Близо 19 хиляди чужденци са потърсили закрила в България през 2015 година

Снимката е архивна

© Георги Кожухаров

Снимката е архивнаБлизо 19 хиляди чужденци са потърсили закрила у нас до края на ноември 2015 година. За сравнение за цялата 2014 година броят е бил 11 хиляди. Това показва статистиката на Държавната агенция за бежанците.


През ноември е бил отказан статут на 20 души от 11 различни държави, а бежански статут са получили над 200 души. От началото на 2015 година над 4 хиляди души са получи такъв статут, а през миналата година - близо 5 хиляди души. Отказите през 2014 година са били 500, показват още данните.


От агенцията обявиха, че имат спешна необходимост от 10 000 кг брашно, както и санитарни материали за центровете в София и Харманли за настаняване на чужденци, търсещи закрила. 
Наскоро пък Би Ти Ви съобщиха, че центърът в Харманли е опустял и в него няма мигранти.


Броят на бежанците и имигрантите, пристигнали през 2015 година в Европейския съюз по море и суша, е над 1 милион души, съобщиха преди дни от  Върховният комисариат за бежанците към ООН (ВКБООН) и Международната организация по миграция (МОМ). 3600 души са загинали или са изчезнали, допълват хуманитарните организации. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK