никой не знае всъщност размера на този вид престъпен бизнес.


Минималният риск да бъде разкрито престъплението, а още повече да бъдат осъдени извършителите, трудното доказване, както и съвсем ниските осъдителни присъди, правят този бизнес лесен и доста привлекателен за всички замесени.


Преди около десетина години България затегна законодателството си и в момента присъдите за тряфик на хора са едни от най-сериозните в Европа. Всеки, който набере, убеди, транспортира или настани бременна жена с цел продажба на бебето й, може да получи от 3 до 15 години затвор. Майките, дали съгласие за сделката, също са подсъдими.


Въпреки това присъдите са далеч от тези, записани в закона и масово са условни. Заради все по-трудното събиране на доказаелства и необходимите документи. Които стават още по-трудни с всеки разбит канал, тъй като трафикантите бързо се учат от грешките си, отбелязват разследващите.


Един от най-големите успехи след съвместна българо-гръцка акция дойде покрай случая в Ламия, разкрит след като майка, решила да не изоставя новороденото си в последния момент, издаде трафикантите, отнели насила бебето й. Но подобни съвместни казуси са единични. А след този случай престъпните групи по-скоро спряха да притискат родителите, да ги принуждават, коментираха български разследващи полицаи.


В повечето ситуации при отказ на родителите, трафикантите ги оставят свободно да си тръгнат, както разказва една от майките – Фана. А и защо им е да рискуват, след като с лекота намират жени, които доброволно склоняват на продажбата, даже вече и сами си търсят тряфикантите, допълва агент.


Условни присъди


Тъй като делата са трудни, тежки, отнемат страшно много време, налага се международна кореспонденция с Гърция, която е невероятно бавна, много прокурори предпочитат да тръгват към споразумение с подсъдимите за този вид престъпления, обясни прокурор, занимавал се дълги години с такива дела. В резултат най-честите наказания, които получават трафиканти, дори признали вината си пред съда, е под три години условно. Доколко прокурорите се възползват от улесненията, които дава споразумението при самопризнания, може да се види от данните за разкритите случаи и получените присъди на Върховната касационна прокуратура (виж таблицата).


Така според отговор на Главна дирекция "изпълнение на наказанията" към Министерството на правосъдието до BIRN към момента в затворите в страната има едва трима души, излежаващи ефективни присъди за трафик на новородени.


В същото време България очевидно е лидерът в региона по този вид трафик на хора. Макар да има случаи на замесени албанки или румънки, бърз преглед на гръцките полицейски съобщения от 2010 г. до момента показват еднозначен превес на българите в това престъпление. Според тези данни повече от половината от заловените хора в Гърция, обвинени за трафик на бебета, са български граждани.


"И нашите наблюдения сочат, че България е лидер – това се дължи както на географската близост, слабият граничен контрол, но вероятно може да се търсят причини и в религията – албанките например са значително по-набожни и вероятно това променя начина им на мислене", коментира Стефанов от А21.


Прокурори и полицаи смятат още, че все повечето примери за подобно припечелване на пари също се оказва от значение, превръща прецедентите в практика, в обичайно поведение, което лесно бива следвано от нови и нови жени.


Камено или "всички са верига"


Местните в Камено, а дори и полицията в Бургас твърдят, че немалка част от скъпите къщи в ромската махала и луксозният начин на живот на техните обитатели се финансират от трафик на бебета към Гърция

© Юлиана Колева

Местните в Камено, а дори и полицията в Бургас твърдят, че немалка част от скъпите къщи в ромската махала и луксозният начин на живот на техните обитатели се финансират от трафик на бебета към Гърция


Местните из селцата и градчетата - източници на бебета за продажба, макар и тихомълком, разказват за случаите на подобен трафик и защо родителите се изкушават да изкарат така пари. "Когато си на ръба на оцеляването и няма с какво да нахраниш себе си и децата, когато все по-често някое семейство заминава за Гърция с бременна жена и се връща оттам без бебето. А още същата вечер почва да черпи шумно и вдига парти, защото се е сдобило с пари...Тогава се замисляш", разказва младо момиче, родено и отрасло в Камено-друго бургаско градче, откъдето тръгва също част от трафика на неродени бебета по данни на правоохранителните органи. Спомня си как нейна позната продала близнаци в Гърция, а като я питала не й ли е мъчно, младата жена само вдигнала рамене, посочила другите си хлапета и казала: "На тях им беше ред, как ще ги изхраня иначе тези тук, другите".


В Камено трафикантите живеят добре и не са често обезпокоявани. Местните хора даже не се обръщат към полицията когато научат за поредна бременна, която се кани да замине. "Всички са синджир, свързани са", казва разпалено младата жена. "Ще ви кажа къде да търсите къщите на трафикантите, за кого да питате. Но няма да дойда с вас, страх ме е. Страх ме е дори да ме видят да говоря с вас", обяснява тя.


Бързо минаване през улиците, посочени от местните, дава ясна представа за ситуацията. От едната страна са полусрутените бараки, откъдето според местните и според полицията, биват набирани бременните. Малко по-встрани обаче се извисяват дузина нови или луксозни къщи – на по няколко етажа, наскоро боядисани, заобиколени с високи огради и решетки от ковано желязо. Пред които играят добре облечени деца, а родителите им не крият златните си накити и хубавите дрехи.


Местните, а и полицията в Бургас, твърдят, че поне половината от тези къщи са построени с пари от продадени бебета. А хората се питат на никого ли този лукс не прави впечатление, защо властите сякаш не го забелязват. 


Всъщност в полицията в Бургас не само са наясно, но дори насочват журналистическите проучвания към този район и дори към конкретни улици из Камено. И все пак какво можем да направим, нали трябват доказателства, трябва да имаме конкретни данни, за да задържим някого, за да го изправим пред съда, оправда се бургаски полицай.


Дори и доказателствата, и съдебните дела обаче няма как да стреснат особено трафикантите.


През май тази година например представители на две от тези семейства с пищните къщи от Камено бяха изправени пред районния съд в Бургас. Две жени и един мъж - Стефка Райчева и семейство Рачо и Силвия Динкови, бяха обвинени, че в първата половина на 2010 г. са склонили, транспортирали и настанили в дом в Ламия бременна жена с цел продажба на бебето й. А след това са и продали новороденото. Пет години след самото престъпление пред съда, както трафикантите, така и майката признаха вината си. След толкова години майката от ромски произход, която едва говореше и български, бегло си спомняше подробности около продажбата на бебето си.  Свидетелите - повечето също от Камено, също се оказаха без ясни спомени по казуса. А единственото, което каза жената, пряко набрала бременната майка с цел продажба на бебето й - Стефка Райчева, заяви, че не го е направила за пари. защо го е направила - не обясни.


И въпреки признанията, въпреки събраните от разследващите доказателства и документи, пристигнали от гръцката страна, семейството трафиканти - Рачо и Силвия Динкови, получиха условни присъди, всеки от 2 години и 11 месеца условно. А Стефка Райчева ще плати само глоба. И тримата сключват споразумение с прокуратурата - самият прокурор е договорил и поискал от съда налагането на тези наказания.


Безнаказано


Силвия Динкова (в средата), съпругът й Рачо Динков и тяхната съседка Станка Райчева (на снимката нейните родители) бяха обвинени тази година за трафик на бебета. След самопризнания, бърз процес в Бургаския районен съд и сделка с прокуратурата тримата се разминаха с условни присъди

© Юлиана Колева

Силвия Динкова (в средата), съпругът й Рачо Динков и тяхната съседка Станка Райчева (на снимката нейните родители) бяха обвинени тази година за трафик на бебета. След самопризнания, бърз процес в Бургаския районен съд и сделка с прокуратурата тримата се разминаха с условни присъди


"Кой би се стреснал от подобна присъда, кой ще се лиши от лесно изкарани 5-10 хиляди евро, като вижда, че дори и ако бъдат хванати, трафикантите се отървават на практика безнаказано", ядосано коментира присъдата пред BIRN полицай от Бургас, работил по казуса. При това положение е нормално, че нямат респект от системата и да не можеш да спреш следващите - кое да ги стресне, кое да ги уплаши, допълни той. И заяви, че и негови колеги се демотивират от подобен изход на трудната си работа.


BIRN изпрати писмено въпроси до Бургаската прокуратура с молба да получи повече информация защо прокуратурата е пристъпила към споразумение с подсъдимите, а не е тръгнала към дело, защита на обвинителна теза и искане на по-сериозни присъди. Защо е договорила с подсъдимите това наказание. Оттам обаче не отговориха на поставените въпроси.


Какво може да се направи?


Ерси Фотопуло – адвокат по осиновяванията от Солун, смята, че Гърция трябва да преосмисли забраната за плащане при осиновяванията. Според нея сега правилата само помагат на трафикантите и отделят за тях лъвския дял от сделката. "В САЩ законът е по-честен и разрешава финансовите транзакции стига да са легални и на светло", отбеляза тя. "В Гърция ние само замитаме и прикриваме проблемите", смята юристът.


Много българи, включително и замесените семейства на продадени бебета, смятат, че оставените за осиновяване деца всъщност получават много по-добър живот от този, който биха имали в прахта и мизерията на гетото. Но социални работници отбелязват, че без да е изградена система за стриктен контрол как живеят осиновените деца, без регулярни проверки на осиновителите, всъщност никой не знае какво се случва и какъв е животът на продадените българчета.


"И все пак очевидно България и Гърция не са способни да спрат този вид престъпление", коментира социален работник в областта на борбата с трафика на хора в Сливен. "Ако печалбите останат толкова високи, а рискът толкова малък, този вид престъпление не само няма да спре, но и ще се разраства", смята тя.


И предложи потенциално решение на въпроса, което обаче надали би било чуто.


"Може би двете страни трябва да обмислят някаква легализация – да въведат ясни правила за официално плащане на майката, за издръжката й по време на цялата бременност, за медицински прегледи и изследвания, настаняването й. Така поне  ще се сложи край на черния пазар, от който печелят главно трафикантите и последниците".


Тази статия е изготвена в рамките на програмата за випускници на Балканската стипендия за отлични постижения в журналистиката - инициатива на Фондация ERSTE, Фондация "Отворено общество", в сътрудничество с Балканската мрежа за разследващи репортажи.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  Циганска работа - и на разплодните "човеци", и на посредниците при тази низка дейност.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  Много българи, включително и замесените семейства на продадени бебета, смятат, че оставените за осиновяване деца всъщност получават много по-добър живот от този, който биха имали в прахта и мизерията на гетото.
  =========================================
  Ето, това е истината и по-добре за децата, че ще растат в нормални семейства и ще имат бъдеще.

 4. 4 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 518 Неутрално

  "българското маргинализирано ромско малцинство"

  Бааму маата, тези хомосапиенси пък какъв сорт са, че съвсем се обърках?

 5. 5 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#1] от "дедо Андро":

  И нито дума за гърците, дето си ги купуват?!

  freedom is another word for nothing else to lose
 6. 6 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Весело

  Удоволствието за българите, грижите за гърците.

 7. 7 Профил на bj_int
  bj_int
  Рейтинг: 229 Неутрално

  винаги, когато дадеш пари за нещо ще го третираш като нещо, за което си платил - дори и когато става въпрос за дете. всеки да го разбира както намери за добре
  иначе всяка икономика продава това, което произвежда най-добре

 8. 8 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  на снимката колиба 3 на 4 с 3 сателитни антени. За сметка на това, никъде няма и една леха зеленчуци покрай колибите.

  Birds of a feather flock together.
 9. 9 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Колкото по-ниско образовани, толкова повече деца.
  Колкото по-бедни, толкова по-оскотели.
  Колкото по-религиозни, толкова по-зависими от използвачи.

  Каква трагедия. Трябваше да им се направят училища, а не църкви и джамии.
  Трябваше да им се плащат помощи под формата на образователни стимули, а не такива, увеличаващи "необезпечена" раждаемост.

 10. 10 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  До коментар [#5] от "pixela":

  "И нито дума за гърците, дето си ги купуват?!"
  -----------
  Да, разбира се, че и те влизат в този кюп!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 11. 11 Профил на shogun
  shogun
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Просто трябва да се легализира по някакви правила.

 12. 12 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#5] от "pixela":

  повечето сигурно са с добри намерения... ако искаха роби щяха да си вземат отраснали циганета, не бебета, за които ще трябва години наред да се грижат...

  Birds of a feather flock together.
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 14. 14 Профил на omega
  omega
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#2] от "draxter":

  Да, всеки печели.....бизнес. Вместо държавата да отнема децата, родени в такива условия и от такива родители, тя коментира следствието - бизнеса с деца.

  Хей ръчички, хей ги три, но едната е с пари. Май, че иска да ни купи, по - добре е да я счупим.
 15. 15 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Гледайки това си мисля, че някой трябва да изправи пред съд "строителите" на днешната, религиозна България и да не ги оставя, докато не ги види с белезници.

 16. 16 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  Над 90% от бебетата отиват отвъд океана !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 17. 17 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  Над 90% от бебетата отиват отвъд океана !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 18. 18 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#17] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Или само нужните от тях части. Все пак сте най-големият играч на този пазар..

  freedom is another word for nothing else to lose
 19. 19 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#17] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  щом ти казвш...

  Birds of a feather flock together.
 20. 20 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  До коментар [#1] от "дедо Андро":
  Айде, айде - това са нормални неща в обществени групи но определено ниво от развитието си.
  Забравил си класиката дето я учехме в училище:
  "...Негово високоблагородие Христофор Белокровский беше едно време сополиво, одърпано, зацапано хлапе, което се валяше в нечистотиите на селското купище. Консулът мина през тяхното село в този ден, когато съвършено случайно детето беше изкъпано: изкъпано беше, защото прасето, като излязло из обраслата локва, детето се спуснало към него, хванало го с една ръка за ухото, с друга за четината и искало непремешю да го възседне; да го яхне не могло, но успяло да налепи на кълчищената си ризка всичките хубости, които прасето е могло да понесе от гнилото блато. Тогава чак майка му се е наумила, че детето има нужда от къпане, и след като му стоварва десетина оки бой на гърба, гурнала го в коритото с ризката заедно: първата вода се превръща на боза, втората на непрозрачна мътилка, че трета, че четвърта, та чак петата вода се избистря и из нея изскача едно чистичко, черноокичко, хубавичко бяло-червено момченце, с живи, хитри очички. Седи хубавецът в натура срещу огъня, седи и майка му отстрана и му суши ризката. Хем я суши, хем по-гледва чедото си и май-май че се съмнява дали е туй нейното чедо, дали не е. Облича му ризката и го изважда да се припече на слънце и да му изпощи главицата. Свършва и тази операция, причесва му косата и баш в тази минута се зачуват звънци; от завоя изскоква един файтон и спира до тяхната къща, на кръчмата. Консулът.

  - Хайде, мама, иди сега при оня чичо - учеше майката чедото си, - иди при него и му кажи: "Чичо, дай пет пари."

  И отиде момченцето. Консулът беше извадил от чантата си закуски и си подкрепяваше силите. Детето се изправи недалеч от масата и като захапа пръст, следеше хапките на пътника и подсмърчаше. Консулът го забележи и зачудено впери очи в него - за пръв път му се падаше случай да срещне такова чисто дете из нашите села, чисто и хубавичко. То хувички ги има много, но не личат чъртите им под нечистотиите, които покриват цялото им тяло.

  - Чичо, дай пет пари! - каза детето и веднага засрамено си наведе и извъртя главата със захапан пръст.

  Гавазинът обясни на консула, че детето иска пет пари.

  - Защо ти са пет пари? - попита гавазинът по поръка на консула.

  Но детето бе научено само да поиска пари, не бе му казала майката защо му са пари и затова вместо отговор то повтори:

  - Чичо, дай пет пари! - и пак се засрами.

  - Как ти е името? Как те викат? - попитаха детето.

  - Ристу! - отговори то.

  Гавазинът обясни, че името на детето е Христо.

  Дали по някои частни, семейни обстоятелства, дали по племенна симпатия (консулът беше славянин) - кой знай, но той усети едно влечение, смесено с жалост, към туй хубавичко, бедно българче и в няколко минути в ума му се роди една блага идея; роди се, разви се и израсте в цял план: да вземе със себе си и да възпита това дете.

  Гавазинът повика майка му, майката повика баща му и се почнаха преговорите. Цял час се продължаваха увещанията. Дойде и кметът, дойдоха и други селяни; почнаха и те да придумват родителите и най-сетне с черпня, със сълзи убедиха ги да дадат чедото си на консула, да се изучи, да стане човек, та да видят и те покой на стари години.

  Седна консулът във файтона, намести при себе си малкото селянче, зави го с един шал; трепнаха конете, дръпнаха звънците и в един облак прах изчезнаха пътниците..."


 21. 21 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1946 Любопитно

  нашите цигани си ги знам и не се учудвам въобще, обаче тези, които смятат да отглеждат тази раса не успявам да разбера

 22. 22 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1012 Любопитно

  Само да попитам, имаш ли чер пазар на бебета до 10.11.1989г? И ЗАЩО нямаше?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 23. 23 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Честно казано, ако ще тънат в мизерия 6 деца в една стая... В Гърция май ще им е по-добре...
  Практическата страна на проблема...

  Stef
 24. 24 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#21] от "ju.li":

  щото расизма е глупост. големите разлики са въпрос на домашно възпитание, образование, култура - все неща които се придобиват ако си подходяща среда.

  Birds of a feather flock together.
 25. 25 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 466 Гневно

  До коментар [#22] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":

  Ров, ограда и ток по нея - никой през КПП, освен заслужилите, стреля се на месо - гот ли е?

  Stef
 26. 26 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#22] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":

  много неща нямаше. а в Канада има ли черен пазар на бебета? И "преди 1989" и сега? м?
  може би да ти влезе в чутурата накрая, че "сега" е следствие от "преди"?

  Birds of a feather flock together.
 27. 27 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Доста е нелепо... но ако гелдаме от добрата страна (ако има такава) нямам никакво желание тия да се размножават, ако няма да се интегрират. Продажбата поне им дава шанс на тия деца да стане нешщо от тях, парите пък идват от гръцки джоб и влизат в Бг - пак е оферта.

 28. 28 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  До коментар [#24] от "Realistic Cock":

  Съжалявам, но това са разсъждения на човек расъл в саксия и обучаван в някакъв идеализъм...

 29. 29 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  До коментар [#22] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":
  "Само да попитам, имаш ли чер пазар на бебета до 10.11.1989г?"
  ДА, имаше чер пазар на бебета за осиновяване в България.
  Който платеше получаваше без ред и право да избира, другите чакаха с деситилетия.
  Между другото преди 1989 чер пазар имаше за почти всичко:
  коли, валута, апартаменти, маслини, агнешко, салам, олио, цитруси, чушки есента и въобще каквото ти дойде наума. Тия дето живеят по-настрани си купуваха дори ток на черно като си пращаха на техниците да не им го спират като на другите под режим 2 часа има 1 няма.

 30. 30 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  До коментар [#27] от "touchthis":

  а каква част от тези деца ще ипорастнат, или колко ги ОТГЛЕЖДАТ ЗА ОРГАНИТЕ ИМ?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 31. 31 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Чудя се, колко тъп трябва да си или колко неангажиран с бъдещето на цяла държава, или да си правиш оглушки под чуждо влияние, или да си се вторачил само в присвояването на милиарди, или всичко заедно, да говориш купешки приказки за измислена стабилност, да строиш магистрали, а 2/3 от останалите пътища да са от лунен тип, да зарежеш образованието на народа си, да съсипваш държавата с дебилни назначения, да замениш законите с договорки на 4 очи, след като само след четвърт век, ако нещата продължават със същият кретенски подход, на тази територия ще живее само мравуняк от паразити.
  Какви боклуци ни управляват?! Да се правиш на улав, и да подминаваш проблем номер едно - циганският. Продажбата на деца е само частен случай от гангрената, която изяжда държавата.

 32. 32 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#28] от "ju.li":

  разсъжденията ми са като на човек живял като малък на село който е имал "възможността" преди да отиде да учи в мат. гимназия, да учи в клас с дузина (почти)интегрирани циганчета.
  Така че съм видял и друга картинка освен сегашната...

  Birds of a feather flock together.
 33. 33 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 761 Неутрално

  "Това не са хора, това са по-скоро животни, маймуни, примати. Дори не можеш да си представиш техния свят и разбирания. Такова нещо като ценности, морал, май няма. Някои живеят вкопани в дупки в земята, спят с кокошките и прасета. Дори не намират за нужно да се обличат. За тях собствения им живот не е ценност, какво остава за живота на едно неродено дете", разказва и с лека агресия служител на спецчастите от Бургас, занимаващ се от години с това престъпление.


  Това изчерпва почти всичко. За децата е по-добре, че ще отраснат в нормани условия, а не в гетото. За индобългарите всичко е казано, парите в масовия случай ще изпият.

  С изкл. на тежки случаи, като взето дете за органи (със сигурност има и такива) е добре за всички. Тук по-малко индобългарчета, те ще отраснат в нормални условия, да му мислят гърците, че той гена си остава.

 34. 34 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3087 Неутрално

  Имаме двойна полза - по малко търтеи виснали на гърба на соц. с-ма + увеличаване на брутния вътрешен продукт чрез вдигане на износа...

 35. 35 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1539 Весело

  До коментар [#31] от "Мърмор":

  И кой избира боклуците ние.
  Значи боклуци избират боклуци.
  Нещо грешно да виждаш в този извод?
  Няма свесни тука не разбра ли.
  Всеки който вика свестен съм го питай.
  Сакаш ли да станеш байо митничарин или меринджей?
  И като каже сакам назначи го па му глей саира.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 36. 36 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#3] от "pamela":

  Ако ги взимат нормално семейства- добре, но откъде знаем със сигурност какво става с бебетата- може да ги вземат за органи, педофили и всякакви други гадости...

 37. 37 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Гърците доста ще помургавеят,ако продължат да купуват "български "бебета...

 38. 38 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Това не са хора.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 39. 39 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  До коментар [#21] от "ju.li":

  Сигурно ги лъжат по някакъв начин. Боядисват бебета с пудра, химикали или не знам какво. Иначе и аз не кой нормален човек би искал най-презряната кръв на планетата в дома си.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 40. 40 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Не знам дали гръцките осиновители знаят, че циганина си остава циганин, без значение от обстановката в която е расъл.
  Ще го разберат късно, когато започнат да изчезват от къщи скъпи вещи.

 41. 41 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  [quote#36:"tediblabla"]Ако ги взимат нормално семейства- добре, но откъде знаем със сигурност какво става с бебетата- може да ги вземат за органи, педофили и всякакви други гадости... [/quote]
  Мога да се съглася, ако става дума за отвличане и продажба на големи деца.
  Бебетата ги купуват за осиновяване и щом някой има толкова пари да ги даде, значи е достатъчно богат да му осигури добър стандарт.

 42. 42 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Станка живее с мъжа си и двете си деца в къща 50 квадрата. А колко българи с две деца живеят и на по-малко? Като не може да ги гледа - да ги продава, ние ли да й ги гледаме?

 43. 43 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Весело

  Както е тръгнало след някоя друга година гърците ще са мургави

 44. 44 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Ние държавните институции си ги продаваме, на кой му пука за някакви циганчета от някакво село.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 45. 45 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  Темата е истинско тресавище...предпоставка за съществуването на един пазар, преди всичко е търсенето...
  Така, че докато то съществува, предлагането няма изгледи, скоро време да изчезне...
  Какво остава...???
  Най-логичното...да се урегулира и облекчи процедурата по осиновяване на деца.
  Тогава, проблемите и пред осиновителите и пред "родителите" ще са по-леснопреодолими...и генерирането на нелегален трафик на хора ще намалее...!!!

  Форумът е в будна кома...
 46. 46 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#40] от "костича":

  Гледах преди време по телевизията предаване за осиновено в Швеция наше циганче. Какво да ти кажа, изглеждаше като всяко средностатистическо шведско момче. Като изключиш мургавия цвят. Говори английски, занимава се с компютри, спорт и прочее. При това осиновено не в бебешка възраст. Не е изолиран случай.
  Осиновителите в САЩ са под наблюдение дълги, дълги години. А там социалните не си поплюват.
  Та, основно средата, образованието са важни.
  Чета тук разни небивалици за органи и т.п.
  Гърците са религиозни, при това много. Бебето се осиновява официално и това е законно. Знае се, вижда се. Е, като се оттърве от бебето какво ще обяснява после?
  Умираме си да жълтеем!

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  До коментар [#2] от "draxter":

  "Кво ни занимавате с мангалски истории"

  Не са мангалски истории, а бизнес с "човешки права", паразитиращ на социолно-осигурителната система, в конкретния случай - гръцката, вероятно. Може да има "реексрот" на мат'ряла или само на избрани части от тялото, което си е търговия със смърт.
  От икономическа и хуманна гледна точка може да изглежда като печеливша и благодетелна дейност, но ...
  Вие бихте ли искали да имате за съседи хора, които не само продават собствените си деца, но биха продали и Вашата собственост ... защото Законът е благосклонен (заради мизерията, невежеството) към тях?

 49. 49 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Любопитно

  До коментар [#33] от "olimpipanov":
  "За индобългарите всичко е казано, парите в масовия случай ще изпият. "

  Дали? Защото с парите от търговията с бебета биха създали по-мощна организация ... за търговия директно със смъртта - "плащаш (рекет) - живееш" месец за месец. Манталитетът го имат, трябват им само средствата... за да бъде всеки един от нас изтъргуван.

  И да, да припомня, че мафията е тръгнала от дребни благодетелни услуги, които били ... извън закона.

 50. 50 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 598 Неутрално

  интересно що гърците толкова не могат се справят с производството на бебета, та чак им се налага да внасят цигански такива ... нещо не вдявам!

 51. 51 Профил на analysethis
  analysethis
  Рейтинг: 229 Неутрално

  А може би това е верния път са интеграция/асимилация на циганското малцинство в Европа.

  Според мен законите трябва да се нагодят към пазара на бебета. Да няма крайни извращения - примерно насилствино отнемане от майката. Иначе не виждам нещо лошо да се случва.

 52. 52 Профил на analysethis
  analysethis
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#50] от "basilicum":

  Щото и те си живеят живота, времето си тече. Отлагат бременността докато един ден разбират че вече е невъзможна.

 53. 53 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#52] от "analysethis":

  мисилиш ли? точно гърците? тия дето са бетер турци

 54. 54 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 830 Любопитно

  Само не разбрах защо пише "български" бебета?!

  https://goo.gl/8NG90J
 55. 55 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5821 Неутрално

  До някъде за децата е добре, може би ще израстат в нормални семейства.

 56. 56 Профил на omega
  omega
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#51] от "analysethis":

  Проблемът е, че осиновителите не могат да смогнат на раждаемостта.

  Хей ръчички, хей ги три, но едната е с пари. Май, че иска да ни купи, по - добре е да я счупим.
 57. 57 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3230 Неутрално

  Най-логичното...да се урегулира и облекчи процедурата по осиновяване на деца.
  Тогава, проблемите и пред осиновителите и пред "родителите" ще са по-леснопреодолими
  До коментар [#45] от "Ghost":

  +++++++++++++++++++++

  Лошото е,че в България,като че ли нарочно
  са изработени НАЙ-ДУШМАНСКИТЕ правила
  за осиновяване,прикрити зад ЙЕЗУИТСКОТО
  твърдение,че видите ли,ставало било всичко
  заради интересите на детето.
  Мижи да те лажем.
  Решението е много просто
  ЧАСТНОТО ОСИНОВЯВАНЕ
  съществуващо и в Гърция,и в куп други страни
  Както легално можеш да си купиш дом,
  и това не се смята за нещо срамно,
  така можеш да си осиновиш дете,
  договаряйки се директно
  с билогичните родители
  Точно това нещо позволява
  СТОТИЦИ ХИЛЯДИ БЪЛГАРЧЕТА
  по-лесно да се осиновяват в чужбина
  отколкото тук в България,от българи

 58. 58 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3230 Неутрално

  Решението е много просто
  ЧАСТНОТО ОСИНОВЯВАНЕ

  Тук е мястото да припомня,
  че до 1990г. в България
  НЕДВИЖИМ ИМОТ НЕ МОЖЕШЕ
  ДА СЕ КУПИ ЧРЕЗ ДИРЕКТНО ДОГОВАРЯНЕ
  МЕЖДУ ПРОДАВАЧ И КУПУВАЧ
  КУПУВАНЕТО СТАВАШЕ
  ЧРЕЗ НАРОДНИТЕ СЪВЕТИ
  Същата система - ПОСРЕДНИЧЕСТВОТО
  на ДЪРЖАВНАТА БЮРОКРАЦИЯ
  сега съществува в България
  ЗА ОСИНОВЯВАНИЯТА
  В ГЪРЦИЯ съществува
  ЧАСТНОТО ОСИНОВЯВАНЕ
  БЕЗ ПОСРЕДНИЧЕСТВОТО НА
  БЮРОКРАЦИЯТА

 59. 59 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#49] от "wanderer":

  Принципно не е невъзможно, но машата родна българска мафия пипа много по-здраво и ако види в това потенциал, няма да позволи друг да гепи кокала.

  А това все още им се види опасно, защото българина милее за деца и семейство и си дава живота и като му падне пердето става страшно.

  За дребна сума (пд 1000 евро) се намира АК стига човек да се разтърси,а на пазара има и доста по сериозни неща, с които индобългарите поради естествените им особености не могат да си служат. Страхлива са и не им се иска да станат на гевгир.

 60. 60 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Това е само едно от следствията от действията на червените мародери, превърнали родината ни в гето, където не важат никакви закони.

 61. 61 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4338 Разстроено

  До коментар [#3] от "pamela":

  С тъга се съгласявам с вашето заключение. Снимката от Николаево е далеч по-фрапираща и от африканските села показани като символ на бедността и страданията, този ужас е в България, член на обединена Европа!

 62. 62 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 616 Неутрално

  От цялата статия разбрах, че единственият проблем в Гърция е плащането на пари. Иначе самото осиновяване си е съвсем законно в рамките било то на частно осиновяване или припознаване на детето. Не мога да разбера обаче какъв е проблемът на българските власти с това? Може би загубата на бъдещи платени гласоподаватели?!

  Жизнь или Life - избор има.
 63. 63 Профил на uktcmtt
  uktcmtt
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "Полицаите, разследващи трафика на хора и прокурори, отбелязват, че..."

  Не знах, че има трафик и на прокурори. Може би трябваше да се напише:

  "Полицаите, разследващи трафика на хора, както и прокурори, отбелязват, че..."

 64. 64 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 284 Весело

  този бизнес модел би бил успешен, когато прочета новината, че с продажбите на бебета в Гърция, ромите са направили софтуерен стартъп, който продава мобилни приложения и излиза на печалба след 1-та година

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 65. 65 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Това явление е следствие от незаинтересоваността на властите от този етнос. Нищо не се направи след великите промени за образоването и намиране на работа на циганите.Те оскотяха и заприличаха на животни.

 66. 66 Профил на pancir
  pancir
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Трудно ми е да разгранича този етнос от BLATTA ORIENTALIS...

 67. 67 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Един куп ромски организации на европейска хранилка има,а на нищо не ги научиха тези цигани.Поне да раждаха по-малко.

 68. 68 Профил на bela
  bela
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Много силен материал!

  Но Дневник, можехте да спестите расистките цитати от полицаите ("Това не са хора, това са по-скоро животни..." - тях си ги знаем. Това само подклажда необуздания расизъм в коментарите.

 69. 69 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 839 Любопитно

  До коментар [#9] от "М.Георгиева":

  Права си, но ти лично колко циганчета научи да четат? То "трябваше да им направят" означава, че ние трябва да го направим това. Като казвам "ние" имам предвид аз и ти. На кого мислиш, че чака всичката работа?

 70. 70 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 449 Весело

  До коментар [#69] от "Ridiculous":

  Моите данъци са десетократно по-големи от тези на средния българин. Твоите колко са?
  Ежегодно дарявам сума, равна на средната годишна заплата на повечето граждани.
  Помагам и персонално. Винаги по два повода: образование и заболяване.
  Е, наистина една свещ не съм запалила и твърдо съм решила да не вляза в църква докато съм жива.

 71. 71 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 839 Весело

  До коментар [#70] от "М.Георгиева":

  За съжаление нито данъците, нито арогантността умее да образова. За тази задача са нужни хора.

 72. 72 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 449 Весело

  До коментар [#71] от "Ridiculous":

  Така е. Но частно лице като мен не може да предопределя държавна политика по друг начин, освен чрез избори.
  Моят принос е нищожен и персонален. Наистина много внимателно избирам лицата, на които да помагам, но това е мое право. Не знам защо изместваш акцента.
  Категорично протестирам срещу неправилното (според мен) изразходване на средства от държавната хазна. Но само толкова.

 73. 73 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#72] от "М.Георгиева":

  Всъщност, не ми беше целта да се заяждам с теб, ако и да не си личи. Просто ползвах поста ти, за да прокарам една гледна точка, а тя е, че най-важния принос, който би повлиял на този репродуктивен разгул, би било образованието. Особено образованието на момичетата. Има научни факти, публикувани са статии по въпроса, няма нужда да пиша дълго за това тук.

  Образованието обаче е сложно нещо. То изисква (особено в случая с толкова маргинализирани хора) страховита лична ангажираност от страна на обучителите. Нещо, което е много трудно да се направи и да се понесе емоционално (от тези обучители). Преди няколко години ми попадна страхотна книга, американска, за работата на една начална учителка с едно дете, попаднало в нейния клас за деца, както бихме рекли сега, със специални потребности. Книгата се казва "Едно дете" и си струва да се прочете много пъти от всеки, който си е наумил да направи нещо по въпроса за безчинствата в гетоизираните общности.

  Да можеш да инвестираш такъв тип усилия, човешко присъствие и грижа изчерпва професионалистите. И парите са много малка част от нещата, от които има нужда, за да подготвим хора, които могат да работят с такъв тип проблеми, в такъв контекст (като гетата).

  Аз се подразних от безличната форма, която ти ползваше в първия си коментар, напр. когато казваш "Трябваше да им се направят училища, а не църкви и джамии." И не защото не си права, напротив, споделям мнението ти, но просто чувствам, че ползването на страдателен залог в случая е голямо зло. А да си лично ангажиран с каузата на няколко циганчета е трудно, много, много трудно. Казвам го от личен опит.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK