Днес е последният момент за смяна на личния лекар

Днес е последният момент за смяна на личния лекар

© Анелия НиколоваДнес е последният възможен срок, в който здравноосигурените граждани могат да сменят личния си лекар, ако имат такова желание. Следващият "прозорец" за избор на нов семеен лекар ще бъде през юни 2016 г.


Не е необходимо хората, които избират нов семеен лекар, да известяват досегашния, тъй като това се случва по служебен път. За смяната е необходимо пациентът да има регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар, която може да бъде разпечатана от сайта на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).


Попълват се само полетата за личните данни на пациента, а останалата информация се нанася от новоизбрания лекар, който трябва да има сключен договор с касата. Информацията се нанася и в здравноосигурителната книжка, която остава на съхранение у пациента, а номерът й се вписва във формата за постоянен избор.
Новият общопрактикуващ лекар е длъжен да поеме задълженията си от датата, на която е осъществен изборът му.


До 28 декември пък беше възможно и възстановяване на здравноосигурителни права при плащане на дължимите вноски за последните три години. От 2016 г. прекъснатите здравни права ще се възстановяват, когато бъдат изчистени всички пропуснати плащания пет години назад във времето.


Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски, чрез електронната услуга на НАП и по телефона на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  Безсмислено упражнение.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Търсенето на добрия семеен лекар е като търсенето на банката с по-добря кредит! Никога не трябва да спира!

 3. 3 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 753 Весело

  Днес, в 8:13 сутринта, видях първата снежинка за тази зима!
  По-радостно е, отколкото да се мисли за лекари, повярвайте ми!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  [quote#3:"дедо Андро"]Днес, в 8:13 сутринта, видях първата снежинка за тази зима![/quote]Щастливец.Време му е вече.

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9071 Неутрално

  Добре,че напомняте, но се съмнявам,че точно днес някой ще се засили да си сменя личния лекар.

  [email protected]
 6. 6 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 824 Любопитно

  Ало,заглавието. "Последният ден" не е ли по-правилно за днес от "последният момент"? "Днес","утре","вдругиден" са дни,а не моменти.

 7. 7 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  До коментар [#5] от "karabastun":

  няма да се безпокоите ,в моя град нито един личен лекар не приема пациенти този месец ,няма смисъл ,цялото упражнение е едно безкрайно и безплатно слугуване на пациенти ,при новите промени е много вероятно вместо лекарите да се бият с пациентите си кой в колко часа да си спазва графика за преглед ,защото ще е само с електроннни карти ,да се откажат изобщо да работят тази работа ,след промените пациентите ще бъдат планирани за месеци напред и няма да могат днес да се разболеят и да се прегледат веднага при джипито си ,а още по малко и да получат в адекватно време направление за специалист ,просто защото на 15 минути ще минава само 1 пациент ,независимо дали на вратата на лекаря са 1 или 100 болни в момента ,това предполага абсолютно колизии и бой между пациенти и лекари ,а не между министъра или здравната каса и пациенти ,затова е много вероятно още в началото на промените градовете да останат без нито един лекар ,който да желае да работи по този начин и този абсурден договор , няма да коментираме промяната на стотици лекарства и как ще се обяснява на пенсионера ,че днес няма да си вземе скъпото лекарство за 100 лв,а ще има право само на лекарство за 1 лев ,ама няма как да му се изпише ,щото държавата му дава 1 направление на година и реда му ще дойде след 3 месеца ,а не днес ,задават се много ,много неприятни моменти за работещите на първа линия лекари и техните пациенти и нещата може да стигнат и до тежки изпълнения и дори убийства на медици поради така наложените и гласувани простотии на хора ,които не са работили нито миг това ,което гласуват и променят и са безкрайно некомпетентни точно за тези промени ,затова , на всички да пожелаем здраве и да не идват на лекар поне първите 6 месеца ,защото който дойде ще иска задължително да си смени джипито след пореден скандал ,а другото ,новото джипи изобщо няма да иска да го запише ,защото и за него това ще значи скандал с всеки един новозаписан ,това са реалностите .

 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Излишното звено. Поне не трябва да е задължително да имаш личен лекар. Който иска да си има - моля, но да си му плаща лично.

 9. 9 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 627 Любопитно

  От трън та на глог е казал народа.

 10. 10 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  До коментар [#8] от "442":

  звеното не е излишно ,сега след нова година ще имаш електронна карта ,в нея срещу скромните ти осигуровки държавата ще ти осигури 1 преглед на специалист ,ама за 2 години и 2лв за изследвания ,останалото ще остане като твоя лична опция да си плащаш прегледите .Усетили така свободата ,специалистите разбира се ,веднага ще премахнат ограничителните 20 лв от здравната каса ,а като няма здравна каса , прегледа ще е вече 200 лв , така ,че трудно ще можеш да прескочиш джипито си ,което е за всичко , на запад ,богатите трудно си позволяват да прескачат джипито и да ходят директно на специалист ,защото им е много скъпо ,а и без консулт на първо ниво , останалите консулти ще ти бъдат разбира се безкрайно прехвърляне от лекар на лекар и от изследване на изследване ,докато те обезкостят ,напр бъбречна криза ,която тук лекуваме с 2-4 лв инжекции и безплатно за пациента в момента , в щатите ще ти струва поне 4000-5000 долара ,което ако не си осигурен си е сума ,или ако сам си решиш да прескочиш джипито ,та сега и тук така , а ти като си тежкар ще имаш възможност да пробваш новите услуги ,точно така както ги искаш ,само дето си пропуснал ,че няма да са ти толкова евтини като сега

 11. 11 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  Аз също не записвам всякакви пациенти , особено такива обиколили повече от 2 лекари за 15 години , защото са някакви хипохондрици които никой лекар няма да им се хареса. Не записвам и такива освободени от такси с ТЕЛК, рецептурни книжки защото на съм завършил медицина за да броя таблетки и опаковки и да съм писар-склададжия на прасето-касичка НЗОК. Лекарят е експерт занимаващ се с медицина , а не чиновник на социалното и здравното министерство. Медицинското обслужване на пациенти над 60 г носи огромни загуби като време и средства на една медицинска практика в момента, които разходи никой не компенсира. Например голяма част не са достатъчно подвижни и трябват прегледи в домашни условия. Никой не е остойностят дейностите на лекаря (Пешко Левото също излъга) , за това е по-лесно да не записваш такъв контингент изоставен от близките им да ги обслужва личния лекар. Освен това вече 80% от прегледите ми са със час и тълпи пред кабинета ми изключително рядко се събират. Не желая да преглеждам по 30 души дневно като в Сомалия след като повечето прегледи никой не плаща, дори потребителска такса не плащат. Прегледите са ми спокойни ,без бързане 20-45 минути, колкото се налага. Повече никой не вика отвън ‘Аре бе докога ше чакам’. Такъв получава час за преглед за утре. И така благодарение на тази политика си намалих пациентите от 1900 на 1200 за 15 години. След като комунистическата здравна система не заплаща за дейността на лекаря, мога да си намаля натоварването през НЗОК, да правя повече частни прегледи и това ще бъде тенденцията и при другите лекари следващите години. Докато накрая половината от практикуващите заминат в чужбина, а останалите престанат да работят с НЗОК.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 12. 12 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  До коментар [#8] от "442":
  Когато почнеш да си събираш лични средства в лична здравна осигуровка , тогава ще си ходиш където искаш и ще си харчиш парите хаотично. Докато ползваш парите и на другите в една солидарна здравна система (колкото и да е дефектна като солидарност) дотогава личният лекар ще ти казва къде да се консултираш. Пък и едва ли имаш медицинско образование да прецениш къде да отидеш за консултация. Практиката показва ,че повече от половината пациенти отишли на консултация по своя преценка при специалист са отишли при лекар с друга специалност не свързана с проблема. Например пациент с главоболие може да се нуждае от или от травматолог или от кардиолог или от невролог или от офталмолог или от УНГ или проблемът да се окаже за ендокринолог. Хайде да ви видим дали ще може да си плащате пробите и грешките в профанските си преценки и на базата заблуждаващите 'справки' от Д-р Гугъл.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 13. 13 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  До коментар [#12] от " Dr_Doolittle":
  Не думай !!! Ще ходя където ми е казал личния лекар !!! Ами ако не искам ???
  Отделно работодателя ми има договор с болница и ми казва да ходя там !!! Кво да правя сЯ ???
  Иначе, като чета, болни хора не записвате !!! Предполагам само млади, здрави и красиви.
  И това дето сте написали, че аз харча парите на другите !!! важи за Вас, не за мен. Аз работя в сфера, която дава 8-9% в БВП така, че съм изкарал има за Вас и за милицията и за армията и за много други.
  Желая Ви здраве и просперитет.

 14. 14 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1277 Весело

  "Днес е последният момент"

  ?????? Както и да го мисля, денят не е момент, а е съвкупност от много мементи

 15. 15 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Весело

  Костомола пак ще пропусне срока

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8413 Неутрално

  Няма смисъл.Всички правят едно и също,дават направления/не винаги/,дават бележки за изследване и болнични.Рядко ти изписват лекарства.

 17. 17 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7270 Неутрално

  Да се стегнем е по добре, отколкото да ги търсим за щяло и не щяло. При настинки чай, мед, лимон, защо не и 50 гр. коняк. Топла вода с морска сол и аспирин се киснат ходилата. Е при сериозни заболявания не можем без тях .

 18. 18 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  До коментар [#13] от "442":

  Аз съм не съм държавен служител, другарю/другарко, а частно практикуващ лекар регистриран като управляващ частно здравно заведение както всяка фирма в България. Така,че изобщо не ме издържаш. Колкото издържаш адвокат или архитект или предприемач, толкова издържаш и мен. Предоставям определени услуги и ми се плаща за дейността –кеш , с договори или авансови здравни вноски , което последното е частично предплатена услуга. Ама това вие наемните работници няма как да го знаете, особено когато в главите ви дрънчи още Априлския пленум на БКП с мотото ,че работници и селяни издържат интелигенцията…

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK