Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Когато добрата храна свързва хората

Когато добрата храна свързва хората

© Анелия НиколоваСосът бешамел се готви докато стане копринен, а на скаридите ще им вземем цялата душа преди да изхвърлим остатъците, казва Димитър докато раздава задачи на дошлите за вечер на лазаня по каталунска рецепта в кулинарното му училище.


За някои хора добрата година от живота им е тази, в която по-често са имали поводи да се усмихват и съвсем малко да се натъжат. За други е тази, в която се е родила за живот някогашна мечта.


"Нов проект се сбъдна - мечтата ми да имам свое кулинарно местенце - училище", събира основното от 2015 г. в едно изречение Димитър Шопов.
В повечето време той се занимава с маркетинг, но някъде в рамките на все по-отесняващото му денонощие успява да вмести обиколките на бързи обороти из хранителните магазини докато подготвя поредната кулинарна вечер.


Към момента нямам собствен автомобил, буквално всеки ден с раници и торби мъкна продукти от тук и оттам, защото обичам да ги избирам от там, където са най-добри. Алтернативата е да отида на едно място за всичко, но предпочитам в името на качеството да обиколя малко, което коства много усилия и време, разказва създателят на Food Connection.


Кулинарното училище от тази есен събира вечер любители на кулинарните експерименти, за да готвят и после вечерят заедно докато намират нови приятели и разменят не само готварски идеи. Всеки път темата и готвачът инструктор са различни.

Когато добрата храна свързва хората

© Анелия Николова


"Най-хубавото нещо покрай този проект и работата по него е, че събира хора, които подкрепят идеята и го правят доброволно. Това, че се запалват други хора за мен е повече от награда. Да видиш, че нещата, които правиш имат смисъл, че радват околните, а не само теб, е много удовлетворяващо", раказва Димитър. На другото блюдо на везната обаче стоят малко часове сън, много обикаляне в различни точки на града, справяне с множество непредвидени ситуации.


"Не всичко може да бъде контролирано, човек си прави планове и прогнози, а нещата взимат много резки завои и трябва да се нагаждаш докато се опитваш да не се ядосваш. Опитваш се да направиш максималното, което зависи от теб", е основният урок на Димитър покрай организирането на кулинарното училище. Не че не го е знаел на теория. Както и това, че осъзнаваш с цялото си същество, че времето е най-ценното нещо. "Човек може да загуби или спечели пари, но загубеното време няма да ти бъде върнато. Нямаш втора възможност да си върнеш време", казва той.


Според него най-хубавото в начинанието му, което е назрявало най-сериозно докато е за няколко месеца в Барселона (част от тях изкарани в кухнята на местен ресторант), е, че училището ще остави следа. "Дали това ще е моята голяма следа не знам, но това е една стабилна крачка да се чувствам добре. И да виждам смисъл от това, което правя".


Интересът му към приготвянето на храна е от детството, вдъхновен от бабините рецепти в Панагюрище и една книга от 1904 г., в която са описани продукти, изчезнали изведнъж с настъпването на социализма, защото са "буржоазни" и за които въпросната баба разчитала да й донесат идващи от чужбина близки и познати.


Днес ситуацията е друга, но все така дефицитът на качествени продукти в България е сериозен, казва Димитър. Ако някъде има, човек не винаги може да разчита на постоянство в доставките. Така не можеш да си сигурен и да планираш покупките за съответния кулинарен курс. Налага се някои по-екзотични неща да поръчва в чужбина. "Да си живи и здрави приятелите. Всеки мъкне нещо като се прибира от пътуване -  подправка или продукт", казва той. И с известна тъга казва, че в Испания в почти всеки квартален супермаркет има въпросните по-езтотични от гледна точка на българската действителност неща.

Когато добрата храна свързва хората

© Анелия Николова


"Тук или ги няма, или са в пъти по-скъпи", казва той. Въпреки това не му е хрумвало в Испания да отвори кулинарното училище. "Там инвестицията за начало е много по-голяма. Тук имам приятели, които могат да ми подадат ръка, а го правят и тотално непознати. Идеята е, че в момента мястото, подходящите условия да започна този проект бяха дадени това лято и аз просто се възползвах от ситуацията", казва Димитър.


Признава, че поема немалък риск, който е валиден за всеки бизнес и начало. Според него обаче е важно да затвориш очи и да направиш първата крачка, защато иначе остават съмнения дали ще успееш, дали хората ще го харесат, дали това е подходящата цена...


Благодарение на кулинарното училище създателят му се радва, че е успял да се запознае с много интересни хора, от които е получил и куп идеи, и вдъхновение от техните мисли. 


"Имам вече много повече приятели. Човек си дава сметка колко добронамерени могат да бъдат напълно непознати хора. Ти се доверяваш, те се доверяват на теб".


Според Димитър с каквото и да се захване човек, нещата трябва да стават лесно, защото "ако трябва да се гоним и натискаме - не става. Защото освен за бизнеса го правим и за удоволствие". Това му обяснение вероятно обяснява и защо не се е посветил на готвенето за ресторант. Не си представя да прекарва 16 часа на ден в кухнята и да забрави за социалния живот напълно.


Кулинарното училище е едва проходило, но собственикът му планира да стигне далеч над рамките и ограниченията на този формат. "Искам да бъде не само място, но и платформа, да стане концепция. Да има различни проекти, свързани с този бранд, да има предаване, да е платформа за социално ангажиране. Вариантът на Джейми Оливър в България – това искам, макар че някому може да прозвучи смешно", казва Димитър. Той би искал училището да възпитава здравословното хранене - кауза, на която посвещава много от времето си и Оливър.


"Такива хора, ако не променят хранителната култура, поне карат много хора да помислят какво си слагат на масата", допълва той.


В момента все пак набляга на това да създаде стабилност, да има постоянно курсове, да изгради общност от хора, които намират своето място в училището, да направи така, че добрата храна да свързва хората.

Когато добрата храна свързва хората

© Анелия Николова


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  Добрата рънъ предполага и добро пиенье! И това сближава хората!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Кулинарното училище е едва проходило

  "Искам да бъде не само място, но и платформа, да стане концепция.

  ********************
  да се набие този млад човек там където
  конкуренцията е Най-жестока...

  да разчита на концепции , платформи ....

  26 год Не стигат да разберем основата рецепта на капитализма....

  вървиш ли по утъпкана пътека...ще падаш постоянно

 3. 3 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Идеята е много добра! Поздравления!

 4. 4 Профил на onion_jack
  onion_jack
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Според Димитър "ако трябва да се гоним и натискаме - не става. Защото освен за бизнеса го правим и за удоволствие".

  Ъхъм, ъхъм! Не, мерси.

 5. 5 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1823 Весело

  Когато добрата храна свързва хората
  =========
  Особено когато е на Държавна трапеза.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 6. 6 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 682 Любопитно

  Модерната напоследък дума „стартъп“. Демек правиш нещо щото имаш идея какво, но нямаш много идея как или пък колко (печелившо). Инвестираш най-вече време и креативност и се надяваш някой след това да го оцени и да плати за усилията ти. В повечето случаи остава на ниво кръжок и високопарни добре „маркетирани“ фрази.

  Бих отишъл с голямо любопитство на някой „урок“, но за съжаление скептицизмът ми (базиран на личен опит в темата) е много голям. Една от първите и най-основните грешки при подобни начинания е изборът на инструментариум. Например ножовете са евтини, неподходящи и недобре поддържани. Да видим дали ще има приятна изненада.

  Другото е прекаленото залитане по „екзотични“ или прекалено „битови“ рецепти и продукти и тяхното намиране, за да смаеш аудиторията. Концепцията, на която залагам аз е за актуални за сезона (в най-доброто си време за консумация) продукти с акцент от нещо далечно, което не е необходимо да е прясно.

  Всъщност за здравословно и разнообразно хранене не е необходимо нито кой знае какви продукти, нито кой знае колко време, а желание и въображение. На който му липсва последното може да ползва готови рецепти.

  @)----,--'--
 7. 7 Профил на 4itatel
  4itatel
  Рейтинг: 466 Неутрално
 8. 8 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Помагал няколко месеца в някакъв ресторант и сега курсове щял да преподава и дипломи да раздава.
  Разбира се че само в българия стават такива идиотщини. Тати , мама , познато журналистче.....
  Да се фаща да чиракува яко първо още поне десетина години и после да опита пак, че иначе хърля пари и време на вятъра,

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 9. 9 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Помагал няколко месеца в някакъв ресторант и сега курсове щял да преподава и дипломи да раздава.
  Разбира се че само в българия стават такива идиотщини. Тати , мама , познато журналистче.....
  Да се фаща да чиракува яко първо още поне десетина години и после да опита пак, че иначе хърля пари и време на вятъра,

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 10. 10 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  Успех на този младеж , но къде се вписва сос бешамел в ''добра храна '' ????

 11. 11 Профил на Никей931
  Никей931
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Първо, поздравления за чудесната идея и успех!!!
  Прочетох някои от коментарите и явно някои хора пишат колкото да се намират на работа и вероятно освен на клавиатурата на всяка друга плоскост са на светлинни години от активността, желанието да преследваш мечтите си и трудолюбивостта на това момче и хората като него! Е, съжалявам - тук във форума вашите животи и мечти няма да се сбъднат...
  Отново желая успех и се радвам, че има такива млади хора в България!
  (А, Стелянка, явно не си прочела, че става въпрос за лазаня или пък не си правила - ами прави се с бешамел )

 12. 12 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  Добре е да има хор акато него, но не е зле да набере повечко стаж в страните-люлка на кулинарията. Ако е мил шест месеца само чинии в Испания не е достатъчно.

 13. 13 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 448 Неутрално

  На чист български казан е тоз "Проект". Фууд кънекшън..о йее
  дотегнало ми е от хипстърски глупости, честно

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK