Българите в чужбина ще могат да подновяват личните си документи онлайн, но с е-подпис

Българите в чужбина ще могат да подновяват личните си документи онлайн, но с е-подпис

© Красимир ЮскеселиевЖивеещите в чужбина български граждани ще могат да подават заявления за подновяване на документите си за самоличност по електронен път, но само ако притежават електронен подпис.


Това ще става чрез онлайн форма на сайта на Министерството на външните работи (МВнР). Условието за това е да притежават квалифициран електронен подпис, да имат вече издаден български личен документ в последните 59 месеца преди подаването на заявлението и да са им били снети необходимите биометрични данни, посочва информационната служба на правителството.


Заплащането на заявените услуги също ще става по електронен път.
Подаването на заявленията онлайн става възможно, след като кабинетът днес одобри промени в Правилника за издаване на българските лични документи и Тарифа №3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в системата на МВнР по Закона за държавните такси.


Допълнително в Тарифа №3 се предвижда и отмяна на текст, свързан с вече неизвършващата се услуга подновяване валидността на паспорт.

Коментари (103)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Добра новина.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 2. 2 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Каква е тая глупост 'електронен подпис'? Кои фирми го предлагат - ако се разрови някой, сигурен съм, че ще изскочи името на няКОЙ отговорен другар!
  Как може в Англия човек да върши всичко - включително да си вади паспорт и шофьорска книжка без никакъв електронен подпис, а в България - не?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 3. 3 Профил на k stefanov
  k stefanov
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Типично по българо-руски образец - може, ама не!

  k.stefanov
 4. 4 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#2] от "TPOTOAP":

  По-точно е КЕП - квалифициран електронен подпис. Демек признат от българската държава. Защото и аз мога да си издавам достатъчно добри електронни подписи, но никой не ми ги признава.

  Мафията с КЕП ще приключи в момента, в който подписите се качат на чипа на всяка лична карта. Но тогава ще секне бизнеса на много другари. Преди няколко години като се сменяше дизайна на картите това можеше спокойно да се случи. Ама не.

  @)----,--'--
 5. 5 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1460 Любопитно

  Някой може ли да намери статистика колко частни лица притежават този митичен електронен подпис?

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 6. 6 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Много хора притежават и се издава от няколко фирми. Цените не са нищо особено. Аз си ползвам моя за банкиране и административни услуги и съм доволен. Догодина трябва да сменя лична карта и паспорт - ако мога с електронен подпис, още по-добре.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 7. 7 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 892 Весело

  [quote#2:"TPOTOAP"]Каква е тая глупост 'електронен подпис'? Кои фирми го предлагат - ако се разрови някой, сигурен съм, че ще изскочи името на няКОЙ отговорен другар! [/quote]

  Ами проверете бре! 6 са фирмите. Търговският регистър е публичен. Като имаш интерес, разрови се. Току виж наистина откриете неКОЙ отговорен другар. А като свършите тази работа, ще се радвам да ни информираш. Гражданското общество трябва да ги знае тези работи

  Или вие искате някой друг да се разрови, че е трудоемко?

 8. 8 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 892 Весело

  [quote#4:"MyTwoCents"]По-точно е КЕП - квалифициран електронен подпис. Демек признат от българската държава. Защото и аз мога да си издавам достатъчно добри електронни подписи, но никой не ми ги признава.
  [/quote]

  Например? Ако са от ЕС тези достатъчно добри електронни подписи, признават се от българската държава Е, нЕкои институции те карат да ходиш на място да ги активираш, защото вътре в тях не е записано ЕГН-то, но същата работа я има и в "българските" електронни подписи, признати от българската държава, които са без ЕГН ))))

  По-важното е друго. С български електронен подпис нищо не можеш да направиш в Естония. Там ти се смеят. А уж те са най-напред в електронните услуги....

 9. 9 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#8] от "Фьодор Венедиктович Езерский":

  Откъде-накъде трябва задължително да имаш електронен подпис, за да ползваш електронни услуги?

  Шофьорска книжка си направих, като само отначало си пратих една снимка по пощата. В банка не съм стъпвал от години. Сметки си отварям по интернет, кредитни карти си издавам, банкирам електронно, данъци плащам, застраховки сключвам и т.н. и всичко това без никакъв електронен подпис.

 10. 10 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 747 Весело

  До коментар [#2] от "TPOTOAP":

  Как може в Англия човек да върши всичко - включително да си вади паспорт и шофьорска книжка без никакъв електронен подпис, а в България - не?

  А виждате ли какви дъждове ги заливат там понеже могат всичко да си вършат без електронен подпис? Нашите управляващи са си направили съответните изводи и затова трябва електронен подпис. Виждате, че се грижат за нас - нарочно поддържат нисък стандарт на живот в страната