Шокирвашто: Не!Портрет на Самуил Петканов

Самуил Петканов

© Анелия Николова

Самуил ПеткановНе мисля, че пародията има граница", разказва Самуил Петканов (zhelyo) - създател и основен автор на пародийния сайт "Не!Новините". В него с похватите на преувеличението, сарказма и хумора той представя теми, предизвикали обществен отзвук - политически, спортни, международни, дори и за самите медии.


Първо измислям заглавието, а след това пиша текста, продължава Самуил (разбираме се, че ще го наричаме по малко име и в текста). Така са се родили не!новини като "Арестуваха кълвача, возил невестулка - работел за Uber", "Компромис: Пенсионират полицаи при достигане на килограми, не години", "Борисов ще определи следващия правосъден министър с дузпички", "Божидар Димитров ще съживява динозаври, Ванга му казала как"...


От "Хахо хихи" до "Не!Новините"
В общ чат с приятели - футболни запалянковци, Самуил пишел забавни текстове и изпращал линкове към чужди пародийни сайтове. През 2009 г. - точно след като завършили гимназия, попаднали на хумористично видео за Apple, които направили телефон с едно копче. Разгледали сайта и решили и те да направят свое място в интернет с шегите, които до момента разменяли само помежду си.


"Започнахме да си разменяме заглавия за българската действителност. Хахо хихи. По това време един приятел точно се учеше на програмиране и направи набързо един сайт да си ги записваме", спомня си Самуил и добавя, че още тогава го кръстили "Не!Новините". Постепенно от хоби писането станало ежедневно и от 2012 г. той започнал да се занимава професионално. Всеки ден пише по четири текста.


През това време е завършил журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски", но няма никакво намерение да се занимава със сериозни медии, особено след стаж във "Форбс", където за месец написал цели шест страници. Сега пише в Esquire Bulgaria - на съседна страница на "колонка" на председателя на Съвета за електронни медии Георги Лозанов по една и съща тема, въпреки че Лозанов му е писал четворка на изпита във Факултета по журналистика.


Сега, когато сайтът е популярен, Самуил няма пряка конкуренция, ако се изключат медиите, които публикуват невярна информация с дълги заглавия с "Шокиращо", "Ексклузивно", "Фрапиращо", "Ужас". "Тези сайтове се опитват хем да са на по-народен език, хем да звучат все едно четеш възрожденска литература - малко бяга към онзи патос", смята Самуил. Оттам дошла и идеята му за пародия на заглавията им в колаж с надписи "Шокирвашто", "Пулицарзаслужавашто", "Бонба!11!", "Олелебожичко"...


"Те се създават като някакъв вид продукт-имитация, както се прави имитация на млякото - млечен продукт, заместник на кашкавал. Така и в журналистиката се цени количеството, а не качеството, и така печелиш аудитория".


Шокирвашто: Не!Портрет на Самуил Петканов

© Не!Новините


"Медия №37"


Самуил рекламира "Не!Новините" като медия №37. "Нямаше особен размисъл. Бях видял, че една информационна агенция казва, че е сайт №1 и реших, че трябва да са обективен поне в едно нещо и реших, че сме медия номер 37", разказва той и добавя, че изборът на място в класацията по четене е по убеждение - "все пак някакъв вид обективност да вложа."


Не си спомня случай, в който засегнат човек в негов текст да му е звънял, но пък в социалните мрежи, разбирай"Фейсбук", не липсвали реакции. "Най-вече от "Атака", които реагират за лидера си Волен Сидеров все едно е някаква светиня", казва и уточнява, че ако премиерът Бойко Борисов се обиди, няма да му откаже голямата реклама.


Не си спомням текстовете, казва Самуил и уточнява, че може би това му помага да бъде по-продуктивен. "Доста текстове са се сбъднали", добавя. Имал такъв случай с Николай Бареков и разпада на партията му "България без цензура".


За бъдещето на сайта разказва, че се надява да го развие с видео съдържание. "Бяхме пред създаването на телевизионно предаване. Направихме пилотно издание с водещ Мария Силвестър в Би Ти Ви. Те не го харесаха", разказва той и добавя, че е имало интерес и от ТВ7, които предложили договор. Но точно, когато трябвало да се срещнат с тях, полицията е щурмувала сградата им, заради КТБ. "Щеше да бъде интересно да се правят Не!Новините с пари на руски олигарси", смее се Самуил. 


Според него причините за досегашния неуспех на телевизионно предаване са плахост у медиите, защото за пред рекламодатели не изглежда "суперапетитно", мениджмънтът не е от хора, които обичат да рискуват, а играят на сигурно и следват световните тенденции с пет до десет години закъснение. "Единствено от "Бон апети" може да се научиш на нещо - да готвиш. Ако седиш 12 часа на ден да гледаш телевизия, няма да получиш никакво полезно знание. Няма никаква качествена сатира, евентуално "Господари на ефира" могат да се приближат".


Планира да издаде книга с подборка на най-добрите текстове от "Не!Новините". "Интересно е да има едно книжле с подбрани материали", смята той.


Все пак се надява в скоро време да може да изкарва повече пари от "Не!Новините". Предстои му да стане баща на не!бебе, както той го нарича, което ще има нужда от доста памперси, особено ако приличало на баща си.
 


Любимци


В не!анализа си на отминалата 2015 г. Самуил определя като един от най-любимите си герои главния прокурор Сотир Цацаров, който сравнява с Питър Грифин от сериала Family Guy "със същата адекватност и същевременно с някакъв странен чар". "Другият е председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов - изборджия. Като човек, който реално никой не може да обясни, но е обявен за изборджия на ГЕРБ", продължава той и добавя, че не разбира как Цветанов с отрицателната си харизма е събрал гласовете на хиляди хора.


Сред любимците му е и директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, който обаче тази година започвал да издъхва. "Опитва се да влезе в медийното пространство, преиграва. Имаше времена, когато още имаше предаване по БНТ, и обясняваше как има толкова потентни българи, които са готови само в миг да залеят болниците с първокачествена сперма. Ето това е, което ми липсва сега. Неподправеното".


Според Самуил историята от лятото с т.нар. "жива" и свещена вода, бликнала при разкопки в Плиска, е раздухана след позвъняване на Димитров до медии, но скрит зад източник, пожелал анонимност. Това било доказателство, че бил в криза.


За премиера Борисов, който започна втория си мандат с претенцията, че е нов човек, Самуил казва: "Разликата между сега и преди е, че сега се е научил да се кръсти и да целува попове. Видял е, че на Изток хората доста добре обичат такъв тип показна религиозност, защото в България голяма част от религиозността е чисто показна, хората ходят по-малко на църкви, на някой празник ходят да се молят за здраве, което е добре и през останалото време са православни и спазват някакви ценности, но същевременно не ходят и не спазват канони". Според него политиците ставали православни стига това да им донесе политически дивиденти и да изтъкват като довод в спорове семейните ценности. "Тогава стават много православни. Когато бият жена си - не", добавя.


"Иначе правителството е стабилно като нова велоалея - номинално е правителство, документално е правителство, но по природа прилича на нещо, глътнало много пари, покрай което са глътнати още повече пари, а реално е криво, тясно и не върши абсолютно никаква работа", казва Самуил за кризата в кабинета през декември. Било маловажно кой подкрепя правитеството и кой е в опозиция, тъй като той имал повече лайкове от ДСБ във Facebook и по-единна позиция, но и той, както и те, не били никакъв фактор.


Шокирвашто: Не!Портрет на Самуил Петканов

© Надежда Чипева, Капитал


Самуил като Ванга


Самуил смята, че 2015 г. е била преходна към по-ярки 12 месеца. "Политиката ни е в някакъв процес, в който няма катаклизми. Трябва да се случи нещо непредвидено, за да може да се запомни толкова. За мен непредвидено беше няколко десетки хиляди души в един петък следобед да се окаже, че знаят кой е Делян Пеевски и защо е вреден. Това беше изненадващо", аргументира се.


Предполага, че догодина пряка връзка със събитията в страната ще бъдат геополитическите процеси. "Предполагам, че тук нашето неадекватно управление, което винаги е с шест стъпки назад от своите партньори официални или не, ще е доста смешно как се опитват да потичкват зад световните лидери, на които съответните фронтове подражават."


Шеговито преминава към темата с пророчицата Ванга, която от години е в медийното пространство с всякакви пророчества и гадания. "Ванга ги предрича нещата винаги след като са се случили. Първо излиза нещо, после излиза, че Ванга е предрекла. Ако се появи нов политик, ще излезе, че тя е предрекла как той ще спаси България, как той ще е българин, който е живял в чужбина, и ще спаси България", смята Самуил и дава пример със Слави Трифонов, за когото може да се окаже, че Ванга е казала, че ще ни оправи висок българин, който е без коса.


Според него хората обичат да вярват и затова около Ванга е създаден ореол. "Никой не приема, не търси по-рационално обяснение, например, че е получавала информация от Държавна сигурност кой ще дойде при нея. Всеки е предпочитал да вярва, защото се приема, че ако вярваш, дори то да е някакво, да си има друго обяснение, по-добре е да вярваш в магията, защото то е безобидно. Е, не е точно безобидно, защото по този начин се формира една псевдокултура на псевдопознание, което води нашето общество към упадък", добавя Самуил.


И обобщава: "Ще има неадекватности."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Весело

  хахах..харесва ми тоз Самуил...

 2. 2 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Не лъжете хората. Този не е никакъв Самуил. Казва се Жельо, аз го познавам от махалата, играли сме заедно (на компютри, не на мач) и май един път го бих. Или той ме би, това вече не си спомням.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 3. 3 Профил на Samuil Petkanov
  Samuil Petkanov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Има грежка в заглавието.

 4. 4 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  Бай Чергар @ бъзикилийкс е безспорен лидер в жанра, макар да не е протестър като Самуилча. https://neverojatno.wordpress.com/

 5. 5 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 462 Весело

  Самуиле, това - Цецо "изборджията' с отрицателната харизма ми направи деня

 6. 6 Профил на today
  today
  Рейтинг: 792 Неутрално

  [quote#3:"tonkolonki"]Има грежка в заглавието.[/quote]
  Има, нали говорим за Не!Новините - хумористичен сайт.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 7. 7 Профил на Иво Мирчев
  Иво Мирчев
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Тоа е с високо чЕло, требе да е умен!

  http://www.ivomirchev.com
 8. 8 Профил на Samuil Petkanov
  Samuil Petkanov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  В интернет е неуместно да се допускат шеги.

 9. 9 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2350 Весело

  Също като "Стършел" преди 1989 година (и сега разбира се) една от най-сериозните медии. Да е жив и здрав, да не се отказва.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 10. 10 Профил на ХашПи
  ХашПи
  Рейтинг: 277 Неутрално


  До коментар [#8] от "tonkolonki":
  А у наше село, може ли?
  Направо си е подарък, да четеш българските новини,счупени на 100 парченца от усмивки

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3182 Неутрално

  "... не разбира как Цветанов с отрицателната си харизма е събрал гласовете на хиляди хора ..."!

  Няма нищо за разбиране...! Месец преди изборите, започва да се тръби навсякъде за неизбежната победа! После шев и кройка на протоколи и комисии, за да се достигне до победата!

  Наскоро се разприказвах с мой приятел, който ходи на дело за изборен резултат... Каза ми, че не си представял за възможна такава огромна измама! Естествено липсвала и бюлетината с, която е гласувал за себе си! Но..., нищо не може да се направи и нищо не може да се докаже! Харизмата на Цветанов е неотразима!

  Бивш tww09306483.
 13. 13 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 924 Неутрално

  "Ще има неадекватности."

  Аз не зареждам в Лукойл.
 14. 14 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 327 Неутрално

  Поздрави на Самуил от един бивш член на bgplay!

  I shave with Occam's razor
 15. 15 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2922 Разстроено

  "Не мисля, че пародията има граница..."

  И не само пародията. По-лесно е да се изреди това, което съществува в много тесни граници или въобще го няма-добрина, толерантност, съпричастност, отговорност, честност, порядъчност, вярност, достойнство... може и да съм пропуснал едно - две, но май че това е ! Всичко останало е безгранично...

 16. 16 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2922 Весело

  До коментар [#3] от "tonkolonki":

  "Има грежка в заглавието."

  Забелязал си греЖката! Ако си го направил нарочно, ти свалям шапка!

 17. 17 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Малко повъхрностен ми идва Самуил и не разбирам такъв род хумор, все пак всеки си има вкус де.
  Иначе е цесекар, което е достойно за уважение

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 18. 18 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  шокирВащо? Дневник?

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 19. 19 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1209 Весело

  Браво zhelyo,
  продължавай все така!

  П.п.
  Този сезон и твоето тотнъмче тръгна (почти)

  Мома, връщай 12 и 12А!
 20. 20 Профил на nacionalka
  nacionalka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Проблемът с умните хора като Самойле е, че много от нещата които казва се третират като шегички и лигавщини, ама те са си самата болезнена истина:

  "той имал повече лайкове от ДСБ във Facebook и по-единна позиция, но и той, както и те, не били никакъв фактор."

 21. 21 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Да си жив и здрав Самуиле!

  Сайтът Не!Новините е много вреден, особено ако съм на път в рейс, влак или трамвай и го отворя. Почвам да се хиля със сълзи и хората се чудят, дали този възрастен господин не даде фира.

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 22. 22 Профил на dessy_raytcheva
  dessy_raytcheva
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "Никой не приема, не търси по-рационално обяснение, например, че е получавала информация от Държавна сигурност кой ще дойде при нея."

  АХА!!!! От кога се чудя дали не е точно така? Няма ли някой журналист да задълбае най-накрая в това? До кога разни пророци, врачки, ще имат такава тежест в обществото? До кога в България ще властват разни псевдонауки?

  Благодаря за статията, не знаех за сайта, сега ще се абонирам за него. Успех на Самуил.

 23. 23 Профил на Гру
  Гру
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Аз не бих се гордял ако телевизия като ТВ7 проявяваше положителен интерес към мен. Тази телевизия беше един от многото инструменти свързани с КТБ за източване на пари, идващи не от богатите руски олигарси, а от бедния български народ.

  Be always at War with your vices, at peace with your neighbors, and let each New Year find you, a better person.
 24. 24 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  Шокирвашто: Не!Портрет на Самуил Петканов

  Не!Държавата ша я оправят само таквъзи Не!Мъже...!!!

  Форумът е в будна кома...
 25. 25 Профил на Mark
  Mark
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Това е то държавата да те цака постоянно и ти да се смееш. Смях през сълзи. В ужасяващата реалност да успееш да иронизираш мрачните практики и да показваш открито колко е гол царят. Неновините са най-истинските новини в тази недържава с това ненаселение и тези ненрави. Тук парадоксът е истината, най-невероятното - най-вероятното, най-неможещите - най-знаещите, най-некадърните - най-управляващите.

 26. 26 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 838 Неутрално

  успех, Самуиле, за първи път се смях като имитирахте Болен под масата на протестите, от тогава съм ви фен и все повече ме очаровате.

  Cogito ergo sum :)
 27. 27 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2922 Любопитно

  Любопитно ми е да се намери консенсус за пародията на термина "ОПОЗИЦИЯ". Аз, например, предлагам Радан!

 28. 28 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  Не!Новините има голяма заслуга към очовечаване на читателите в България. След като в началото куцо и сакато автоматично ги цитираше по форумите и скандализирано обсъждаше "новините" им сега доста хора се усетиха и при четене на коя да е медия започнаха да търсят потвърждение от сериозен източник. Не че пак не е пълно с глупаци, но поне част от читателите вече не вярват сляпо на всичко прочетено в Интернет.

 29. 29 Профил на Vendome
  Vendome
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#14] от "Сахаров":

  Как си се писал в бгплей?

 30. 30 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Весело

  Е те-такива хора ни трябват! Ама МНОГО от тях!!!! Поздрави!

 31. 31 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#28] от "tamada":

  Абцелютно. По-тъп аргумент от "пише го в интернета" са само "чух го по радиото" и "казаха го по телевизията".

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 32. 32 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#8] от "tonkolonki":

  Анкета ше правим ли, или отговорът е ясен?
  С интернеДа шега не бива!

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 33. 33 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#23] от "Радост":

  Той не се гордее, той го казва, понеже се срамува и желае да постигне катарзис.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 34. 34 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#18] от "Алф":
  [quote#18:"Алф"]шокирВащо?[/quote]
  Не само, направо е боНба!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 35. 35 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 327 Неутрално

  До коментар [#29] от "Stanislav Kalchev":

  McLaren

  I shave with Occam's razor
 36. 36 Профил на Ilia Iliev
  Ilia Iliev
  Рейтинг: 340 Весело

  Няма нужда като него!!
  Достатъчно е да влезеш където е да е !
  Веселото си е весело ,ако не беше истина!
  Шегата е една малка част от общата картина , погледната под определен ъгъл!
  За това е като фотографска снимка .Под определен ъгъл и с определени филтри за светлините ефекти!
  А този Самуил гледа само под един ъгъл ,който не включва цялата ни олигархия!
  А тука са не само Пеевски!
  Тук са Прокопиев, Борисов и всички ни олигарси!
  И има право ,защото сега никой не може да съществува ,ако не е под крилото на някой от олигарсите!
  Не може да живее от независими доходи!
  За това преди сме имали Обрешковци . Сега имаме карикаритуристи , слепи с едното око!

 37. 37 Профил на Ilia Iliev
  Ilia Iliev
  Рейтинг: 340 Весело

  Тук са го избрали Самуилчо , в Дневник , да го публикуват само поради една причина!
  Анти Борисов!
  Крадците от едно крило на олигархията ни ,иска да замести сегашните крадци!
  Та какво би следвало да правим страничните наблюдатели!

 38. 38 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1353 Весело

  До коментар [#34] от "ПАВЛА":

  Ми щом ни боНбаНдират, как иначе?

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 39. 39 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#38] от "Алф":

  Шокирват, бонбят, ексклузират, кво ли не ни правят.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 40. 40 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#39] от "ПАВЛА":
  Страхуват ни.
  (Настроение невесело.)

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 41. 41 Профил на thexxx
  thexxx
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Поздравления! иЗкрено се смях

 42. 42 Профил на mi6ail1234
  mi6ail1234
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Придворния соросоиден и протестърски шут на властта е този момък.

 43. 43 Профил на head_hunter
  head_hunter
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Ако имаме повече Самуиловци, и държавата ни щеше да е в подем

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK