Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Когато добрата храна свързва хората

Когато добрата храна свързва хората

© Анелия НиколоваСосът бешамел се готви докато стане копринен, а на скаридите ще им вземем цялата душа преди да изхвърлим остатъците, казва Димитър докато раздава задачи на дошлите за вечер на лазаня по каталунска рецепта в кулинарното му училище.


За някои хора добрата година от живота им е тази, в която по-често са имали поводи да се усмихват и съвсем малко да се натъжат. За други е тази, в която се е родила за живот някогашна мечта.


"Нов проект се сбъдна - мечтата ми да имам свое кулинарно местенце - училище", събира основното от 2015 г. в едно изречение Димитър Шопов.
В повечето време той се занимава с маркетинг, но някъде в рамките на все по-отесняващото му денонощие успява да вмести обиколките на бързи обороти из хранителните магазини докато подготвя поредната кулинарна вечер.


Към момента нямам собствен автомобил, буквално всеки ден с раници и торби мъкна продукти от тук и оттам, защото обичам да ги избирам от там, където са най-добри. Алтернативата е да отида на едно място за всичко, но предпочитам в името на качеството да обиколя малко, което коства много усилия и време, разказва създателят на Food Connection.


Кулинарното училище от тази есен събира вечер любители на кулинарните експерименти, за да готвят и после вечерят заедно докато намират нови приятели и разменят не само готварски идеи. Всеки път темата и готвачът инструктор са различни.

Когато добрата храна свързва хората

© Анелия Николова


"Най-хубавото нещо покрай този проект и работата по него е, че събира хора, които подкрепят идеята и го правят доброволно. Това, че се запалват други хора за мен е повече от награда. Да видиш, че нещата, които правиш имат смисъл, че радват околните, а не само теб, е много удовлетворяващо", раказва Димитър. На другото блюдо на везната обаче стоят малко часове сън, много обикаляне в различни точки на града, справяне с множество непредвидени ситуации.


"Не всичко може да бъде контролирано, човек си прави планове и прогнози, а нещата взимат много резки завои и трябва да се нагаждаш докато се опитваш да не се ядосваш. Опитваш се да направиш максималното, което зависи от теб", е основният урок на Димитър покрай организирането на кулинарното училище. Не че не го е знаел на теория. Както и това, че осъзнаваш с цялото си същество, че времето е най-ценното нещо. "Човек може да загуби или спечели пари, но загубеното време няма да ти бъде върнато. Нямаш втора възможност да си върнеш време", казва той.


Според него най-хубавото в начинанието му, което е назрявало най-сериозно докато е за няколко месеца в Барселона (част от тях изкарани в кухнята на местен ресторант), е, че училището ще остави следа. "Дали това ще е моята голяма следа не знам, но това е една стабилна крачка да се чувствам добре. И да виждам смисъл от това, което правя".


Интересът му към приготвянето на храна е от детството, вдъхновен от бабините рецепти в Панагюрище и една книга от 1904 г., в която са описани продукти, изчезнали изведнъж с настъпването на социализма, защото са "буржоазни" и за които въпросната баба разчитала да й донесат идващи от чужбина близки и познати.


Днес ситуацията е друга, но все така дефицитът на качествени продукти в България е сериозен, казва Димитър. Ако някъде има, човек не винаги може да разчита на постоянство в доставките. Така не можеш да си сигурен и да планираш покупките за съответния кулинарен курс. Налага се някои по-екзотични неща да поръчва в чужбина. "Да си живи и здрави приятелите. Всеки мъкне нещо като се прибира от пътуване -  подправка или продукт", казва той. И с известна тъга казва, че в Испания в почти всеки квартален супермаркет има въпросните по-езтотични от гледна точка на българската действителност неща.

Когато добрата храна свързва хората

© Анелия Николова


"Тук или ги няма, или са в пъти по-скъпи", казва той. Въпреки това не му е хрумвало в Испания да отвори кулинарното училище. "Там инвестицията за начало е много по-голяма. Тук имам приятели, които могат да ми подадат ръка, а го правят и тотално непознати. Идеята е, че в момента мястото, подходящите условия да започна този проект бяха дадени това лято и аз просто се възползвах от ситуацията", казва Димитър.


Признава, че поема немалък риск, който е валиден за всеки бизнес и начало. Според него обаче е важно да затвориш очи и да направиш първата крачка, защато иначе остават съмнения дали ще успееш, дали хората ще го харесат, дали това е подходящата цена...


Благодарение на кулинарното училище създателят му се радва, че е успял да се запознае с много интересни хора, от които е получил и куп идеи, и вдъхновение от техните мисли. 


"Имам вече много повече приятели. Човек си дава сметка колко добронамерени могат да бъдат напълно непознати хора. Ти се доверяваш, те се доверяват на теб".


Според Димитър с каквото и да се захване човек, нещата трябва да стават лесно, защото "ако трябва да се гоним и натискаме - не става. Защото освен за бизнеса го правим и за удоволствие". Това му обяснение вероятно обяснява и защо не се е посветил на готвенето за ресторант. Не си представя да прекарва 16 часа на ден в кухнята и да забрави за социалния живот напълно.


Кулинарното училище е едва проходило, но собственикът му планира да стигне далеч над рамките и ограниченията на този формат. "Искам да бъде не само място, но и платформа, да стане концепция. Да има различни проекти, свързани с този бранд, да има предаване, да е платформа за социално ангажиране. Вариантът на Джейми Оливър в България – това искам, макар че някому може да прозвучи смешно", казва Димитър. Той би искал училището да възпитава здравословното хранене - кауза, на която посвещава много от времето си и Оливър.


"Такива хора, ако не променят хранителната култура, поне карат много хора да помислят какво си слагат на масата", допълва той.


В момента все пак набляга на това да създаде стабилност, да има постоянно курсове, да изгради общност от хора, които намират своето място в училището, да направи така, че добрата храна да свързва хората.

Когато добрата храна свързва хората

© Анелия Николова


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK