И двамата младежи, обвинени в побой над тригодишно дете, остават в ареста

И двамата младежи, обвинени в побой над тригодишно дете, остават в ареста

© Анелия НиколоваИзбори 2022

Софийският апелативен съд (САС) остави в ареста Патрик Първев, който е един от двамата обвиняеми в опит за убийство на 3-годишно дете от София. Случаят стана известен, след като на 20 юли детето, за което е трябвало да се грижат Патрик Първев и приятеля му Александър Донов, бе откарано в "Пирогов". 3-годишният Христо Велински бе в изключително тежко състояние и с опасност за живота. Впоследствие състоянието му се подобри.


Двамата обвиняеми са в ареста от 23 юли, като Александър Донов досега не е искал по-лека мярка.


Днес защитата на Първев поиска замяна на "задържането под стража" с "домашен арест", като мотивира това  с психическия и физическия тормоз, който е оказван спрямо обвиняемия в ареста.
Пред съда защитата отбеляза, че подзащитният й е развил тревожна обсесивна реакция и проявява поведенческа лабилност. При престоя си в ареста е бил заразен и с кожно заболяване.


Според адвокатите доводите на първоинстанционния съд, с които младежът беше оставен в ареста, са несъстоятелни и необосновани.


При прочитането на определението в края на декември на Софийския градски съд съдебният състав отбеляза, че извършеното от двамата младежи е "отблъскващо". Адвокатите разчитат това като "прочитане на присъда". Самият Първев заяви пред съда, че ако му бъде наложен "домашен арест", той няма как да извърши ново престъпление в собствения си имот. 


Според прокуратурата не е разколебано обоснованото предположение за авторство на престъплението, както и е налице опасността Първев да извърши ново престъпление. Здравето му е адекватно и съвместимо с условията в ареста, твърди още обвинението. Това се потвърждава и от медицинска експертиза.


Съдът счете, че има обосновано предположение за авторство на извършеното, което следва от свидетелските показания, събрани до момента, както и от факта, че двете момчета са намерени на мястото на инцидента. Освен това обяснението на единия от тях, че причината за състоянието на детето е падане, е категорично оборено от медицинската експертиза по делото. Според нея травмите са следствие на системно малтретиране. От това според съда може да се направи изводът, че двамата са знаели за причината, довела до състоянието на детето, и затова са излъгали, че то е вследствие на падане.


Съдът намери, че обвиняемият е с висока обществена опасност, тъй като престъплението, по което има повдигнато обвинение, е тежко, освен това е извършено спрямо малолетен, който не може да се защити. 


Определението на САС е окончателно и не подлежи на обжалване. 

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK