Организации: Главният архитект на София да е подчинен на заместник-кмет

Петър Диков

© Юлия Лазарова

Петър ДиковЦялостно преструктуриране на направление "Архитектура и градоустройство", при което да се преосмисли ролята на съществуващи органи и главният архитект на София да стане подчинен на заместник-кмет.


Това са част от идеите за промени на група от над 50 архитекти, урбанисти, юристи и граждански организации, които са изготвили цялостно предложение за промяна на системата за градско планиране в София. Очаква се този месец столичният кмет Йорданка Фандъкова да обяви конкурс за избор на главен архитект, след като досегашният заемащ поста Петър Диков подаде оставка.


Те са внесли предложението си до кмета, председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, председателя на групата на съветниците на ГЕРБ Малина Едрева - председател на комисията по образование, култура, наука и културно многообразие, и Силвия Христова -  председател на комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика, като доброволно сътрудничество в подготовката на пакет от мерки за промени в системата за градско планиране на София.
"Периодът на смяна на главния архитект на София е добра възможност за прогресивна ценностна промяна на методите на планиране на града", казват от инициативния комитет. "Системата за планиране на София в дадения момент има някои негативни страни като това, че в правомощията на главния архитект на София се концентрира изключително много власт - постепенно с времето и с допълнително делегираните му права той се превръща едновременно в едноличен иницииращ, проектиращ и одобряващ орган относно почти всички проекти, които засягат публичното пространство на града. Тази прекалена концентрация на власт в една личност се отразява негативно върху ефектите от изграждането на публичното градско пространство", допълват архитектите.


Сред подписалите и работили по изготвянето на предложението са "Група град", "Трансформатори", Съюз на урбанистите в България, WhAT Association, One Architecture Week, Ивайло Дичев, Мартин Заимов, Павел Янчев, Фондация Дома АРТ Фест и др.


Предложението включва:


• Диаграма (схема) на общинските структури според нашето предложение;


• Описание на органите, които предлагаме да бъдат реформирани;


• Списък с критериите за избор на нов главен архитект;


• Списък с критериите за избор на директор на новата структура за устойчиво градско развитие, която предлагаме наред с преструктурирането на НАГ.


Предлага се функциите и правомощията по отношение градското развитие на София да бъдат преформулирани и ясно разпределени към следните  органи:


- Столичен общински съвет и кмет (политически);


- Съставен орган, включващ заместник-кметовете по следните направления: "Инвестиции и строителство", "Транспорт и комуникации", "Зелена система, екология и опазване на околната среда" (изпълнителен); звено по устойчиво градско развитие - нов орган (визионерски); общински експертен съвет по устройство на територията - съществуващ орган, предложен за преструктуриране (задължителен съгласувателен и съвещателен).


Подписалите предложението смятат, че то заслужава вниманието на адресираните лица, както и по-широко обсъждане на следващ етап преди обявяването на конкурса за нов главен архитект, защото:


• е пример за синергия между различни организации по важен обществен въпрос;


• изразява ангажираност от страна на нашите организации за добронамерен и продуктивен диалог по теми и проблеми, свързани с развитието на градската среда на София;


• отразява множество гледни точки, граждански и професионални, изказани в немалък брой задълбочени дискусии;


• случва се в момент, в който очакваме да има политическа воля за реформи;


• предлага по-скоро пренареждане, отколкото замяна на системата, с цел подобряване на нейната ефективност и постигане на качествена среда на живот в съответствие с желанията на местната общност.


От инициативния комитет припомнят, че на 25 ноември 2015 г. са внесли писмо, в което апелират оставката на Петър Диков от поста главен архитект на София да бъде използвана като повод за едно по-широко и обстойно преосмисляне на системата за градско планиране на столицата, вследствие на което беше проведена среща в Столичния общински съвет на 8 декември и беше постигната договорка да се изготви и представи конкретно предложение за реформа в системата за градско планиране на София.


В прикачения файл вижте цялостната концепция.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Някакви уж интелигентни хора смятат че сама по себе си една промяна в организационна структура без да има промяна на качеството на кадрите ще доведе до някакви положителни промени.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK