Ски учителите ще бъдат вписвани в онлайн регистър

Ски учителите ще бъдат вписвани в онлайн регистър

© БороспортПредвижда се създаване на Списък на правоспособните ски учители, който ще е част от Националния туристически регистър и ще бъде достъпен онлайн. Това е заложено в нов Регламент за упражняване на професията ски учител, подготвян от Министерството на туризма и публикуван днес на сайта на ведомството.


Изискванията са разписани в проект на наредба за образованието, практическата подготовка и професионалната квалификация, необходими за придобиване на правоспособност за упражняване на професията "Ски учител", която беше публикуваха днес за обществено обсъждане. Съществуването на този документ е предвидено в сега действащия Закон за туризма и в неговите предходни версии, но никога досега не е бил разписван и приеман, уточняват от министерството.  


Идеята на регистъра с действащите ски учители е всеки да може да провери правоспособността на обучаващия го ски учител и да бъде сигурен в неговите компетенции и умения.
Регистърът ще съдържа имената и данните за контакт на ски учителя (адрес, телефон, електронна поща); извършените промени във вписаните обстоятелства; номер на идентификационната карта; заповедта за вписване и съответно заличаване.


След включването в регистъра министърът на туризма ще издава на вписаното лице идентификационна карта, която ски учителите ще са длъжни да я носят на видно място.


В проекта за регламент са разписани още критериите, на които трябва да отговарят лицата, които искат да положат изпит за придобиване на правоспособност за ски учител в страната.


Предвижда се ски учителите да имат специализации по алпийски ски, ски бягане и сноуборд, за които ще се получава удостоверение за правоспособност. Тя ще се определя по нива във възходяща градация - "А"; "Б" и "С".


Обучението на лицата, желаещи да придобият правоспособност за професията ски учител, ще се извършва в курсове. Те ще се организират и провеждат от професионални туристически сдружения, членове на реципрочни международни организации и от други юридически лица, оторизирани по реда на специални закони да извършват обучение.


Обучението ще се осъществява по учебна програма и план, разработени от професионалните туристически сдружения като обучаващи организации, в съответствие със стандартите, нормите и препоръките на Международната асоциация на професионалните ски учители ІSІА и ще се утвърждават от нея.


Изпитите ще бъдат практически и по теория. Кандидатите с резултат "издържал" и на двата изпита ще получават удостоверение за правоспособност, издадено от съответната обучаваща организация.


Министерството на туризма е започнало срещи за обсъждане на  текста на наредбата с най-заинтересованите неправителствени организации в тази сфера, информират от ведомството. С днешното му публикуване от там  целят привличането на по-голямо внимание към наредбата и получаване на по-голям брой мнения от неправителствения сектор.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Регистър за това, регистър за онова, лиценз за това, лиценз за онова, разрешения и т.н.
  Ами променете нак. кодекс и толкоз. Писна ни да ви четем, четем, четем, четем, четем, четем ... комунистическите простотии...

 2. 2 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1207 Неутрално
 3. 3 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Сам да попитам,
  1, Кой и как ще извършва обученията и ще може ли фир... пЪрдон сдруженията да са повече от едно в една планина?
  2. Лицензиран (не от Юлен и немуподобните) ски учител, ще може ли да упражнява професият си където поиска, или в ловните плета на Цеко (и др.) само след като е целунал .... пръстена?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 4. 4 Профил на rattrack
  rattrack
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Даа...след като е платил 6000 лв за сезонна ски карта на Юлен е вече готов да се конкурира на равни нога с юленските ски учители..Да живей конкуренцията!

 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  До коментар [#4] от "rattrack":

  Сега ще има и още една такса - за обучителния курс, после за ежегодни опреснителни, такса поддръжка на регистъра и т.н....

  Справка - лекарите, архитектите, фармацевтите, инженерите. Слез за една бира по обедно време някъде около жълтите павета и от първата маса ще чуеш дежурните разговори: "Бате к*ре, тея ън вересия сме ги пуснАли начи, така ли се оказА, че им е*а п***а майчина? Треъ ъ го упрайме тффа нешо, ъ се изкихват надлежно...Ората ги иъме, камера че спретнеме, схемата се знае. Инженерчета, лекарчета, кихат и пеят тъжни песни в тазробска земя, хъ-хъ-хъ-хъ-хъ!"

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 6. 6 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Щом са учители ще трябва и вишо образование. Иначе какви учители са?

 7. 7 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  Ма първо трябва да падне сняг.

 8. 8 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 499 Разстроено

  До коментар [#4] от "rattrack":

  Прав си на мен са ми разправяли точно такива хора за мафията на Юлен как се отказва нормален ски учител,абсолютно си прав!

 9. 9 Профил на WWIII
  WWIII
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#3] от "rapidfire":

  Ти майтапиш ли се с тез въпроси! Недей, ще ядосаш Цеко и тогава лиценз ще се взима само след целуване на един друг... пръстен!

 10. 10 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#9] от "WWIII":

  Ти отде знаеш аз за кой пръстен говоря?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK