По Коледа се губят най-много домашни любимци, заради пиратките

По Коледа се губят най-много домашни любимци, заради пиратките

© Юлия ЛазароваВ периода между Коледа и Нова година има най-много изгубени домашни любимци, заради фойерверките и пиратките, които предизвикват силен стрес и паника у тях. Това показват наблюденията на българския офис на международната организация за защита на животните "Четири лапи", съобщиха от там.


"Всяка година в дните около новогодишните празници десетки домашни кучета се губят заради гърмежите, които предизвикват пристъпи на паника у много от тях," обяснява директорът на организацията за България д-р Марина Иванова.


По думите й при пристъп на паника животното може да загуби ориентация и да иска да се скрие възможно най-бързо в най-близкото място, което сметне за достатъчно сигурно. Експертите на "Четири лапи" съветват собствениците на кучета да бъдат внимателни по време на разходка, да ги извеждат за кратко по светло, на повод и само на познати места. Екипирането на домашния любимец със светеща каишка или проследяващо устройство също е добра идея.
"При панически пристъп кучетата често побягват към дома или се скриват в най-близко разположените гъсти храсти. След като паниката поотмине, те обикновено се връщат на мястото, където са се отделили от собственика си. Затова е добре още от самото начало да включите повече хора в търсенето, като един задължително трябва да остане на мястото, на което животното е било видяно за последен път и още един – около дома. Пуснете снимки в социалните мрежи и предупредете останалите хора с кучета в парка да се оглеждат", съветва д-р Иванова. 


Ако до няколко часа не откриете кучето си, разлепете обяви със снимки в кварталните зоомагазини, ветеринарни клиники, супермаркети или спирки на градския транспорт. Задължително проверете в интернет обявите за намерени кучета и при първа възможност посетете близките приюти, за да се уверите, че животното не е попаднало там, е друг съвет, който експертите дават.


От "Четири лапи" припомнят, че най-сигурният начин да бъде направена връзка между кучето и неговите собственици е идентифицирането на животното с микрочип.


При пристъпи на паника вкъщи лекарите на "Четири лапи" съветват да бъде осигурено спокойно и тъмно място, наподобяващо бърлога, в което домашният любимец да може да се скрие и да се чувства защитен - килер, баня или дори под леглото. Употреба на медикаменти за животни се препоръчва единствено след консултация с ветеринарен лекар.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK