Административният съд отсъди срещу министъра в спора за Свищовската академия

Ректоратът на Стопанската академия в Свищов (архив)

© Асен Тонев

Ректоратът на Стопанската академия в Свищов (архив)Върховният административен съд (ВАС) отмени заповедта на министъра на образованието Тодор Танев, с която беше назначен служебен ректор на Стопанската академия в Свищов, и осъди ведомството да плати разходите на жалбоподателката Теодора Димитрова в размер на 510 лв.


Това е решението на ВАС по една от жалбите, с която от пролетта на миналата година краткосрочният ректор на Академията в Свищов проф. Теодора Димитрова оспорва почти незабавното й отстраняване. Тя беше избрана на Общо събрание на стопанския университет след оттеглянето на предходния ректор Величко Адамов, но изборът й предизвика скандали сред академичните редици в Академията и наложи намесата на Министерството на образованието и науката. Само след седмица със заповед на министъра, Димитрова беше отстранена и на нейно място назначен временен ректор - проф. Иван Върбанов, докато съдът реши дали изборът й е бил законен.


През август съдът отхвърли първата жалба на Димитрова, в която тя пледираше, че преди назначението на временен ректор първо трябва да се реши дали изборът й е бил в рамките на закона. Върбанов обаче беше оставен на ръководния пост и работата на ВАС по втората жалба продължи. В края на ноември 2015 г. временен ръководител стана проф. Марияна Божинова.


Решението в полза на Димитрова все още не е окончателно, тъй като МОН има 14-дневен срок, за да го обжалва.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK