Омбудсманът иска забрана за компаниите за обществени услуги да ползват колекторски фирми

Омбудсманът иска забрана за компаниите за обществени услуги да ползват колекторски фирми

© Цветелина Белутова, КапиталДа се забрани на дружествата за обществени услуги да използват колекторски фирми за събиране на неизплатените сметки от клиентите им, предложи националният омбудсман Мая Манолова пред Нова телевизия.


Според нея част от тези дружества ("Софийска вода", "Топлофикация", електроразпределителни дружества, мобилните оператори) се явяват като монополисти на пазара и се регулират по специални закони, които трябва да бъдат промени, за да се подобри защитата на потребителите.


Заради лошите практики на колекторските фирми, които си начисляват основно юристконсултски и адвокатски възнаграждения, подобни дългове могат да нараснат няколко пъти над основния иск, коментира Манолова.


"Напоследък забелязвам следната практика – поникнали са като гъби арбитражни съдилища, които в практиката си обикновено защитават кредитора. А когато то мине през арбитражен съд без надлежно уведомление на длъжника, човекът на практика не може да направи възражение за това, че е платил, или че сумата не е правилно изчислена, или че е изтекла погасителната давност", каза тя.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8395 Неутрално

  Колекторските фирми са си узаконен рекет!
  Интересно с какво ще предложи да ги заменят?

  [email protected]
 2. 2 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Най-лесно е да се забрани, нали? А защо просто не се въведат ясни правила? Нали ние, съвестните платци, ще поемем и тези чужди задължения, ако няма как да бъдат събрани.

  No Pain No Gain
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  Да се забрани на дружествата за обществени услуги да използват колекторски фирми за събиране на неизплатените сметки от клиентите им.Това няма как да стане.Делата трябва да минават през граждански съд,а не направо през арбитража.

 4. 4 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Предлагам да се забранят ножовете , чувам че на населението ги ползва да коли свини, а и на тъщи посяга.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 5. 5 Профил на dow_jones
  dow_jones
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Ами да, ако може компаниите за обществени услуги въобще да не си търсят парите ще е най-добре. Андрешковщина...

 6. 6 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Има място под слънцето и за събирачите но си трябват правила. В момента нещата са асиметрични в отношенията длъжник - кредитор, като е най-зле при банките - които единствени незнайно защо имат право да си извадят изпълнитен лист с доказателство 'счетоводни данни' а всички други трябва да минаваме по стандартното исково производство. Но тагава очаквайте Левон в три сутрешни тв блока едновременно да обяснява колко е важна ролята на банките за икономиката...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  Без да съм се задълбочавал в проблема, доста маргинална тема. Колко е сметката за водата? 10-15 лева на месец. Пътят от нея до колекторската фирма е доста дълъг, а групата неплащачи се припокрива добре с онези наши съграждани, които са проклятие за всички, които ги имат за съседи. 98,5% от населението живее в собствено жилище за десетки или стотици хиляди евро, в същото време няма 3 лева месечно за метачката и 10 лева за водата.

 8. 8 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Това е пълен абсурд.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  [quote#1:"karabastun"]

  Колекторските фирми са си узаконен рекет!
  Интересно с какво ще предложи да ги заменят?[/quote]
  Като възможност остава само да се оценяват органи като бъбреци и т.н. за експлоатация от тези които в условия на демократура не изкарват достатъчно пари да си плащат сметките!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  До коментар [#2] от "tokkay":

  Ти и аз ги поемаме, тъй като съответното ютилити дружество често продава дълговете на килограм - примерно дългове на множество длъжници за 10% от пълния им размер. Останалите 90% дружеството ги отписва, но реално ги поемат изрядните платци.

 11. 11 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Тая устатата може да изяде боя съвсем скоро.
  И не само бой...!
  Влиза много остро с бутонките напред .

 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  [quote#7:"cinik"]98,5% от населението живее в собствено жилище за десетки или стотици хиляди евро, в същото време няма 3 лева месечно за метачката и 10 лева за водата. [/quote]
  По тази логика и децата на хората в нужда струват стотици хиляди като комплект от органи за трансплантация! Трябва ли да се отнемат от семейства ако тези хора нямат пари????
  Не , просто трябва да се измете цялата политическа върхушка благодарение на която мнозинството от населението живее в крайна бедност и няма възможност да покрива нуждите си за скромен живот докато всяка година от България чрез банките които печелят по над милиард на година се изпомпват още десетки милиарди към финансовите доброжелатели на България!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  [quote#11:"tolex"]Тая устатата може да изяде боя съвсем скоро.
  И не само бой...!
  Влиза много остро с бутонките напред . [/quote]
  Голяма смелост е да се бъзика с колекторите!!!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#5] от "dow_jones":

  — Ще стигнем рано, господине. Във видело ще стигнем. Ей го селото — хе, под горичката там! Виждаш ли? Като прехвърлим оня баир, ниския, и то, кажи-речи, сме стигнали.

  И младият каруцар, като замаха камшика над конете, подвикна им силно и ободрително:

  — Дий — хей!… Ди-и, господа!

  Четирите колелета на каруцата запръскаха по-силно из рядката кал на селския път. Разслабеният й скелет глухо затропа посред печалното, пусто и разкиснато от дъждовете поле. Селянинът извика още веднъж, намести се по-добре на сандъка, върху който седеше, отметна от главата си влажната качулка на дебелия ямурлук и безучастно си затананика под носа.

  — Как беше ти името, момче? — обади се из грамадния си вълчи кожух дебелият господин, който седеше в каруцата.

  Момъкът продължаваше да си тананика.

  — Ей, момче! — извика високо и дрезгаво господинът.

  — А? — обърна се момъкът.

  — Името, името? Как беше ги името?

  — Андрешко.

  — А-а — Андрешко… Хитрец си ти-и-и! Всички станахте такива. Лукави станахте вие, селяците. Знаете само да лъжете и да хитрувате… И как се преструвате! Гледам ги в съдилището… Овчичка, такъв, глупав, пък той цял вълк! Играят си със съдията.

  — Прост народ сме ние, господине, само ни навикват. На вас така ви се чини, ама то не е така. От простотия хитруват нашите селяни. От простотия и от сиромашия.

  — А-а-а — от сиромашия, от сиромашия… Пусто дърво недодялано! От сиромашия се оплакват, а пиянствуват като скотове.

  — От добро ли е?… Не, не е от добро… Че пиянствуват — пиянствуват, всички пиянствуват. За добро, а не от добро… Това човек като вас може и да си го запише.

  — А-а, май и ти си пийнал, приятелю! Пък млад си още, мустаци не са ти никнали… Вашите селяци, пиши ги пропаднал народ и туй то!

  — Пиши ги ти, господине, ние не знаем да пишем — рече момъкът и като се обърна към дръгливите си коне, подвикна им:

  — Дий, дий, господа! — и се замисли.

  Конете склисиха малко и също се замислиха. Господинът повдигна голямата яка на вълчия си кожух, потъна в него и също тъй се замисли. На усамотеното дърво край пътя кацна врана с настръхнала перушина, залюля се на сухия клон, гракна унило и също се замисли. И тъжното зимно време също беше замислено. По небето тежко и бавно лазеха и се разпокъсваха дебели, дрипави, влажни и мрачни зимни облаци, над които прозираха късове от също тъй замислено и студено синьо небе. Земята тънеше в кал и влага. Мъртви и покрусени се тъмнееха пръснатите пейзажи на села, речища, далечни гори и планини. По полето лъщяха големи локви, мътни, студени и оцъклени като мъртвешки очи. Малката каруца бавно се клатушкаше из дълбока та и рядка кал, затъваше, излизаше, криволичеше. Една отпрана дъска отстрани постоянно, еднообразно, глухо и безразсъдно клепеше и като удряше настоятелно нервите на дебелия господин във вълчия кожух, изкара го из търпение, Той откри яката, подаде си тлъстото лице и извика:

  — Какво е това ужасно клепало, дявол да го вземе! Не ме оставя ня мира…

  — Дъската и хлопа на моята каруца, господине. Плеще като учен човек: ни сама разбира, ни другите й разбират.

  — Хитрец си ти, Андрешко, хитрец си! Трябва да умееш да лъжеш момите, ако не си се оженил. Вие се жените млади и хубави женички имате.

  Господинът свали яката на кожуха си.

  — Думай, каквото искаш, господине, ама госпожите по си ги бива… Аз знам това много добре! Ти какъв си, господине, по каква работа към наше село?

  — Аз съм съдия-изпълнител.

  Андрешко се обърна и с внимание погледна своя кираджия.

  — И по изпълнение, а?

  — По изпълнение, разбира се. Играе ме един вашенец там, ама тоя път ще му дам да разбере. Няколко пъти го гоня, а все се изплъзва от ръцете ми… Разбрах, че дяволува, и ще го издебна довечера, та ще ме помни… Житцето му ще секвестирам! Хем него на ум ще науча, хем да ви покажа един пример, та да не кръшкате друг път. Лъжете търговците, лъжете гражданите, та им продавате развалени яйца и граниво масло. Е, ама чакай, жено селяшка — властта се лесно не лъже! Пипа тя — здраво пипа! За вас камшик, руски камшик — така ще се оправите… Станахте пияници, пропаднахте, развалихте се — ще станете неспособни данъкоплатци и ще съсипете държавата. Ах, защо нямам повечко власт! Ангели ще ви направя.

  Съдията-изпълнител разкопча кожуха си и тялото му зашава в него като пиле, което се излюпва.

  — Е, господин съдия, господ направил света и пресметнал, че на жените брада не трябва, и не им дал… Сметнал, че на магарето му трябват дълги уши, и му ги дал — отговори Андрешко с престорена наивност.

  — Хем ти не дрънкай, ами карай, че вече се мръкна… Много ми взе ти, дяволе! Толкоз пари за двадесет километра! Умеете да ни скубете вие… Карай де, карай, че крантите заспаха!

  — Дий, ди-и, господа! — извика Андрешко и завъртя камшика.

  — Ти господа ги наричаш, а? По-добре наричай ги братя — забележи сърдито съдията.

  — Ще се разсърдят, господин съдия! Ще ги докача на чест, ако не им кажа господа… Службата им е чиновнишка — на часове. На час стават, на час лягат, на час ги поим, на час ги храним. После ги впрягаме, влизат, значи, в канцеларията, и толкоз. А понякогаж в яслите и вестник прочитат.

  — Я кажи де сръбна, приятелю, па не дрънкай, ами карай, че закъсняхме. Лукави очи имаш ти, лукави!

  — Няма вълци, господин съдия, не бойте се — рече каруцарят с такъв тон, че почтеният чиновник се озърна плахо наоколо.

  — От вълци аз не се боя, приятелю, ами стана студено. Нямам време да настивам.

  — Увийте се с чула, господине, Моите коне никога не се оплакват от настинка. Чулът много топли.

  „Ама лапацало, а!“ — помисли съдията и се обърна строго:

  — Карай, карай, говедо!

  И като се наду сърдито, потъна в кожуха си и млъкна.

  „А-а, попаднал си в ръце, приятелю“ — помисли си Андрешко И като се обърна, попита със сериозен тон:

  — Та по изпълнение, а? Кому ше изгорите душицата?

  Съдията дълго мълча, после сърдито отговори:

  — Има един — Станойчо го казват — нисък такъв… с дебел врат…

  — Знам го. Нему ще секвестирате житото, а? Сиромах е той, господин съдия, не закачайте го.

  — Сиромах човек — жив дявол!

  Съдията пак млъкна. Вече се смрачаваше. Конете едвам лазеха въз баирчинката, зад която трябваше ла се намира селото. Андрешко нито им вече подвикваше, нито махаше камшика над тях. Той престана да говори и да си тананика и се размисли.

  Когато прехвърлиха зад баира и слязоха отвъд в полето, нощта беше настъпила, а селото още се не виждаше. Тънък и студен ветрец повея над потъналата във влага земя. Облаците, разпокъсани, се оттегляха към планините. Синият купол на студеното и помръзнало небе се изясняваше, разширяваше и възвишаваше. Скоро по него затрепкаха звезди, ледени светли звезди. Въздухът изстина страшно. А конете вървяха бавно. Съдията непрестанно се ядосваше.

  — Карай, хей, шоп! Ще помръзнем!

  Андрешко безучастно подвикна на конете и лениво размаха камшика над главите им. Те нехайно и омърлушено влачеха каруцата, сякаш не чуваха. Андрешко мислеше за бедния Станоя, комуто съдията утре е секвестира житото, съдията, когото той сега караше.

  „Ти ми докара тая беля, Андрешко.“ — ще му каже Станоя, като се научи, и ще го изпсува. После ще се разтъжи, ще го почерпи, ще се напие и ще плаче.

  „Трябва да му се помогне на човека, трябва да му се помогне… — мисли Андрешко. — Трябва да му се каже да скрие житцето през нощта и да омете хамбара, инак цяла година ще опъва уши от глад… Трябва да му се помогне — не може инак!“

  Беше тъмно и по земята не личеше нищо освен кал, дълбока и гъста кал. Пътят се губеше в тая кал и не водеше никъде, освен пак в нея.

  На едно място Андрешко дръпна юздите и спря конете:

  — Чакай, като че съм сбъркал пътя!

  И момъкът почна да се взира в тъмнината. Съдията гледаше строгото му лице, по което нямаше ни следа от прежната шеговитост, и му думаше:

  — Момче, опичай си ума, че не отговарям… Бой ще ядеш!

  Андрешко дръпна юздите, завъртя камшика и викна:

  — Дръжте се здраво, господин съдия!

  Далеч напред в тъмнината светеше селото. По кучешкия лай, който идеше оттам, личеше, че то е близо. Няколко крачки надясно блещеше с бисерен блясък голямо пространство неподвижна вода. Каруцата възви право към нея.

  — Какво е това? — запита съдията.

  — Блато, господин съдия… Пътят върви през него. То е плитко, хич не се бой. Тук-таме само има дупки… Колко пъти съм го минавал аз, и с кола, и пеши, и… Дий, дий, господа! Дръжте се здраво, господин съдия!

  Конете навлязоха в студената вода, в която се оглеждаше небето, и предпазливо зацамбуркаха напред, като почнаха до потъват все по-дълбоко и по-дълбоко. Мъртвата и блестяща, зелено бисерна вода на блатото се размърда и оживя.

  — Стой, говедо! — извика по едно време съдията и се изправи изплашено в кожуха си. — Ще ме удавиш, шопе! Не видиш ли, че каруцата се напълни с вода? Спри! Спри!

  Съдията, разгневен, почна да псува.

  Андрешко спря конете, Каруцата, потънала до пода, застана сред блатото, краят на което се губеше в непроницаемата тъмнина.

  — Дий… Напред! — извика Андрешко на конете. Мощният и здравият му глас проехтя силно в нощта и потъна в непрогледната пустота. Наблизо изхвръкнаха диви патки и с шум се изгубиха.

  — Трябва и ние да станем патки, та да излезем — рече замислено Андрешко, — инак…

  — Ах, говедо! Да излезем веднаж — ще те пребия! Ще се издавим бре!… Теле!

  — Не щем, не щем, господин съдия, не бой се… В тая тъмница, кой да е, ще сбърка, бъди спокоен — заговори Андрешко и се удари на работа около каишите. Връзва, развръзва, псува, проклетисва, най-после седна отново на сандъка, завъртя камшика и викна:

  — Ди-и!… Напред!

  Конете направиха усилие и тръгнаха. Единият се откачи от ока и зацамбурка из блатото свободен. Другият застана сам с каруцата.

  — Бре! що стана? — извика съдията.

  — Стой! Дорчо… Дорчо… Дорчо — завика Андрешко след коня и почна ла го мами. Но той, уплашен от водата, възви назад и бавно-бавно се изгуби в тъмнината към брега, без да чува вика на своя стопанин.

  Съдията стоеше в каруцата разтреперан и уплашен.

  В това време Андрешко бързо се качи на другия кон и тръгна по дирите на Дорчо, като викаше непрестанно силно и бодро:

  — Дорчо, Дорчо, Дорчо!

  — Къде бре… хей! Какво правиш бе, говедо? Диване! Ах ти, гнидав селянин… аз ше те науча тебе!

  Из тъмнината му отговори ехиден смях.

  — Ей, говедо, ти ме оставяш тук!… Да загина! Да ме разкъсат зверовете! Момче, не прави така, моля ти се! — заговори съдията с жален глас, в който една струнка плачеше.

  — Не бой се, не бой се, господин съдия — обади се Андрешковият глас. — Зверовете няма да влязат в блатото. Увийте се в чула да не простинете… Утре рано рано аз ще дойда… В каруцата има сено, постели си… Кирия няма да ти взема!

  — Момче, не шегувай се бе — замоли се съдията. — Не ме оставяй!… Ела! Извади ме оттук!

  — Тъмно е, господин съдия, тъмно е, не се вижда нищо!… Пък и конят избяга! Как да ти помогна? Не мога.

  Съдията чуваше тоя ехиден глас, който идеше из тъмнината, и се ужасяваше. Как? Да остане тук! Всред блатото! Всред тая студена, зелена блатска вода, краят на която не се виждаше!

  — Ела, бре! Андрешко! Пари ще ти дам, колкото искаш!… Избави ме!… Ще умра бе!… Деца имам!… Хлапако, нямаш ли сърце — завика в отчаяние той, ала никой вече не се обади.

  Тогава съдията отчаяно и безумно зарева към селото:

  — Ей, хлапе… говедо… канибал… вол… дръвник! Ела! Избави ме!… Смили се бе! Животно… селяндур… шоп! Ах-ах!… Помощ, помощ!

  И като седна в каруцата, потъна в кожуха си и се разрида като дете. Но тъмнината не му отговори.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 15. 15 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1799 Неутрално

  Даже няма да го чета (чух я). Доста е несъстоятелна госпожата в твърденията си. Факт е, че някои компании злоупотребяват, но това няма как да повлияе на чл. 99 ззд нито на правото на свободно договаряне.

  До коментар [#6] от "Yomega":
  за банките си мн прав, но и хем не съвсем. има изключително висока стандартизация при банките, подлежат на стриктен контрол (и имат брутално лоби) поради което законодателят "вярва" на тяхната документация вкл. счетоводните документи (извлечения и тн.) и за мен не е проблемът, че могат да си издадат ил на база тези документи (защото те 99,99% са достоверни) то проблем ми е защо например при просрочен ипотечен кредит, за който има обезпечения банката не е задължена по закон да се насочи първо към обезпечението преди да предприеме други действия по изпълнение (запори, продажба на друго имущество и чак след това продажба на обезпечения) и има и други трески за дялане, но мая се е насочила към сфера, в която има едни сг груп, които мътят водата с неморални практики ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 16. 16 Профил на propeller
  propeller
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Твърдо против, бизнес не се прави със забрани, а с ясни правила. Особено съм против 'доводите' на тъпата дринга, която ни натресоха за омбудСРАМ. Имало такси и комисионни, което натежавало на сметката на длъжника. Тези или не са чували как се прави или залъгват матрияла със сладки приказки по Коледа. В Англия ако дължиш на данъчните Х пари и се ослушваш, дават вземането на колектор, който ти иска същите Х пари, а не Х+1. Материалният интерес на колектора се покрива от ОТСТЪПКАТА която е договорил с кредитора, който доброволно се е отказал от главоболието да те преследва лично, заради което е склонен да заплати с част/процент от вземането си на професионалист по тези въпроси. Точка.

  Ако тука колекторите искат допълнителни пари от длъжника или се държат като мутри, това е проблем на ПРАВИЛАТА и КОНТРОЛА над този бизнес, а не на нуждата от такъв бизнес поначало. Слушаш ли Майо, крадлива шумкарке?

 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  [quote#6:"Yomega"]Но тагава очаквайте Левон в три сутрешни тв блока едновременно да обяснява колко е важна ролята на банките за икономиката... [/quote]
  Щом Банката на Левон дойде тук с няколко милиончета а сега капитализацията им е над 20млрд. предимно със заграбено от длъжници а икономиката продължава да е скапана значи за политическите "лидери" е много по-важно банките да печелят от колкото икономиката или обикновените хора които са ги избрали!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Комунист му дай да забранява!

 19. 19 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 571 Неутрално

  По-добре е да се забрани даден вид дейност, ако няма правила за нея, без които някой съвсем спокойно и законно вместо дължими 10 лв, може да ти вземе 340.
  Егати сладкия бизнес.

 20. 20 Профил на dereck
  dereck
  Рейтинг: 522 Неутрално

  [quote#0:" "]Колекторските фирми... си начисляват основно юристконсултски и адвокатски възнаграждения, подобни дългове могат да нараснат няколко пъти над основния иск[/quote] Интересен е опита на чехите, след началото на световната икон. криза (от 2009 г ) рязко нараснаха екзекуциите над физ. лица, чешкото правителство забеляза, че гилдията на екзекуторите стремглаво забогатява, а в резултат им оставя на улицата бездомници за които трябва да се грижи държавата с пари от социалните си фондове... Правителството заяви, че това е непиемливо и се хвана да пренаписва законите и постановленията. Вече няколко правителства променят законите и ограничават (вкарват регулации) парите които могат да си начисляват екзекуторите...
  Г-жа Манолова я поздравявам (незвисимо, че политическите ми разбирания са диаметрално различни) за напипването на една много невралгична зона за социалната стабилност. Успех!
  ...Добре, че омбудсманът ни е активна и дейна личност, че правителството на Борисов в икономиката е като дърводелец в операционна зала

 21. 21 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#7] от "cinik":

  Абе то това е така, ама все пак ако закъснееш с плащанията е нормално да ги платиш с 10-на процента глоба, а не с 210%...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 22. 22 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1800 Весело

  До коментар [#7] от "cinik":

  Абсолютно същото наблюдение имам и аз. Съвсем скоро случайно разбрах, че "любимият" на всички съсед, който освен че не си плаща входните такси, редовно вдига шум посред нощ и се бие с брат си (на друг не смее да посяга, щото яде бой), е успял да задлъжнее на "Софийска вода" с почти 4000 лева!!! Това няма как да ми го побере акъла - явно не е плащал от 20 години поне. Междувременно обаче без пари за бира, водка и цигари не е останал. Та Мая Манолова да не говори глупости - не че някой е очаквал нещо различно от нея де... Освен това мобилните оператори не предоставят някаква услуга от първа необходимост, така че тях къде ги слагат в кюпа с електричеството и водата не ми е ясно. Аман от кюстендилски пачи дето си вярват, че са нещо.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 23. 23 Профил на omega
  omega
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Доколкото знам колекторските фирми не си начисляват адвокатски възнаграждения. Те прибират процент върху събраните пари, който е за сметка на кредитора. Така че не съм убедена, че е по-добре да се стига до съд, защото там се присъждат такси и раздути юрк възнаграждения, в много случаи без длъжника да разбере, че е осъден.

  Хей ръчички, хей ги три, но едната е с пари. Май, че иска да ни купи, по - добре е да я счупим.
 24. 24 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  [quote#18:"balkantourist"]Комунист му дай да забранява! [/quote]
  Правилно - щом забраняват ще да са комундета , либертаринаците правят регулации!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 25. 25 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Ако въведат лимит върху сумата, с която може да нарасне един дълг, това ще сложи естествени спирачки за желаещите бързо забогатяване чрез рекет. В момента върху един дъл, дори да е от няколко лева, може да се начисляват всякакви допълнителни суми и той да нарасне от няколко лева, до няколко хиляди лева. Сложете един лимит от 300 % максимум и това ще регулира лихварския рекет - веднага ще изчезне интереса към незначителните суми, а чрез колекторски фирми ще се преследват по-едрите длъжници, което ще нормализира този вид дейност и ще го извади от полето на рекета.

 26. 26 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Трябва да има механизъм за събирането на дълговете, но сегашните колекторски фирми не са решението. Това са си мутри пар екселанс. Не може при сметка за 5 лева колекторската фирма да ти иска 150, при това без да си уведомен. При това колекторските фирми не смеят да влязат в гетата, а тероризират само нормални граждани. Нека всеки един монополист да си има отдел за такива събирания, при което да носи отговорност за действията му. Сегашните колекторски фирми са някакви мутренски фантоми, регистрирани на фалшиви адреси, които не можеш да осъдиш, например за рекет, ако решиш да се занимаваш.

 27. 27 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1766 Весело

  [quote#3:"chicago514"]Това няма как да стане.Делата трябва да минават през граждански съд,а не направо през арбитража.
  [/quote]

  Чикаго, че те от там минават само, че през бързото заповедното производство.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 28. 28 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 829 Неутрално

  [quote#25:"teridan"]Сложете един лимит от 300 % максимум[/quote]

  Що за глупост е това? Дългът трябва да нараства с официалната лихва на БНБ, или с тази, записана в договора, ако има такава. Разходите на колекторските фирми са си техен проблем.

 29. 29 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Хахаха и това е човекът, който вписа и банките по чл. 417 от ГПК, като ги изравни с държавата и общините.

  Дългът от 15 лева си е дълг и трябва да се плати.
  Вместо да се забраняват колекторските фирми, Манолова да вземе и да предложи такива текстове в законите и договорите, че длъжникът да бъде уведомен официално и доказуемо в съда, че дължи пари и ако не плати следва продаване на дълга на колекторска фирма.
  Сега никой не уведомява длъжника, при все че има такова изискване в закона, защото санкция НЯМА за продалия дълга.
  Я да приемат текст, че за всеки неуведомен по надлежния ред длъжник, с продаден дълг се заплаща санкция в размер на 20.000 лева и ще видите ЧУДО.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 30. 30 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Рекет е когато ти вземат нещо без да са ти дали нищо. Когато ти събират нещо, което са ти дали понеже ти си го поискал ама си решил да се правиш на утрепан, не е точно рекет.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 31. 31 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#7] от "cinik":

  ''Колко е сметката за водата? 10-15 лева на месец.''

  15 за вода, 25 за ток, 30 за телефон....

  аз живея в София, но София не е България- в провинцията цели семейства живеят с пенсията на някого, или със заплатата на 1 работещ за 300 лева, а ако имаш дете трябват дрехи, учебници, джобни....
  същевременно Бг е държава с изключително скъпа храна, което е смешно, при полужение че не живеем в пустинята, а можем да произвеждаме всичко....

  изобщо, лесно е да живеш на паветата и да се провикнеш- абе как не можете да си платите 15 лева....

  просто трябва добра регулация при колекторските фирми- в момента правят каквото си искат и начисляват някакви главоломни такси

 32. 32 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#30] от "tribiri":

  ''Когато ти събират нещо, което са ти дали ''


  ама ако са ти дали 30 пъти по-малко от това което сега, 3 години по късно си искат ? и тва ли не е рекет ?

 33. 33 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8395 Неутрално

  До коментар [#30] от "tribiri":

  ''Рекет е когато ти вземат нещо без да са ти дали нищо.''
  Не е ''нищо'', ами е услуга - обикновено охрана, а в случая става дума за дружествата за обществени услуги - от това,че глупакът не е чел договорчето,което е подписал - следва, че телекомуникационната му услуга от 20-30 лева на месец,при несвоевременно плащане + такси става не 300-400 лв ,да речем за едногодишния срок на договора , а 2000-3000 лева.

  [email protected]
 34. 34 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Току виж Мая направи някоя убавиня за народа и току виж я залюбим

 35. 35 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Рекетът, който осъществяват колекторските фирми, няма никакво оправдание, нито води до облегчаване сметките на редовните платци. Дори да събере дългове, с това колекторът само обогатява себе си и съответно компанията, към която е направен дългът. Лоялните платци пак си поделят цялата сметка. На колекторските фирми трябва да им се сложат много здрави юзди.

 36. 36 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  “Нали ние, съвестните платци, ще поемем и тези чужди задължения, ако няма как да бъдат събрани.”

  Ние си ги поемаме и то не в бъдеще време ами сега!
  И при Топлофикация, и пожарът който остави без ток Люлин са на наш гръб!

  I Want To Believe
 37. 37 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  До коментар [#31] от "carmello":

  Ако заради 15 лева вода и 25 за ток се стига до нужда от намеса на омбудсмана, значи този омбудсман трябва да похлопа на съвсем друга врата, а не да "урежда" гражданите да не си изпълняват договорите към частни търговски дружества.

 38. 38 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 919 Любопитно

  Майчето започна да се усеща, че не ЧСИ-тата са и проблем, а тези преди тях
  Обаче не и хванах идеята? Иска да се отреже възможността на този тип фирми (монополистите) да правят цесии?

 39. 39 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Само отчасти свястно намерение, фирмите за рекет трябва да премахнете - към които спадат данъчните и цялата държавна машина!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK