Отзвукът в социалните мрежи от спирането на "Деконструкция"

Петър Волгин

© Анелия Николова

Петър ВолгинВчера стана известно, че управителният съвет на Българското национално радио е свалил предаването "Деконструкция" с основен водещ Петър Волгин от ефира. Причина е установено от Съвета за електронни медии административно нарушение, свързано с това, че водещият допуска в предаването едностранчиво представяне на фактите, има липса на обективност и многообразие на гледните точки, като при коментари изгражда позиции, без да допуска опоненти по темата.


След самия Волгин, който вчера във "Фейсбук" определи действията срещу предаването като мракобесни, днес реакциите в социалните мрежи по темата продължават. 


"Не ми е жал, че Волгин си тръгва от ефира. Жал ми е, че ако водеше пропаганда в полза на сегашната власт, сигурно щеше да остане", е коментарът на политолога Димитър Бечев
"Лесно е: журналистите не лъжат; Волгин лъжеше = отдавна престана да е журналист. Не прилагайте към него мерките, които се прилагат към журналисти. Ако не лъжеше, можеше да постигне онова, което искаше - и щеше да намери подкрепа, поне за някои от тезите си, дори от мен. Но - избра да лъже, с което си решение избра да наусне нашия свят," коментира политологът Евгений Дайнов в профила си във "Фейсбук".  


Огнян Минчев взима повод от думи на Волгин пред Нова телевизия, че за разлика от получателите на грантове от "Америка за България" и от европейските фондове, той бил нямал "Русия за България" да й поиска пари.  "В България както руските, така и българските олигарси поддържат мрежа от стотици - хиляди медийни източници, пропагандни рупори, парламентарно представени улични фюрери, без изобщо да си дават труда да официализират схемите, по които им дават пари. Проблемът с "куфарчетата" стои вече 25 години и при състоянието на българската политическа, съдебна и данъчна система НИКОЙ не може да спре или намали този щедър поток както към руската пета колона, така и към медийно-пропагандната прислуга на българската организирана престъпност - на олигархичната мафия, управляваща страната", пише Минчев. Той подчертава, че "парите на "Америка за България", на Сорос - до 2002 г., на всички международни фондации, работещи на международния пазар на гражданския сектор винаги са имали за цел частично да компенсират олигархичния монопол във финансирането на медиите и организираното обществено мнение в България". 


Журналистът Мария Черешева негодува, че рукъводството на БНР е спряло предаването вместо да плати наложената административна глоба, но и препоръчва на водещите на предаването да подценяват по-малко аудиторията си. По повод поканата до нея да се присъедини към протест срещу спирането на "Деконструкция" Черешева коментира: "Водещите системно си позволяват да генерализират, обиждат, заклеймяват и стигматизират ангро много от хората, от които сега търсят разбиране. Всеки, който работи в НПО сектора, или просто е несъгласен с тезите ви, е обявен за "грантаджия", "платен соросоид", осмян и принизен. Без доказателства, но с назидателен тон, издаващ някакво морално или интелектуално превъзходство. Евтино обиждате на едро, но не можете да дадете разумни аргументи и доказателства на дребно, затова се измъквате. Недостойно е".


Иво Христов от списание А-спекто, където работи и Волгин,  разказва, че е бил чест гост в "Деконструкция" заедно с "адаша доц.Иво Христов, Димитър Йончев, Валентин Вацев, Елена Йончева, доктор Николай Михайлов и е убеден, че слушателите не печелят от затварянето на тази трибуна". В същото време Христов подчертава, че "затова пък никой не помисля да затвори дебилизаторските валяци на форматната телевизия...Нито да забрани предавания, в които абонати са Коритаров, Инджев, Илиян Василев.." Христов предполага, че "агентурното им минало е гаранция за обективността на мненията им...".


"Ръката на властта се опитва да удуши последната искрица на свободно слово в медиите", пише журналистът от вестник "Дума" Александър Симов. "Това е политическа поръчка. Това е ритник в лицата на тези българи, които не искат да слушат тъпите лъжи на медиите на "Америка за България" и не се примиряват с удобните и клиширани обяснения. Това е атака срещу последните остатъци от свобода у нас, свобода овъргаляна в гербаджийски нарцисизъм и реформаторски лиги", пише той. 


Според журналиста "медиите у нас са пленници на радикално грантаджийство и платено позьорство, а предаването "отдавна е обект на дясно доносничество".


С уговорката, че не  е чел решението на СЕМ, медийният юрист Бойко Боев, който живее в Лондон, 
отбелязва, че спирането на предаване е драстичен акт, но и напомня, че това е нормална практика, когато става с решение на отговорния орган по предварително обявени правила. Юристът дава пример със стандартите в Би Би Си и напомня, че обществените медии трябва да служат на цялото общество, тоест да спазват по-строги правила от останалите и да не допускат пропаганда, новините да са обактивни и точни, а в публистичните предавания да са представени различни гледане точки и водещите да са неутрални.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK